OIFPSA229/2010
ID intern unic:  334643
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
INSPECTORATUL FISCAL PRINCIPAL DE STAT
ORDIN Nr. 229
din  11.05.2010
privind modificarea Ordinului IFPS nr. 24 din 06.02.2006 „Cu privire
 la aprobarea formularelor tipizate a dărilor de seamă fiscale la impozitele
funciar şi pe bunurile imobiliare” şi aprobarea formularelor dărilor de
seamă „Calculul impozitului pe bunurile imobiliare (Forma-BIJ-10)”,
 “Calculul impozitului funciar (Forma FUNJ-10)” şi  instrucţiunilor
 privind modul de completare a  acestora
Publicat : 21.05.2010 în Monitorul Oficial Nr. 78-80     art Nr : 309
    Abrogat prin OIFPS751 din 03.06.13, MO122-124/07.06.13 art.849

    Reieşind din modificările operate în Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal  nr. 1056-XIV din 16 iunie 2000 şi în  Titlul VI al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 8 februarie 2007), cu modificările ulterioare prin Legea Republicii Moldova nr.108-XVIII din 17 decembrie 2009, în scopul asigurării executării prevederilor art. 4 alin. (7) lit. a) al Legii pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal şi art. 281 alin. (11) din Codul fiscal, precum şi  în temeiul articolelor 133 alin. (1) lit. c),  187 şi  275 ale Codului fiscal,
О R D О N:
    1.  În  Ordinul  IFPS  nr.  24 din 06.02.2006  “Cu  privire la aprobarea  formularelor  tipizate a dărilor de seamă  fiscale  la impozitele funciar şi pe bunurile imobiliare” se abrogă:
    - subpunctul 1.3 al punctului 1;
    - punctul 4.
    2. Se aprobă, conform anexelor la prezentul ordin, următoarele formulare de dări de seamă şi instrucţiuni de completare a acestora:
    2.1. Formularul tipizat al dării de seamă „Calculul impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ-10)”, conform Anexei nr. 1 la prezentul ordin;
    2.2. Formularul tipizat al dării de seamă „Calculul impozitului funciar (Forma FUNJ-10)”, conform Anexei nr. 2 la prezentul ordin;
    2.3. Instrucţiunea cu privire la modul de completare şi prezentare a Calculului impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ-10), conform Anexei nr. 3 la prezentul ordin;
    2.4. Instrucţiunea cu privire la modul de completare şi prezentare a Calculului impozitului funciar (Forma FUNJ-10), conform Anexei nr. 4 la prezentul ordin.
    3. Dările de seamă specificate în subpunctele 2.1 şi 2.2 ale punctului 2, aprobate prin prezentul ordin, se prezintă de către contribuabili Inspectoratului Fiscal de Stat teritorial începînd cu perioada fiscală - anul 2010. Obligaţiile fiscale care au apărut pînă la 1 ianuarie 2010 se reglementează în conformitate cu legislaţia în vigoare la momentul apariţiei acestora.
    4. Despre prevederile prezentului ordin Inspectoratele Fiscale de Stat teritoriale urmează să informeze contribuabilii - subiecţi ai impunerii cu aceste impozite şi sa-i asigure gratuit cu formularul dării de seamă respective.
    5. Secţia gestionarea documentelor şi arhivare (dna L. Chirieazev) va aduce prezentul ordin la cunoştinţa tuturor Inspectoratelor Fiscale de Stat teritoriale.
    6. Direcţia asistenţă juridică (dl M. Garmandir) va asigura publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    ŞEF-ADJUNCT AL INSPECTORATULUI
    FISCAL PRINCIPAL DE STAT                                                             Gheorghe COJOCARI

    Nr. 229. Chişinău, 11 mai 2010.

   
anexa nr.1

   
anexa nr.2

Anexa nr.  3
la ordinul  IFPS nr. 229 din 11 mai 2010/
Приложение № 3
к приказу ГГНИ № 229 от 11 мая 2010

INSTRUCŢIUNE
cu privire la  modul de completare şi prezentare a
Calculului impozitului pe bunurile imobiliare

(Forma BIJ-10)
    I. ”Calculul impozitului pe bunurile imobiliare” constă din calculul propriu-zis, o informaţie pentru călăuză şi
    3 anexe pe două pagini:
    -  Informaţia privind codurile înlesnirilor acordate;
    - Anexa nr. 1 - Informaţia privind sumele impozitului calculate pe subdiviziunile întreprinderii;
    - Anexa nr. 2 - Informaţia privind sumele înlesnirilor pe subdiviziuni;
    - Anexa nr. 3 - Informaţia privind sumele înlesnirilor de care beneficiază contribuabilul care nu dispune de subdiviziuni.
