HBNC231/2009
ID intern unic:  333003
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 231
din  15.10.2009
cu privire la modificarea şi completarea Instrucţiunii
cu privire la raportarea unor operaţiuni valutare
de către băncile licenţiate
Publicat : 08.12.2009 în Monitorul Oficial Nr. 180     art Nr : 817
ÎNREGISTRAT:
Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova
Alexandru TĂNASE
nr.717 din 24 noiembrie 2009

    În temeiul art.11, 51 şi 52 din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, art.67 din Legea nr.62-XVI din 21 martie 2008 privind reglementarea valutară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.127-130, art.496), Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se modifică şi se completează Instrucţiunea cu privire la raportarea unor operaţiuni valutare de către băncile licenţiate, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.11 din 22 ianuarie 2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.47-48, art.178), după cum urmează:
    1) Punctul 3 se completează cu literele g) şi h), avînd următorul cuprins:
    “g) Raportul privind împrumuturile /creditele aferente investiţiilor directe în Republica Moldova primite de către banca licenţiată (anexa nr.7);
    h) Raportul privind efectuarea operaţiunilor conform contractelor de împrumuturi /credite aferente investiţiilor directe în Republica Moldova primite de către banca licenţiată (anexa nr.8).”.
    2) La punctul 7 cuvîntul „cifre” se înlocuieşte cu cuvîntul „numere”.
    3) După punctul 11 se introduc punctele 111  şi 112, avînd următorul cuprins:
    „111. Raportul menţionat la pct.3 lit.g) din prezenta Instrucţiune se prezintă la Banca Naţională a Moldovei cel tîrziu la data de 10 a lunii care urmează după luna în care a fost semnat contractul de împrumut /credit aferent investiţiei directe în Republica Moldova sau modificările la acesta.
    112. Raportul menţionat la pct.3 lit.h) din prezenta Instrucţiune se prezintă la Banca Naţională a Moldovei cel tîrziu la data de 10 a lunii care urmează după luna în care au fost efectuate operaţiuni conform contractelor de împrumuturi /credite aferente investiţiilor directe în Republica Moldova.”.
    4) După punctul 13 se introduce punctul 14, avînd următorul cuprins:
    „14. Concomitent cu raportul menţionat la pct.3 lit.g) din Instrucţiunea în cauză prezentat la Banca Naţională a Moldovei în formă electronică, banca licenţiată prezintă scrisoarea de însoţire la care se anexează pe suport hîrtie fotocopiile de pe originalele  contractelor de împrumuturi /credite aferente investiţiilor directe în Republica Moldova primite de banca licenţiată şi, după caz, de pe originalele amendamentelor la acestea, informaţia aferentă cărora a fost indicată în raportul respectiv. În cazul în care contractul este modificat prin alte contracte (de exemplu, contract de cesiune a creanţei, preluare a datoriei), se prezintă şi fotocopiile de pe originalele  contractelor respective.
    Fotocopiile contractelor de împrumuturi /credite aferente investiţiilor directe în Republica Moldova, inclusiv ale amendamentelor la acestea, şi ale contractelor de modificare a acestora, se prezintă la Banca Naţională a Moldovei o singură dată, concomitent cu raportul, în care aceste documente au fost reflectate prima dată.”.
    5) În anexa nr.3, punctul 2 din Modul de întocmire a Raportului privind împrumuturile şi creditele valutare ale băncii licenţiate se completează cu o propoziţie nouă avînd următorul cuprins: „În raport se indică informaţia despre împrumuturi /credite indiferent de faptul dacă acestea sînt împrumuturi /credite financiare, comerciale sau aferente investiţiilor directe.”.
    6) În anexa nr.6, la punctul 29 din Modul de întocmire a Raportului privind operaţiunile băncii licenţiate cu numerar în valută străină şi cu cecuri de călătorie în valută străină, după textul „cu utilizarea cardurilor” se introduce textul „emise de către banca licenţiată respectivă” şi în continuare după text.
    7) Instrucţiunea se completează cu două anexe noi, nr.7 şi nr.8, avînd cuprinsul conform anexei la prezenta hotărîre.
    2. Prima raportare conform prevederilor subpunctelor 1), 4) şi 7) din punctul 1 din prezenta hotărîre se va efectua de către băncile licenţiate pînă la data de 10 decembrie 2009 pentru lunile ianuarie – noiembrie 2009, luîndu-se în considerare următoarele particularităţi:
    1) perioada de raportare reprezintă luna gestionară respectivă;
    2) la împrumuturile /creditele primite de către banca licenţiată de la nerezidenţi pînă la intrarea în vigoare a Legii nr.62-XVI din 21 martie 2008 privind reglementarea valutară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.127-130, art.496), conform cărora la data intrării în vigoare a legii în cauză nu au fost primite /efectuate toate plăţile /transferurile, dar care conform acestei legi se clasifică ca împrumuturi /credite aferente investiţiilor directe în Republica Moldova, fotocopiile se prezintă de pe originalele contractelor /amendamentelor care nu au fost prezentate la Banca Naţională a Moldovei în cadrul procedurii de notificare a angajamentelor externe conform Instrucţiunii privind angajamentele externe, aprobate prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.185 din 13 iulie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.116-119, art.427), cu modificările şi completările ulterioare.

    VICEPREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                                  Victor CIBOTARU

    Nr. 231. Chişinău, 15 octombrie 2009.

    anexa nr.7

    anexa nr.8