LPC128/2010
ID intern unic:  335258
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 128
din  18.06.2010
privind modificarea şi completarea Legii nr. 1056-XIV din 16 iunie 2000
pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal
Publicat : 16.07.2010 în Monitorul Oficial Nr. 121-123     art Nr : 382
    Parlamentul  adoptă prezenta lege organică.
    Art. I.  –  Legea nr. 1056-XIV din 16 iunie 2000 pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 8 februarie 2007), cu modificările ulterioare, se  modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 se completează cu alineatul (31) cu următorul cuprins:
    „(31) Bunurile imobiliare prevăzute la art. 280 lit. b) din Codul fiscal, care nu au fost evaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate se impozitează în baza prevederilor prezentei legi. Impozitarea acestor bunuri conform valorii estimate se va realiza începînd cu anul următor anului în care bunurile imobiliare au fost evaluate.”
    2. Anexa nr. 1:
    punctul 2:
    după litera a) se introduce litera a1) cu următorul cuprins:
    „a1) terenurile atribuite de către autoritatea administraţiei publice locale ca loturi de pe lîngă domiciliu şi distribuite în extravilan din cauza insuficienţei de terenuri în intravilan, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate:
    – în oraşe – 2 lei pentru 100 m2;
    – în municipiile Chişinău şi Bălţi – 10 lei pentru 100 m2;
    – în celelalte municipii şi în oraşele-reşedinţă – 4 lei pentru 100 m2;”
    la litera b), după cuvintele „întreprinderilor agricole” se introduce textul„ , alte terenuri neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate”;
    anexa se completează cu punctul 3 cu următorul cuprins:
    „3. Terenurile din extravilan, altele decît cele specificate la pct. 5, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate – 70 lei pentru 1 hectar.”
    punctul 5 va avea următorul cuprins:
    „5. Terenurile din extravilan pe care sînt amplasate clădiri şi construcţii, carierele şi pămînturile distruse în urma activităţii de producţie, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate – 350 lei pentru 1 hectar.”
    3. Anexa nr. 2:
    punctele 1 şi 2 vor avea următorul cuprins:
    „1. Impozitul pe clădirile şi construcţiile cu destinaţie agricolă, precum şi pe alte bunuri imobiliare, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate, se stabileşte după cum urmează:
    - pentru persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător – 0,1 la sută din valoarea de bilanţ a bunurilor imobiliare pe perioada fiscală;
    - pentru persoanele fizice, altele decît cele specificate la prima liniuţă – 0,1 la sută din costul bunurilor imobiliare.
    2. Impozitul pe bunurile imobiliare cu destinaţie locativă (apartamente şi case de locuit individuale) din localităţile rurale se stabileşte după cum urmează:
    - pentru persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător – 0,1 la sută din valoarea de bilanţ a bunurilor imobiliare pe perioada fiscală;
    - pentru persoanele fizice, altele decît cele specificate la prima liniuţă – 0,1 la sută din costul bunurilor imobiliare.”
    după punctul 2 se introduce punctul 21 cu următorul cuprins:
     „21. Impozitul pe bunurile imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă (apartamente şi case de locuit individuale) din municipii şi oraşe, care aparţin persoanelor fizice, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate, se stabileşte după cum urmează:
    – în oraşe, în oraşele-reşedinţă şi în municipii, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi – 0,2 la sută din costul bunurilor imobiliare;
    – în municipiile Chişinău şi Bălţi – 0,3 la sută din costul bunurilor imobiliare.”
    Art. II. – Impozitarea bunurilor imobiliare în baza prezentei legi se va efectua începînd cu 1 ianuarie 2010.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                                    Mihai GHIMPU

    Nr. 128. Chişinău, 18 iunie 2010.