    1. Calculul impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ-10) se prezintă de către contribuabilii - subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare în conformitate cu prevederile art. 277 al Codului fiscal, care dispun de bunuri imobiliare, impozitarea cărora se efectuează reieşind din valoarea estimată a acestora şi, respectiv, care au obligaţiuni de prezentare a dării de seamă, adică – persoanele juridice, persoanele fizice care desfăşoară activitatea de întreprinzător, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale nu depăşeşte 3 unităţi, care sînt înregistraţi ca plătitori de TVA.
    2. Calculul impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ-10) se prezintă şi de către contribuabilii care beneficiază de înlesniri la plata acestui impozit şi suma către plată este egală cu zero.
    3. Calculul impozitului pe bunurile imobiliare nu se prezintă de către contribuabilii care nu dispun de obiecte ale impunerii.
    4. Contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul lor şi/sau nu beneficiază de înlesniri la plata impozitului pe bunurile imobiliare, completează doar Calculul impozitului pe bunurile imobiliare şi, după caz, Anexa nr. 3 la Calcul. În cazul în care contribuabilul beneficiază de scutiri la impozitul pe bunurile imobiliare, pînă a purcede la completarea Calculului, va completa Anexa nr. 3 la Calcul.
    5. Contribuabilii care dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul lor şi/sau beneficiază de înlesniri la plata impozitului pe bunurile imobiliare, completează atît  Calculul impozitului pe bunurile imobiliare, cît şi Anexele nr. 1 şi, după caz, nr. 2 la Calcul. În cazul în care contribuabilul dispune de subdiviziuni şi/sau beneficiază de înlesniri, pînă a purcede la completarea Calculului, va completa Anexele nr. 2 şi, după caz, nr. 3 la Calcul.
    6. În cazul în care subiectul impunerii a dobîndit bunul imobiliar în cursul anului, acesta are obligaţia de a calcula impozitul pe bunurile imobiliare, ce urmează a fi achitat la bugetul respectiv, în următorul mod. Iniţial se determină suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare pentru întregul an calendaristic (cota concretă şi/sau cota fixă a impozitului se înmulţeşte cu valoarea estimată a bunului imobil). Ulterior rezultatul obţinut se împarte la numărul de zile calendaristice în acest an (365 sau 366 de zile) şi se înmulţeşte cu numărul de zile, calculate din momentul înregistrării de stat a drepturilor patrimoniale asupra bunurilor imobiliare sau din momentul exercitării de către persoană a dreptului de posesie, de folosinţă şi de dispoziţie asupra bunurilor imobiliare (în condiţiile în care drepturile patrimoniale nu au fost supuse înregistrării de stat) şi pînă în ultima zi în care subiectul a deţinut bunul în anul fiscal în curs.
    7. La completarea Calculului urmează a se ţine cont de faptul, că la categoria bunurilor imobiliare pentru care urmează a se calcula impozitul pe bunurile imobiliare se includ şi terenurile. Astfel, valoarea estimată a bunurilor va cuprinde atît valoarea clădirilor, construcţiilor şi a altor încăperi izolate a căror strămutare este imposibilă fără cauzarea de prejudicii acestora, cît şi a terenurilor.
