HGC197/2012
ID intern unic:  342896
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 197
din  05.04.2012
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează
 în Hotărîrea Guvernului nr. 1107 din 30 septembrie 2008
Publicat : 20.04.2012 în Monitorul Oficial Nr. 76-80     art Nr : 249
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă modificările şi completările ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr. 1107 din 30 septembrie 2008  „Privind uniforma şi însemnele distinctive ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne” (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                             Vladimir  FILAT

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                            Veaceslav Negruţa
    Ministrul afacerilor interne                                Alexei Roibu

    Nr. 197. Chişinău, 5 aprilie 2012.

Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr. 197
din 5 aprilie 2012

MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE
ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr. 1107
din 30 septembrie 2008
    Hotărîrea Guvernului nr.1107 din 30 septembrie 2008 „Privind uniforma şi însemnele distinctive ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 187-188, art. 1142)  cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:
    1) anexa nr.2:
    a) punctul 7 va avea următorul cuprins:
    „7. Scurtă de culoare albastru-închis (fig.2), constituită din două piese: piesa exterioară de tip scurtă şi piesa interioară de tip scurtă cu mîneci detaşabile, care pot fi purtate separat sau simultan, fiind unite prin fermoar şi sisteme de prindere cu copci şi agăţătoare din şiret, amplasate la terminaţia mînecilor şi pe linia de simetrie a spatelui. Piesa exterioară de tip scurtă de culoare albastru-închis este prelucrată cu căptuşeală de culoare neagră, prezintă siluetă dreaptă şi oferă posibilitatea reglării volumului în regiunea taliei printr-o bandă elastică cu lăţimea de 25 mm, amplasată într-un şnal interior cu lăţimea de 30 mm, plasat pe reperul spate. Piesa exterioară este formată din partea faţă, spate, mîneci, guler, glugă şi epoleţi. Sistemul de închidere a piesei este central, pe toată lungimea, dublu: cu fermoar bidirecţional din masă plastică şi cu fente aplicate pe reperul drept şi reperul stîng al feţei, care se suprapun şi se fixează cu un rînd de copci metalice cu diametrul de 15 mm de culoarea scurtei, fixate în 6 niveluri. În partea superioară a sistemului de închidere, sub fermoar, este cusut un reper inferior de protecţie cu lungimea de 195 mm şi lăţimea de 55 mm.
    Partea faţă prezintă două repere simetrice. La nivelul lăţimii bustului este aplicată orizontal o bandă reflectorizantă cu lăţimea de 30 mm, inclusiv pe reperul stîng al fentei, care fixează clapele buzunarelor superioare. În partea superioară a reperelor feţei sînt prelucrate simetric buzunare tăiate cu fermoar din masă plastică şi clapă aplicată cu dimensiunile: lungimea – 165 mm, lăţimea pe laturile exterioare – 50 mm, lăţimea pe linia de mijloc – 65 mm. La mijlocul clapei buzunarului, la distanţa de 20 mm de la vîrf, este fixată o copcă metalică de culoarea scurtei. Pe reperul stîng al feţei, la distanţa de 30 mm de la latura centrală a buzunarului superior şi mai jos cu 10 mm de linia de intrare în buzunar, este fixat un nasture metalic de culoare argintie cu diametrul  de 15 mm. Pe reperele feţei în partea inferioară este amplasat simetric cîte un buzunar aplicat cu clapă. Punga buzunarului aplicat, cu  lungimea 235 mm şi lăţimea 230 mm, prezintă un pliu bidirecţionat fixat, cu adîncimea de 25 mm, şi este prelucrată cu căptuşeală. Clapa prezintă dimensiunile: lungimea 233 mm, lăţimea pe laturile exterioare – 75 mm, lăţimea pe linia de mijloc – 95 mm, la mijlocul clapei buzunarului, la distanţa de 25 mm de vîrf, este fixată o copcă metalică de culoarea scurtei.
    Partea  din spate este formată din două repere: platcă şi reper inferior. Pe linia terminaţiei inferioare a plătcii este format un pliu cu adîncimea de 30 mm şi este aplicată o bandă reflectorizantă cu lăţimea de 30 mm.
    Mîneca este aplicată, formată din reper anterior, reper posterior, un element detaşabil din  material reflectorizant, un reper aplicat pe  partea posterioară inferioară a mînecii şi o chingă cu lungimea de 105 mm şi lăţimea de 40 mm, prevăzută cu o copcă metalică de culoarea scurtei. Chinga este fixată în cusătura  inferioară  a mînecii, la distanţă de 95 mm de la terminaţie. Pe reperul anterior  al mînecii, la distanţa de 115 mm de la terminaţia ei, sînt fixate două copci metalice de culoarea scurtei, distanţa dintre copci fiind de 40 mm. Volumul mînecii la nivelul terminaţiei poate fi reglat cu ajutorul copcilor de pe chingă şi de pe mînecă. În partea posterioară inferioară a mînecii este prelucrat un buzunar cu închidere laterală, cu fermoar din masă plastică, destinat fixării şi păstrării elementului detaşabil. Elementul detaşabil din material reflectorizant este de formă trapezoidală cu înălţimea de 230 mm şi se aplică pe mînecă în interiorul buzunarului prin benzi cu scai. Pe timp de zi, acesta poate fi introdus în buzunar.
