OMJC411/2009
ID intern unic:  332572
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL JUSTIŢIEI
ORDIN Nr. 411
din  29.10.2009
privind modificarea şi completarea Regulamentului cu privire
la modul de îndeplinire a actelor notariale şi completare a
registrelor notariale, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei
nr. 95 din 28 februarie 2008
Publicat : 06.11.2009 în Monitorul Oficial Nr. 160-161     art Nr : 735
    ÎNREGISTRAT:
Ministerul Justiţiei
nr. 715 din 29. 10. 2009
Ministru
    Alexandru TĂNASE ____________

    În temeiul  art. 6 alin. (2) al Legii nr. 1453-XV din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.154-157, art.1209) cu modificările şi completările ulterioare,
O R D O N:
    1. Regulamentul cu privire la modul de îndeplinire a actelor notariale şi completare a registrelor notariale, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 95 din 28 februarie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.63-65, art.167), se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) Se completează cu punctul 131 cu următorul cuprins:
    „131. Informaţia cu privire la testament se eliberează după decesul testatorului, în baza cererii scrise.
    Cererea privind solicitarea informaţiei despre testamentul autentificat după 1 ianuarie 2003 se depune oricărui notar şi va conţine date privind: numele, prenumele şi data naşterii testatorului, motivul solicitării şi forma în care se solicită eliberarea informaţiei. La cerere se anexează copia legalizată a actului stării civile care confirmă faptul decesului persoanei care a lăsat moştenirea sau copia acestuia cu menţiunea notarului sesizat „copia corespunde originalului”.
    Notarul sesizat va verifica Registrul dosarelor succesorale şi al testamentelor şi va elibera solicitantului confirmarea care va conţine următoarele date: numele, prenumele şi data naşterii testatorului, existenţa sau lipsa înregistrării testamentului  în registru. În cazul existenţei înregistrării testamentului în registru se indică suplimentar data autentificării testamentului, numărul de înregistrare, numele notarului care a autentificat testamentul.
    În cazul cînd extrasul recepţionat conţine referinţe la două sau mai multe testamente pe  numele, prenumele indicate în cerere, iar în lipsa altor date de referinţă notarul nu poate stabili cu certitudine care dintre acestea se referă la testatorul menţionat în cerere, acesta va solicita notarului care a autentificat testamentul sau, după caz, persoanei în arhiva căreia se păstrează testamentul informaţii suplimentare, anexînd la interpelare copia legalizată a actului stării civile care confirmă faptul decesului persoanei care a lăsat moştenirea. După recepţionarea informaţiei, notarul va elibera solicitantului o confirmare care conţine:
    a) numele, prenumele testatorului;
    b) data naşterii;
    c) numărul de identificare;
    d) data şi numărul testamentului autentificat;
    e) persoana care a autentificat testamentul.
    Dacă informaţia recepţionată nu conţine date despre înregistrarea testamentului pe numele defunctului indicat în cerere, notarul va elibera acestuia o confirmare despre lipsa testamentelor înregistrate în Registrul dosarelor succesorale şi al testamentelor.
    Informaţia cu privire la conţinutul testamentului sau copia acestuia se eliberează  de către notarul în arhiva căruia se păstrează originalul.
    Cererea privind solicitarea informaţiei despre testamentul autentificat pînă  la 1 ianuarie 2003 se depune notarului în arhiva căruia se păstrează originalul acestuia, cu respectarea exigenţelor menţionate mai sus. În cerere se va indica suplimentar anul întocmirii testamentului;
    2) punctul 29 al alineatului optsprezece se completează cu propoziţia:
    „În cazul autentificării actelor notariale cu participarea traducătorului sau interpretului sau în prezenţa martorilor, în rubrica respectivă, se aplică şi semnătura acestor persoane.”;
    3) din punctul 35 se exclud cuvintele „numărul de ordine,”.
    2. Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL JUSTIŢIEI                                                             Alexandru TĂNASE

    Nr. 411. Chişinău, 29 octombrie 2009.