    II. La perfectarea Calculului impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ-10) pe formularul tipizat, contribuabilul, în mod obligatoriu trebuie să indice:
    - codul fiscal al contribuabilului;
    - denumirea contribuabilului;
    - inspectoratul fiscal de stat teritorial în raza căruia este înregistrat sediul contribuabilului;
    - codul localităţii unde este înregistrată reşedinţa de bază a contribuabilului – cod unic de identificare (4 semne) conform Clasificatorului unităţilor administrativ-teritoriale al Republicii Moldova (CUATM), aprobat şi pus în aplicare de la 03.09.2003 prin Hotărîrea Departamentului ”Moldova-Standard” nr. 1398-ST din 03.09.2003;
    - perioada fiscală – anul calendaristic. În formularul tipizat al Calculului, rubrica ”Perioada fiscală” se completează cu un cod care are următoarea structură: P/AAAA (unde P – este codul perioadei fiscale care obţine valoarea A – anuală, iar AAAA -  anul. Spre exemplu, pentru anul 2010 perioada fiscală va avea structura – A/2010);
    - data prezentării Calculului;
    - termenul stabilit de legislaţie pentru prezentarea Calculului – dacă termenul stabilit de legislaţie este pînă la 1 iulie – se bifează prima celulă, iar dacă termenul este pînă în ultima zi lucrătoare a anului fiscal în curs – se bifează a doua celulă;
    - suma de control – suma totală a impozitului către plată, indicată în col. 9 a rîndului 6 - ”Total”;
    - semnătura autentificată prin ştampilă a persoanelor responsabile – conducătorul şi contabilul-şef al contribuabilului.
    Atenţie! Sumele mari se vor completa astfel: spre exemplu - 123 456,05 sau 123456,05, dar nicidecum sub forma 123.456,05 sau 123.456.05 sau în alt mod.
    III. În tabela „Calculul impozitului pe bunurile imobiliare”  se indică următoarele:
    - în col. 4 –  valoarea estimată a bunurilor imobiliare corespunzătoare tipurilor bunurilor imobiliare. Valoarea estimată a bunurilor imobiliare va include şi valoarea estimată a bunurilor imobiliare pentru care contribuabilul beneficiază de scutiri la plata impozitului (se indică în lei);
    - în col. 5 – cota impozitului (se indică în %). În rîndurile 1, 2, 3 şi 5 ale coloanei 5, cota concretă, stabilită de către autoritatea reprezentativă a administraţiei publice locale de la locul aflării bunului, se indică doar în cazurile în care contribuabilul nu dispune de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile amplasate în afara sediului sau în cazul în care pentru una şi aceeaşi categorie de obiecte cota concretă nu este diferită. Pentru bunurile imobiliare, indicate în rîndul 4  - cota impozitului este fixă (conform art. 280 lit. b) al Codului fiscal);
    - în col. 6 - suma calculată a impozitului, care se determină astfel: valoarea estimată a bunurilor imobiliare pentru tipurile obiectelor respective, indicată în col. 4 se înmulţeşte cu cota impozitului indicată în col. 5 (se indică în lei). Suma indicatorilor reflectaţi în col. 6  rîndurile 1- 5 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 5-9 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în col. 7 – suma înlesnirilor acordate, cu excepţia reducerilor pentru achitarea impozitului pînă la 30 iunie a anului fiscal în curs (se indică în lei). Suma indicatorilor reflectaţi în col.7 rîndurile 1-5 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 10-14 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în col. 8 – suma reducerilor acordate, care se determină astfel: din suma indicată în col. 6 se scade suma indicată  în col. 7, iar rezultatul obţinut se înmulţeşte cu 15% (se indică în lei). Atenţie! - Coloana respectivă se completează doar în cazul achitării integrale a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul fiscal în curs pînă la data de 30 iunie a anului respectiv. Suma indicatorilor reflectaţi în col.8  rîndurile 1-5 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 15-19 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în col. 9 – suma impozitului către plată, care se determină astfel: din suma indicată în col. 6 se scad sumele indicate în col. 7 şi 8. Suma indicatorilor reflectaţi în col. 9, rîndurile 1-5 din Calcul se indică în col. 9 a rîndului „Total” a Calculului şi trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 20-24 a rîndului „Total” din Anexa nr. 1 la Calcul, precum şi cu suma reflectată în col. 25 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în rîndul ”Total” -   suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei). Verificarea corectitudinii perfectării Calculului impozitului pe bunurile imobiliare  se efectuează astfel: suma indicată în col.9 a rîndului ”Total” urmează să coincidă cu suma determinată conform următorului algoritm:  rîndul „Total” (col. 6-col. 7-col. 8).
    - în rîndul „Suma de control” –  suma totală a impozitului către plată, indicată în col. 9 a rîndului 6 - ”Total”. Suma respectivă trebuie să fie identică cu suma  reflectată în col. 25
a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul.
