OMFC152/2011
ID intern unic:  341791
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 152
din  27.12.2011
privind modificarea şi completarea Instrucţiunii cu privire la
evidenţa contabilă în contabilităţile centralizate din cadrul primăriilor
satelor (comunelor), oraşelor, aprobată prin Ordinul ministrului
finanţelor nr.94 din 19 iulie 2010
Publicat : 06.01.2012 în Monitorul Oficial Nr. 1-6     art Nr : 3     Data intrarii in vigoare : 06.01.2012
    În legătură cu necesitatea reflectării în evidenţa contabilă a unor operaţiuni specifice contabilităţilor centralizate din cadrul primăriilor satelor (comunelor), oraşelor,
ORDON:
    În  Instrucţiunea “Cu privire la  evidenţa contabilă în contabilităţile centralizate din cadrul primăriilor satelor (comunelor), oraşelor”, aprobată prin Ordinul ministrului  finanţelor  nr.94 din 19 iulie 2010,  se operează următoarele modificări.
    1.În secţiunea I „Organizarea evidenţei contabile”, punctul 27, planul de conturi şi subconturi:
    1.1 Capitolul VII „Cheltuieli”, se completează cu subcontul 216 cu următoarea denumire „Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale pentru investiţii capitale şi procurarea utilajului”.
    1.2 Capitolul VIII „Finanţări”, contul 23 „Finanţări”, denumirea  subcontului 238 “Alte mijloace pentru întreţinerea instituţiei” se modifică în: “Alte mijloace ”.
    1.3 În secţiunea „Conturi extrabilanţiere”, se introduce contul 21 cu următoarea denumire „Bunuri şi servicii recepţionate conform facturilor primite pentru obiectivele în curs de execuţie din cadrul proiectelor finanţate din surse externe”.
    2. În Capitolul II „Evidenţa operaţiilor privind executarea bugetului şi devizului de cheltuieli pe mijloace şi fonduri speciale”:
    2.1 Punctul 48, subcontul 405 “Veniturile mijloacelor obţinute sub formă de transfer pentru realizarea proiectelor finanţate din surse externe”, alineatul trei, sintagma „...subcontului 215” se modifică şi se expune în următoarea redacţie: „... subconturilor 215, 219.”
    2.2 Punctul 51, subcontul 409 “Veniturile mijloacelor obţinute din granturile externe pentru realizarea proiectelor finanţate din surse externe”, alineatul trei, sintagma “…subcontului 215” se modifică şi se expune în următoarea redacţie: „... subconturilor 215, 219.”
    2.3 În punctul 55, în subcontul 540 “Împrumuturi externe obţinute de la organisme internaţionale”, după alineatul 3 se introduce un alineat nou cu următorul conţinut:
    „La finele anului bugetar, prin operaţiuni de închidere anuală, împrumuturile externe obţinute de la organisme internaţionale se închid cu cheltuielile efective în limita mijloacelor utilizate prin debitarea subcontului 540 şi creditarea subconturilor 215, 219”.
    3. În Capitolul III  „Evidenţa operaţiilor privind executarea planului de cheltuieli ale instituţiilor finanţate din bugetul satului (comunei), oraşului”:
    3.1 În punctul 167, după subcontul 215 „Cheltuieli efective din contul mijloacelor obţinute din proiectele finanţate din surse externe”, se introduce subcontul 216 „Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale pentru investiţii capitale şi procurarea utilajului”.
    3.2 După punctul 175 de completat cu punctul 1751  cu următorul conţinut:
    1751. Subcontul 216 “Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale pentru investiţii capitale şi procurarea utilajului”. În acest subcont se ţine evidenţa cheltuielilor legate de construcţia şi reconstrucţia clădirilor, edificiilor din contul mijloacelor fondurilor speciale, indiferent de modul în care se efectuează lucrările de construcţie şi montare. Cu suma cheltuielilor efectuate se debitează subcontul 216 şi se creditează subcontul 150.
