DPC233/2011
ID intern unic:  339643
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 233
din  29.07.2011
pentru modificarea şi completarea Regulamentului instrucţiei
 de front al Forţelor Armate ale Republicii Moldova
Publicat : 05.08.2011 în Monitorul Oficial Nr. 128-130     art Nr : 392
    Preşedintele Republicii Moldova  d e c r e t e a z ă:
    Articol unic. - Regulamentul instrucţiei de front al Forţelor Armate ale Republicii Moldova, aprobat prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.2327-IV din 3 septembrie 2009, se modifică şi se completează conform anexei.

    PREŞEDINTELE INTERIMAR
    AL REPUBLICII MOLDOVA                                                          Marian LUPU

    Nr. 233-VI. Chişinău, 29 iulie 2011.

Anexă
la Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr. 233-VI din 29 iulie 2011

    1. Alineatele 12, 13, şi 14 ale punctului 2 vor avea următorul cuprins:
    „Formaţie pe două rînduri – formaţie în care militarii unui rînd sînt dispuşi în spatele altui rînd, la distanţă de un pas (la o lungime de braţ ca degetele palmei stîngi să atingă uşor umărul militarului din faţă). Rîndurile se numesc primul şi al doilea. La întoarcerea formaţiei, denumirile rîndurilor nu se schimbă.
    Formaţia pe un rînd şi formaţia pe două rînduri pot fi strînse sau rărite.
    În formaţia strînsă, militarii sînt dispuşi în rînduri pe linia frontului, unul lîngă altul, la intervale egale cu lăţimea de un cot din partea stîngă (cotul braţului stîng îndoiat la jumătate) între militari.”
    2. Alineatul unu al punctului 16 va avea următorul cuprins:
    „16.  La comanda „Pe loc REPAUS”, militarul duce piciorul stîng lateral printr-o mişcare energică, la distanţa de lăţimea umerilor (femeile militare îmbrăcate în fuste nu depărtează picioarele), lăsînd greutatea corpului pe ambele picioare. În acelaşi timp, braţele sînt duse energic la spate, uşor îndoite în cot şi lipite de corp. O mînă se aşează în palma celeilalte mîni, iar degetele rămîn relaxate şi uşor îndoite spre interior (fig. 1 d,e), însă nu părăseşte locul, nu slăbeşte atenţia şi nu vorbeşte.”


    Fig. 1. Poziţia „drepţi” şi poziţia „pe loc repaus”

    3. Alineatul doi al punctului 19 va avea următorul cuprins:
    „Cadenţa de deplasare la pas constituie 100-110 de paşi pe minut. Lungimea pasului este de 60-70 cm.”
    4. Punctul 20 va avea următorul cuprins:
    „20. Pasul de defilare (fig.3) se execută numai cu formaţia pe timpul prezentării onorului din mişcare. Lungimea pasului este de 50-60 cm, iar cadenţa este de 118-120 paşi pe minut.
    La comanda prevestitoare, militarii strîng pumnii ambelor braţe şi înclină uşor corpul înainte; la comanda săvîrşitoare, militarii încep deplasarea cu piciorul stîng, cu îndoirea genunchiului, înălţimea pasului fiind de 8-12 cm; concomitent cu mişcarea piciorului stîng, braţul drept, cu pumnul strîns, se duce înainte, pînă la înălţimea umărului, cu podul palmei orientat către sol, iar braţul stîng întins, cu cotul lipit de corp, avînd pumnul strîns, în prelungirea antebraţului, se ţine fix pe lîngă corp; o dată cu mişcarea piciorului drept  înainte şi punerea sa pe sol, braţul drept se  mişcă pe lîngă corp înapoi, atît cît permite încheietura umărului.
    La deplasarea cu pas de manevră, la comanda „DREPŢI”, se trece la pas de defilare. La deplasarea cu pas de defilare, la comanda „Pas de manevră – MARŞ”, se trece la pas de manevră.”

    Fig. 3. Deplasarea cu pas de defilare

    5. Punctul 22 va avea următorul cuprins:
    „22. Executarea pasului pe loc se face la comanda „Pe loc, pas de manevră – MARŞ” (din mers – „PE LOC”). La această comandă, militarul începe a bate pasul ridicînd şi lăsînd în jos picioarele; piciorul îl ridică la 15-20 cm de  la pămînt şi îl pune pe pămînt cu toată talpa, începînd cu vîrful; cu braţul drept face mişcări în cadenţa pasului (fig.4). La comanda „ÎNAINTE”, care este dată concomitent cu punerea piciorului stîng pe pămînt, militarul face cu piciorul drept încă un pas pe loc şi cu piciorul stîng începe mersul cu pas normal.”
   