    IV. Tabelele din Anexa nr. 1 şi/sau Anexa nr. 2 la Calcul se vor completa de către contribuabil doar dacă acesta dispune de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află reşedinţa de baza şi/sau beneficiază de înlesniri la plata impozitului pe bunurile imobiliare. Modul de perfectare a Calculului impozitului pe bunurile imobiliare de către contribuabilii care dispun de subdiviziuni diferă de modul de perfectare a Calculului respectiv de către contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni. Contribuabilii care dispun de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile vor începe completarea formularului nemijlocit cu completarea Anexei nr. 1 şi apoi – a Calculului.
    V. Tabela din Anexa nr. 1 la Calcul se completează cu următorii indicatori:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul subdiviziunii (obiectului impunerii), care este  un cod din patru cifre atribuit de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale contribuabililor care au în componenţa lor subdiviziuni (cel puţin o subdiviziune) şi/sau obiecte impozabile în subordinea subdiviziunilor (conform Ordinului IFPS nr. 222 din 13.12.2004 ”Privind atribuirea codurilor subdiviziunilor” (M.O. nr. 233-236 din 17.12.2004) şi conform Ordinului IFPS nr. 61 din 18.04.2007 (M.O. nr. 60-63 din 04-05-2007);
    - în col. 3 – codul localităţii în care este amplasată subdiviziunea şi/sau obiectul impozabil;
    - în col. 4 – valoarea estimată a bunurilor imobiliare din subdiviziunea respectivă (se indică în lei);
    - în col. 5-9 – suma calculată a impozitului aferent bunurilor imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul (se indică în lei);
    - în col.  10-14 - suma înlesnirilor acordate, cu excepţia reducerilor pentru achitarea impozitului pînă la 30 iunie a anului fiscal în curs, pentru bunurile imobiliare specificate în rîndurile 1-5  din Calcul (se indică în lei);
    - în col. 15-19  - suma reducerilor acordate pentru bunurile imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul (se indică în lei);
    - în col. 20-24 - suma impozitului către plată pentru bunurile imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul (se indică în lei);
    - în col. 25 – suma totală a impozitului către plată pe fiecare subdiviziune în parte (se indică în lei);
    - în rîndul ”Total” - suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei). După completarea de către contribuabilul care dispune de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile a Anexei nr. 1, se va purcede la completarea nemijlocită a Calculului, cu sumele reflectate în rîndul ”Total” din această anexă;
    - suma impozitului către plată, indicată în col. 25 rîndul „Total” trebuie se coincidă cu suma indicată în col. 9 a rîndului „Total” din tabela Calculului.
    VI. Tabela din Anexa nr. 2 la Calcul se completează astfel:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul subdiviziunii (obiectului impunerii), care este  un cod din patru cifre atribuit de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale contribuabililor care au în componenţa lor subdiviziuni (cel puţin o subdiviziune) şi/sau obiecte impozabile în subordinea subdiviziunilor (conform Ordinului IFPS nr. 222 din 13.12.2004 ”Privind atribuirea codurilor subdiviziunilor” (M.O. nr. 233-236 din 17.12.2004) şi conform Ordinului IFPS nr. 61 din 18.04.2007 (M.O. nr. 60-63 din 04.05.2007);
    - în col. 3 – codul localităţii în care este amplasată subdiviziunea şi/sau obiectul impozabil;
    - în col. 4 – codul înlesnirii. Dacă contribuabilul beneficiază de mai multe înlesniri, acesta va indica informaţia separat, pe fiecare tip de înlesnire;
    - în col. 5-9 – valoarea estimată a bunurilor imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul, scutite de impozit (se indică în lei);
    - în col. 10-14 – suma înlesnirilor acordate pentru bunurile imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul. Suma înlesnirilor acordate se determină în mod analogic ca şi suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare (se indică în lei);
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei).
    VII. Tabela din Anexa nr. 3 la Calcul se completează de către contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni  şi beneficiază de înlesniri la plata impozitului. În tabela din Anexa nr. 3 la Calcul se indică următoarele:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul înlesnirii. Dacă contribuabilul beneficiază de mai multe înlesniri, acesta va indica informaţia separat, pe fiecare tip de înlesnire;
    - în col. 3-7 – valoarea estimată a bunurilor imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul, scutite de impozit (se indică în lei);
    - în col. 8-12 - suma înlesnirilor acordate pentru bunurile imobiliare specificate în rîndurile 1-5 din Calcul (se indică în lei). Suma înlesnirilor acordate se determină în mod analogic ca şi suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare;
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei).