    Cheltuielile legate de obiectele finalizate şi date în exploatare pe parcursul anului se ţin la evidenţă în subcontul 216. La sfîrşitul anului aceste cheltuieli sînt trecute în debitul subcontului 235.
    Obiectele de construcţie finalizate şi date în exploatare în baza actelor de primire-predare se înregistrează în debitul subconturilor 010, 011 şi creditul subcontului 250.
    Cheltuielile privind obiectele de construcţie şi reconstrucţiile nefinalizate sau finalizate, dar care nu au fost date în exploatare, sînt trecute în anul următor.
    Evidenţa analitică a cheltuielilor din subcontul 216 pentru construcţiile executate în regie proprie se ţine în registrul f.nr.294 pe fiecare obiect aparte. Evidenţa cheltuielilor pentru construcţii realizate în regie de antrepriză se ţine în acest registru numai pe obiecte (fără repartizare pe elemente).
    Evidenţa lucrărilor de construcţie şi evidenţa lucrărilor de montare se ţin separat.
    3.3 În secţiunea „Cheltuieli”, punctul 177, subcontul 219 „Cheltuieli din contul proiectelor finanţate din surse externe pentru investiţii capitale”, alineatul doi,  sintagma „...subcontului 405” se modifică şi se expune în următoarea redacţie: „...subconturilor 405, 409, 540, 550.”
    3.4 În secţiunea „Finanţări”, punctul 178, denumirea  subcontului 238 “Alte mijloace pentru întreţinerea instituţiei” se modifică în: “Alte mijloace ”.
    3.5 În  punctul 183, primul alineat se modifică şi va avea următorul conţinut:
    „În subcontul 238 “Alte mijloace” se ţine evidenţa mijloacelor primite din alte surse pentru  alte activităţi ale instituţiei. Subcontul 238 se creditează cu sumele mijloacelor intrate”.
    3.6 În secţiunea „Conturi extrabilanţiere”, în punctul 188, după contul 20 „Datorii privind recreditarea altor nivele de buget”, se completează cu un cont nou, cu următorul conţinut:
    „21 „Bunuri şi servicii recepţionate conform facturilor primite pentru obiectivele în curs de execuţie din cadrul proiectelor finanţate din surse externe”.
    În acest cont se ţine evidenţa bunurilor şi serviciilor primite atît din ţară cît şi din străinătate pentru implementarea unor proiecte pînă la recepţia finală a lucrărilor.
    Cheltuielile legate de obiectivele finalizate şi date în exploatare în baza actelor de primire se înregistrează în contul 21 cu semnul „minus”, concomitent cu suma respectivă se majorează valoarea de bilanţ a mijloacelor fixe sau cota de participare în capitalul statutar a structurii, fondator al cărei este autoritatea publică, cu înscrierile corespunzătoare (debitul subconturilor 010, 135, 136 şi creditul subconturilor 250, 265).
    Evidenţa analitică a bunurilor şi serviciilor primite se va ţine în registrul f.nr.292 pe fiecare obiectiv aparte.”
    4. Anexa nr.4 „Modul de evidenţă a investiţiilor şi reparaţiilor capitale efectuate din diferite surse de finanţare” se completează  cu un capitol nou, cu următorul conţinut:
VII. FINANŢAREA INVESTIŢIILOR ŞI REPARAŢIILOR
CAPITALE DIN COMPONENTA “FONDURI SPECIALE”
    44. Finanţarea investiţiilor şi reparaţiilor capitale din componenta “Fonduri speciale” se efectuează în baza planului de finanţare, în care se indică codul obiectului şi denumirea acestuia.
    45. La primirea de la contractor a documentelor ce confirmă volumul lucrărilor îndeplinite, primăriile întocmesc următoarele formule contabile:
    - pentru investiţii capitale
    Dt 216 „Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale pentru investiţii capitale şi procurarea utilajului”
    Ct 150 “Decontări cu furnizorii şi antreprenorii”
    - pentru reparaţii capitale
    Dt 214 “Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale”
    Ct 178 “Decontări cu diferiţi debitori şi creditori”,
