HBNC216/2011
ID intern unic:  340920
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 216
din  29.09.2011
cu privire la modificarea şi completarea unor acte
normative ale Băncii Naţionale a Moldovei
Publicat : 11.11.2011 în Monitorul Oficial Nr. 192-196     art Nr : 1760
    În scopul actualizării şi perfecţionării evidenţei contabile în sistemul bancar al Republicii Moldova şi în baza art.5 lit.d), art.11 şi 44 din Legea nr.548-XIII din 21.07.1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art. 624), cu modificările şi completările ulterioare, art.33 din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21.07.1995 (Republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.78-81, art.199), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    I. Planul de conturi al evidenţei contabile în băncile licenţiate din Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.15 din 26 martie 1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr.33-34, art.54), înregistrat la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 17 noiembrie 2010 sub nr. 784, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La Capitolul I din punctul 13 noţiunea „Subdiviziunea îndepărtată a băncii” se exclude.
    2. La Capitolul II:
    1) În grupa 1000 „Numerar în casă şi alte valori monetare” se modifică denumirea contului 1004 „Numerar în subdiviziuni îndepărtate ale băncii” după cum urmează „Numerar în alte subdiviziuni”;
    2) În denumirea grupei de conturi 4950 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni primite” şi contului 4951 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni primite”, cuvîntul „primite” se exclude.
    3) În denumirea grupei de conturi 5950 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni plătite” şi contului 5951 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni plătite” cuvîntul „plătite” se exclude.
    3. La Capitolul II:
    1) În descrierea grupei 1000 „Numerar în casă şi alte valori monetare”:
    a) descrierea grupei va avea următorul conţinut: „Grupa este destinată pentru evidenţa monedei naţionale şi valutei străine în numerar, aflate în casa băncii, în subdiviziunile separate, subdiviziunile structurale interne ale filialei, în bancomate şi alte dispozitive ale băncii, la fel şi pentru evidenţa valorilor monetare, cecurilor de călătorie cumpărate pentru comercializare şi monedelor comemorative şi jubiliare, ce sînt emise ca mijloc de plată, la valoarea nominală.”
    b) se modifică denumirea contului 1004 „Numerar în subdiviziuni îndepărtate ale băncii” după cum urmează: „Numerar în alte subdiviziuni”;
    c) în descrierea contului 1001 „Numerar în casierie” după cuvîntul „băncii” se include textul „(filialei)”;
    d) în descrierea contului 1002 „Numerar în drum”:
    - în descrierea contului textul „sediul filialei, reprezentanţei, subdiviziunii îndepărtate a băncii” se substituie prin textul „subdiviziunea separată, subdiviziunea structurală internă şi invers, din subdiviziunea separată în subdiviziunea structurală internă”;
    - în debitul contului al doilea alineat cu liniuţă va avea următorul conţinut „- expedierea excedentului de numerar din subdiviziunea separată, subdiviziunea structurală internă a filialei, din bancomate şi alte dispozitive ale băncii.”;
    - creditul contului va avea următorul conţinut: „În creditul contului se înregistrează suma mijloacelor băneşti în numerar recepţionate de către destinatari.”;
    e) în creditul contului 1003 „Numerar în punctul de schimb valutar al băncii licenţiate” în al doilea alineat cu liniuţă textul „în casa sediului central al băncii” se exclude;
    f) în descrierea contului 1004 „Numerar în alte subdiviziuni” sintagma „subdiviziune îndepărtată a băncii” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „altă subdiviziune (reprezentanţă sau agenţie)” la numărul şi cazul respectiv;
    2) La descrierea grupei de conturi 1760 „Cheltuieli anticipate” descrierea contului 1763 „Alte cheltuieli anticipate” se modifică după cum urmează:
    „Contul 1763 este destinat pentru evidenţa altor cheltuieli anticipate (plaţilor perioadei viitoare, dar care au avut loc în perioada dată de gestiune; valoarea acumulatoarelor şi anvelopelor date în exploatare etc.).
    În debitul contului se înregistrează:
    - plăţile aferente perioadei viitoare care se produc în perioada dată de gestiune;
    - valoarea acumulatoarelor şi anvelopelor date în exploatare;
    - suma altor cheltuieli anticipate.
    În creditul conturilor se înregistrează:
    - trecerea la cheltuieli în perioada de gestiune corespunzătoare (la care se referă) a cheltuielilor anticipate;
    - repartizarea la cheltuieli a cotei valorii acumulatoarelor şi anvelopelor utilizate;
    - valoarea acumulatoarelor şi anvelopelor ieşite.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma altor cheltuieli anticipate.”.
    3) La descrierea grupei 2220 „Depozite la vedere fără dobîndă ale clienţilor” în descrierea contului 2232 după cuvintele „ale persoanelor juridice” se introduce textul „şi persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate”;
    4) În descrierea grupei 2250 „Depozite la vedere cu dobîndă ale clienţilor”:
    a) se modifică descrierea conturilor 2254-2255, după cum urmează:
    „Contul 2254 este destinat pentru evidenţa depozitelor depuse cu dobîndă de către persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate cu scopuri determinate (surse proprii, granturi, depozite constituite din dobînzi).
    Contul 2255 este destinat pentru evidenţa depozitelor depuse cu dobîndă de către persoanele fizice cu scopuri determinate (surse proprii, granturi, depozite constituite din dobînzi).
    Încasările şi plăţile în aceste conturi sînt specificate în contract.”.
    b) se modifică descrierea conturilor 2256-2257, după cum urmează:
    „Contul 2256 este destinat pentru evidenţa depozitelor-garanţii cu dobîndă primite de la persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate cu scopul asigurării angajamentelor asumate (garanţii de ofertă şi de asigurare a executării contractului; credite).
    Contul 2257 este destinat pentru evidenţa depozitelor-garanţii cu dobîndă primite de la persoanele fizice cu scopul asigurării angajamentelor asumate (garanţii de ofertă şi de asigurare a executării contractului; credite).
    Încasările şi plăţile în aceste conturi sînt specificate în contract.
    În creditul conturilor se înregistrează mijloacele băneşti depuse, dobînzile plătite.
    În debitul conturilor se înregistrează restituirea mijloacelor băneşti sau transferarea lor conform dispoziţiilor stipulate în contract.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă mărimea depozitelor-garanţii constituite de persoanele juridice şi fizice în scopul asigurării angajamentelor asumate.”.
    c) se modifică descrierea conturilor 2258-2259, după cum urmează:
    „Contul 2258 este destinat pentru evidenţa mijloacelor băneşti depuse în numerar/transferate de către persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate pentru efectuarea operaţiunilor cu carduri bancare, la care se calculează dobîndă în conformitate cu prevederile contractului.
    Contul 2259 este destinat pentru evidenţa mijloacelor băneşti depuse în numerar/transferate de către persoanele fizice pentru efectuarea operaţiunilor cu carduri bancare, la care se calculează dobîndă în conformitate cu prevederile contractului.”;
    d) se modifică descrierea conturilor 2261-2262, după cum urmează:
    „Contul 2261 este destinat pentru evidenţa altor depozite depuse cu dobîndă de către persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate.
    Contul 2262 este destinat pentru evidenţa altor depozite depuse cu dobîndă de către persoanele fizice. Încasările şi plăţile în aceste conturi sînt specificate în contract.”.
    5) În descrierea grupei 2370 „Depozite pe termen ale clienţilor” la descrierea conturilor 2371-2373 după textul „de la persoane juridice” se introduce textul „şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate”.
    6) În descrierea grupei 2380 „Depozite-garanţii pe termen ale clienţilor” la descrierea conturilor 2381-2383 după textul „de la persoane juridice” se introduce textul „şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate”.
    7) În descrierea grupei de conturi 2790 „Conturi de tranzit şi suspendate” în descrierea contului 2798 „Cont de conversie şi regularizare” cuvîntul „reprezentanţă” se substituie prin textul „altă subdiviziune (reprezentanţă sau agenţie)”.
    8) În descrierea grupei de conturi 4950 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni primite”:
    a) în denumirea grupei de conturi şi contului 4951, cuvîntul „primite” se exclude;
    b) în descrierea grupei textul „, sancţiunilor şi a altor sume primite” se substituie prin textul „şi altor sancţiuni”;
    c) în descrierea contului 4951 textul „amenzilor plătite” şi „sancţiuni primite” se substituie prin textul „amenzi” şi respectiv „sancţiuni”.”;
    9) În descrierea grupei 5900 „Alte cheltuieli operaţionale” în descrierea contului 5902 „Plata serviciilor de consulting şi auditing” cuvîntul „informaţionale” se exclude.
    10) În denumirea, descrierea grupei de conturi 5950 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni plătite” şi contului 5951 „Amenzi, penalităţi şi alte sancţiuni plătite” cuvîntul „plătite” se exclude.
    II. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 193 din 30 septembrie 2010 cu privire la modificarea şi completarea Planului de conturi al evidenţei contabile în băncile licenţiate din Republica Moldova (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 235-240, art.941), înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 17 noiembrie 2010 cu nr. 795, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Punctul 1 se modifică după cum urmează:
    „1. La Capitolul I:
    1)  la punctul 1 textul „Standardelor Naţionale de Contabilitate” se substituie prin textul „Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (în continuare SIRF)”;
    2)  la punctul 13:
    a) noţiunile „Alte active materiale”, „Profitul nedistribuit (pierdere neacoperită)” şi „Venituri/cheltuieli extraordinare” se exclud;
    b) noţiunea „Active luate în posesie” va avea următorul cuprins:
    „Active transmise în posesiune/achiziţionate pentru vînzare – imobilizări corporale şi cote de participare transmise în posesiune/achiziţionate de către bancă pentru rambursarea creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare”;
    c) în noţiunea „Contra - cont” textul „micşorează suma” se substituie prin textul „ajustează valoarea”.”
    2. La punctul 2:
    1) Pe tot parcursul textului textul „pentru ajustarea” se substituie prin cuvîntul „Ajustarea”;
    2) subpunctul 1) se completează cu două litere noi, după cum urmează:
    „g) textul „activ material pe termen lung” şi „activ material” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare corporală” la numărul şi cazul respectiv;
    h) textul „activ nematerial” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare necorporală” la numărul şi cazul respectiv.”;
    3) după subpunctul 2) se include un subpunct după cum urmează:
    „21) În grupa 1000 „Numerar în casă şi alte valori monetare” contul 1006 „Valori monetare” se exclude”.”;
    4) subpunctul 3) se modifică după cum urmează:
    „3) Grupa 1150 „Valori mobiliare disponibile pentru tranzacţionare şi vînzare” va avea următorul cuprins:
    „1150 Active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1151 Valori mobiliare de stat la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1152 Acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1153 Alte active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1154 Valori mobiliare gajate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1155 Prime la valori mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1156 Contra-cont Sconturi la valori mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1157 Reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere”;
    5) la subpunctul 4):
    a) textul „1160 Valori mobiliare” se substituie prin textul „1160 Active financiare”;
    b) textul „1162 Acţiuni disponibile pentru vînzare” se substituie prin textul „1162 Acţiuni şi cote de participare disponibile pentru vînzare”;
    c) textul „1163 Alte valori mobiliare” se substituie prin textul „1163 Alte active financiare”;
    d)  textul „deprecierea valorilor mobiliare” se substituie prin textul „Reduceri pentru pierderi din deprecierea activelor financiare”;
    e) după textul „1167 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea activelor financiare disponibile pentru vînzare” se introduce textul „1168 Reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare”;
    6) la subpunctul 5):
    a) textul „1180 Valori mobiliare” se substituie prin textul „1180 Active financiare”;
    b) textul „1186 Alte valori mobiliare” se substituie prin textul „1186 Alte active financiare”;
    c) textul „deprecierea valorilor mobiliare” se substituie prin textul „Reduceri pentru pierderi din deprecierea activelor financiare”;
    7) subpunctul 6) se modifică după cum urmează:
    „6) Conturile 1235, 1265, 1295, 1325, 1365, 1377, 1385, 1397, 1415, 1445, 1475 şi 1498 se exclud.”;
    8) la subpunctele 8), 13), 19), 20), 22) şi 26) conturile aferente creditelor restante se exclud;
    9) la subpunctul 12) textul „1342 Overdraft restant băncilor” se exclude;
    10) la subpunctele 7) – 24), 26) - 31) şi 36) textul „pentru deprecierea” se substituie prin textul „Reduceri pentru pierderi din deprecierea”;
    11) subpunctul 27) litera a) se modifică după cum urmează:
    „a) conturile 1533 „Leasingul financiar acordat altor bănci în stare de neacumulare” şi 1534 „Leasingul financiar acordat clienţilor în stare de neacumulare” se exclud.”;
    12) la subpunctele 29) (cu excepţia literei b)) şi 82) textele „activ material pe termen lung” şi „activ material” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare corporală” la numărul şi cazul respectiv;
    13) la subpunctul 30) textul „activ nematerial” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare necorporală” la numărul şi cazul respectiv;
    14) subpunctul 33) se modifică după cum urmează:
    „33) În grupa 1680:
    a) se modifică denumirea grupei după cum urmează: „Contra-cont Amortizarea imobilizărilor corporale/necorporale”;
    b) contul 1687 se exclude.”;
    15) subpunctele 34) litera m), 57), 61), 62), 63), 64) şi 70) se exclud;
    16) la subpunctul 34):
    a) la litera a) textul: „valorile mobiliare deţinute pentru tranzacţii” se substituie prin textul „activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere”;
    b) la literele b) şi c) textul: „valorile mobiliare” se substituie prin textul „activele financiare”;
    c) litera o):
    - textul „trei” se substituie prin textul „patru”;
    - textul „şi „1757 Dobînda calculată la alte creditele acordate persoanelor fizice”” se substituie prin textul „ , „1757 Dobînda calculată la alte credite acordate persoanelor fizice” şi „1758 Comisioanele calculate aferente dobînzilor””;
    17) subpunctul 35) se modifică după cum urmează:
    „35) În grupa 1800 „Alte active”:
    a) se modifică denumirea conturilor 1809 „Active luate în posesie” şi 1811 „Altă avere imobilă” după cum urmează: „1809 Imobilizări corporale deţinute pentru vînzare” şi respectiv „1811 Active transmise în posesiune/achiziţionate pentru vînzare”;
    b) se completează cu următorul cont „1816 Decontări aferente imobilizărilor necorporale”;
    18) subpunctul 36) se modifică după cum urmează:
    „36) După grupa 1800 se introduce o grupă nouă, 1820, care va avea următorul cuprins:
