OMFC19/2012
ID intern unic:  342179
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 19
din  07.02.2012
privind modificarea şi completarea Instrucţiunii cu privire
la evidenţa contabilă în instituţiile publice, aprobată prin
Ordinul ministrului finanţelor nr.93 din 19 iulie 2010
Publicat : 17.02.2012 în Monitorul Oficial Nr. 34-37     art Nr : 161     Data intrarii in vigoare : 17.02.2012
    În legătură cu necesitatea reflectării în evidenţa contabilă a unor operaţiuni specifice instituţiilor publice,
ORDON:
    În Instrucţiunea “Cu privire la evidenţa contabilă în instituţiile publice”, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr.93 din 19 iulie 2010, se operează următoarele modificări şi completări.
    1. În compartimentul „Planul de conturi al evidenţei contabile privind executarea devizelor de cheltuieli ale instituţiilor bugetare”, secţiunea „Conturi extrabilanţiere”:
    1.1. Denumirea contului 07 „Restanţele studenţilor şi elevilor pentru valorile materiale nerestituite” se modifică în: „Restanţele studenţilor, elevilor, militarilor pentru valorile materiale nerestituite”.
    1.2. Se introduce contul 22 cu următoarea denumire „Restanţele pentru instruire în instituţiile de învăţămînt cu finanţare de la buget în legătură cu nerespectarea legislaţiei în vigoare”.
    2. În compartimentul „Evidenţa operaţiunilor privind executarea planurilor de cheltuieli”, secţiunea „Conturi extrabilanţiere”, în punctul 234:
    2.1. Denumirea şi descrierea contului 07 „Restanţele studenţilor şi elevilor pentru valorile materiale nerestituite” se modifică şi vor avea următorul conţinut:
    „07 „Restanţele studenţilor, elevilor, militarilor pentru valorile materiale nerestituite”. În acest cont se ţine evidenţa restanţelor elevilor, studenţilor, militarilor pentru uniforme, echipament, lenjerie, unelte şi alte bunuri nerestituite de ei.
    Scoaterea de la  bilanţul instituţiei a valorilor materiale, care sînt trecute după elevi, studenţi, militari se efectuează în baza ordinelor de exmatriculare şi eliberare.
    Valorile materiale nerestituite de elevi, studenţi, militari sînt luate la evidenţă în afara bilanţului, ei fiind reclamaţi în justiţie în modul stabilit.
    Evidenţa analitică pentru contul 07 se ţine pe fiecare elev, student, militar pe fişe f.nr. 292-a.
    2.2. După contul 21 „Bunuri şi servicii recepţionate conform facturilor primite pentru obiectivele în curs de execuţie din cadrul proiectelor finanţate din surse externe”, se introduce un cont nou cu următorul conţinut:
     “22 „Restanţele pentru instruire în instituţiile de învăţămînt cu finanţare de la buget în legătură cu nerespectarea legislaţiei în vigoare”.
    În acest cont se ţine evidenţa restanţelor înregistrate pentru studiile în instituţiile de învăţămînt, conform actelor normative şi legislative.
    Sumele ce se restituie se depun pe contul instituţiei şi ulterior se transferă la bugetul de stat. Concomitent se micşorează suma datoriei.
    Evidenţa analitică se ţine pe fiecare student în fişe f.nr.292-a.”.
     3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANŢELOR                         Veaceslav NEGRUŢA

    Nr. 19. Chişinău, 7 februarie 2012.