Anexa nr. 4
la ordinul IFPS nr. 229 din 11 mai 2010/
Приложение № 4
к приказу ГГНИ № 229 от 11 мая 2010

INSTRUCŢIUNE
cu privire la  modul de completare şi prezentare a
 Calculului impozitului funciar

(Forma FUNJ-10)
    I.  “Calculul  impozitului  funciar” constă din calculul  propriu-zis, două  informaţii pentru călăuză şi 3 anexe pe două pagini:
    - Informaţia cu privire la suprafaţa terenurilor şi clasificaţia bugetară a impozitului, calculate pentru terenurile indicate;
    - Informaţia privind codurile înlesnirilor acordate;
    - Anexa nr. 1 - Informaţia privind sumele impozitului calculate pe subdiviziunile întreprinderii;
    - Anexa nr. 2 - Informaţia privind sumele înlesnirilor pe subdiviziuni.
    - Anexa nr. 3 - Informaţia privind sumele înlesnirilor de care beneficiază contribuabilul care nu dispune de subdiviziuni;
    1. Calculul impozitului funciar (Forma FUNJ-10) se prezintă de către contribuabilii - subiecţi ai impunerii cu impozitul funciar în conformitate cu prevederile art. 277 al Codului fiscal, care dispun de obiecte ale impunerii indicate în Anexa nr. 1 la Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal şi, respectiv – care au obligaţiunea de prezentare a dării de seamă, adică – persoanele juridice,  persoanele fizice care desfăşoară activitatea de întreprinzător, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale nu depăşeşte 3 unităţi, care sînt înregistraţi ca plătitori de TVA.
    2. Calculul impozitului funciar (Forma FUNJ-10) se prezintă şi de către contribuabilii care beneficiază de înlesniri la plata acestui impozit şi suma către plată este egală cu zero.
    3. Calculul impozitului funciar nu se prezintă de către contribuabilii care nu dispun de obiecte ale impunerii.
    4. Contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul lor şi/sau nu beneficiază de înlesniri la plata impozitului funciar, completează doar Calculul impozitului funciar şi, după caz, Anexa nr. 3 la Calcul. În cazul în care contribuabilul beneficiază de scutiri la impozitul funciar, pînă a purcede la completarea Calculului, va completa Anexa nr. 3 la Calcul.
    5. Contribuabilii care dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul lor şi/sau beneficiază de înlesniri la plata impozitului funciar, completează atît Calculul impozitului funciar, cît şi Anexele nr. 1 şi, după caz, nr. 2 la Calcul. În cazul în care contribuabilul dispune de subdiviziuni şi/sau beneficiază de înlesniri, pînă a purcede la completarea Calculului, va completa Anexele nr. 2 şi, după caz, nr. 3 la Calcul.
    6. În cazul în care subiectul impunerii a dobîndit terenul în cursul anului, acesta are obligaţia de a calcula impozitul funciar, ce urmează a fi achitat la bugetul respectiv, în următorul mod. Iniţial se determină suma calculată a impozitului funciar pentru întregul an calendaristic (cota concretă a impozitului se înmulţeşte cu numărul de grad-hectare, hectare sau cu suprafaţa terenului). Ulterior rezultatul obţinut se împarte la numărul de zile calendaristice din acest an (365 sau 366 de zile) şi se înmulţeşte cu numărul de zile, calculate din momentul înregistrării de stat a drepturilor patrimoniale asupra terenului sau din momentul exercitării de către persoană a dreptului de posesie, de folosinţă şi de dispoziţie (în condiţiile în care drepturile patrimoniale nu au fost supuse înregistrării de stat) şi pînă în ultima zi în care subiectul a deţinut bunul în anul fiscal în curs.
