LPC63/2011
ID intern unic:  338168
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 63
din  01.04.2011
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1453-XV
din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat
Publicat : 20.04.2011 în Monitorul Oficial Nr. 63-64     art Nr : 159
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. – Legea nr. 1453-XV din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr. 154–157, art. 1209), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 14 se introduce articolul 141 cu următorul cuprins:
    „Articolul 141. Teritoriul de activitate a notarului
    (1) Notarul este obligat să activeze în teritoriul de activitate pentru care a  promovat concursul pentru suplinirea locurilor vacante de notar.
    (2) Schimbarea teritoriului de activitate a notarului se face exclusiv prin concurs pentru locul declarat vacant, în condiţiile prevederilor art. 28 alin. (5) şi (6). La concurs participă notarii care au desfăşurat activitate practică în domeniu de cel puţin 5 ani. Concursul pentru schimbarea  teritoriului de activitate a notarului este organizat pînă la desfăşurarea concursului pentru suplinirea locurilor vacante de notar.
    (3) Condiţiile de organizare a concursului pentru schimbarea teritoriului de activitate a notarului se stabilesc în regulamentul aprobat de Ministerul Justiţiei. Concursul pentru schimbarea  teritoriului de activitate a notarului se susţine în faţa comisiei de concurs pentru suplinirea locurilor vacante de notar.
    (4) Ocuparea posturilor de către notarii care au promovat concursul pentru schimbarea teritoriului de activitate se  face în ordinea mediilor obţinute. În cazul în care doi sau mai mulţi notari au aceeaşi medie, prioritate se acordă notarului care:
    a) are vechime mai mare în funcţia de notar;
    b) în ultimul an nu a fost sancţionat disciplinar;
    c) în ultimii 2 ani nu şi-a schimbat teritoriul de activitate;
    d) domiciliază (împreună cu familia)  de mai mult timp în localitatea în care   solicită schimbarea teritoriului de activitate.
    (5) În cazul absenţei temporare a notarului de la birou, dacă pe teritoriul unde îşi desfăşoară acesta activitatea nu este alt notar, ministrul justiţiei, ţinînd cont de prevederile art. 20
    alin. (1), schimbă temporar, prin ordin, competenţa teritorială a notarului care îl va înlocui pe notarul absent.”
    2. La articolul 22, alineatul (2) se abrogă.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                                                   Marian LUPU


    Nr. 63. Chişinău, 1 aprilie 2011.