    „1820 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea altor active care nu sînt credite
    1821 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea creanţelor şi plăţilor aferente lor
    1822 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea altor active şi plăţilor aferente lor”.”;
    19) subpunctul 37) se modifică după cum urmează:
    „37) După grupa 1860 se introduce o grupă nouă, 1870, care va avea următorul cuprins:
    „1870 Reevaluarea activelor financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen
    1871 Reevaluarea valutei străine ce urmează să fie primită din tranzacţiile la termen
    1872 Reevaluarea valorilor mobiliare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen
    1873 Reevaluarea altor active financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen”.”;
    20) după subpunctul 37) se introduce un subpunct nou, după cum urmează:
    „371) După grupa 1870 se introduce o grupă nouă, 1880, cu următorul cuprins:
    „1880 Contra–cont Ajustarea valorii altor active la costul amortizat
    1881 Contra–cont Ajustarea valorii altor active la costul amortizat”.”;
    21) după subpunctul 42) se introduce un subpunct nou, după cum urmează:
    „421) În grupa 2220 „Depozite la vedere fără dobîndă ale clienţilor” se introduc două conturi noi, 2235 şi 2236, după cum urmează:
    „2235 Depozite-garanţii ale persoanelor juridice
    2236 Depozite-garanţii ale persoanelor fizice”.”;
    22) după subpunctul 43) se introduc două subpuncte noi, după cum urmează:
    „431) În grupa 2530 „Datorii privind leasingul financiar” se introduc două conturi noi, 2533 şi 2534: „2533 Contra-cont Ajustarea valorii datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar
    2534 Contra-cont Ajustarea valorii datoriei faţă de clienţi privind leasingul financiar
    432) După grupa 2560 se introduce o grupă nouă, 2570, cu următorul cuprins:
    „2570 Datorii financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    2571 Datorii financiare deţinute în vederea tranzacţionării
    2572 Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere”.”;
    23) după subpunctul 44) se introduce un subpunct nou, după cum urmează:
    „441) Grupa 2760 „Dobînda necîştigată şi alte venituri anticipate” va avea următorul cuprins:
    „2760 Venituri anticipate
    2761 Dobînda necîştigată primită
    2762 Venituri anticipate aferente subvenţiilor
    2763 Alte venituri anticipate”. ”;
    24) subpunctul 45) se modifică după cum urmează:
    „45) În grupa 2770 „Provizioane pentru alte pierderi”:
    a) se modifică denumirea grupei de conturi după cum urmează: 2770 „Provizioane”;
    b) se modifică denumirea contului 2771 „Provizioane pentru alte pierderi” după cum urmează: „Alte provizioane”;
    c)  se introduc două conturi noi, 2774 şi 2775:
    „2774 Provizioane privind beneficiile angajaţilor băncii
    2775 Provizioane aferente imobilizărilor corporale”.”;
    25) după subpunctul 46) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „461) Grupa de conturi 2800 „Alte obligaţiuni” se completează cu un cont nou, după cum urmează: „2816 Decontări aferente imobilizărilor necorporale”.”;
    26) subpunctul 47) se modifică după cum urmează:
    „47) După grupa 2860 se introduce o grupă nouă, 2870, cu următorul cuprins:
    „2870 Reevaluarea activelor financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen
    2871 Reevaluarea valutei străine ce urmează să fie livrată din tranzacţiile la termen
    2872 Reevaluarea valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen
    2873 Reevaluarea altor active financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen”.”;
    27) după subpunctul 47) se introduce un subpunct nou, după cum urmează:
    „471) După grupa 2870 se introduce o grupă nouă, 2880, cu următorul cuprins:
    „2880 Contra–cont Ajustarea valorii altor pasive la costul amortizat
    2881 Contra–cont Ajustarea valorii altor pasive la costul amortizat”.”;
    28) subpunctul 48) se modifică după cum urmează:
    „48) La grupat 3500 „Rezerve”:
    a) denumirea conturilor 3504 „Profitul nedisribuit (pierdere neacoperită) - anul curent” şi 3505 „Profitul nedistribuit (pierdere neacoperită) - anii precedenţi” se modifică după cum urmează: 3504 „Rezultat al exerciţiului curent” şi 3505 „Rezultat reportat”;
    b) se introduce un cont nou „3509 Rezerve generale pentru riscuri bancare”.”;
    29) subpunctul 49) se modifică după cum urmează:
    „49) În grupa 3550 „Capital secundar” denumirea conturilor 3553 „Diferenţe din reevaluarea investiţiilor pe termen lung” şi 3554 „Alte diferenţe din reevaluare” se modifică după cum urmează: 3553 „Diferenţe din reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare” şi 3554 „Alte elemente de capital”
    30) subpunctele 50) şi 51) se modifică după cum urmează:
    „50) Grupa 4150 „Venituri din dobînzi la valori mobiliare disponibile pentru tranzacţionare şi vînzare” va avea următorul cuprins:
    „4150 Venituri din dobînzi la active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4151 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4152 Venituri aferente dividendelor la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4153 Venituri din dobînzi la alte active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4155 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate la valoarea justă prin profit sau pierdere”.
    51) După grupa 4150 se include o grupă nouă, 4160, care va avea următorul cuprins:
    „4160 Venituri din dobînzi la active financiare disponibile pentru vînzare
    4161 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat disponibile pentru vînzare
    4162 Venituri aferente dividendelor la acţiuni disponibile pentru vînzare
    4163 Venituri din dobînzi la alte active financiare disponibile pentru vînzare
    4165 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate disponibile pentru vînzare”.”;
    31) subpunctul 52) se modifică după cum urmează:
    „52) Grupa 4180 „Venituri din dobînzi la valori mobiliare investiţionale” se modifică după cum urmează:
    „4180 Venituri din dobînzi la active financiare, păstrate pînă la scadenţă
    4181 Venituri din dobînzi la valori mobiliare emise de BNM, păstrate pînă la scadenţă
    4182 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen scurt), păstrate pînă la scadenţă
    4183 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen mediu), păstrate pînă la scadenţă
    4184 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen lung), păstrate pînă la scadenţă
    4185 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate, păstrate pînă la scadenţă
    4186 Venituri din dobînzi la alte active financiare, păstrate pînă la scadenţă”.”;
    32) la subpunctul 54) litera b) se exclude;
    33)  la subpunctele 55), 59), 60), 66), 68), 71) conturile aferente veniturilor din dobînzi la creditele restante se exclud;
    34) subpunctele 56) litera b), 58) litera b), 65) litera b), 67) litera b), 69) litera b) şi 72) litera b) se exclud;
    35) subpunctul 74) se modifică după cum urmează:
    „74) Grupa 4650 „Venituri/pierderi din operaţiunile de comercializare şi reevaluare” va avea următorul cuprins:
    „4650 Venituri/pierderi din operaţiunile de comercializare
    4651 Venituri/pierderi din comercializarea valorilor mobiliare de stat
    4652 Venituri/pierderi din comercializarea acţiunilor
    4653 Venituri/pierderi din comercializarea altor valori mobiliare
    4654 Venituri/pierderi din comercializarea valutei străine
    4655 Venituri/pierderi din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate
    36) după subpunctul 74) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
    „741) După grupa 4650 se introduce o grupă noua, 4660, cu următorul conţinut:
    „4660 Venituri/pierderi din operaţiunile de reevaluare
    4661 Venituri/pierderi din reevaluarea valutei străine
    4662 Venituri/pierderi din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4663 Venituri/pierderi din reevaluarea activelor/obligaţiunilor în lei moldoveneşti
    4664 Venituri/pierderi din reevaluarea investiţiilor imobiliare
    4665 Venituri/pierderi din reevaluarea altor active”.
    742) După grupa 4920 se introduce o grupă nouă, 4930, cu următorul cuprins:
    „4930 Venituri din subvenţii
    4931 Venituri din subvenţii”.”;
    37) după subpunctul 80) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „801) După grupa 5560 se introduce o grupă nouă, 5570, cu următorul cuprins:
    „5570 Cheltuieli aferente datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    5571 Cheltuieli aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării
    5572 Cheltuieli aferente datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere”.”;
    38) la subpunctul 81) cifra „5560” se substituie prin „5570”
    39) subpunctul 84) se modifică după cum urmează:
    „84) În grupa 5770 „Cheltuieli cu provizioane şi alte contribuţii”:
    a) se modifică denumirea contului 5771 „Cheltuieli cu provizioane pentru alte pierderi” după cum urmează „Cheltuieli cu alte provizioane”;
    b) se introduce un cont nou, 5774, după cum urmează:
    „5774 Cheltuieli cu provizioane aferente beneficiilor angajaţilor băncii”.”;
    40) la subpunctul 85):
    a) în denumirea grupei 5850 şi conturilor respective textul „valorilor mobiliare” se substituie prin textul „activelor financiare”;
    b)  grupa 5880 va avea următorul cuprins:
    „5880 Cheltuieli pentru deprecierea altor active
    5881 Cheltuieli pentru deprecierea creanţelor şi plăţilor aferente lor
    5882 Cheltuieli pentru deprecierea investiţiilor imobiliare
    5883 Cheltuieli pentru deprecierea imobilizărilor corporale
    5884 Cheltuieli pentru deprecierea imobilizărilor necorporale
    5885 Cheltuieli pentru deprecierea stocurilor
    5886 Cheltuieli pentru deprecierea altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor”;
    41) după subpunctul 90) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „901) După grupa 6200 se introduce o grupă nouă, 6230, după cum urmează:
    „6230 Alte active contingente
    6231 Alte active contingente”.”;
    42) după subpunctul 94) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „941) După grupa 6800 se introduce o grupă nouă, 6830, după cum urmează:
    „6830 Alte datorii contingente
    6831 Alte datorii contingente”.”;
    43) subpunctul 95) se modifică după cum urmează:
    „95) Grupa 7200 „Active şi dobînzi calculate neachitate” va avea următorul cuprins:
    7200 Active, dobînzi şi comisioane calculate neachitate
    7201 Credite trecute la scăderi
    7202 Dobînzi şi comisioane calculate la credite trecute la scăderi
    7203 Alte active care nu sînt credite şi plăţile aferente lor trecute la scăderi
    7204 Penalităţi calculate la creditele trecute la scăderi
    7205 Penalităţi calculate la dobînzi şi comisioane calculate la credite trecute la scăderi”.”;
    44) după subpunctul 95) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „951) După grupa 7200 se introduce o grupă nouă, 7210, după cum urmează:
    „7210 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale
    7211 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la credite
    7212 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la alte active care nu sînt credite
    7213 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la angajamente condiţionale
    7214 Mărimea neformată a rezervei generale pentru riscuri bancare”.”.
    45) la subpunctul 97) textul „Bunurile (gajul) obţinute în posesiune” se substituie prin textul „Bunurile transmise în posesiune/achiziţionate pentru vînzare”.
    3. La punctul 3:
    1) pe tot parcursul textului:
    a) textul „mijloacele (comisioanele) încasate la acordarea creditului care ajustează valoarea acestuia; mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” şi „mijloacele (comisioanele) încasate la acordarea creditului, care ajustează valoarea acestuia; mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „sumele care ajustează valoarea nominală a creditului la costul amortizat; reducerile pentru pierderi”;
    b) textul „pentru ajustarea” se substituie prin cuvîntul „Ajustarea”;
    2) subpunctul 1) se completează cu trei litere noi, după cum urmează:
    g) textele „activ material pe termen lung” şi „activ material” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare corporală” la numărul şi cazul respectiv;
    h) textul „activ nematerial” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare necorporală” la numărul şi cazul respectiv;
    i) textul „profitului nedistribuit (pierderii neacoperite)” se substituie prin textul „rezultatului exerciţiului curent”;”;
    3) după subpunctul 1) se introduce un subpunct după cum urmează:
    „11) Descrierea clasei 1 „Active” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 1 „Active” sînt conturi de activ şi reprezintă valoarea tuturor activelor deţinute de bancă: numerarul, activele financiare, creditele, imobilizări corporale şi necorporale, stocuri de mărfuri şi materiale, cheltuieli anticipate şi alte active. Soldurile conturilor de activ sînt debitoare, excepţie facînd doar contra-conturile care sînt conturi de pasiv şi au sold creditor. În unele cazuri conturile aferente reevaluării activelor financiare pot avea sold negativ.”.”;
    4) după subpunctul 2) se introduce un subpunct după cum urmează:
    „21) În descrierea grupei 1000 „Numerar în casă şi alte valori monetare”:
    a) în descrierea grupei textul „valorilor monetare” se exclude;
    b) contul 1006 „Valori monetare” şi descrierea lui se exclude”.”;
    5) subpunctul 3) se modifică după cum urmează:
    „3) Descrierea grupei 1150 va avea următorul cuprins:
    „1150 Active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Grupa este destinată pentru evidenţa activelor financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere (activelor financiare deţinute pentru tranzacţii precum şi activelor financiare care la recunoaşterea iniţială sînt desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere).
    1151 Valori mobiliare de stat la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1152 Acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1153 Alte active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1154 Valori mobiliare gajate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1155 Prime la valori mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1156 Contra-cont Sconturi la valori mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    1157 Reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Conturile 1151-1153 sînt destinate pentru evidenţa bonurilor de trezorerie, obligaţiunilor de stat şi a altor valori mobiliare de stat, a acţiunilor, a altor valori mobiliare (valori mobiliare străine, valori mobiliare emise de BNM ş.a.), precum şi altor active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere. În conturile date pot fi reflectate şi primele/sconturile şi sumele reevaluării activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere, în cazul în care conform Politicii de contabilitate nu este prevăzută evidenţa distinctă a acestora.
    În debitul conturilor se înregistrează:
    - valoarea justă la recunoaşterea iniţială a activelor financiare procurate;
    - suma reevaluării pozitive a valorilor mobiliare în urma determinării valorii juste în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor;
    - suma amortizării scontului.
    În creditul conturilor se înregistrează;
     - valoarea justă a activelor financiare vîndute sau trecute la pierderi;
    - suma reevaluării negative urmare reevaluării ulterioare a valorilor mobiliare;
     - suma amortizării primelor.
