HGO524/2011
ID intern unic:  339344
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 524
din  11.07.2011
pentru aprobarea Regulamentului privind evaluarea
competenţei lingvistice şi stabilirea nivelului de cunoaştere
 a limbii de stat de către străinii care solicită drept de
şedere permanentă în Republica Moldova
Publicat : 15.07.2011 în Monitorul Oficial Nr. 114-116     art Nr : 590
    În scopul executării prevederilor art. 45 şi art.88 din Legea nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 179-181, art. 610), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul privind evaluarea competenţei lingvistice şi stabilirea nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova, conform anexei nr. 1;
modelul certificatului care atestă nivelul mediu de cunoaştere a limbii de stat, eliberat străinilor care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova, conform anexei nr. 2.
    2. Evaluarea competenţei lingvistice şi stabilirea nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova se pune în sarcina Comisiei de examinare pentru evaluarea gradului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi a limbii de stat, instituită prin Hotărîrea Guvernului nr. 1279 din 19 noiembrie 2001 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi a limbii de stat” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.141-143, art.1327), cu modificările şi completările ulterioare.
    3. Ministerul Educaţiei va asigura organizarea evaluării competenţei lingvistice şi stabilirii nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova conform Regulamentului aprobat prin prezenta hotărîre.

    PRIM-MINISTRU                                                        Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                           Alexei Roibu
    Ministrul educaţiei                                                        Mihail Şleahtiţchi

    Nr. 524. Chişinău, 11 iulie 2011.

Anexa nr. 1
la Hotărîrea Guvernului nr.524
din 11 iulie 2011

REGULAMENTUL
privind evaluarea competenţei lingvistice şi stabilirea nivelului
de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept
 de şedere permanentă în Republica Moldova

Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE CU PRIVIRE LA EVALUAREA
COMPETENŢEI LINGVISTICE
    1. Prezentul Regulament stabileşte regulile de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova, precum şi reglementează modul de organizare şi desfăşurare a examenelor de evaluare.
    2. Scopul activităţii de evaluare a competenţei lingvistice a străinului rezidă în determinarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către acesta.
    3. Nivelurile de cunoaştere a limbii de stat de către străini se divizează în două categorii:
nivel nesatisfăcător de cunoaştere a limbii de stat – străinul nu demonstrează cunoştinţe şi abilităţi elementare de comunicare, scriere, înţelegere a limbii de stat, precum şi obţine sub 50 puncte din 100 la probele de examinare, în condiţiile prevederilor punctului 7 din prezentul Regulament;
    nivel mediu de cunoaştere a limbii de stat – străinul demonstrează competenţa lingvistică a unui utilizator independent al limbii de stat ce îi permite o integrare eficientă în societate, comunicare lesne în context social şi un grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii, precum şi obţine cel puţin 50 puncte din 100 la probele de examinare, în condiţiile prevederilor punctului 7 din prezentul Regulament.
Capitolul II
EXAMENELE DE EVALUARE ŞI STABILIREA
 NIVELULUI DE CUNOAŞTERE A LIMBII DE STAT