    Gulerul scurtei este de tip ştei vertical cu înălţimea de 105 mm pe linia de simetrie şi 75 mm pe laturile anterioare. Pe reperul superior al gulerului este prelucrat un buzunar tăiat cu fermoar cu lungimea de 30 mm, în care se introduce gluga rulată. Gluga, fixată prin întăritură de gulerul superior, este formată din două repere laterale şi parte centrală. Latura anterioară a glugii este prelucrată cu şnal cu şiret pentru reglarea volumului glugii.
    Produsul exterior de tip scurtă prezintă buzunare interioare aplicate simetric pe reperele faţă din căptuşeală, dimensiunile buzunarelor fiind: lungimea – 170 mm, lăţimea – 180 mm. Terminaţia superioară a buzunarelor se fixează de produs cu ajutorul benzilor cu scai.
    Epoleţii cu lungimea 145 mm şi lăţimea pe capătul orientat spre răscroiala mînecii de 45 mm, lăţimea pe capătul liber de 40 mm, prevăzuţi cu o husă, sînt fixaţi în cusătura de aplicaţie a mînecilor, iar terminaţia liberă se fixează cu o copcă metalică de culoarea scurtei pe cusătura umerală. Husa are o lungime de 110 mm şi lăţimea de 50 mm.
    Terminaţia piesei, terminaţia mînecilor, cusătura de aplicare a mînecilor, terminaţia superioară a gulerului, reperele fentei sistemului de închidere sînt prelucrate cu tigheluri de garnisire cu lăţimea de 0,15 mm, clapele buzunarelor sînt prelucrate cu tigheluri duble de garnisire, distanţa dintre tigheluri fiind de 6 mm.
    Pe partea superioară a mînecilor se aplică însemnele distinctive.
    Piesa interioară reprezintă o scurtă cu mîneci detaşabile.
    Corpul piesei, care poate fi purtat ca vestă, este confecţionat din material de bază de culoare albastru-închis şi căptuşit cu material matlasat de culoare neagră. Piesa prezintă siluetă dreaptă, cu sistem de închidere central cu fermoar. Pe partea din faţă sînt aplicate două benzi reflectorizante, cu lăţimea de 50 mm. Banda inferioară se aplică la distanţa de 45 mm de la terminaţia produsului, iar banda superioară se aplică la distanţa de 325 mm de la terminaţie. Pe reperele feţei sînt prelucrate simetric, sub un unghi de circa 10 grade în raport cu verticala, buzunare tăiate cu lungimea de 180 mm, cu fermoar şi cu laist aplicat de protecţie cu lungimea de 250 mm şi lăţimea de 45 mm.
    Pe partea stîngă a feţei, mai sus de banda reflectorizantă, este aplicat un buzunar cu clapă. Buzunarul superior prezintă lungimea de 110 mm şi lăţimea de 87 mm, fiind divizat şi fixat de partea din faţă prin tigheluri în trei părţi egale. Clapa aplicată cu lungimea de 90 mm şi lăţimea de 55 mm se fixează de pungă prin bandă cu scai.
    Pe partea dreaptă a feţei este aplicat, mai sus cu 90 mm de banda reflectorizantă, un element din bandă cu scai cu lungimea de 90 mm şi lăţimea de 50 mm.
    Partea din spate a produsului interior este format dintr-un singur reper. Partea din spate prezintă două benzi reflectorizante aplicate cu lăţimea de 50 mm, banda inferioară se aplică la distanţa de 45 mm de la terminaţia produsului, iar banda superioară se aplică la distanţa de 325 mm de la terminaţie. În partea inferioară, la distanţa de 290 mm de terminaţie, este prelucrat un buzunar tăiat cu lungimea de 450 mm, cu fermoar din masă plastică şi clapă de protecţie cu lăţimea de 50 mm, care se fixează sub banda reflectorizantă şi are extremităţi laterale aplicate. În buzunar este fixată o centură elastică cu lăţimea 40 mm, cu element de închidere din masă plastică.
    Mînecile detaşabile ale scurtei interioare sînt confecţionate din material matlasat de căptuşeală, fiind căptuşite şi prelucrate cu manşete cu lăţimea de 50 mm din tricot. Mînecile se fixează de corpul piesei prin fermoar din masă plastică.
    Gulerul produsului este de tip ştei vertical, format din două repere. Reperul superior al gulerului este croit din material de bază, iar reperul inferior al gulerului este croit din tricot tip flees. La mijlocul gulerului în interior şi exterior sînt amplasate 2 agăţătoare din şiret, cu lungimea de 70 mm.