    Soldul conturilor este debitor şi reprezintă suma activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    Contul 1154 este destinat pentru evidenţa valorilor mobiliare din portofoliul băncii la valoarea justă prin profit sau pierdere puse în gaj la obţinerea creditelor/împrumuturilor. În contul dat pot fi reflectate şi primele/sconturile şi sumele reevaluării valorilor mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere puse în gaj, în cazul în care conform Politicii de contabilitate nu este prevăzută evidenţa distinctă a acestora.
    În debitul contului se înregistrează:
    - valoarea justă la recunoaşterea iniţială a valorilor mobiliare puse în gaj;
    - suma reevaluării pozitive în urma determinării valorii juste în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor;
    - suma amortizării scontului.
    În creditul contului se înregistrează:
    - valoarea justă a valorilor mobiliare puse în gaj: restituite la contul respectiv al valorilor mobiliare la termen; trecute la scăderi în cazul nerambursării creditului/împrumutului obţinut; răscumpărate de către emitent la data scadenţei
    - suma reevaluării negative urmare reevaluării ulterioare;
    - suma amortizării primelor.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma valorilor mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere care momentan sînt puse în gaj.
    Contul 1155 este destinat pentru evidenţa primelor valorilor mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere, în cazul în care conform Politicii de contabilitate este prevăzută evidenţa separată a acestora.
    În debitul contului se înregistrează suma primelor valorilor mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere cumpărate sau transferarea primelor neamortizate în preţul valorilor mobiliare în cazul trecerii din portofoliul păstrate pînă la scadenţă în portofoliul activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul contului se înregistrează amortizarea lunară a primelor.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă prima la valorile mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    Contul 1156 este destinat pentru evidenţa sconturilor la valorile mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere în cazul în care conform Politicii de contabilitate este prevăzută evidenţa separată a acestora.
    În creditul contului se înregistrează suma sconturilor la valorile mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere cumpărate sau transferarea sconturilor neamortizate în preţul valorilor mobiliare în cazul trecerii din portofoliul păstrate pînă la scadenţă în portofoliul activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În debitul contului se înregistrează amortizarea lunară a sconturilor.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă scontul la valorile mobiliare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    Contul 1157 este destinat pentru evidenţa reevaluării activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere, în cazul în care conform Politicii de contabilitate este prevăzută evidenţa separată a acestora.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a activelor financiare constatată în urma determinării valorii juste în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a activelor financiare constatată în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul reevaluării negative) sau debitor (în cazul reevaluării pozitive).”.”;
    6) subpunctul 4) se modifică după cum urmează:
    „4) După descrierea grupei 1150 se include descrierea unei grupe noi, 1160, care va avea următorul cuprins:
    „1160 Active financiare disponibile pentru vînzare
    Grupa este destinată pentru evidenţa valorilor mobiliare disponibile pentru vînzare şi altor active financiare disponibile pentru vînzare.
    1161 Valori mobiliare de stat disponibile pentru vînzare
    1162 Acţiuni şi cote de participare disponibile pentru vînzare
    1163 Alte active financiare disponibile pentru vînzare
    1164 Valori mobiliare gajate disponibile pentru vînzare
    1165 Prime la valori mobiliare disponibile pentru vînzare
    1166 Contra-cont Sconturi la valori mobiliare disponibile pentru vînzare
    1167 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea activelor financiare disponibile pentru vînzare
    1168 Reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare
    Conturile 1161–1163 sînt destinate pentru evidenţa valorilor mobiliare de stat, acţiunilor şi cotelor de participare, a altor valori mobiliare (valori mobiliare străine, valori mobiliare emise de BNM ş.a.) precum şi a altor active financiare deţinute de către bancă şi disponibile pentru vînzare. În conturile date pot fi reflectate şi primele/sconturile şi sumele reevaluării activelor financiare disponibile pentru vînzare, în cazul în care conform Politicii de contabilitate nu este prevăzută evidenţa distinctă a acestora.
    În debitul conturilor se înregistrează:
    - valoarea justă la recunoaşterea iniţială a activelor financiare disponibile pentru vînzare;
    - suma reevaluării pozitive;
    - suma amortizării scontului.
    În creditul conturilor se înregistrează:
    - trecerea la scăderi a valorilor mobiliare vîndute, răscumpărate de către emitent la data scadenţei sau trecute la pierderi;
    - trecerea la scăderi a altor active financiare vîndute, răscumpărate de către emitent la data scadenţei sau trecute la pierderi;
    - suma scăderii de valoare ca rezultat al deprecierii;
    - suma reevaluării negative;
    - suma amortizării primei.
    Soldul conturilor este debitor şi reprezintă suma activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    Contul 1164 este destinat pentru evidenţa valorilor mobiliare din portofoliul băncii disponibile pentru vînzare puse în gaj la obţinerea creditelor/împrumuturilor. În contul dat pot fi reflectate şi primele/sconturile şi sumele reevaluării valorilor mobiliare gajate disponibile pentru vînzare, în cazul în care conform Politicii de contabilitate nu este prevăzută evidenţa distinctă a acestora.
    În debitul contului se înregistrează:
    - costul de achiziţie al valorilor mobiliare disponibile pentru vînzare puse în gaj;
    - suma reevaluării pozitive;
    - suma amortizării scontului.
    În creditul contului se înregistrează
    - costul de achiziţie al valorilor mobiliare: restituite la contul respectiv al valorilor mobiliare la termen; trecute la scăderi în cazul nerambursării creditului obţinut; răscumpărate de către emitent la data scadenţei.
    - suma scăderii de valoare ca rezultat al deprecierii;
    - suma reevaluării negative;
    - suma amortizării primei.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma valorilor mobiliare disponibile pentru vînzare care momentan sînt puse în gaj.
    Contul 1165 este destinat pentru evidenţa primelor la valorile mobiliare disponibile pentru vînzare.
    În debitul contului se înregistrează suma primelor la valorile mobiliare disponibile pentru vînzare cumpărate sau transferarea primelor neamortizate în preţul valorilor mobiliare în cazul trecerii valorilor mobiliare păstrate pînă la scadenţă în portofoliul activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează amortizarea lunară a primelor.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă prima la valori mobiliare disponibile pentru vînzare.
    Contul 1166 este destinat pentru evidenţa sconturilor la valorile mobiliare disponibile pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează suma sconturilor la valorile mobiliare disponibile pentru vînzare cumpărate sau transferarea sconturilor neamortizate în preţul valorilor mobiliare în cazul trecerii valorilor mobiliare păstrate pînă la scadenţă în portofoliul activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În debitul contului se înregistrează amortizarea lunară a sconturilor.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă scontul la valorile mobiliare disponibile pentru vînzare.
    Contul 1167 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În debitul contului se înregistrează diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea activelor financiare disponibile pentru vînzare sau anularea acestora urmare trecerii la scăderi a activelor financiare.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă reducerile pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) activelor financiare disponibile pentru vînzare, la data de raportare.
    Contul 1168 este destinat pentru evidenţa reevaluării activelor financiare disponibile pentru vînzare, în cazul în care conform Politicii de contabilitate este prevăzută evidenţa separată a acestora.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a activelor financiare constatată în urma determinării valorii juste în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a activelor financiare constatată în perioada deţinerii acestora sau la ieşirea lor.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul reevaluării negative a valorii activelor financiare) sau debitor (în cazul reevaluării pozitive a valorii activelor financiare).”.”;
    7) la subpunctul 5):
    a) textul „1180 Valori mobiliare” se substituie prin textul „1180 Active financiare”;
    b) la textul aferent descrierii grupei de conturi, în prima propoziţie textul „valorilor mobiliare” se substituie prin textul „activelor financiare”;
    c) textul „1186 Alte valori mobiliare” se substituie prin textul „1186 Alte active financiare”;
    d) textul „1193 Contra-cont deprecierea valorilor mobiliare” se substituie prin textul „1193 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea activelor financiare”;
    e) în textul aferent descrierii contului 1186 textul „valoare mobiliară” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „activ financiar” la numărul şi cazul respectiv;
    f) textul aferent descrierii contului 1193 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1193 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) activelor financiare păstrate pînă la scadenţă.
    În creditul contului se înregistrează formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea activelor financiare păstrate pînă la scadenţă.
    În debitul contului se înregistrează diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea activelor financiare păstrate pînă la scadenţă sau anularea acestora ca urmare a trecerii la scăderi a valorilor mobiliare.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă reducerile pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) activelor financiare păstrate pînă la scadenţă, la data de raportare.”;
    8) subpunctul 7) se modifică după cum urmează:
    „7) Conturile 1235, 1265, 1295, 1325, 1365, 1377, 1385, 1397, 1415, 1445, 1475 şi 1498 şi descrierea lor se exclude.”;
    9) la subpunctul 8):
    a) se modifică litera b) după cum urmează: „b) textele „trecerea creditelor din stare de neacumulare în stare de acumulare” şi „trecerea creditelor în stare de neacumulare” se exclud;”;
    b) se modifică litera c) după cum urmează: „c) textul „din contul reduceri pentru pierderi la credite” se substituie prin textul „a creditelor şi plăţilor aferente lor”.”;
    c) litera d) se exclude;
    10) la subpunctele 10), 14), 15), 21), 22) şi 24) textul „scăderi din contul deprecierea” se substituie prin textul „scăderi a”;
    11) la subpunctele 10), 15), 21), 22) şi 24) textele „- trecerea creditelor din restante în stare de acumulare” şi „trecerea creditelor în restante” se exclud;
    12) la subpunctele 10), 15), 21), 22), 24) şi 28) conturile aferente creditelor restante şi descrierea lor se exclude;
    13) la subpunctul 9) litera d) se exclude;
    14) la subpunctele 9) – 26), 28), 30) – 33) şi 38) textul „pentru deprecierea” se substituie prin textul „Reduceri pentru pierderi din deprecierea”;
    15) la subpunctele 9) litera e), 10), 11) litera e), 13) litera c), 15), 16) litera c), 17) litera b), 18) litera b), 19) litera b), 20) litera c), 21), 22), 23) litera d), 24), 25) litera c) şi 28), în textul descrierii contra-conturilor aferente ajustării valorii creditelor la costul amortizat:
    a) la descrierea conturilor textul „comisioanelor încasate la acordarea creditului” se substituie prin textul „sumelor care ajustează valoarea nominală a creditului acordat” şi în final se completează cu textul „la costul amortizat”;
    b) creditul conturilor se modifică după cum urmează: „În creditul contului se înregistrează sumele ce diminuează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.”
    c) debitul conturilor se modifică după cum urmează: „În debitul contului se înregistrează sumele ce majorează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.”;
    d) la soldul conturilor textul „comisioanelor încasate la acordarea creditului” se substituie prin textul „care ajustează valoarea nominală a creditului acordat” şi textul „,dar în unele” se substituie prin textul „la costul amortizat, dar în unele”;
    16) la subpunctele 9) litera e), 10), 11) litera e), 12) litera c), 13) litera c), 15), 16) litera c), 17) litera b), 18) litera b), 19) litera b), 20) litera c), 21), 22), 23) litera d), 24), 25) litera c), 26) litera f) şi 28), în textul descrierii contra-conturilor aferente reducerilor pentru pierderi din deprecierea creditelor:
    a) la descrierea conturilor textul „mijloacelor rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „reducerilor pentru pierderi”;
    b) creditul conturilor se modifică după cum urmează:
    „În creditul contului se înregistrează:
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creditelor;
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea plăţilor aferente creditelor acordate, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).”;
    c) debitul conturilor se modifică după cum urmează:
     „În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creditelor / plăţilor aferente creditelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), faţă de mărimea calculată anterior;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creditelor / plăţilor aferente creditelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) ca urmare a trecerii la scăderi a creditului şi a plăţilor respective.”;
    d) la soldul conturilor textul „mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „mărimea reducerilor pentru pierderi”; textul „pentru perioada de gestiune” se substituie prin textul „la data de raportare”, iar textul „pentru acoperirea pierderii” se exclude;
    17)  la subpunctul 12) litera c) textul aferent descrierii contului 1296 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1296 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a creditului de consum acordat la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele ce diminuează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele ce majorează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a creditului de consum acordat la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi debitor.”;
    18)  la subpunctul 14):
    a) textul „mijloacele încasate la acordarea overdraftului care ajustează valoarea acestuia; mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „sumele care ajustează valoarea nominală a overdraftului la costul amortizat; reducerile pentru pierderi”
    b) contul 1342 „Overdraft restant băncilor” şi descrierea lui se exclud;
    c) textul „- trecerea overdraftului la credite restante;” se exclude;
    d) textul aferent descrierii conturilor 1343 şi 1344 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1343 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a overdraftului la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele care diminuează valoarea overdraftului la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele ce majorează valoarea overdraftului la costul amortizat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a overdraftului la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi debitor.