    II. La perfectarea Calculului impozitului funciar (Forma FUNJ-10) pe formularul tipizat, contribuabilul, în mod obligatoriu, trebuie să indice:
    - codul fiscal al contribuabilului;
    - denumirea contribuabilului;
    - inspectoratul fiscal de stat teritorial în raza căruia este înregistrat sediul contribuabilului;
    - codul localităţii unde este înregistrată reşedinţa de bază a contribuabilului – cod unic de identificare (4 semne) conform Clasificatorului unităţilor administrativ-teritoriale al Republicii Moldova (CUATM), aprobat şi pus în aplicare de la 03.09.2003 prin Hotărîrea Departamentului ”Moldova-Standard” nr. 1398-ST din 03.09.2003;
    - perioada fiscală – anul calendaristic. În formularul tipizat al Calculului, rubrica ”Perioada fiscală” se completează cu un cod care are următoarea structură: P/AAAA (unde P – este codul perioadei fiscale care obţine valoarea A – anuală, iar AAAA -  anul. Spre exemplu, pentru anul 2010 perioada fiscală va avea structura – A/2010);
    - data prezentării Calculului;
    - termenul stabilit de legislaţie pentru prezentarea Calculului – dacă termenul stabilit de legislaţie este pînă la 1 iulie – se bifează prima celulă, iar dacă termenul este pînă în ultima zi lucrătoare a anului fiscal în curs – se bifează a doua celulă;
    - suma de control – suma totală a impozitului către plată, indicată în col. 7 a rîndului 4 - ”Total”;
    - semnătura autentificată prin ştampilă a persoanelor responsabile – conducătorul şi contabilul-şef al contribuabilului.
    Atenţie! Sumele mari se vor completa astfel: spre exemplu - 123 456,05 sau 123456,05, dar nicidecum sub forma 123.456,05 sau 123.456.05 sau în alt mod.
    III. În tabela ”Calculul impozitului funciar”  se indică următoarele:
    - în col. 4 –  suma calculată a impozitului (se indică în lei), care se determină prin înmulţirea cotei concrete a impozitului, stabilite de către autorităţile reprezentative ale administraţiei publice locale de la locul aflării terenului, la numărul de grad-hectare, hectare sau la suprafaţa terenului (în dependenţă de categoria terenului);
    - în col. 5 – suma înlesnirilor acordate, cu excepţia reducerilor pentru achitarea impozitului pînă la 30 iunie a anului fiscal în curs (se indică în lei). Suma indicatorilor reflectaţi în col. 5 rîndurile 1-3 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 7, 8 şi 9 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în col. 6 – suma reducerilor acordate, care se determină astfel: din suma indicată în col. 4 se scade suma indicată  în col. 5, iar rezultatul obţinut se înmulţeşte cu 15% (se indică în lei). Atenţie! - Coloana respectivă se completează doar în cazul achitării integrale a impozitului funciar pentru anul fiscal în curs pînă la data de 30 iunie a anului respectiv. Suma indicatorilor reflectaţi în col.6  rîndurile 1-3 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 10, 11 şi 12 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în col. 7 - suma impozitului către plată (se indică în lei), care se determină astfel: din suma indicată în col. 4 se scad sumele indicate în col. 5 şi 6. Suma indicatorilor reflectaţi în col. 7 rîndurile 1-3 din Calcul trebuie să fie identică cu suma indicatorilor reflectaţi în col. 13, 14 şi 15 a rîndului ”Total” din Anexa nr. 1 la Calcul;
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei). Verificarea corectitudinii perfectării calculului impozitului funciar se efectuează astfel: suma indicată în col.7 a rîndului ”Total” urmează să coincidă cu suma determinată conform următorului algoritm:  rîndul „Total” (col. 4-col.5-col. 6);
    - în rîndul ”Suma de control” -  se indică suma din col. 7 a rîndului 4  ”Total” (se indică în lei).
    IV. În „Informaţia cu privire la suprafaţa terenurilor şi clasificaţia bugetară a impozitului, calculat pentru terenurile indicate”  se reflectă:
    - informaţia aferentă suprafeţei pe fiecare categorii de teren în parte. Suprafaţa terenurilor se indică obligatoriu în hectare, cu exactitate de 0,01 ha, conform poziţiilor repartizate pentru clasificaţia bugetară a impozitului calculat pentru aceste terenuri;
    - suprafeţele terenurilor reflectate în informaţie includ şi suprafeţele, scutite de plata impozitului funciar.
    V. Tabelele din Anexa nr. 1 şi/sau Anexa nr. 2 la Calcul se vor completa de către contribuabili doar dacă aceştia dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul lor şi/sau beneficiază de înlesniri la plata impozitului funciar. Modul de perfectare a Calculului impozitului funciar de către contribuabilii care dispun de subdiviziuni şi/sau de obiecte impozabile diferă de modul de perfectare a Calculului respectiv de către contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile. Contribuabilii care dispun de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile vor începe completarea formularului nemijlocit cu completarea Anexei nr. 1 şi apoi – a Calculului.