    Fig. 4. Pasul pe loc
    6. Punctul 28 se completează cu un  nou alineat cu următorul cuprins:
    „Pistolul-mitralieră se trece în poziţia „la piept” în aşa mod ca mînerul trăgaciului să se afle la nivelul cataramei curelei, iar încărcătorul – în încheietura cotului stîng, mîna dreaptă  fiind lăsată liberă (fig. 6 f).”
     


f
    Fig. 6. Mînuirea pistolului-mitralieră din poziţia „la umăr” în poziţia „la piept”
    7. Alineatul unu al punctului 48 va avea următorul cuprins:
    „48. Pentru a executa salutul (onorul) militar de pe loc în afara formaţiei, cu capul descoperit, la unu-doi paşi de comandant (superior), militarul se întoarce cu faţa către acesta, ia poziţia „drepţi” şi îl priveşte în faţă, întorcînd capul după el.”
    8. Alineatul unu al punctului 49 va avea următorul cuprins:
    „49. Pentru a executa salutul militar din mers în afara formaţiei, cu capul descoperit, la un pas de comandant (superior), militarul, o dată cu punerea piciorului stîng pe pămînt, opreşte mişcarea mîinii, întoarce scurt capul spre cel salutat şi, continuînd deplasarea, îl priveşte în faţă. După ce trece de comandant (superior), militarul care salută întoarce capul înainte şi continuă mişcarea mîinii.”
    9. Alineatul unu al punctului 52 va avea următorul cuprins:
    „52. Pentru executarea salutului militar din mers în afara formaţiei cu arma în poziţia „la picior” sau „la piept”, la unu-doi paşi de comandant (superior), se întoarce capul către acesta; cu arma în poziţia „la spate” – în afară de aceasta, se duce mîna la coifură.”
    10. Alineatul cinci al punctului 56 va avea următorul cuprins:
    „La ieşirea din rîndul al doilea, militarul atinge uşor umărul stîng al militarului din faţa lui, care face un pas înainte şi, fără a alătura piciorul drept, face un pas spre dreapta, lasă să treacă militarul, care iese din formaţie, apoi îşi reocupă locul.”
    11. Alineatul trei al punctului 57 va avea următorul cuprins:
    „La comanda „Soldat Pîntea”, militarul, care stă cu faţa spre frontul formaţiei, auzindu-şi numele, se întoarce cu faţa către comandat şi răspunde „Ordonaţi”, iar la comanda „în formaţie – MARŞ”, dacă el este fără armă sau cu arma în poziţia „la spate”, duce mîna la coifură şi răspunde: „Am înţeles”, lasă mîna în jos, se întoarce spre direcţia deplasării şi, pe cea mai scurtă cale, îşi reocupă locul în formaţie.”
    12. Alineatul unu al punctului 58 va avea următorul cuprins:
    „58. Dacă militarul se prezintă în faţa comandantului în afara formaţiei, atunci, la patru-cinci paşi de acesta, el trece în pas de defilare, la doi-trei paşi se opreşte şi, concomitent cu alăturarea piciorului, duce mîna dreaptă la coifură şi raportează despre prezentare (pct. 56). După terminarea raportului, lasă mîna în jos.”
    13. Alineatul unu al punctului 59 va avea următorul cuprins:
    „59. La plecarea din faţa comandantului, militarul, primind permisiunea de plecare, duce mîna dreaptă la coifură şi răspunde: „Am înţeles”, lasă mîna în jos, se întoarce spre direcţia deplasării, face unu-doi paşi de defilare şi continuă deplasarea cu pas de manevră.”
    14. Alineatul unu al punctului 84 va avea următorul cuprins:
    „84. După ce a dat comanda pentru executarea salutului militar, comandantul  de grupă (dacă este fără armă sau cu arma în poziţia „la spate”, duce mîna la coifură; dacă este cu arma în poziţiile „pe umăr”, „la umăr” sau „la piept” – procedează după cum este indicat la pct. 56) se apropie în pas de defilare de comandant (şef), se opreşte la doi-trei paşi de acesta şi raportează: ”
    15. Alineatul unu al punctului 85 va avea următorul cuprins:
85. Pentru a executa salutul militar în formaţie din mers, la 10-15 paşi de comandant (şef), comandantul de grupă dă comanda: „Grupă, DREPŢI. Pentru onor, spre dreap-TA (stîn-GA)”. La comanda „DREPŢI”, toţi militarii trec la pas de defilare, iar la comanda „Pentru onor, spre dreap-TA (stîn-GA)” întorc simultan capul spre comandant (şef). Cu carabina în poziţia „pe umăr”, mişcarea mîinii libere nu încetează. Dacă comandantul de grupă este fără armă sau cu arma în poziţia „la spate”, acesta întoarce capul spre comandant (şef) şi îl salută.”