    Contul 1344 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) overdraftului acordat băncilor, precum şi din deprecierea plăţilor aferente acestuia, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), care se constituie periodic numai pe seama cheltuielilor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea overdraftului acordat băncilor;
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea plăţilor aferente overdraftului acordat băncilor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea overdraftului acordat băncilor / plăţilor aferente overdraftului acordat băncilor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), faţă de mărimea calculată anterior;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea overdraftului acordat băncilor / plăţilor aferente overdraftului acordat, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) ca urmare a trecerii la scăderi a overdraftului acordat băncilor şi a plăţilor respective.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) overdraftului acordat băncilor, precum şi din deprecierea plăţilor aferente acestuia, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) la data de raportare.”;
    19)  la subpunctul 15):
    a) textul „mijloacele încasate la acordarea creditului care ajustează valoarea acestuia; mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „sumele care ajustează valoarea nominală a creditului la costul amortizat; reducerile pentru pierderi”;
    b) textul „transferul creditelor în restante” se exclude;
    20)  la subpunctul 20) lit.a) după cuvintele „şi a conturilor respective” se introduce textul „,precum şi în descrierea conturilor”;
    21) la subpunctul 26):
    a) la litera b) textul „va avea următorul conţinut „trecerea creditelor în restante”” se substituie prin textul „se exclude”;
    b) litera c) se modifică după cum urmează: „c) în descrierea conturilor 1492 „Credite acordate prin conturi de card (carduri de credit)”, 1494 „Factoring” şi 1496 „Alte credite acordate clienţilor” textele „sau trecerea creditului din stare de neacumulare în stare de acumulare” şi „sau transferul lor în contul creditului în stare de neacumulare” se exclud;”;
    c) litera d) se exclude;
    d) litera e) se modifică după cum urmează: „e) textul „din contul reduceri pentru pierderi la credite” se substituie prin textul „a creditelor şi plăţilor aferente lor”;”;
    e) la litera f) textul aferent descrierii contului 1497 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1497 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a altor credite acordate clienţilor, care ajustează valoarea acestora la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele ce diminuează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele ce majorează valoarea creditului, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a altor credite acordate clienţilor la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi debitor.”;
    22) la subpunctul 28):
    a) modificarea se referă numai la varianta rusă;
    b) textul „, 1440 sau 1460” se substituie prin „sau 1440”;
    c) textele „sau trecerea creditului din restant în credit la termen”, „sau transferul lor în contul creditelor restante” şi „trecerea lor la credite restante” se exclud;
    23) la subpunctul 29):
    a)  la litera a) textul „mijloacele (comisioanele) încasate la acordarea leasingului financiar care ajustează valoarea acestuia; mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „sumele care ajustează valoarea nominală a leasingului financiar la costul amortizat; reducerile pentru pierderi”;
    b) litera b) se modifică după cum urmează: „b) conturile 1533 „Leasingul financiar acordat altor bănci în stare de neacumulare” şi 1534 „Leasingul financiar acordat clienţilor în stare de neacumulare” şi descrierea lor se exclud”;
    c) litera c) se modifică după cum urmează: „c) în debitul şi creditul conturilor 1531 şi 1532 al doilea alineat cu liniuţă se exclude”;
    d) literele d) şi f) se exclud;
    e) litera e) se modifica după cum urmează: „e) textul „din contul reduceri pentru pierderi la credite” se substituie prin textul „a leasingului financiar şi plăţilor aferente lui”;
    f) litera g) se modifica după cum urmează:
    „g) se introduce descrierea a două conturi noi, 1535 şi 1536, după cum urmează:
    „1535 Contra–cont Ajustarea valorii leasingului financiar acordat la costul amortizat
    1536 Contra–cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea leasingului financiar acordat şi plăţilor aferente lui
    Contul 1535 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a leasingului financiar la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele care diminuează valoarea leasingului, ajustînd-o la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele care majorează valoarea leasingului, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a leasingului financiar la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi debitor.
    Contul 1536 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) leasingului financiar acordat, precum şi din deprecierea plăţilor aferente acestuia, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), care se constituie periodic numai pe seama cheltuielilor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea leasingului financiar acordat;
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea plăţilor aferente leasingului financiar acordat, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea leasingului financiar acordat / plăţilor aferente leasingului financiar acordat, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), faţă de mărimea calculată anterior;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea leasingului financiar acordat / plăţilor aferente leasingului financiar acordat, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) ca urmare a trecerii la scăderi a leasingului financiar acordat şi a plăţilor respective.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) leasingului financiar acordat, precum şi din deprecierea plăţilor aferente acestuia, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) la data de raportare.”.”;
    24) la subpunctele 30), 31) (cu excepţia literei d)), 35), 53) şi 93) textele „activ material pe termen lung” şi „activ material” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare corporală” la numărul şi cazul respectiv;
    25) la subpunctul 32) şi 53) textul „activ nematerial” la numărul şi cazul respectiv se substituie prin textul „imobilizare necorporală” la numărul şi cazul respectiv;
    26) la subpunctul 30):
    a) textul „mijloacelor rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „reducerilor pentru pierderi”;
    b) textul aferent descrierii contului 1553 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1553 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) investiţiilor imobiliare.
    În creditul contului se înregistrează formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea investiţiilor imobiliare.
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea investiţiilor imobiliare;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea investiţiilor imobiliare în cazul scoaterii activelor din uz (scoaterea din exploatare, vînzare, deteriorare).
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderilor de valoare) investiţiilor imobiliare la data de raportare.”;
    27)  la subpunctul 31):
    a) la litera b) textul „mijloacele rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „reducerile pentru pierderi”;
    b) după litera d) se introduce o literă nouă după cum urmează:
     „d1) în descrierea contului 1602 textul „mijloacelor fixe” se substituie prin textul „imobilizărilor corporale”;”;
    c) după litera e) se introduce o literă nouă după cum urmează:
    „e1) în soldul conturilor 1603-1605, 1609 textul „mijloacelor fixe” se substituie prin textul „imobilizărilor corporale”;”;
    d) litera f) se modifică după cum urmează:
    „f) se introduce descrierea unui cont nou 1611, după cum urmează:
    „1611 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor corporale
    Contul 1611 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) imobilizărilor corporale.
    În creditul contului se înregistrează formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor corporale, cu excepţia situaţiei în care activul este contabilizat la valoarea reevaluată.
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor corporale;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor corporale, în cazul scoaterii activelor din uz (scoaterea din exploatare, vînzare, deteriorare).
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderilor de valoare) imobilizărilor corporale la data de raportare.”.”;
    28) la subpunctul 32):
    a) la litera a) textul „mijloacelor rezervate pentru acoperirea pierderii” se substituie prin textul „reducerilor pentru pierderi”;
    b) se include o literă nouă după cum urmează:
    „a1) în descrierea grupei de conturi textul „mijloace fixe” se substituie prin textul „imobilizări corporale”;”;
    c) textul aferent descrierii contului 1634 se modifică după cum urmează:
    „Contul 1634 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) imobilizărilor necorporale.
    În creditul conturilor se înregistrează formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor necorporale, cu excepţia situaţiei în care activul este contabilizat la valoarea reevaluată.
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor necorporale;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea imobilizărilor necorporale în cazul scoaterii activelor din uz (scoaterea din exploatare, vînzare, deteriorare).
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) imobilizărilor necorporale la data de raportare.”;
    29) la subpunctul 33):
    a) textul „pentru perioada de gestiune” se substituie prin textul „la data de raportare”;
    b) se introduce o literă nouă după cum urmează:
    „c) descrierea contului 1662 „Valori nemonetare” se modifică după cum urmează:
    „Contul 1662 este destinat pentru evidenţa valorilor nemonetare (pietrelor şi metalelor preţioase nemonetare) deţinute de bancă, precum şi pentru evidenţa diferenţei dintre costul şi valoarea nominală a monedelor comemorative şi jubiliare.
    În debitul contului se înregistrează valoarea de intrare a pietrelor şi metalelor preţioase nemonetare, precum şi diferenţa dintre costul şi valoarea nominală a monedelor comemorative şi jubiliare.
    În creditul contului se înregistrează ieşirea acestora.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă valoarea pietrelor şi metalelor preţioase nemonetare deţinute de bancă, precum şi diferenţa dintre costul şi valoarea nominală a monedelor comemorative şi jubiliare.”.”
    30) la subpunctul 35):
    a) după litera a) se introduc două litere noi după cum urmează:
     „a1) în descrierea grupei de conturi:
    - textul „mijloacelor fixe” se substituie prin textul „imobilizărilor corporale”;
    - textul „activele fixe” se substituie prin textul „imobilizările corporale”;”;
    a2) denumirea grupei de conturi se modifică după cum urmează: „Contra-cont Amortizarea imobilizărilor corporale/necorporale”;”;
    b) după litera c) se introduce o literă nouă după cum urmează:
    „c1) în creditul contului 1689 textul „mijloacele fixe” se substituie prin textul „imobilizări corporale”;”
    31) la subpunctul 36):
    a) la literele b) şi s) textul: „valorile mobiliare deţinute pentru tranzacţii” se substituie prin textul „activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere”;
    b) la literele c) şi d) textul: „valorile mobiliare” se substituie prin textul „activele financiare”;
    c) literele n) şi v) se exclud;
    d) litera p) se modifică după cum urmează: „p) după contul 1754 se introduc patru conturi noi „1755 Dobînda (scont/primă) ce urmează a fi primită din operaţiunile cu instrumente financiare derivate”, „1756 Dobînda calculată la creditele acordate persoanelor fizice care practică activitate”, „1757 Dobînda calculată la alte credite acordate persoanelor fizice”şi „1758 Comisioanele calculate aferente dobînzilor”;”
    e) la literele q), r), s) şi x) textul „din contul deprecierea plăţilor aferente creanţelor şi altor active” se exclude;
    f) la literele t), u) şi z) textul „lor în contul dobînda calculată la creditele restante” se substituie prin textul „la scăderi”;
    g) la litera w) textul „din contul deprecierea creditelor şi plăţilor aferente lor” se exclude;
    h) la litera y) textul „din contul deprecierea creditelor şi plăţilor aferente lor sau din contul deprecierea plăţilor aferente creanţelor şi altor active” se exclude;
    i) la litera z):
    - textul „trei” se substituie prin textul „patru”;
    - textul „şi 1757” se substituie prin textul „ , 1757 şi 1758”;
    - în final se completează cu descrierea contului 1758, după cum urmează:
    „Contul 1758 este destinat pentru evidenţa calculării şi încasării comisioanelor aferente dobînzilor la operaţiunile bancare în cazul în care banca are o certitudine întemeiată în obţinerea comisionului şi există o posibilitate reală de a determina cu exactitate suma comisionului.
    În debitul contului se înregistrează calcularea comisioanelor aferente dobînzilor ce urmează să fie primite de bancă.
    În creditul contului se înregistrează suma comisioanelor încasate sau trecerea la scăderi.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma comisioanelor calculate, dar încă neprimite.”;
    32) subpunctul 37) se modifică după cum urmează:
    „37) În descrierea grupei 1800 „Alte active”:
    a) din descrierea contului 1805 „Decontări cu alte persoane fizice şi juridice” se exclude textul „imobilizărilor necorporale,”;
    b) se introduce un cont nou, 1816, după cum urmează:
    „1816 Decontări aferente imobilizărilor necorporale
    Contul 1816 este destinat pentru evidenţa plăţilor anticipate pentru imobilizările necorporale (inclusiv în curs de execuţie), a lucrărilor executate şi serviciilor prestate ce urmează a fi incluse în costul imobilizărilor necorporale, a lucrărilor aferente creării imobilizărilor necorporale.
    În debitul contului se înregistrează sumele avansurilor plăţilor anticipate transferate:
    - furnizorilor pentru imobilizările necorporale ce urmează să fie primite;
    - antreprenorilor pentru lucrările, comenzile ce urmează să fie executate;
    - alte decontări.
    În creditul contului se înregistrează trecerea la scăderi a avansurilor, plăţilor anticipate la:
    - primirea imobilizărilor necorporale;
    - executarea lucrărilor de către antreprenori;
    - restituirea mijloacelor băneşti de către furnizori, antreprenori;
    - alte decontări.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă totalitatea plăţilor anticipate pentru imobilizările necorporale (inclusiv în curs de execuţie).”;
    c) se modifică denumirea şi descrierea conturilor 1809 şi 1811, după cum urmează:
    1809 Imobilizări corporale deţinute pentru vînzare
    1811 Active transmise în posesiune/achiziţionate pentru vînzare
    Contul 1809 este destinat pentru evidenţa imobilizărilor corporale ale băncii clasificate ca deţinute pentru vînzare şi pot fi supuse reclasificării ca fiind deţinute pentru utilizare la conturile respective de activ. Un activ imobilizat clasificat ca deţinut pentru vînzare va fi evaluat la valoarea cea mai mică dintre valoarea contabilă şi valoarea justă minus eventualele costuri generate de vînzare.
    În debitul contului se înregistrează valoarea imobilizărilor corporale clasificate ca deţinute pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează vînzarea imobilizărilor corporale clasificate ca deţinute pentru vînzare sau încetarea clasificării imobilizărilor corporale ca fiind deţinute de bancă pentru vînzare.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă valoarea imobilizărilor corporale ale băncii clasificate ca deţinute pentru vînzare.
    Contul 1811 este destinat pentru evidenţa imobilizărilor corporale şi a cotelor de participare în capitalul unităţilor economice (în continuare - active) transmise băncii în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare, în cazul în care aceste bunuri sînt recunoscute în bilanţ, conform prevederilor cadrului legal în vigoare aferent gajului. Un activ transmis/achiziţionat în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii, clasificat ca deţinut pentru vînzare se reflectă la valoarea cea mai mică dintre valoarea totală a creditului sau a datoriei (soldul datoriei, dobînzile calculate şi reflectate în bilanţul contabil, comisioanele, penalităţile şi alte creanţe aferente creditului sau datoriei) şi valoarea justă (valoarea de piaţă) a activelor menţionate minus eventualele costuri generate de vînzare. În analitic va fi asigurată evidenţa distinctă a activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii în termen şi a activelor respective calificate cu termenul de vînzare depăşit (conform actelor normative ale BNM).
    În debitul contului se înregistrează:
    - valoarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate şi clasificate ca deţinute pentru vînzare în schimbul rambursării creditelor sau a altor datorii;
    - valoarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate şi clasificate ca deţinute pentru vînzare în schimbul rambursării creditelor sau altor datorii acoperite din contul reduceri pentru pierderi din depreciere;
    - calificarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii ca active cu termenul de vînzare depăşit.
    În creditul contului se înregistrează:
    - vînzarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate şi clasificate ca deţinute pentru vînzare;
    - încetarea clasificării activelor transmise în posesiune/achiziţionate ca deţinute pentru vînzare;
    - calificarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii ca active cu termenul de vînzare depăşit.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă valoarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare.”;
    d) descrierea contului 1812 „Alte active” se modifică după cum urmează:
    „Contul 1812 este destinat pentru evidenţa costului carnetelor de cecuri de numerar şi a altor active care nu pot fi reflectate în alte conturi.
    În debitul contului se înregistrează valoarea de intrare a altor active.
    În creditul contului se înregistrează ieşirea altor active.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă totalitatea activelor deţinute de bancă care nu pot fi reflectate la alte conturi.”;
    33) subpunctul 38) se modifică după cum urmează:
    „38) După descrierea grupei 1800 se introduce descrierea unei grupe noi, 1820, după cum urmează:
    „1820 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea altor active care nu sînt credite
    Grupa este destinată pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor, altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    1821 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea creanţelor şi plăţilor aferente lor
    1822 Contra-cont Reduceri pentru pierderi din deprecierea altor active şi plăţilor aferente lor
    Contul 1821 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor şi plăţilor aferente creanţelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) care se constituie periodic numai pe seama cheltuielilor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creanţelor;
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea plăţilor aferente creanţelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creanţelor / plăţilor aferente creanţelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), faţă de mărimea calculată anterior;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea creanţelor / plăţilor aferente creanţelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) ca urmare a trecerii la scăderi a creanţelor şi a plăţilor respective.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor, precum şi din deprecierea plăţilor aferente creanţelor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) la data de raportare.