    Concomitent,
    Dt 010 “Clădiri”
    Dt 011 “Construcţii speciale”
    Ct 250 “Fondul mijloacelor fixe”.
    Totodată, primăriile urmează să transmită volumul de reparaţii capitale a mijloacelor fixe din componenta “Fonduri speciale” la componenta de bază, prin întocmirea următoarelor formule contabile:
    - componenta “Fonduri speciale”
    Dt 250 “Fondul mijloacelor fixe”
    Ct 010 “Clădiri”
    Ct 011 “Construcţii speciale”
    - componenta de bază
    Dt 010 “Clădiri”
    Dt 011 “Construcţii speciale”
    Ct 250 “Fondul mijloacelor fixe”
    46. La achitarea datoriilor pentru volumul de lucrări îndeplinite, primăriile întocmesc următoarele formule contabile:
    - pentru investiţii capitale
    Dt 150 “Decontări cu furnizorii şi antreprenorii”
    Ct 113 “Contul curent al mijloacelor fondurilor speciale”
    - pentru reparaţii capitale
    Dt 178 “Decontări cu diferiţi debitori şi creditori”
    Ct 113 “Contul curent al mijloacelor fondurilor speciale”
    47. Volumul lucrărilor efectuate aferent investiţiilor capitale se reflectă în subcontul 216 „Cheltuieli din mijloacele fondurilor speciale pentru investiţii capitale şi procurarea utilajului”. Acest subcont este cumulativ pînă la darea în exploatare a obiectului de construcţii capitale şi la finele anului bugetar nu este supus procedurii de închidere anuală a conturilor contabile.
    48. Cheltuielile legate de obiectele finalizate şi date în exploatare pe parcursul anului se ţin la evidenţă în subcontul 216. La sfîrşitul anului aceste cheltuieli sînt trecute în debitul subcontului 235. Concomitent, se debitează subconturile 010, 011, 012 şi se creditează subcontul 250.
    Totodată, primăriile urmează să transmită volumul de investiţii capitale a mijloacelor fixe din componenta „Fonduri speciale” la componenta de bază, prin întocmirea următoarelor formule contabile:
    - componenta „Fonduri  speciale”
    Dt 250 “Fondul mijloacelor fixe”
    Ct 010 “Clădiri”
    Ct 011 “Construcţii speciale”
    Ct 012 “Instalaţii de transmisie”
    - componenta de bază
    Dt 010 “Clădiri”
    Dt 011 “Construcţii speciale”
    Dt 012 “Instalaţii de transmisie”
    Ct 250 “Fondul mijloacelor fixe”
    49. În cazul cînd obiectul de investiţii capitale este multianual, în formularul nr.4-IFS “Raport privind  încasarea şi utilizarea mijloacelor fondului special conform clasificaţiei bugetare” în coloniţa “Cheltuieli efective” se reflectă numai volumul lucrărilor de investiţii capitale efectuat în anul bugetar în execuţie.
    5. În Anexa nr.5  „Corespondenţa subconturilor privind operaţiunile contabile de bază”:
    5.1 Punctele 29 (sectiunea „Operaţiuni privind veniturile”), 1262 şi 134 se modifică  în:
29

Anularea cheltuielilor efectuate din contul mijloacelor proiectelor finanţate din surse externe pe obiecte de construcţie finalizate şi date în exploatare,

 
Concomitent,
405,409,
540,550
 
010-012
219
 
 
250
1262
Reţinerea impozitelor pe venit şi a altor reţineri din indemnizaţii
189
173,159,
182-188
134

Trecerea la scăderi a cheltuielilor efective prin operaţii de închidere

230, 238, 235

200, 201, 214

    5.2 Punctul 82 se completează cu subpunctul c) cu următorul conţinut:
 
c) din contul mijloacelor fondurilor speciale
216
150
    5.3 Capitolul „Finanţarea” se completează cu punctul 1351 cu următorul conţinut:
1351

Trecerea la scăderi, prin operaţii de închidere, a cheltuielilor efectuate din contul mijloacelor fondurilor speciale pe obiectele de construcţie finalizate şi date în exploatare

 
235
216

    6. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial.


    MINISTRUL FINANŢELOR                                    Veaceslav NEGRUŢA

    Nr. 152. Chişinău, 27 decembrie 2011.