HBNC256/2009
ID intern unic:  333026
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 256
din  27.11.2009
cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului
 cu privire la modul de garantare a creditelor acordate
 de Banca Naţională a Moldovei băncilor
Publicat : 11.12.2009 în Monitorul Oficial Nr. 181-183     art Nr : 831
ÎNREGISTRAT:
Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova
Alexandru TĂNASE
nr. 722 din 08.12.09

    În temeiul articolelor 5, 11, 18 şi 26 din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei 
HOTĂRĂŞTE:
    Regulamentul nr. 38/08-01 cu privire la modul de garantare a creditelor acordate de Banca Naţională a Moldovei băncilor, aprobat de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, proces-verbal nr.51 din 15 noiembrie 1996 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr. 83, art.110), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 1.2:
    1) alineatul întîi, textul „plus dobînda aferentă” se substituie prin textul „dobînda şi alte plăţi aferente”;
    2) alineatul trei se modifică şi va avea următorul cuprins: „Valoarea bunului gajat se determină în baza metodelor de evaluare stabilite de către B.N.M. pentru fiecare tip al bunului gajat în parte”;
    3) alineatul patru se exclude.
    2. La punctul 1.3 alineatul întîi, textul „Gajul prezentat de bancă ca” se substituie prin textul „Bunul gajat de bancă pentru”, iar textul „şi a dobînzilor aferente” se substituie prin textul „ , dobînzilor şi a altor plăţi aferente”.
    3. La punctul 1.4, cuvintele „alienării gajului amanetat” se substituie prin cuvintele „vînzării bunului gajat”.
    4. Punctul 1.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „1.6. Banca  va prezenta la B.N.M. toate documentele, specimenele de semnături şi autorizaţii necesare pentru constituirea gajului asupra bunului şi, după caz, asupra veniturilor bunului gajat, precum şi pentru asigurarea controlului asupra bunului gajat.”.
    5. Punctul 1.7 se exclude.
    6. La punctul 1.8, textul „înainte de scadenţă nu dă dreptul de posesiune parţială a gajului” se substituie prin textul „nu are drept efect încetarea parţială a gajului, dacă părţile nu au convenit altfel.”
    7. Punctul 1.9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „1.9. În ziua achitării sau cel tîrziu în prima zi lucrătoare după data achitării integrale a creditului, dobînzilor şi a altor plăţi aferente, B.N.M. ridică grevările aplicate asupra bunului gajat.”.
    8. La punctul 1.10, textul „gajul amanetat de bancă sub formă de valori mobiliare de stat, cambii simple sau trate, titluri, depozite, ajunge la scadenţă” se substituie prin textul „acordate de Banca Naţională, drepturile de creanţă – obiect al gajului constituit în favoarea Băncii Naţionale, devin scadente”.
    9. La subpunctul 1.10.1, textul „Să indice băncii asupra necesităţii substituirii gajului scadent cu un alt gaj” se substituie prin textul „Să solicite substituirea bunului gajat cu un alt bun”, iar după textul „banca nu dispune de un alt gaj acceptabil” se completează cu textul „ , caz în care Banca Naţională este în drept să solicite executarea înainte de termen a obligaţiilor garantate prin gaj”.
    10.  Subpunctul 1.10.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „1.10.2. Să utilizeze veniturile bunului gajat pentru achitarea creditelor, dobînzilor şi a altor plăţi aferente, dacă altceva nu este prevăzut în contract.”.
    11.  La punctul 2.1:
    1)  litera a), după cuvintele „de stat” se completează cu cuvintele „emise public şi”, iar după cuvintele „de către B.N.M.” se completează cu textul „sau transmiterii în gaj în favoarea B.N.M.”;
    2) litera c):
    a) cuvintele „financiar stabile” se exclud, iar după cuvintele „de către B.N.M.” se completează cu textul „sau transmiterii în gaj în favoarea B.N.M.”;
    b) alineatul doi se exclude;
    c) la alineatul trei, textul „Regulamentul B.N.M. cu privire la clasificarea creditelor şi formarea reducerilor pentru pierderi la credite (fondul de risc)” se substituie prin textul „actele normative ale B.N.M.”;
    d) la alineatul şase, cuvîntul „gaj” se substituie prin cuvintele „obiect al gajului”;
    3) litera e) se completează la sfîrşit cu textul „reprezentînd orice fel de active pe care Banca Naţională le poate cumpăra, vinde şi negocia”.
    12.  Titlul capitolului III se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „III. MODUL DE DETERMINARE A VALORII BUNULUI GAJAT” .
    13. Punctul 3.1 se exclude.
    14. Punctul 3.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „3.2. Dintre toate tipurile bunurilor băncii disponibile pentru depunerea în gaj, B.N.M. selectează, la discreţia sa rezonabilă, bunurile care pot fi gajate.”.