    Contul 1822 este destinat pentru evidenţa reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) care se constituie periodic numai pe seama cheltuielilor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea altor active care nu sînt credite;
    - formarea/majorarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea plăţilor aferente altor active care nu sînt credite, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În debitul contului se înregistrează:
    - diminuarea reducerilor pentru pierderi din deprecierea altor active care nu sînt credite / plăţilor aferente altor active care nu sînt credite, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), faţă de mărimea calculată anterior;
    - anularea reducerilor pentru pierderi din deprecierea altor active care nu sînt credite / plăţilor aferente altor active care nu sînt credite, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) ca urmare a trecerii la scăderi a altor active care nu sînt credite şi a plăţilor respective.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor pentru pierderi din deprecierea (pierderea de valoare) altor active care nu sînt credite, precum şi din deprecierea plăţilor aferente acestora, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.) la data de raportare.”;
    34) subpunctul 39) se modifică după cum urmează:
    „39) După descrierea grupei 1860 se introduce descrierea unei grupe noi, 1870, după cum urmează:
    „1870 Reevaluarea activelor financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen
    Grupa este destinată pentru evidenţa reevaluării activelor financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    1871 Reevaluarea valutei străine ce urmează să fie primită din tranzacţiile la termen
    1872 Reevaluarea valorilor mobiliare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen
    1873 Reevaluarea altor active financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen
    Contul 1871 este destinat pentru evidenţa reevaluării valutei străine ce urmează să fie primită din tranzacţiile la termen în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a valutei străine ce urmează să fie primită din tranzacţiile la termen, în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc pînă la data decontării, precum şi trecerea la contul de conversie a sumei reevaluării negative la data decontării.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a valutei străine ce urmează să fie primită din tranzacţiile la termen, în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc pînă la data decontării, precum şi trecerea la contul de conversie a sumei reevaluării pozitive la data decontării.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul reevaluării pozitive a valutei străine ce urmează să fie primită) sau creditor (în cazul reevaluării negative a valutei străine ce urmează să fie primită).
    Contul 1872 este destinat pentru evidenţa reevaluării valorilor mobiliare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a valorilor mobiliare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a valorilor mobiliare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul reevaluării pozitive a valorilor mobiliare ce urmează să fie primite) sau creditor (în cazul reevaluării negative a valorilor mobiliare ce urmează să fie primite).
    Contul 1873 este destinat pentru evidenţa reevaluării altor active financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a altor active financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a altor active financiare ce urmează să fie primite din tranzacţiile la termen.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul reevaluării pozitive a altor active financiare ce urmează să fie primite) sau creditor (în cazul reevaluării negative a altor active financiare ce urmează să fie primite).”.”
    35) după subpunctul 39) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
    „391) După descrierea grupei 1870 se introduce descrierea unei grupe noi, 1880, după cum urmează:
    „1880 Contra–cont Ajustarea valorii altor active la costul amortizat
    Grupa este destinată pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a altor active la costul amortizat.
    1881 Contra–cont Ajustarea valorii altor active la costul amortizat
    Contul 1881 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a altor active (pentru care nu sînt prevăzute contra-conturi pentru ajustarea valorii la costul amortizat) la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele ce diminuează valoarea nominală a altor active, ajustînd-o la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele ce majorează valoarea nominală a altor active, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a altor active la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi debitor.”.
    392) Descrierea clasei 2 „Obligaţiuni” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 2 „Obligaţuni” sînt conturi de pasiv şi reprezintă valoarea tuturor obligaţiunilor băncii: împrumuturile, depozitele, datoriile, provizioanele şi alte obligaţiuni. Soldurile conturilor de obligaţiuni sînt creditoare, excepţie făcînd doar contra-conturile care sînt conturi de activ şi au sold debitor.”.”;
    36) la subpunctele 40) – 43):
    j) se modifică litera a) după cum urmează:
    „a) descrierea grupei în final se completează cu textul „ , precum şi sumele, care ajustează valoarea acestuia la costul amortizat”;
    k) la litera b) textul aferent descrierii contra-conturilor aferente ajustării valorii împrumutului, şi anume:
    - în descrierea conturilor: textul „mijloacelor plătite” se substituie prin textul „sumelor” şi în final se completează cu textul „la costul amortizat”;
    - în debitul conturilor: textul „plătite (comisioane neamortizate) care ajustează” se substituie prin textul „care diminuează” şi în final se completează cu textul „, ajustînd-o la costul amortizat”;
    - în creditul conturilor: textul „amortizarea lunară a sumelor plătite la obţinerea împrumutului” se substituie prin textul „sumele care majorează valoarea împrumutului obţinut, ajustînd-o la costul amortizat”;
    - în soldul conturilor: textul „mijloacele plătite” se substituie prin textul „sumele” şi în final se completează cu textul „la costul amortizat”;
    37) după subpunctul 43) se introduc două subpuncte noi, după cum urmează:
    „431) În descrierea grupei 2220 „Depozite la vedere fără dobîndă ale clienţilor” se introduce descrierea a două conturi noi, 2235 şi 2236, după cum urmează:
    „2235 Depozite-garanţii ale persoanelor juridice
    2236 Depozite-garanţii ale persoanelor fizice
    Contul 2235 este destinat pentru evidenţa depozitelor-garanţii primite de la persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător sau alt gen de activitate cu scopul asigurării angajamentelor asumate (garanţii de asigurare a executării contractului; credite).
    Contul 2236 este destinat pentru evidenţa depozitelor-garanţii primite de la persoanele fizice cu scopul asigurării angajamentelor asumate (garanţii de asigurare a executării contractului; credite).
    Încasările şi plăţile în aceste conturi sînt specificate în contract.
    În creditul conturilor se înregistrează mijloacele băneşti depuse.
    În debitul conturilor se înregistrează restituirea mijloacelor băneşti sau transferarea lor conform dispoziţiilor stipulate în contract.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă mărimea depozitelor-garanţii constituite de persoanele juridice şi fizice în scopul asigurării angajamentelor asumate.”.”;
    38) la subpunctul 45) descrierea grupelor de conturi 2410, 2420 şi 2430 în final se completează cu textul „pe un termen anumit şi cu o rată a dobînzii determinată”;
    39) după subpunctul 45) se introduc două subpuncte noi, după cum urmează:
     „451) În grupa 2530 „Datorii privind leasingul financiar”:
    a) ultima propoziţie a descrierii grupei va avea următorul conţinut: „În această grupă se reflectă leasingul financiar, conform prevederilor stabilite de legislaţia privind leasingul financiar, precum şi sumele care ajustează valoarea acestuia la costul amortizat.”;
    b) se introduce descrierea a două conturi noi, 2533 şi 2534, după cum urmează:
    „2533 Contra-cont Ajustarea valorii la cost amortizat a datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar
    2534 Contra-cont Ajustarea valorii la costul amortizat a datoriei faţă de clienţi privind leasingul financiar
    Contul 2533 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele care diminuează valoarea datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar, ajustînd-o la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele care majorează valoarea datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul este debitor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar la costul amortizat.
    Contul 2534 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea datoriei faţă de clienţi privind leasingul financiar la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele care diminuează valoarea datoriei faţă de clienţi privind leasingul financiar, ajustînd-o la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele care majorează valoarea datoriei faţă de bănci privind leasingul financiar, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul este debitor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea datoriei faţă de clienţi privind leasingul financiar la costul amortizat.
    452) După descrierea grupei 2560 se introduce descrierea unei grupe noi, 2570, cu următorul cuprins:
    „2570 Datorii financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Grupa este destinată pentru evidenţa datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    2571 Datorii financiare deţinute în vederea tranzacţionării
    2572 Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Conturile 2571 şi 2572 sînt destinate pentru evidenţa datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul conturilor se înregistrează suma datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În debitul conturilor se înregistrează rambursarea datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, precum şi trecerea lor la scăderi.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă suma datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.”.”;
    40) După subpunctul 46) se introduce un subpunct nou:
    „461) Descrierea grupei 2760 „Dobînda necîştigată şi alte venituri anticipate” va avea următorul cuprins:
    „2760 Venituri anticipate
    Grupa este destinată pentru evidenţa dobînzilor, subvenţiilor primite de către bancă şi a altor plăţi încasate anticipat şi care nu pot fi raportate la veniturile datei gestionare.
    2761 Dobînda necîştigată primită
    2762 Venituri anticipate aferente subvenţiilor
    2763 Alte venituri anticipate
    Contul 2761 este destinat pentru evidenţa dobînzilor încasate anticipat, care nu pot fi raportate la veniturile datei gestionare, dar urmează a fi raportate la venituri în perioadele următoare de gestiune.
    În creditul contului se înregistrează dobînzile primite anticipat.
    În debitul contului se înregistrează trecerea parţială sau totală la venituri a sumei încasate anticipat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă dobînzile încasate anticipat.
    Contul 2762 este destinat pentru evidenţa veniturilor anticipate aferente subvenţiilor.
    În creditul contului se înregistrează veniturile anticipate aferente subvenţiilor.
    În debitul contului se înregistrează trecerea parţială sau totală la venituri.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă veniturile anticipate aferente subvenţiilor.
    Contul 2763 este destinat pentru evidenţa altor venituri încasate anticipat, care nu pot fi raportate la veniturile datei gestionare, dar urmează a fi raportate la venituri în perioadele următoare de gestiune.
    În creditul contului se înregistrează veniturile primite anticipat.
    În debitul contului se înregistrează trecerea parţială sau totală la venituri a sumei încasate anticipat.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă veniturile încasate anticipat.”;
    41) subpunctul 47) se modifică după cum urmează:
    „47) În descrierea grupei 2770 „Provizioane pentru alte pierderi”:
    a) se modifică denumirea grupei de conturi după cum urmează: „2770 Provizioane”;
    b) descrierea grupei va avea următorul conţinut: „Grupa este destinată pentru evidenţa formării provizioanelor aferente imobilizărilor corporale (pentru reparaţia şi demontarea lor), pentru eventualele pierderi la angajamente condiţionale, pentru beneficiile salariaţilor băncii, precum şi pentru alte provizioane.”;
    c) se modifică denumirea şi descrierea contului 2771 „Provizioane pentru alte pierderi” după cum urmează:
    „2771 Alte provizioane
    Contul 2771 este destinat pentru evidenţa constituirii altor provizioane (pierderi civile, din litigii, pentru restructurare, etc.).
    În creditul contului se înregistrează formarea şi majorarea altor provizioane.
    În debitul contului se înregistrează:
    - utilizarea provizioanelor;
    - decontarea provizionului neutilizat sau excedentului format anterior.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea altor provizioane constituite.”;
    d) se introduce descrierea a două conturi noi, 2774 şi 2775:
    „2774 Provizioane privind beneficiile angajaţilor băncii
    2775 Provizioane aferente imobilizărilor corporale
    Contul 2774 este destinat pentru evidenţa constituirii provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii.
    În creditul contului se înregistrează formarea şi majorarea provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii şi alte cheltuieli aferente.
    În debitul contului se înregistrează:
    - utilizarea provizioanelor;
    - decontarea provizionului neutilizat sau a excedentului format anterior.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii şi alte cheltuieli aferente.
    Contul 2775 este destinat pentru evidenţa constituirii provizioanelor pentru reparaţia şi demontarea imobilizărilor corporale.
    În creditul contului se înregistrează formarea şi majorarea provizioanelor pentru reparaţia şi demontarea imobilizărilor corporale.
    În debitul contului se înregistrează:
    - utilizarea provizioanelor pentru reparaţia şi demontarea imobilizărilor corporale;
    - decontarea provizionului neutilizat sau excedentului format anterior.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea provizioanelor constituite pentru reparaţia şi demontarea imobilizărilor corporale.”.”;
    42) După subpunctul 48) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
     „481) În descrierea grupei de conturi 2800 „Alte obligaţiuni”:
    a) în descrierea contului 2805 „Decontări cu alte persoane fizice şi juridice” textul „imobilizărilor necorporale,” se exclude;
    b) descrierea grupei se completează cu un cont nou „2816 Decontări aferente imobilizărilor necorporale”, cu următoarea descriere:
    „Contul 2816 este destinat pentru evidenţa datoriilor către furnizori, antreprenori etc., a imobilizărilor necorporale (inclusiv în curs de execuţie), a lucrărilor executate şi serviciilor prestate ce ţin de imobilizările necorporale, a lucrărilor aferente creării imobilizărilor necorporale.
    În creditul contului se înregistrează sumele care urmează să fie transferate.
    În debitul contului se înregistrează sumele transferate.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă datoriile aferente imobilizărilor necorporale (inclusiv în curs de execuţie).”;
    43) subpunctul 49) se modifică, după cum urmează:
    „49) După descrierea grupei 2860 se include descrierea unei grupe noi, 2870, cu următorul cuprins:
    „2870 Reevaluarea activelor financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen
    Grupa este destinată pentru evidenţa reevaluării activelor financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    2871 Reevaluarea valutei străine ce urmează să fie livrată din tranzacţiile la termen
    2872 Reevaluarea valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen
    2873 Reevaluarea altor active financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen
    Contul 2871 este destinat pentru evidenţa reevaluării valutei străine ce urmează să fie livrată din tranzacţiile la termen, în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a valutei străine ce urmează să fie livrată din tranzacţiile la termen, în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc pînă la data decontării, precum şi trecerea la contul de conversie a sumei reevaluării pozitive la data decontării.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a valutei străine ce urmează să fie livrată din tranzacţiile la termen, în moneda naţională, la cursul oficial al leului moldovenesc, precum şi trecerea la contul de conversie a sumei reevaluării negative la data decontării.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul reevaluării negative a valutei străine ce urmează să fie livrată) sau debitor (în cazul reevaluării pozitive a valutei străine ce urmează să fie livrată).
    Contul 2872 este destinat pentru evidenţa reevaluării valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul reevaluării negative a valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate) sau debitor (în cazul reevaluării pozitive a valorilor mobiliare ce urmează să fie livrate).
