OMFC128/2010
ID intern unic:  336209
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 128
din  28.09.2010
privind aprobarea modificărilor şi completărilor
la Instrucţiunea cu privire la evidenţa contabilă
în instituţiile publice, aprobată prin ordinul ministrului
 finanţelor nr. 93 din 19 iulie 2010
Publicat : 05.10.2010 în Monitorul Oficial Nr. 194-196     art Nr : 657     Data intrarii in vigoare : 05.10.2010
    În legătură cu necesitatea reflectării în evidenţa contabilă a unor operaţiuni specifice instituţiilor publice,
ORDON:
    În Instrucţiunea “Cu privire la evidenţa contabilă în instituţiile publice”, aprobată prin ordinul ministrului finanţelor nr. 93 din 19 iulie 2010, se introduc următoarele modificări şi completări.
    I. În „PLANUL DE CONTURI al evidenţei contabile privind executarea devizelor de cheltuieli ale instituţiilor bugetare”, punctul 33, secţiunea „Conturi extrabilanţiere”,  în denumirea contului extrabilanţier 50, după cuvintele „Cota-parte la” se introduce sintagma „procurarea /”.
    II. În „EVIDENŢA OPERAŢIILOR PRIVIND EXECUTAREA PLANURILOR DE CHELTUIELI” secţiunea „Conturi extrabilanţiere”, punctul 234, pe tot parcursul conţinutului  contului extrabilanţier 50, după cuvintele „cota-parte la”, cu declinarea de rigoare, se introduce sintagma „procurarea/ ”.
    III. În anexa 2 “MODUL DE REFLECTARE în evidenţa contabilă a mijloacelor transferate sub formă de cotă-parte la construcţia spaţiului locativ prin ipoteca imobiliară”:
    3.1. În denumirea anexei 2, după cuvintele „cota-parte la” se introduce sintagma „procurarea/”.
    3.2. Secţiunea 2 din anexa 2 se expune în următoarea redacţie:
    “2. PARTICIPAREA CU COTA-PARTE LA PROCURAREA/ CONSTRUCŢIA SPAŢIULUI LOCATIV PENTRU ANGAJAŢII INSTITUŢIILOR PUBLICE, PROPRIETAR AL CĂREIA VA FI ANGAJATUL  INSTITUŢIEI
    În cazul transferării de către autoritatea publică vînzătorilor/antreprenorilor de lucrări în construcţie a mijloacelor băneşti sub formă de cotă-parte la procurarea/ construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiei publice respective, proprietar al căreia după procurarea/darea în exploatare va fi angajatul instituţiei, se debitează subcontul 178 “Decontări cu diferiţi debitori şi creditori” şi se creditează subcontul 090 “Contul curent în bugetul de stat pentru cheltuielile instituţiei, pentru transfer instituţiilor subordonate şi pentru alte activitaţi” sau subcontul 100 “Contul curent pentru cheltuielile instituţiei”. După primirea confirmării de la vînzător/antreprenor că suma respectivă a fost primită la contul lui bancar, se efectuează înscrierea contabilă în debitul subcontului 200 şi creditul subcontului 178 cu înscrierea concomitentă la contul extrabilanţier 50 “Cota-parte la procurarea/ construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiilor publice prin ipoteca imobiliară, proprietar al căreia va fi angajatul instituţiei”.
    După primirea de la angajatul instituţiei publice a documentului, care confirmă proprietatea asupra spaţiului locativ, suma transferată sub formă de cotă-parte la procurarea/  construcţia spaţiului locativ pentru  angajaţii instituţiilor publice prin ipoteca imobiliară, proprietar al căreia va fi angajatul instituţiei, se trece la scăderi prin înscrierea cu semnul minus în contul extrabilanţier 50 “Cota-parte la procurarea/construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiilor publice prin ipoteca imobiliară, proprietar al căreia va fi angajatul instituţiei””.
    IV. În anexa 4 “Corespondenţa subconturilor privind operaţiile contabile de bază”:
    4.1. Rîndul  nr.161, coloana 2 “Conţinutul înregistrării” se expune în următoarea redacţie:
    „Transferarea mijloacelor băneşti de către autoritatea publică vînzătorilor/antreprenorilor de lucrări în construcţie, sub formă de cota-parte la procurarea/  construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiei publice”.
    4.2. Rîndul nr.177, coloana 2 “Conţinutul înregistrării” se expune în următoarea redacţie:
    “Trecerea la cheltuieli a sumei transferate sub formă de cota de participare la procurarea/construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiilor publice, confirmate de către vînzător/antreprenor .
    Concomitent se efectuează înscrierea în contul extrabilanţier 50 “Cota-parte la procurarea/construcţia spaţiului locativ pentru angajaţii instituţiilor publice prin ipoteca imobiliară, proprietar al căreia va fi angajatul instituţiei ””.
    V. Prezentul ordin intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANŢELOR                                                        Veaceslav NEGRUŢA

    Nr. 128. Chişinău, 28 septembrie 2010.