    VI. Tabela din Anexa nr. 1 la Calcul se completează cu următorii indicatori:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul subdiviziunii (obiectului impunerii), care este  un cod din patru cifre atribuit de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale contribuabililor care au în componenţa lor subdiviziuni (cel puţin o subdiviziune) şi/sau obiecte impozabile în subordinea subdiviziunilor (conform Ordinului IFPS nr. 222 din 13.12.2004 ”Privind atribuirea codurilor subdiviziunilor” (M.O. nr. 233-236 din 17.12.2004) şi conform Ordinului IFPS nr. 61 din 18.04.2007 (M.O. nr. 60-63 din 04.05.2007);
    - în col. 3 – codul localităţii în care este amplasată subdiviziunea şi/sau obiectul impozabil;
    - în col. 4-6  – suma calculată a impozitului aferent terenurilor specificate în rîndurile 1-3 din Calcul (se indică în lei);
    - în col. 7-9 - suma înlesnirilor acordate, cu excepţia reducerilor pentru achitarea impozitului pînă la 30 iunie a anului fiscal în curs, pentru terenurile specificate în rîndurile 1-3 din Calcul. Suma înlesnirilor acordate pe subdiviziuni trebuie să fie identică cu suma indicată în col. 6 a Anexei nr. 2 pe subdiviziunile respective (se indică în lei);
    - în col. 10-12 – suma reducerilor acordate pentru categoriile de terenuri specificate în rîndurile 1-3 din Calcul (se indică în lei);
    - în col. 13-15 – suma impozitului către plată pentru categoriile de terenuri specificate în rîndurile 1-3 din Calcul (se indică în lei);
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei).
    După completarea de către contribuabilul care dispune de subdiviziuni şi/sau obiecte impozabile a Anexei nr. 1, se va purcede la completarea nemijlocită a Calculului, cu sumele reflectate la poziţia ”Total” din această anexă.
    VII. Tabela din Anexa nr. 2 la Calcul se completează astfel:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul subdiviziunii (obiectului impunerii), care este un cod din patru cifre atribuit de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale contribuabililor care au în componenţa lor subdiviziuni (cel puţin o subdiviziune) şi/sau obiecte impozabile în subordinea subdiviziunilor (conform Ordinului IFPS nr. 222 din 13.12.2004 ”Privind atribuirea codurilor subdiviziunilor” (M.O. nr. 233-236 din 17.12.2004) şi conform Ordinului IFPS nr. 61 din 18.04.2007 (M.O. nr. 60-63 din 04.05.2007);
    - în col. 3 – codul localităţii în care este amplasată subdiviziunea şi/sau obiectul impozabil;
    - în col. 4 – codul înlesnirii. Dacă contribuabilul beneficiază de mai multe înlesniri, acesta va indica informaţia separat, pe fiecare tip de înlesnire;
    - în col. 5 – suprafaţa terenului scutită de impozit (se indică în hectare);
    - în col. 6 – suma înlesnirilor acordate pentru terenurile specificate în rîndurile 1-3 din Calcul (se indică în lei). Suma înlesnirilor acordate se determină în mod analogic ca şi suma calculată a impozitului funciar;
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei).
    VIII. Tabela din Anexa nr. 3 la Calcul se completează de către contribuabilii care nu dispun de subdiviziuni şi beneficiază de înlesniri la plata impozitului. În tabela din Anexa nr. 3 la Calcul se indică următoarele:
    - în col. 1 - numărul de ordine se completează consecutiv, indiferent de numărul necesar de pagini;
    - în col. 2 – codul înlesnirii. Dacă contribuabilul beneficiază de mai multe înlesniri, acesta va indica informaţia separat, pe fiecare tip de înlesnire;
    - în col. 3 – suprafaţa terenului scutită de impozit (se indică în hectare);
    - în col. 4 - suma înlesnirilor acordate pentru terenurile specificate în rîndurile 1-3 din Calcul (se indică în lei). Suma înlesnirilor acordate se determină în mod analogic ca şi suma calculată a impozitului funciar;
    - în rîndul ”Total” -  se indică suma valorilor pe fiecare coloană (se indică în lei).