    Contul 2873 este destinat pentru evidenţa reevaluării altor active financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    În creditul contului se înregistrează suma reevaluării negative a altor active financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    În debitul contului se înregistrează suma reevaluării pozitive a altor active financiare ce urmează să fie livrate din tranzacţiile la termen.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul reevaluării negative a altor active financiare ce urmează să fie livrate) sau debitor (în cazul reevaluării pozitive a altor active financiare ce urmează să fie livrate).”.”;
    44) după subpunctul 49) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
     „491) După descrierea grupei 2870 se introduce descrierea unei grupe noi, 2880:
    „2880 Contra–cont Ajustarea valorii altor pasive la costul amortizat
    Grupa este destinată pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a altor pasive la costul amortizat.
    2881 Contra–cont Ajustarea valorii altor pasive la costul amortizat
    Contul 2881 este destinat pentru evidenţa sumelor care ajustează valoarea nominală a altor pasive (pentru care nu sînt prevăzute contra-conturi pentru ajustarea valorii la costul amortizat) la costul amortizat.
    În debitul contului se înregistrează sumele care diminuează valoarea altor pasive, ajustînd-o la costul amortizat.
    În creditul contului se înregistrează sumele care majorează valoarea altor pasive, ajustînd-o la costul amortizat.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă sumele care ajustează valoarea nominală a altor pasive la costul amortizat, dar în unele cazuri poate fi şi creditor.”.
    492) Descrierea clasei 3 „Capital şi rezerve” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 3 „Capital şi rezerve” sînt conturi de pasiv şi reprezintă suma tuturor mijloacelor care aparţin acţionarilor băncii: capitalul social, rezervele şi capitalul secundar. Soldurile conturilor de capital şi rezerve sînt creditoare. Contra-conturile sînt conturi de activ şi au sold debitor. Conturile „Rezultatul al exerciţiului curent” şi „Rezultatul reportat” pot avea atît sold creditor cît şi sold debitor.”.”;
    45) subрunctele 50) şi 51) se exclud;
    46) subpunctul 52) se modifică după cum urmează:
    „52) În descrierea grupei 3500 „Rezerve”
    a) se modifică denumirea contului 3504 „Profitul nedistribuit (pierdere neacoperită) – anul curent” după cum urmează: 3504 „Rezultat al exerciţiului curent”;
    b) în descrierea contului 3504:
    - la creditul contului ultimul alineat cu liniuţă se modifică după cum urmează: „- transferul soldului la contul rezultatului reportat;”;
    - creditul contului se completează cu un alineat nou cu liniuţă cu următorul conţinut: „- reluarea sumei diminuării diferenţelor dintre mărimea deprecierii activelor conform Standardelor de Contabilitate şi mărimea calculată dar neformată, a reducerilor pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale, conform reglementărilor prudenţiale.”;
    - la debitul contului ultimul alineat cu liniuţă se modifică după cum urmează: „- transferul soldului la contul rezultatului reportat;”;
    - debitul contului se completează cu un alineat nou cu liniuţă cu următorul conţinut: „-sumele rezultate din diferenţele dintre mărimea deprecierii activelor conform Standardelor de Contabilitate şi mărimea calculată dar neformată, a reducerilor pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale, conform reglementărilor prudenţiale, în limita soldului creditor.”;
    c) se modifică denumirea şi descrierea contului 3505 după cum urmează:
    „3505 Rezultat reportat
    Contul 3505 este destinat pentru evidenţa sumei profitului sau pierderii neacoperite a anilor precedenţi, rezultatul reportat din corectarea erorilor contabile, din modificările politicilor contabile, surplusului din reevaluare, precum şi rezultatului trecerii la evidenţa contabilă conform SIRF.
    În creditul contului se înregistrează:
    - transferul profitului nedistribuit al anului curent;
    - suma diferenţei pozitive apărute din corectarea erorilor contabile, modificărilor politicilor contabile, precum şi rezultatului trecerii la evidenţa contabilă conform SIRF;
    - surplusul din reevaluare aferent imobilizărilor corporale şi necorporale.
    În debitul contului se înregistrează:
    - stingerea pierderilor perioadei curente;
    - pierderea anului curent, neacoperită din rezultatul reportat;
    - repartizarea profitului nedistribuit anterior;
    - formarea capitalului de rezervă;
    - suma diferenţei negative apărute din corectarea erorilor contabile, modificările politicilor contabile, precum şi rezultatul trecerii la evidenţa contabilă conform SIRF;
    - sumele rezultate din diferenţele dintre mărimea deprecierii activelor conform Standardelor de Contabilitate şi mărimea calculată dar neformată, a reducerilor pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale, conform reglementărilor prudenţiale, în limita soldului creditor şi a insuficienţei soldului creditor al contului 3504.
    Soldul contului poate fi creditor (în cazul rezulatului reportat pozitiv) sau debitor (în cazul rezulatului reportat negativ).”.”;
    47) subpunctul 53):
    a) litera a) se modifică după cum urmează: „a) descrierea grupei va avea următorul conţinut „Grupa este destinată pentru evidenţa diferenţelor din reevaluarea imobilizărilor corporale, imobilizărilor necorporale, activelor financiare disponibile pentru vînzare şi a altor elemente de capital.”;
    b) la litera b) textul „investiţiilor imobiliare” se substituie prin textul „activelor financiare disponibile pentru vînzare”;
    c) la litera c):
    - textul „Diferenţe din reevaluarea investiţiilor imobiliare” se substituie prin textul „Diferenţe din reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare”
    - textul „trecerea la venituri a sumei majorării valorii imobilizării corporale” se substituie prin textul „trecerea la contul rezultatului reportat a sumei majorării valorii imobilizării corporale”;
    - textul „trecerea la venituri a sumei majorării valorii imobilizării necorporale” se substituie prin textul „trecerea la contul rezultatului reportat a sumei majorării valorii imobilizării necorporale”;
    - descrierea contului 3553 se modifică după cum urmează:
    „Contul 3553 este destinat pentru evidenţa reevaluării activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează rezultatul favorabil din reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare.
    În debitul contului se înregistrează:
    - rezultatul nefavorabil din reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vînzare;
    - utilizarea rezervei din reevaluarea activelor financiare pentru acoperirea pierderii din depreciere în limita soldului creditor al rezultatului reevaluării anterioare a acelui activ;
    - trecerea la venituri a rezultatului reevaluării pozitive a activelor financiare la momentul ieşirii.
    Soldul contului poate fi creditor, cînd rezultatul reevaluării este pozitiv, şi debitor, cînd rezultatul reevaluării este negativ.”;
    d) se include o litera nouă, d), după cum urmează:
    „d) se modifică denumirea şi descrierea contului, 3554, după cum urmează:
    „3554 Alte elemente de capital
    Contul 3554 este destinat pentru evidenţa altor elemente de capital.
    În creditul contului se înregistrează:
    - suma diferenţelor pozitive de curs valutar aferente activelor financiare nemonetare;
    - suma diferenţelor pozitive aferent activelor imobilizate deţinute în vederea vînzării;
    - suma beneficiilor acordate angajaţilor sub forma instrumentelor de capitaluri proprii.
    În debitul contului se înregistrează suma diferenţelor negative şi plata beneficiilor acordate angajaţilor sub forma instrumentelor de capitaluri proprii.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă suma altor elemente de capital.”.”;
    48) subpunctul 54) se modifică după cum urmează:
    „54) Descrierea clasei 4 „Venituri” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 4 „Venituri” sînt conturi de pasiv şi reprezintă valoarea tuturor veniturilor obţinute în activitatea economico-financiară a băncii pe parcursul anului de gestiune: veniturile din dobînzi, din investiţii, din operaţiuni de comercializare şi reevaluare, din comisioane, din ieşirea activelor necomerciale şi alte venituri. Soldurile conturilor de venit sînt creditoare, cu excepţia conturilor grupei de venituri/pierderi care pot avea atît sold creditor - în caz de obţinere a veniturilor, cît şi sold debitor- în cazul suportării pierderilor.”.”;
    49) subpunctul 55) se modifică după cum urmează:
    „55) Descrierea grupei 4150 „Venituri din dobînzi la valori mobiliare disponibile pentru tranzacţionare şi vînzare” va avea următorul cuprins:
    „4150 Venituri din dobînzi la active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor din dobînzi la active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    4151 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4152 Venituri aferente dividendelor la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4153 Venituri din dobînzi la alte active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4155 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Conturile 4151, 4153 şi 4155 sînt destinate pentru evidenţa veniturilor din dobînzi la activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul conturilor se înregistrează veniturile din dobînzi obţinute (primite şi/sau calculate către primire) la activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În debitul conturilor se înregistrează transferarea la sfîrşitul perioadei de gestiune a veniturilor din dobînzi la activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă suma veniturilor din dobînzi la activele financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    Contul 4152 este destinat pentru evidenţa veniturilor aferente dividendelor la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul contului se înregistrează veniturile aferente dividendelor obţinute (primite şi/sau calculate către primire) la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În debitul contului se înregistrează transferarea la sfîrşitul perioadei de gestiune a veniturilor aferente dividendelor la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă suma veniturilor aferente dividendelor la acţiuni la valoarea justă prin profit sau pierdere.”.”;
    50) subpunctul 56) se modifică după cum urmează:
    „56) După descrierea grupei 4150 se include descrierea unei grupe noi, 4160, care va avea următorul cuprins:
    „4160 Venituri din dobînzi la active financiare disponibile pentru vînzare
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor din dobînzi la active financiare disponibile pentru vînzare.
    4161 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat disponibile pentru vînzare
    4162 Venituri aferente dividendelor la acţiuni disponibile pentru vînzare
    4163 Venituri din dobînzi la alte active financiare disponibile pentru vînzare
    4165 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate disponibile pentru vînzare
    Conturile 4161, 4163 şi 4165 sînt destinate pentru evidenţa veniturilor din dobînzi la activele financiare disponibile pentru vînzare.
    În creditul conturilor se înregistrează veniturile din dobînzi obţinute (primite şi/sau calculate către primire) la activele financiare disponibile pentru vînzare.
    În debitul conturilor se înregistrează transferarea la sfîrşitul perioadei de gestiune a veniturilor din dobînzi la activele financiare disponibile pentru vînzare la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă suma veniturilor din dobînzi la active financiare disponibile pentru vînzare.
    Contul 4162 este destinat pentru evidenţa veniturilor aferente dividendelor la acţiuni disponibile pentru vînzare.
    În creditul contului se înregistrează veniturile aferente dividendelor obţinute (primite şi/sau calculate către primire) la acţiuni disponibile pentru vînzare.
    În debitul contului se înregistrează transferarea la sfîrşitul perioadei de gestiune a veniturilor aferente dividendelor la acţiuni disponibile pentru vînzare la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă suma veniturilor aferente dividendelor la acţiuni disponibile pentru vînzare.”.”;
    51) subpunctul 57) se modifică după cum urmează:
    „57) Descrierea grupei 4180 „Venituri din dobînzi la valori mobiliare investiţionale” se modifică după cum urmează:
    „4180 Venituri din dobînzi la active financiare, păstrate pînă la scadenţă
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor din dobînzi calculate (primite) la active financiare păstrate pînă la scadenţă.
    4181 Venituri din dobînzi la valori mobiliare emise de BNM, păstrate pînă la scadenţă
    4182 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen scurt), păstrate pînă la scadenţă
    4183 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen mediu), păstrate pînă la scadenţă
    4184 Venituri din dobînzi la valori mobiliare de stat (pe termen lung), păstrate pînă la scadenţă
    4185 Venituri din dobînzi la valori mobiliare gajate, păstrate pînă la scadenţă
    4186 Venituri din dobînzi la alte active financiare, păstrate pînă la scadenţă
    Conturile 4181-4186 sînt destinate pentru evidenţa veniturilor din dobînzi la valorile mobiliare şi alte active financiare păstrate pînă la scadenţă.
    În creditul conturilor se înregistrează veniturile din dobînzi obţinute (primite şi/sau calculate către primire) de bancă la obligaţiuni ale BNM, valori mobiliare de stat, valori mobiliare gajate şi alte active financiare păstrate pînă la scadenţă.
    În debitul conturilor se înregistrează transferarea la sfîrşitul perioadei de gestiune a veniturilor din dobînzi la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul conturilor este creditor şi reprezintă suma veniturilor din dobînzi la active financiare păstrate pînă la scadenţă obţinute de bancă.”.”;
    52) subpunctul 60) se modifică după cum urmează:
    „60) În descrierea grupelor 4230, 4260, 4290, 4320, 4350, 4360, 4370, 4380, 4390, 4410, 4440, 4470, 4490 şi 4530 ultima propoziţie se exclude.”;
    53) subpunctul 61) se modifică după cum urmează:
    „61) În descrierea conturilor 4231– 4233, 4261 – 4263, 4266, 4267, 4291 – 4293, 4321 – 4323, 4351 – 4356, 4361 – 4363, 4371 – 4376, 4381 – 4383, 4391 – 4396, 4411 – 4413, 4441 – 4443, 4471 – 4473 şi 4491 – 4496:
    a) în creditul conturilor al doilea alineat cu liniuţă se exclude;
    b) debitul conturilor se modifică după cum urmează: „În debitul conturilor se înregistrează trecerea la finele perioadei de gestiune a veniturilor din dobînzi la contul rezultatului exerciţiului curent.”.”;
    54) la subpunctul 62):
    a) cifra „4359” se exclude;
    b) se introduce o literă nouă, c), după cum urmează: „c) la descrierea conturilor după cuvîntul „comisioane” se introduce textul „neaferente dobînzilor”.”;
    55) subpunctele 63) litera e), 65) litera b), 66), 67) litera c), 70), 71), 72), 73), 74) litera d), 76) litera c), 78) litera c) şi 79) se exclud;
    56) la subpunctele 64), 69), 75), 77) şi 80):
    a) conturile aferente veniturilor din dobînzi la creditele restante şi descrierea lor se exclud;
    b) textul „Soldul conturilor poate fi debitor (în cazul în care în perioada de gestiune curentă se efectuează trecerea veniturilor din dobînzi calculate în perioada de gestiune precedentă, dar neprimite, în contul venituri din dobînzi la creditele restante acordate)” se exclude;
    c) textele „trecerea la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent” şi „trecerea veniturilor din dobînzi calculate dar neprimite în contul venituri din dobînzi la creditele restante acordate” se exclud.