    15.  Punctul 3.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „3.3. B.N.M. evaluează bunul gajat conform procedurilor proprii, luînd în considerare preţul de piaţă al bunului gajat (dacă un astfel de preţ există), riscurile implicate şi alţi factori, aplicînd marjele de protejare sau coeficienţii de evaluare, care vor fi făcute public prin plasarea lor pe pagina-web oficială a Băncii Naţionale.”.
    16.  Punctul 3.4 se exclude.
    17. Punctul 3.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „3.5. B.N.M. evaluează periodic bunul gajat şi, în cazul insuficienţei acestuia pentru garantarea obligaţiilor, solicită constituirea unui gaj suplimentar.”.
    18. La punctul 3.6, cuvîntul „financiară” se exclude, iar cuvintele „orice tip de gaj” se substituie prin cuvintele „bunurile gajate”.
    19.  În titlul capitolului IV, cuvîntul „AMANETAREA” se substituie prin cuvîntul „CONSTITUIREA”.
    20.  La punctul 4.1, cuvintele „asupra gajului indicat” se substituie prin cuvintele „asupra bunurilor gajate indicate”, iar textul „precum şi a veniturilor provenite din gaj” se substituie prin textul „ inclusiv, după caz, asupra veniturilor bunului gajat”.
    21.  Punctul 4.2:
    1) litera a):
    a) textul „se întocmeşte în scris conform anexei nr.1 care” se exclude;
    b) la subalineatul trei cu liniuţă, cuvintele „gaj prevăzute în compartimentul” se substituie prin cuvintele „bunuri prevăzute în capitolul”;
    c) la subalineatul cinci cu liniuţă, textul „depune gajul în favoarea B.N.M.” se substituie prin textul „semna contractul de gaj-amanet”;
    2) litera b):
    a) textul „(conform anexei nr.2), ce” se exclude;
    b) la subalineatul trei cu liniuţă, cuvintele „de gaj amanetat” se substituie prin cuvintele „bunului gajat”;
    c) subalineatul patru cu liniuţă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „- valoarea bunului gajat determinată de B.N.M.”;
    d) la subalineatul opt cu liniuţă, cuvintele „depune gajul în favoarea BNM” se substituie prin textul „semna contractul de perfectare a gajului-amanet”;
    3) ultimul alineat se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „B.N.M. plasează pe pagina-web oficială a sa modelele contractelor-tip sus-menţionate.”.
    22.  După punctul 4.2, se completează cu punctul 4.3 cu următorul cuprins:
    „4.3. Banca prezintă la B.N.M. documentul care autorizează persoanele oficiale de a semna contractul general de gaj-amanet şi contractul de perfectare a gajului-amanet şi fişa cu specimenele de semnături ale acestora.”.
    23.  La punctul 5.1:
    1) alineatul întîi, textul „în Departamentul operaţiuni de piaţă şi Departamentul buget, finanţe şi contabilitate” se substituie prin textul „conform legislaţiei în vigoare”;
    2) alineatele doi şi trei se exclud.
    24.  După punctul 5.1, se completează cu punctele 5.2 şi 5.3 cu următorul cuprins:
    „5.2. Banca Naţională ţine evidenţa contabilă a bunului gajat / achiziţionat în registrele sale la valoarea determinată de B.N.M., efectuînd periodic evaluarea acestuia.
    5.3. Evidenţa valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi şi a Certificatelor Băncii Naţionale (CBN), acceptate de către B.N.M. în calitate de gaj pentru creditele acordate se ţine în sistemul de înscrieri în conturi (SIC) la B.N.M.”.
    25.  În titlul capitolului VI, cuvintele „ASUPRA GAJULUI AMANETAT” se substituie prin cuvintele „DE GAJ”.
    26.  La punctul 6.1:
    1) prima propoziţie se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „6.1. Gajul în favoarea B.N.M. se constituie în modul următor:”;
    2) la subalineatul întîi cu liniuţă, textul „gajului, precum şi veniturilor obţinute din gaj” se substituie prin textul „bunului gajat, inclusiv, după caz, asupra veniturilor bunului gajat;”,  iar propoziţia a doua se exclude;
    3) subalineatul doi cu liniuţă, după cuvîntul „dematerializate” se completează cu textul „înregistrate în SIC la B.N.M.”;
    4) subalineatul cinci cu liniuţă, după cuvîntul „titlurile” se completează cu textul „emise cu privire la bunuri sau mărfuri”;
    5) la subalineatul şase cu liniuţă, cuvîntul „amanetarea” se substituie prin cuvîntul „gajarea”.
    27. Titlul Capitolului VII se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „VII. EXERCITAREA DREPTULUI DE GAJ”.
    28. La punctul 7.1:
    1) cuvintele „dispune de gaj sau aliena gajul” se substituie prin cuvintele „exercita dreptul de gaj”;
    2) subalineatele doi şi trei cu liniuţă se exclud;
    3) la subalineatul patru cu liniuţă, cuvintele „gajului scadent” se substituie prin cuvintele „obiectului gajului”.
    29. Punctul 7.2 se exclude.
    30. La punctul 7.3, cuvintele  „din alienarea” se substituie prin cuvintele  „în urma exercitării dreptului de gaj asupra”.
    31. Punctul 7.4 se exclude.
    32. La punctul 7.5, textul „stipulat în p.7.4” se substituie prin cuvintele „său preferenţial”.
    33. Anexele nr.1 şi nr.2 se exclud.

    PREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MAOLDOVEI                   Dorin DRĂGUŢANU

    Nr. 256. Chişinău, 27 noiembrie 2009.