    4. Nivelul de cunoaştere a limbii de stat de către străin va atesta competenţele de înţelegere a discursurilor orale, a documentelor scrise şi a textelor, de exprimare orală şi în scris, fiind stabilit de Comisia de examinare pentru evaluarea gradului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi a limbii de stat (în continuare - Comisia) ca rezultat al evaluării.
    5. Examenul de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către străinii care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova este obligatoriu.
    6. Pentru înscrierea la examenele de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat, străinii achită o taxă de stat.
    7. Examenul de evaluare constă din patru probe: proba înţelegerii discursurilor orale, proba înţelegerii documentelor scrise şi a textelor, proba exprimării în scris (eseu) şi proba exprimării orale (interviu). Punctajul total pentru cele patru probe este de 100 de puncte. Pentru confirmarea calificativului nivelului mediu de cunoaştere a limbii de stat, străinul solicitant trebuie să obţină cel puţin 50 de puncte din 100, punctajul minimal solicitat pentru probă fiind de 5 puncte din 25 (punctajul maximal pentru o probă).
    8. Proba înţelegerii discursurilor orale va fi organizată sub formă de test scris, în baza unei expuneri orale, înregistrări audio sau video. Durata probei este de 45 de minute.
    9. Proba înţelegerii documentelor scrise şi a textelor va fi organizată sub formă de test scris, în baza unui document scris – text artistic, social, extras dintr-un ziar etc. şi durează 45 de minute.
    10. Proba exprimării în scris (eseu) va avea drept obiectiv producerea unui document scris sub forma unui eseu argumentativ la un anumit subiect şi durează 60 de minute.
    11. Proba exprimării orale (interviu) va avea drept obiectiv dezvoltarea unui anumit subiect şi întreţinerea unei discuţii interactive cu doi membri ai Comisiei şi durează 15 minute.
    12. Testele şi subiectele pentru examenul de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat vor fi elaborate de Comisie şi nu vor fi publice.
    13. Examenele de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat vor fi organizate de către Comisie, pentru fiecare străin în mod individual, în decurs de cel mult 15 zile calendaristice de la data recepţionării de la străin a cererii de înscriere. Cererea de înscriere la examenul de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat se depune la Ministerul Educaţiei.
    14. În cazul existenţei concomitente a mai multor cereri de susţinere a examenului de evaluare a competenţei lingvistice şi de stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat, Comisia poate organiza un examen colectiv în aceiaşi zi pentru toţi străinii solicitanţi, cu excepţia probei exprimării orale, care poate fi desfăşurată în aceiaşi zi, dar în mod individual, cu fiecare străin în parte. Proba exprimării orale, organizată pentru mai mulţi străini solicitanţi în aceiaşi zi, se va desfăşura în conformitate cu un grafic, întocmit de Comisie, făcut public în modul corespunzător şi afişat pe uşa sălii de examen.
    15. Comisia de examinare, cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte, va anunţa în scris străinii solicitanţi despre data şi locul desfăşurării examenului.
    16. Accesul la examene este permis în baza actului de identitate al străinului solicitant.
    17. Se interzice străinilor solicitanţi să aibă asupra lor manuale, dicţionare, tabele, telefoane mobile, notiţe, alte surse de transmitere/recepţionare a mesajelor. Aceste prevederi vor fi făcute publice în modul corespunzător şi afişate pe uşa sălii de examen.
    18. Din momentul repartizării testelor, străinii solicitanţi nu au voie să părăsească sala de examen pînă nu predau lucrarea membrului Comisiei.
    19. La finalizarea timpului acordat pentru examen, membrul Comisiei solicită predarea lucrărilor, care sînt transmise preşedintelui Comisiei.
    20. Comisia va asigura evaluarea lucrărilor străinilor solicitanţi, în decurs de cel mult 5 zile lucrătoare din data examenului, prin prisma criteriilor specifice elaborate de Comisie şi va acorda un punctaj pentru fiecare dintre cele 4 probe. Punctajul total al străinului solicitant se va calcula sumînd punctajele obţinute pentru fiecare probă, iar calificativul, în conformitate cu punctele 3 şi 7 din prezentul Regulament, se va constata în procesul-verbal cu privire la promovarea examenului şi stabilirea nivelului de cunoaştere a limbii de stat (în continuare – proces-verbal).
    21. În decurs de 3 zile lucrătoare din data emiterii procesului-verbal, Comisia va elibera străinului un certificat care atestă nivelul mediu de cunoaştere a limbii de stat şi care urmează a fi prezentat, în original, autorităţii competente pentru străini a Ministerului Afacerilor Interne. În cazul în care străinul a promovat examenul obţinînd calificativul „nivel nesatisfăcător de cunoaştere a limbii de stat”, certificatul nu se eliberează.
    22. În decurs de 3 zile lucrătoare din data emiterii procesului-verbal, Comisia va informa străinul despre obţinerea calificativului „nivel nesatisfăcător de cunoaştere a limbii de stat”.
    În cazul în care străinul nu este de acord cu rezultatele examenului, el poate depune, în termen de 48 ore, o cerere de contestaţie pe numele preşedintelui Comisiei. În termen de 3zile, preşedintele Comisiei adoptă decizia definitivă. Dacă decizia contestată de către străin este anulată, Comisia va elibera străinului certificatul care atestă nivelul mediu de cunoaştere a limbii de stat.
    În cazul în care decizia contestată este menţinută, străinul se poate înscrie din nou la examenul respectiv la expirarea a 30 zile calendaristice din data comunicării rezultatului.
    23. Dacă străinul, la examenul de evaluare a competenţei lingvistice şi stabilire a nivelului de cunoaştere a limbii de stat, a obţinut calificativul „nivel nesatisfăcător de cunoaştere a limbii de stat”, acesta se poate înscrie din nou la examenul respectiv la expirarea a 30 zile calendaristice din data comunicării rezultatului, fără a depune o cerere de contestaţie.
    24. Copia procesului-verbal se transmite, în termen de 3 zile lucrătoare, autorităţii competente pentru străini a Ministerului Afacerilor Interne.
Capitolul III
DESCRIPTORII SPECIFICI AI NIVELULUI MEDIU
DE CUNOAŞTERE A LIMBII DE STAT
    25. Descriptorii specifici ai nivelului mediu de cunoaştere a limbii de stat descriu profilul lingvistic al străinului care solicită drept de şedere permanentă în Republica Moldova. Descriptorii specifici se referă la înţelegerea şi exprimarea orală, precum şi la înţelegerea şi exprimarea scrisă, după cum urmează:

COMPETENŢA
DESCRIPTORII
Înţelegerea discursurilor orale

înţelege şi urmăreşte momentele principale ale unui discurs clar şi standard asupra unor subiecte familiare sau întîlnite în mod regular la lucru, şcoală, odihnă etc.;

înţelege esenţa majorităţii emisiunilor radio sau TV asupra problemelor şi tematicilor de interes personal sau profesional;

Înţelegerea documentelor scrise şi a textelor

înţelege texte care utilizează un vocabular uzual sau relativ la profesia deţinută;

înţelege şi sesizează descrierea anumitor evenimente, sentimente, dorinţe;

înţelege textele anunţurilor scurte şi clare;
Exprimare orală

intră nepregătit într-o discuţie pe subiecte familiare, de interes personal sau pertinente vieţii cotidiene;

exprimă sau solicită puncte de vedere sau opinii personale în discuţii informale cu prietenii, familia;

exprimă ideea care se doreşte a fi înţeleasă;

menţine o conversaţie sau un discurs, uneori cu pauze pentru planificare gramaticală sau lexicală;

manifestă iniţiativă în conversaţii sau interviu;

face conexiuni între fraze pentru a descrie evenimente, reacţii etc.;

poate formula explicaţii şi raţiuni pentru opinii şi planuri;

Exprimare scrisă

întocmeşte un text elocvent şi logic asupra unui subiect familiar sau de interes personal;

scrie scrisori personale, profesionale;

utilizează formulări lingvistice simple, dar flexibile pentru a exprima o idee;

poate întocmi o cerere simplă, o plîngere;

are un vocabular suficient pentru a realiza tranzacţii cotidiene simple.


    anexa nr.2