HBNC57/2010
ID intern unic:  334496
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 57
din  26.03.2010
cu privire la modificarea şi completarea unor
acte normative ale Băncii Naţionale a Moldovei
Publicat : 07.05.2010 în Monitorul Oficial Nr. 68-69     art Nr : 272
ÎNREGISTRAT:
Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova
Alexandru TĂNASE
nr.748 din 4 mai 2010

    În temeiul art. 5, 11 şi 44 din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr. 56-57, art. 624), cu modificările şi completările ulterioare, art. 3, 5, 14, 25, 28, 37 şi 40 din Legea instituţiilor financiare nr. 550-XIII din 21 iulie 1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr. 1, art. 2), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se modifică şi se completează Regulamentul cu privire la suficienţa capitalului ponderat la risc (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 269 din 17 octombrie 2001, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.130, art.310), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    1) Capitolul I, după cuvintele  „şi articolele” se completează cu cifra „3,”.
    2) Capitolul II, punctul 2, după cuvintele „ponderat la risc” se completează cu cuvintele „politicile privind managementul capitalului”.
    3) Capitolul III:
    a) la punctul 4.1, litera e) cuvintele „de la credite şi leasing financiar (fondul de risc)” se substituie cu cuvintele „la active şi provizioanelor pentru pierderi la angajamente condiţionale;”;
    b) punctul 6 după cuvintele „capitalul minim” se completează cu cuvîntul „necesar”;
    c) se completează cu punctul 61 cu următorul cuprins:
    „61. Capitalul social – suma valorii nominale (fixate) a acţiunilor plasate.”;
    4) Capitolul IV:
    a) punctul 9 se completează cu un alineat nou cu următorul cuprins:
    „Începînd cu 31 decembrie 2010 cuantumul capitalului social se stabileşte în mărime de 100 mil. lei.
    Începînd cu 31 decembrie 2011 cuantumul capitalului minim necesar se stabileşte în mărime de 150 mil. lei.
    Începînd cu 31 decembrie 2012 cuantumul capitalului minim necesar se stabileşte în mărime de 200 mil. lei.”;
    b) punctul 10, după cuvintele „capitalul minim” se completează cu cuvîntul „necesar”;
    5) Regulamentul se completează cu un capitol nou cu următorul cuprins:
    „IV1 Politici privind managementul capitalului
    111. Băncile trebuie să dispună de politici şi proceduri interne de management ale capitalului, care să prevadă, inclusiv monitorizarea şi evaluarea acestuia în vederea menţinerii permanente a unui nivel adecvat al capitalului corespunzător profilului de risc şi specificului activităţii (mărimea, complexitatea şi strategia de afaceri a băncii).
    112. Politica de management a capitalului va cuprinde cel puţin următoarele componente:
    a) procesul de planificare a capitalului, ţinînd cont de previziunile cu privire la nivelul riscurilor asumate de bancă, sursele ce pot fi utilizate pentru majorarea capitalului, politica aferentă dividendelor etc.;
    b) modalităţile de conformare a băncii pe viitor cerinţelor de capital în vederea atenuării riscurilor aferente activităţii bancare;
    c) testele de stres în scopul identificării punctelor slabe sau a vulnerabilităţilor potenţiale privind poziţiile capitalului băncii în condiţii imprevizibile care vor include riscurile de credit, valutar, ratei dobînzii etc. şi planuri de gestionare a capitalului, luînd în consideraţie diferite scenarii de stres asupra capitalului pentru situaţiile neprevăzute;
    d) procesul de raportare internă care să asigure conducerea băncii cu informaţii adecvate de măsurare, estimare şi raportare a mărimii, compoziţiei şi calităţii capitalului.”
    6) Capitolul V:
    a) punctul 12, după cuvîntul „minim” se completează cu cuvîntul „necesar”;
    b) se completează cu un punct nou cu următorul cuprins:
    „121. Banca va notifica Banca Naţională a Moldovei despre intenţia de distribuire a capitalului cu 20 de zile înainte de desfăşurarea şedinţei Consiliului băncii la care va fi examinată distribuirea capitalului (plata dividendelor, achiziţionarea de către bancă a acţiunilor, ajutorul material în mărime ce depăşeşte 5 la sută din capitalul minim necesar etc.) sau propunerea ce urmează a fi înaintată către adunarea generală de distribuire a capitalului. Documentele necesare pentru notificarea Băncii Naţionale a Moldovei vor fi prezentate conform anexei nr.1.
    În decurs de 10 zile din ziua primirii pachetului de documente conform anexei nr.1, Banca Naţională a Moldovei comunică băncii opinia sa: fără menţiune (a luat act) sau cu menţiune (în cazul în care Banca Naţională a Moldovei va deduce că distribuirea de capital va conduce la micşorarea mărimii capitalului mai jos de nivelurile specificate în capitolul IV).
    În cazul în care Banca Naţională a Moldovei consideră necesară o investigaţie suplimentară pentru expunerea opiniei sale, termenul stabilit în al doilea alineat din prezentul punct poate fi prelungit, cu cel mult 10 zile, cu informarea ulterioară a  băncii.”;
    c) la punctul 13 cuvintele „a rapoartelor financiare” se substituie cu cuvintele „de către bănci a unor rapoarte referitoare la activitatea financiară”.
    7) Regulamentul se completează cu anexa nr.1:
„Anexa nr.1
Documentele necesare pentru notificarea Băncii Naţionale a Moldovei
    1. Scrisoare oficială, înaintată Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, semnată de către Preşedintele Consiliului băncii privind distribuirea capitalului.
    2. Proiectul deciziei / hotărîrii Consiliului băncii / adunării generale a acţionarilor privind distribuirea capitalului.
    3. Nota informativă la proiectul documentului menţionat la p.2 cu indicarea scopului, modalităţii de distribuire a capitalului, sumei preconizate spre distribuire, precum şi altă informaţie, care în opinia băncii este utilă.”
    2. În prima propoziţie din capitolul III al Regulamentului cu privire la licenţierea băncilor (aprobat de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, proces-verbal nr.37 din 15 august 1996 Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.59-60, art.74), cifrele „100” se substituie cu cifrele „200”.
    3. Băncile, în termen de 12 luni din data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, îşi vor aduce activitatea în corespundere cu articolul I, punctul 5 din prezenta hotărîre.

    PREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                                   Dorin DRĂGUŢANU

    Nr. 57. Chişinău, 26 martie 2010.