    57) la subpunctele 64), 68), 69), 75), 77) şi 80) în descrierea conturilor aferente comisioanelor de la prestarea serviciilor la creditele acordate, şi anume 4245, 4342, 4357, 4425, 4435, 4455, 4465 şi 4516-4517, după cuvîntul „comisioane” se introduce textul „neaferente dobînzilor”;
    58) la subpunctele 64), 68), 69), 75), 77), 80), 82), 84), 89), 90), 92), 95) şi 96) textul „profitului nedistribuit (pierderii neacoperite)” se substituie prin textul „rezultatului exerciţiului curent”;
    59) după subpunctul 67) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „671) La descrierea grupei de conturi 4330 „Venituri din dobînzi la creditele overnight acordate băncilor” în descrierea contului 4335 „Comisioane de la prestarea serviciilor la creditele overnight acordate băncilor” după cuvîntul „comisioane” se introduce textul „neaferente dobînzilor”.”;
    60) la subpunctul 68):
    a) contul aferent veniturilor din dobînzi la overdrafte restante şi descrierea lui se exclude;
    b) textul „Soldul conturilor poate fi debitor (în cazul în care în perioada de gestiune curentă se efectuează trecerea veniturilor din dobînzi calculate în perioada de gestiune precedentă, dar neprimite, în contul venituri din dobînzi la overdrafturile restante).” se exclude;
    c) textele „trecerea la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent” şi „trecerea veniturilor din dobînzi calculate dar neprimite în contul venituri din dobînzi la overdrafte restante băncilor” se exclud.
    61)  la subpunctul 81) literele a) şi b) se modifică după cum urmează:
    a) se modifică creditul şi debitul conturilor 4531-4532, după cum urmează:
    „În creditul conturilor se înregistrează veniturile din dobînzi calculate către primire de bancă la leasingul financiar acordat băncilor şi clienţilor.
    În debitul conturilor se înregistrează trecerea la finele perioadei de gestiune a veniturilor din dobînzi la contul rezultatului exerciţiului curent.”;
    b) se modifică creditul şi debitul contului 4535, după cum urmează:
    „În creditul contului se înregistrează comisioanele obţinute (primite şi/sau calculate către primire) de la prestarea serviciilor privind leasingul financiar.
    În debitul contului se înregistrează trecerea la finele perioadei de gestiune a veniturilor aferente comisioanelor la contul rezultatului exerciţiului curent.”
    62) după subpunctul 82) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „821) La descrierea grupei de conturi 4560 „Venituri din investiţii în părţi legate” în descrierea debitului conturilor 4561-4563 textul „sau stornarea dobînzii calculate în cazul constatării nerambursării investiţiilor” se exclude.”;
    63) la subpunctul 83) literele c), d) şi e) se exclud:
    64) după subpunctul 83) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
     „831) Descrierea grupei 4650 „Venituri/pierderi din operaţiunile de comercializare şi reevaluare” va avea următorul cuprins:
    „4650 Venituri/pierderi din operaţiunile de comercializare
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor sau a cheltuielilor (pierderilor) din comercializarea (cumpărarea şi/sau vînzarea) valorilor mobiliare disponibile pentru comercializare şi valutei străine. În grupa dată se înregistrează de asemenea veniturile şi cheltuielile (pierderile) din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate.
    4651 Venituri/pierderi din comercializarea valorilor mobiliare de stat
    4652 Venituri/pierderi din comercializarea acţiunilor
    4653 Venituri/pierderi din comercializarea altor valori mobiliare
    4654 Venituri/pierderi din comercializarea valutei străine
    4655 Venituri/pierderi din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate
    Contul 4651 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din vînzarea/procurarea valorilor mobiliare de stat disponibile pentru comercializare pe piaţa secundară.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din comercializarea valorilor mobiliare de stat şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din comercializarea valorilor mobiliare de stat şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Contul 4652 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din vînzarea/procurarea acţiunilor disponibile pentru comercializare.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din comercializarea acţiunilor şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din comercializarea acţiunilor şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Contul 4653 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau pierderilor obţinute din vînzarea/procurarea altor valori mobiliare disponibile pentru comercializare.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din comercializarea altor valori mobiliare şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din comercializarea altor valori mobiliare şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Contul 4654 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din vînzarea/procurarea valutei străine în numerar în bancă şi în punctele de schimb valutar ale băncii licenţiate, a cecurilor de călătorie şi a valutei străine prin virament, conversia dintr-o valută străină în alta ş.a.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din cumpărarea/vînzarea de către bancă a valutei străine şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din cumpărarea/vînzarea de către bancă a valutei străine şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul conturilor 4651-4654 poate fi debitor (în cazul obţinerii cheltuielilor (pierderilor) din comercializarea activelor) sau creditor (în cazul obţinerii veniturilor din comercializarea activelor).
    Contul 4655 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) cu dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care cheltuielile (pierderile) cu dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate sînt mai mari ca veniturile) sau creditor (în cazul în care veniturile din dobînzi aferente operaţiunilor cu instrumente financiare derivate sînt mai mari decît cheltuielile (pierderile).”.
    832) După descrierea grupei 4650 se introduce descrierea unei grupe noi, 4660, după cum urmează:
    „4660 Venituri/pierderi din operaţiunile de reevaluare
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor sau cheltuielilor (pierderilor) din diferenţa de curs la conturile în valută străină şi operaţiuni în valută străină; rezultatele reevaluării activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere, activelor/obligaţiunilor în lei moldoveneşti, investiţiilor imobiliare şi altor active.
    4661 Venituri/pierderi din reevaluarea valutei străine
    4662 Venituri/pierderi din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
    4663 Venituri/pierderi din reevaluarea activelor/obligaţiunilor în lei moldoveneşti
    4664 Venituri/pierderi din reevaluarea investiţiilor imobiliare
    4665 Venituri/pierderi din reevaluarea altor active
    Contul 4661 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din reevaluarea zilnică a valutei străine aflate atît pe conturile băncii cît şi ale clientelei
    În creditul contului se înregistrează veniturile din diferenţa de curs din reevaluarea conturilor în valută străină şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din diferenţa de curs din reevaluarea conturilor în valută străină şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care pierderile din reevaluarea valutei străine sînt mai mari decît veniturile) sau creditor (în cazul în care veniturile din reevaluarea valutei străine sînt mai mari decît pierderile).
    Contul 4662 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau pierderilor obţinute din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din reevaluarea activelor financiare şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din reevaluarea activelor financiare şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care valoarea justă a activelor financiare s-a micşorat) sau creditor (în cazul în care valoarea justă a activelor financiare s-a majorat).
    Contul 4663 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din diferenţa de curs a reevaluării activului/obligaţiunii exprimat/e în lei moldoveneşti ataşat/e la cursul valutelor străine.
    În creditul contului se înregistrează veniturile obţinute din diferenţa de curs a reevaluării activului/obligaţiunii exprimat/e în lei moldoveneşti ataşat/e la cursul valutelor străine şi trecerea pierderilor la finele perioadei de gestiune la contul profitului nedestribuit (pierderii neacoperite).
    În debitul contului se înregistrează pierderile obţinute din diferenţa de curs a reevaluării activului/obligaţiunii exprimat/e în lei moldoveneşti ataşat/e la cursul valutelor străine şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care pierderile din reevaluarea activului/obligaţiunii exprimat/e în lei moldoveneşti ataşat/e la cursul valutelor străine sînt mai mari decît veniturile) sau creditor (în cazul în care veniturile din reevaluarea activului/obligaţiunii exprimat/e în lei moldoveneşti ataşat/e la cursul valutelor străine sînt mai mari decît pierderile).
    Contul 4664 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din reevaluarea investiţiilor imobiliare.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din reevaluarea investiţiilor imobiliare şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din reevaluarea investiţiilor imobiliare şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care pierderile din reevaluarea investiţiilor imobiliare sînt mai mari decît veniturile) sau creditor (în cazul în care veniturile din reevaluarea investiţiilor imobiliare sînt mai mari decît pierderile).
    Contul 4665 este destinat pentru evidenţa veniturilor sau a pierderilor obţinute din reevaluarea altor active care nu pot fi reflectate în alte conturi.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din reevaluarea altor active şi trecerea cheltuielilor (pierderilor) la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile (pierderile) din reevaluarea altor active şi trecerea veniturilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului poate fi debitor (în cazul în care pierderile din reevaluarea altor active sînt mai mari decît veniturile) sau creditor (în cazul în care veniturile din reevaluarea altor active sînt mai mari decît pierderile).”.”;
    65) la subpunctul 85) litera a) se exclude;
    66) după subpunctul 85) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
    „851) La descrierea grupei 4920 „Venituri din ieşirea activelor necomerciale” în descrierea contului 4923 „Venituri din ieşirea altor active”:
    a) descrierea contului în final se completează cu textul „inclusiv a monedelor comemorative şi jubiliare”;
    b) creditul contului se modifică după cum urmează:
    „În creditul contului se înregistrează:
    - veniturile obţinute (primite şi/sau calculate către primire) de bancă din ieşirea sau scoaterea din uz a altor active ale băncii;
    - suma diferenţei dintre valoarea de realizare şi valoarea nominală a monedelor comemorative şi jubiliare la comercializarea acestora.”;
    852) După descrierea grupei 4920 se introduce descrierea unei grupe noi, 4930, după cum urmează:
    „4930 Venituri din subvenţii
    Grupa este destinată pentru evidenţa veniturilor obţinute de bancă sub formă de subvenţii.
    4931 Venituri din subvenţii
    Contul 4931 este destinat pentru evidenţa veniturilor băncii sub formă de subvenţii.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din subvenţii.
    În debitul contului se înregistrează trecerea la finele perioadei de gestiune a veniturilor la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă suma veniturilor obţinute de bancă sub formă de subvenţii.”.”;
    67) după subpunctul 87) se introduce un subpunct nou după cum urmează:
    „871) Descrierea clasei 5 „Cheltuieli” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 5 „Cheltuieli” sînt conturi de activ şi reprezintă valoarea tuturor cheltuielilor suportate în activitatea economico-financiară a băncii pe parcursul perioadei de gestiune: cu dobînzi, din investiţii, aferente remunerării muncii, pentru întreţinerea imobilului, din operaţiuni de depreciere, cu impozite şi taxe, din ieşirea activelor necomerciale, precum şi alte cheltuieli. Soldurile conturilor de cheltuieli sînt debitoare, dar în unele cazuri pot fi şi creditoare.”.”;
    68) la subpunctele 89) şi 90) textul „anului gestionar” se substituie prin textul „perioadei de gestiune”;
    69) după subpunctul 91) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „911) După descrierea grupei 5560 se introduce descrierea unei grupe noi, 5570, cu următorul cuprins:
    „5570 Cheltuieli aferente datoriilor financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Grupa este destinată pentru evidenţa cheltuielilor aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    5571 Cheltuieli aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării
    5572 Cheltuieli aferente datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
    Conturile 5571 şi 5572 sînt destinate pentru evidenţa cheltuielilor aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În debitul conturilor se înregistrează cheltuielile aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.
    În creditul conturilor se înregistrează trecerea cheltuielilor la finele anului gestionar la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă cheltuielile aferente datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi celor desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere.”.”;
    70) la subpunctul 92) cifra „5560” se substituie prin „5570”;
    71) la subpunctul 95):
    a) litera a) se modifică după cum urmează: „a) descrierea grupei va avea următorul cuprins: „Grupa este destinată pentru evidenţa cheltuielilor la formarea provizioanelor pentru eventualele pierderi aferente angajamentelor condiţionale, efectuarea plăţilor conform legislaţiei în vigoare, pentru plata concediilor salariaţilor băncii, precum şi pentru evidenţa cheltuielilor la formarea altor provizioane. Această grupă este destinată şi pentru evidenţa cheltuielilor ce ţin de vărsămintele în fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.”;
    b) după litera a) se introduc două litere noi după cum urmează:
    „a1) denumirea contului 5771 se modifică după cum urmează: „Cheltuieli cu alte provizioane”;
    a2) în descrierea contului 5771 textul „provizioanelor pentru alte pierderi” se substituie prin textul „altor provizioane”;”;
    c) se modifică litera d), după cum urmează:
    „d) se introduce descrierea unui cont nou, 5774, după cum urmează:
    „5774 Cheltuieli cu provizioane aferente beneficiilor angajaţilor băncii
    Contul 5774 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor la formarea provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile privind formarea şi majorarea provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii şi alte cheltuieli aferente.
    În creditul contului se înregistrează diminuarea provizioanelor formate şi trecerea cheltuielilor la finele perioadei de gestiune la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este debitor, dar poate fi şi creditor (în cazul micşorării provizioanelor) şi reprezintă cheltuielile pentru formarea şi majorarea provizioanelor privind beneficiile angajaţilor băncii şi alte cheltuieli aferente.”.”;
    72)  la subpunctul 96):
    a) în textul descrierii grupei 5850 şi conturilor respective textul „valorilor mobiliare” se substituie prin textul „activelor financiare”;
    b) la textul aferent descrierii conturilor 5851 şi 5852:
    - creditul conturilor se modifică după cum urmează:
     „În creditul contului se înregistrează:
    - sumele reluării pierderii din depreciere;
    - trecerea la finele perioadei de gestiune a cheltuielilor la contul rezultatului exerciţiului curent.”;
    - soldul conturilor în final se completează cu textul: „, dar în unele cazuri poate fi şi creditor”;
    c) cifrele „5861-5879” se substituie prin textul „5861-5877 şi 5879”;
    d) în textul aferent descrierii creditului conturilor 5861-5877 şi 5879:
    - se modifică primul alineat cu liniuţă, după cum urmează: „- sumele reluării pierderii din depreciere;”;
    - soldul conturilor în final se completează cu textul: „ , dar în unele cazuri poate fi şi creditor”;
    e) după descrierea conturilor 5861-5877 şi 5879 se introduce descrierea contului 5878, cu următorul conţinut:
    „Contul 5878 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) creditelor (acordate persoanelor fizice care practică activitate, altor persoane fizice etc.) şi plăţilor aferente acestora, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În debitul conturilor se înregistrează cheltuielile calculate pentru acoperirea pierderilor din deprecierea creditelor şi plăţilor aferente acestora, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    În creditul conturilor se înregistrează:
    - sumele reluării pierderii din depreciere;
    - trecerea la finele perioadei de gestiune a cheltuielilor la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul conturilor este debitor şi reprezintă suma cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderilor din deprecierea (pierderea de valoare) creditelor şi plăţilor aferente acestora, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.), dar în unele cazuri poate fi şi creditor.”;
    f) textul aferent descrierii grupei 5880 va avea următorul conţinut
    „5880 Cheltuieli pentru deprecierea altor active
    Grupa este destinată pentru evidenţa cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor şi plăţilor aferente lor, investiţiilor imobiliare, imobilizărilor corporale şi necorporale, stocurilor şi altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor, altele decît principalul (dobînzi, comisioane etc.).
