HGC514/2009
ID intern unic:  332098
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 514
din  17.08.2009
pentru modificarea şi completarea Regulamentului
privind expertiza tehnică în construcţii
Publicat : 21.08.2009 în Monitorul Oficial Nr. 127-130     art Nr : 574
    În scopul perfecţionării activităţii de expertiză tehnică în construcţii, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Regulamentul privind expertiza tehnică în construcţii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.936 din 16 august 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.138-141, art.1025) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În tot textul Regulamentului sintagma „Organul Naţional de Dirijare în Construcţii” se substituie cu sintagma „organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul construcţiilor” la cazul respectiv.
    2. Punctul 6 va avea următorul cuprins:
    „6. Expertizele tehnice se efectuează la solicitarea proprietarilor, utilizatorilor de construcţii, organului central de specialitate al administraţiei publice în domeniul construcţiilor, Inspecţiei de Stat în Construcţii, autorităţilor administraţiei publice locale, persoanelor fizice şi juridice.”.
    3. Punctul 8 va avea următorul cuprins:
    „8. Se interzice efectuarea expertizelor tehnice în scopul executării lucrărilor respective (cu excepţiile prevăzute expres în prezentul Regulament) în următoarele cazuri:
    a) extinderii balcoanelor şi loggiilor la blocurile locative existente;
    b) construcţiei anexelor la blocurile locative existente;
    c) extinderii încăperilor locative şi bucătăriilor în blocurile locative din contul balcoanelor şi loggiilor;
    d) reamplasării blocurilor sanitare şi a bucătăriilor în blocurile locative;
    e) executării saunelor şi bazinelor în blocurile locative şi în subsolurile acestora;
    f) ocupării coridoarelor comune, holurilor de la ascensoare şi încăperilor conductelor de gunoi în blocurile locative, precum şi altor părţi ale blocurilor de locuit care constituie proprietate comună;
    g) schimbării destinaţiei încăperilor în blocurile locative pentru amplasarea obiectelor interzise de normele de exploatare a locuinţelor;
    h) reconstrucţiei sau desfiinţării construcţiilor existente, amplasate în centrul istoric al mun.Chişinău, pentru care prin Hotărîrea Guvernului nr.978 din 2 septembrie 2004 „Privind stabilirea moratoriului la modificarea tramei stradale şi amplasarea construcţiilor în centrul istoric şi în spaţiile verzi ale mun. Chişinău” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.168, art.1158) este stabilit moratoriu, în lipsa planurilor urbanistice de detaliu ale cartierelor în care sînt amplasate aceste construcţii. Excepţie de la prevederile prezentului alineat constituie expertizele tehnice ale construcţiilor la care au avut loc accidente tehnice, incendii sau dispun de deformaţii critice, se află în stare de avariere şi necesită întreprinderea măsurilor urgente de consolidare.
    Prevederile lit. a)-g) din prezentul punct nu se referă la lucrările de reconstrucţie, reparaţie capitală şi modernizare a blocurilor locative executate în întregime pentru bloc sau tronson în baza documentaţiei de proiect elaborate în modul stabilit; reconstrucţia acoperişurilor cu edificarea suprastructurilor în formă de mansardă; executarea balcoanelor şi loggilor la parter în blocurile locative, la care aceste încăperi lipsesc, în limita balcoanelor şi loggilor existente la etajele de mai sus, cu condiţia respectării aspectului arhitectural al blocului; lucrările de consolidare a elementelor constructive ale structurii de rezistenţă a construcţiilor.”.
    4. Punctul 9 va avea următorul cuprins:
    „9. Expertizele tehnice ale spaţiilor comune din blocurile locative cu intervenţii în structura de rezistenţă a blocurilor se efectuează în cazurile prevăzute expres de prezentul Regulament, la solicitarea proprietarilor locuinţelor sau gestionarilor blocurilor locative, deciziile privind efectuarea expertizelor tehnice şi intervenţiilor respective fiind adoptate cu respectarea normelor legale privind exercitarea dreptului de proprietate comună.”.
    5. La punctul 11 sintagma „Serviciului pentru verificarea şi expertizarea proiectelor de construcţie” se substituie cu sintagma „Serviciului de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor”.
    6. Punctul 15 va avea următorul cuprins:
    „15. În cazul construcţiilor care aparţin mai multor coproprietari, sau care au construcţii portante comune şi aparţin diferitor proprietari, expertiza tehnică se efectuează cu acordul coproprietarilor sau proprietarilor respectivi, conform normelor legale privind exercitarea dreptului de proprietate comună.”.
    7. Punctul 22 va avea următorul cuprins:
    „22. Nu se efectuează expertiza tehnică a caselor de locuit particulare şi căsuţelor de livadă cu un nivel, inclusiv anexelor gospodăreşti la ele, şoproanelor, gardurilor, garajelor, beciurilor, blocurilor sanitare şi altor construcţii gospodăreşti cu un nivel cu structuri simple. Evaluarea stării tehnice a acestor construcţii, rezultatele căreia constată situaţia reală şi are caracter informativ sau de recomandare, poate fi efectuată de întreprinderile licenţiate în proiectarea construcţiilor sau de inspectorii de stat în construcţii din teritoriu, prin întocmirea unui raport tehnic. Conţinutul raportului tehnic este reglementat de prevederile prezentului Regulament privind conţinutul-cadrul al rapoartelor de expertiză. În cazul reconstrucţiei sau supraetajării construcţiilor enumerate în prezentul punct, aceste construcţii se supun expertizării tehnice în modul prevăzut de prezentul Regulament.”.
    8. La alineatul 2 al punctului 25, după cuvîntul „calculelor” se completează cu sintagma „ şi încercărilor de laborator”.
    9. La punctul 30 litera c) se completează în final cu sintagma „şi prevederile prezentului Regulament”.
    10. Punctul 40 va avea următorul cuprins:
    „40. Consiliul de experţi are următoarele atribuţii principale:
    a) examinarea solicitărilor persoanelor juridice şi fizice ce ţin de problemele tehnice prevăzute în rapoartele de expertiză a construcţiilor;
    b) examinarea cazurilor de efectuare superficială a expertizei construcţiilor, la un nivel neadecvat al calităţii;
    c) examinarea rezultatelor contradictorii de expertiză a construcţiilor existente;
    d) constituirea grupurilor de experţi tehnici pentru expertiza repetată a construcţiilor, în caz de necesitate;
    e) evaluarea neconformităţilor depistate în documentele de expertiză a construcţiilor, comise de experţii tehnici;
    f) elaborarea recomandărilor privind eficientizarea activităţii de expertiză a construcţiilor existente, respectarea legislaţiei aferente acestei activităţi.”
    11. Punctul 43 se completează cu două litere,c) şi d), cu următorul cuprins:
    „c) necorespunderea scopului de efectuare a expertizei tehnice şi raportului de expertiză prevederilor prezentului Regulament;
    d) adresările organelor de control.”.

    PRIM-MINISTRU                                                      Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Ministrul construcţiilor
    şi dezvoltării teritoriului                                               Vladimir Baldovici

    Nr. 514. Chişinău, 17 august 2009.