    5881 Cheltuieli pentru deprecierea creanţelor şi plăţilor aferente lor
    5882 Cheltuieli pentru deprecierea investiţiilor imobiliare
    5883 Cheltuieli pentru deprecierea imobilizărilor corporale
    5884 Cheltuieli pentru deprecierea imobilizărilor necorporale
    5885 Cheltuieli pentru deprecierea stocurilor
    5886 Cheltuieli pentru deprecierea altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor
    Contul 5881 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor şi plăţilor aferente lor.
    În debitul conturilor se înregistrează cheltuielile calculate pentru acoperirea pierderilor din deprecierea creanţelor şi plăţilor aferente lor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - sumele reluării pierderii din depreciere;
    - trecerea la finele perioadei de gestiune a cheltuielilor la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) creanţelor şi plăţilor aferente lor, dar în unele cazuri poate fi şi creditor.
    Conturile 5882-5884, 5886 sînt destinate pentru evidenţa cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) investiţiilor imobiliare, imobilizărilor corporale şi necorporale şi altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor şi care nu pot fi reflectate în alte conturi.
    În debitul conturilor se înregistrează cheltuielile calculate pentru acoperirea pierderilor din deprecierea investiţiilor imobiliare, imobilizărilor corporale şi necorporale, altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor şi suma pierderilor din deprecierea imobilizărilor corporale şi necorporale neacoperită din contul diferenţelor din reevaluarea activului respectiv, în cazul contabilizării activului la valoarea reevaluată.
    În creditul contului se înregistrează:
    - sumele reluării pierderii din depreciere;
    - trecerea la finele perioadei de gestiune a cheltuielilor la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderii din deprecierea (pierderea de valoare) investiţiilor imobiliare, imobilizărilor corporale şi necorporale, precum şi suma pierderilor din deprecierea altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor şi care nu pot fi reflectate în alte conturi şi neacoperită din contul diferenţelor din reevaluarea activului respectiv, în cazul contabilizării activului la valoarea reevaluată, dar în unele cazuri poate fi şi creditor.
    Contul 5885 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderilor din reducerea valorii contabile a stocurilor.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile calculate pentru acoperirea pierderilor din reducerea valorii contabile a stocurilor.
    În creditul contului se înregistrează:
    - sumele reluării pierderii din depreciere;
    - trecerea la finele perioadei de gestiune a cheltuielilor la contul rezultatului exerciţiului curent.
    Soldul contului este debitor şi reprezintă suma cheltuielilor calculate pentru acoperirea pierderilor din reducerea valorii contabile a stocurilor, dar în unele cazuri poate fi şi creditor.”;
    73) din subpunctul 97) litera c) se exclude;
    74) după subpunctul 97) se introduce un subpunct nou, după cum urmează:
    „971) În descrierea grupei de conturi 5920 „Cheltuieli din ieşirea activelor necomerciale”, în descrierea contului 5923 „Cheltuieli din ieşirea altor active” ;
    a) după textul „imobilizări necorporale,” se introduce textul „imobilizări corporale transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditului sau a altei datorii,” şi în continuare după text.”;
    b) în final se completează cu textul „inclusiv a monedelor comemorative şi jubiliare”;
    c) debitul contului se modifică după cum urmează:
    „În debitul contului se înregistrează:
    - cheltuielile suportate de bancă la ieşirea /scoaterea din uz a altor active, precum şi suma amortizării necalculate;
    - suma diferenţei dintre costul şi valoarea nominală a monedelor comemorative şi jubiliare la comercializarea acestora.”.”;
    75) după subpunctul 99) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „991) Descrierea clasei 6 „Conturi condiţionale” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 6 „Conturi condiţionale” sînt destinate pentru evidenţa obligaţiunilor ce depind de anumite circumstanţe eventuale: obligaţiuni diverse, garanţiile şi cauţiunile, precum şi alte conturi condiţionale. Evidenţa pe conturile condiţionale se divizează în conturi debitoare şi creditoare după destinaţia operaţiunilor efectuate, iar înscrierea operaţiunilor în aceste conturi se face la debitul/creditul contului. Trecerea la scăderi se face prin contabilitatea inversă şi nu prin utilizarea metodei dublei înregistrări.”.”;
    76) după subpunctul 102) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
     „1021) După descrierea grupei 6200 se introduce descrierea unei grupe noi, 6230, după cum urmează:
    „6230 Alte active contingente
    Grupa este destinată pentru evidenţa altor active contingente care nu pot fi reflectate la alte conturi.
    6231 Alte active contingente
    Contul 6231 este destinat pentru evidenţa altor active contingente.
    În debitul contului se înregistrează valoarea activelor contingente.
    În creditul contului se înregistrează suma activelor contingente ieşite”.”;
    77) la subpunctul 104) în textul aferent descrierii conturilor 6411, 6412:
    a) în creditul conturilor cuvîntul „negative” se substituie prin cuvîntul „pozitive”;
    b) în debitul conturilor cuvîntul „pozitive” se substituie prin cuvîntul „negative”;
    78) după subpunctul 106) se introduc două subpuncte noi, cu următorul conţinut:
    „1061) După descrierea grupei 6800 se introduce descrierea unei grupe noi, 6830, după cum urmează:
    „6830 Alte datorii contingente
    Grupa este destinată pentru evidenţa altor datorii contingente care nu pot fi reflectate la alte conturi.
    6831 Alte datorii contingente
    Contul 6831 este destinat pentru evidenţa altor datorii contingente.
    În creditul contului se înregistrează valoarea datoriilor contingente.
    În debitul contului se înregistrează suma datoriilor contingente ieşite.”.
    1062) Descrierea clasei 7 „Conturi memorandum” se modifică după cum urmează:
    „Conturile clasei 7 „Conturi memorandum” sînt destinate pentru evidenţa extrabilanţieră a valorilor şi documentelor importante în activitatea băncii sau consemnate la aceasta: diverse tipuri de obligaţiuni, active, dobînzi calculate şi neachitate, diferite valori, documente, precum şi alte mijloace, datorii. Evidenţa se ţine prin înscrierea operaţiunilor la intrare şi ieşire. Metoda dublei înscrieri nu se aplică. Astfel, conturile de memorandum nu corespondează cu nici un cont.”.”;
    79) subpunctul 108) se modifică după cum urmează:
    „108) Descrierea grupei 7200 „Active şi dobînzi calculate neachitate” va avea următorul cuprins:
    „7200 Active, dobînzi şi comisioane calculate neachitate
    Grupa este destinată pentru evidenţa creditelor, dobînzilor şi comisioanelor, altor active care nu sînt credite şi plăţilor aferente lor, penalităţilor neachitate de către debitor şi trecute la scăderi.
    7201 Credite trecute la scăderi
    7202 Dobînzi şi comisioane calculate la credite trecute la scăderi
    7203 Alte active care nu sînt credite şi plăţile aferente lor trecute la scăderi
    7204 Penalităţi calculate la creditele trecute la scăderi
    7205 Penalităţi calculate la dobînzi şi comisioane calculate la credite trecute la scăderi
    Contul 7201 este destinat pentru evidenţa creditelor trecute la scăderi.
    La intrare în cont se înregistrează sumele creditelor trecute la scăderi.
    La ieşire din cont se înregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la pierderi potrivit hotărîrii conducerii băncii.
    Contul 7202 este destinat pentru evidenţa dobînzilor şi comisioanelor calculate, dar neprimite la creditele trecute la scăderi.
    La intrare în cont se înregistrează sumele dobînzilor şi comisioanelor calculate, dar neprimite la creditele trecute la scăderi.
    La ieşire din cont se înregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la pierderi potrivit hotărîrii conducerii băncii.
    Contul 7203 este destinat pentru evidenţa altor active (creanţe şi alte active care nu sînt credite) şi plăţile aferente lor trecute la scăderi.
    La intrare în cont se înregistrează sumele altor active (creanţe şi alte active care nu sînt credite) şi plăţile aferente lor trecute la scăderi.
    La ieşire din cont se înregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la pierderi potrivit hotărîrii conducerii băncii.
    Contul 7204 este destinat pentru evidenţa penalităţilor calculate aferente creditelor trecute la scăderi.
    La intrare în cont se înregistrează sumele penalităţilor calculate aferente creditelor trecute la scăderi.
    La ieşire din cont se înregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la pierderi potrivit hotărîrii conducerii băncii.
    Contul 7205 este destinat pentru evidenţa penalităţilor aferente dobînzilor şi comisioanelor calculate la creditele trecute la scăderi.
    La intrare în cont se înregistrează sumele penalităţilor aferente dobînzilor şi comisioanelor calculate la creditele trecute la scăderi.
    La ieşire din cont se înregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la pierderi potrivit hotărîrii conducerii băncii.”.”;
    80) după subpunctul 108) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „1081) După descrierea grupei 7200 se introduce descrierea unei grupe noi, 7210, după cum urmează:
    „7210 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la active şi angajamentele condiţionale
    Grupa este destinată pentru evidenţa mijloacelor calculate în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor la credite şi alte active care nu sînt credite, precum şi pentru angajamentele condiţionale conform prevederilor reglementărilor BNM.
    7211 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la credite
    7212 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la alte active care nu sînt credite
    7213 Reduceri calculate în scop prudenţial pentru pierderi la angajamentele condiţionale
    7214 Mărimea neformată a rezervei generale pentru riscuri bancare
    Contul 7211 este destinat pentru evidenţa mijloacelor calculate în scop prudenţial pentru acoperirea eventualelor pierderi la credite, conform actelor normative în domeniu.
    La intrare în cont se înregistrează formarea/majorarea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor eventuale la credite.
    La ieşire din cont se înregistrează diminuarea/anularea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor eventuale la credite.
    Contul 7212 este destinat pentru evidenţa mijloacelor calculate în scop prudenţial pentru acoperirea eventualelor pierderi la alte active care nu sînt credite, conform actelor normative în domeniu.
    La intrare în cont se înregistrează formarea/majorarea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor eventuale la alte active care nu sînt credite.
    La ieşire din cont se înregistrează diminuarea/anularea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor eventuale la alte active care nu sînt credite.
    Contul 7213 este destinat pentru evidenţa mijloacelor calculate în scop prudenţial pentru acoperirea eventualelor pierderi la angajamentele condiţionale, conform actelor normative în domeniu.
    La intrare în cont se înregistrează formarea/majorarea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor la angajamentele condiţionale.
    La ieşire din cont se înregistrează diminuarea/anularea mărimii reducerilor pentru pierderi în scop prudenţial pentru acoperirea pierderilor eventuale la angajamentele condiţionale .
    Contul 7214 este destinat pentru evidenţa deficitului de rezervă generală pentru acoperirea pierderilor bancare, format în cazul insuficienţei profitului nedistribuit pentru acoperirea nivelului necesar de rezervă generală.
    La intrare în cont se înregistrează valoarea mărimii neformate a rezervei generale pentru acoperirea pierderilor bancare.
    La ieşire din cont se înregistrează valoarea acoperită a deficitului din contul profitului nedistribuit; diminuarea valorii mărimii neformate a rezervei generale pentru acoperirea pierderilor bancare.”.”;
    81) după subpunctul 109) se introduce un subpunct nou, cu următorul conţinut:
    „1091) În descrierea grupei 7700 „Datorii trecute la pierderi” în descrierea contului 7701 „Datorii trecute la pierderi” textul „altele decît creditele care au fost” se exclude şi în final se completează cu textul „ , dar care nu sînt indicate în alte conturi”.”;
    82) subpunctul 110) se modifică după cum urmează:
    „110) În descrierea grupei 7750 „Alte mijloace şi datorii”:
    a) descrierea contului 7751 „Pierderi fiscale nereclamate” va avea următorul cuprins:
    „Contul 7751 este destinat pentru evidenţa pierderilor fiscale ale băncii care, potrivit Codului fiscal, pot fi raportate eşalonat, în părţi egale prin micşorarea venitului impozabil.”;
    b) descrierea conturilor 7752, 7753 se modifică după cum urmează:
    „Conturile 7752 şi 7753 sînt destinate pentru evidenţa imobilizărilor corporale şi necorporale luate în arenda operaţională de către bancă, în baza contractelor încheiate în acest scop.
    La intrare în conturi se înregistrează suma totală a plăţilor viitoare rezultate din contractul irevocabil de arendă.
    La ieşire din conturi se înregistrează suma plăţilor achitate conform contractului irevocabil de arendă la data de raportare sau la expirarea termenului de arendă.”;
    c) denumirea şi descrierea contului 7754 „Patrimoniul luat în posesie” va avea următorul cuprins:
    „7754 Bunurile transmise în posesiune/achiziţionate pentru vînzare
    Contul 7754 este destinat pentru evidenţa imobilizărilor corporale şi a cotelor de participare în capitalul unităţilor economice (în continuare - active) transmise băncii în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare în cazul în care aceste bunuri nu sînt recunoscute în bilanţ şi pentru evidenţa activelor transmise băncii în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii care au termenul de vînzare depăşit. Un activ transmis/achiziţionat în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii, clasificat ca deţinut pentru vînzare se reflectă la valoarea cea mai mică dintre valoarea totală a creditului sau a datoriei (soldul datoriei, dobînzile calculate şi reflectate în bilanţul contabil, comisioanele, penalităţile şi alte creanţe aferente creditului sau datoriei) şi valoarea justă (valoarea de piaţă) a activelor menţionate minus eventualele costuri generate de vînzare.
    La intrare în cont se înregistrează valoarea activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare şi evidenţa activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditului şi a altor datorii care au termenul de vînzare depăşit.
    La ieşire din cont se înregistrează trecerea la scăderi a valorii activelor transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării creditelor şi a altor datorii şi clasificate ca deţinute pentru vînzare la momentul vînzării acestora, achitarea de către debitor sau de persoana terţă a datoriei neacoperite, trecerea activelor la pierderi după expirarea termenului de deţinere, conform procedurilor băncii.”.”.
    III. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia punctului I care intră în vigoare la expirarea a 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREŞEDINTELE CONSILIULUI
    DE ADMINISTRAŢIE AL BĂNCII NAŢIONALE
    A MOLDOVEI                                                                        Dorin DRĂGUŢANU

    Nr. 216. Chişinău, 29 septembrie 2011.