    Terminaţia produsului, răscroiala mînecilor, laturile exterioare ale laisturilor şi clapei sînt prelucrate cu tigheluri de garnisire cu lăţimea de 0,15 mm, iar terminaţia superioară a gulerului, sistemul de închidere sînt prelucrate cu tigheluri de garnisire cu lăţimea de 6 mm.”;
    b) punctul 31 va avea următorul cuprins:
    „31. Scurtă de culoare albastru-închis pentru corpul de comandă superior şi inferior (fig. 12; 14). Corespunde descrierii scurtei de culoare albastru-închis pentru generali (pct. 7).”;
    c) se completează cu punctul 311 cu următorul cuprins:
    „311. Scurtă de culoare albastru-închis pentru efectivul de trupă (fig.13), constituită din partea din faţă, spate, mîneci, guler şi centură cu cataramă din masă plastică. Partea din faţă este formată din două repere simetrice. Sistemul de închidere este central cu fermoar.
    Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare cu laist. Spatele este constituit din partea superioară – platcă şi partea inferioară. În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru centură: două – în cusăturile laterale şi una – pe linia de simetrie a spatelui.
    La terminaţia mînecii, în interior este aplicată o manşetă din tricot. Epoleţii sînt fixaţi în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate cu copcă pe cusăturile umerale.
    Gulerul de bază este răsfrînt. Pe acesta se îmbracă gulerul din blană de ovine de culoare neagră, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă – de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers – de pelerina gulerului, prin intermediul bandei cu scai montate pe cinci sectoare.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură din bumbac. Vesta detaşabilă este căptuşită cu ţesătură din bumbac. Căptuşeala este confecţionată din două straturi de vatelină.”;
    d) la punctul 51, după cuvintele „albastru-închis” se introduc cuvintele „pentru efectivul de trupă”, iar în paranteze, după cifra „26” se introduce cifra „ ; 27”;
    e) se completează cu punctul 511 cu următorul cuprins:
    „511. Scurtă de culoare albastru-închis pentru corpul de comandă superior şi inferior (fig.25), corespunde descrierii aspectului exterior al scurtei de culoare albastru-închis (pct. 311)”;
    f)  la punctul 68, alineatul întîi  va avea următorul cuprins:
    „Costum de vară pentru efectivul de trupă (fig.301; 35)”;  
    g) se completează cu punctul 681 cu următorul cuprins:
    „681. Costum de vară pentru corpul de comandă suprem, superior şi inferior (fig. 291; 351):
    a) şapcă de culoare albastru-închis, constituită din 5 clini întăriţi şi un cozoroc. Terminaţiile clinilor sînt dublate cu o bandă de ţesătură de bază. Parametrul şepcii se reglează printr-un element de ajustare.
    Ajustarea circumferinţei şepcii se face printr-o cataramă metalică. Clinul frontal are o pensă tăiată, poziţionată pe mijlocul părţii superioare. Pe clinul frontal se brodează emblema serviciului. Cei doi clini spate sînt decupaţi în partea inferioară, formînd o deschidere, unde se fixează elementul de reglare.
    În punctul superior de îmbinare al clinilor se fixează un nasture, îmbrăcat în material de bază. Terminaţia şepcii este dublată cu o bandă de ţesătură de 2,5 cm lăţime, îndoită pe marginea liberă şi prelucrată cu două tigheluri.
    Cozorocul se confecţionează din două straturi de material de bază şi un strat de întăritură de plastic;
    b) scurtă de culoare albastru-închis cu betelie, constituită din parte faţă, spate, mîneci şi guler. Partea faţă este formată din 4 repere simetrice, prevăzute cu cinci buzunare multifuncţionale, aplicate, cu clape configurate;
    c) pantalon de culoare albastru-închis. În regiunea genunchilor, lateral, este aplicat simetric cîte un buzunar cu clapă. Punga aplicată a buzunarului se închide cu fermoar.
    Pe partea din faţă, în regiunea genunchilor sînt aplicate genunchiere din material de bază. Terminaţia pantalonilor poate fi reglată pe lăţime printr-un fermoar vertical amplasat în regiunea laterală. Terminaţia interioară a pantalonului se reglează pe lăţime cu şiret.”;
    h) figurile 2, 12-36, 40 se expun conform figurilor anexate la prezentele modificări;
    i) se completează cu figurile 291, 301 şi 351, anexate la prezentele modificări;
    2) anexa nr.3:
    a) punctul 4 va avea următorul cuprins:
    „4. EPOLEŢII 
    Epoleţii sînt destinaţi pentru uniforma de paradă, de serviciu şi de vară a colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.
    Epoleţii efectivului de comandă suprem au lăţimea de 50 mm (des. 10). Cîmpul epoletului reprezintă o panglică cu lăţimea de 45 mm, avînd ţesute longitudinal pe întreaga suprafaţă a epoletului linii în zigzag. Culoarea cîmpului epoleţilor depinde de obiectul uniformei.
    Epoleţii se clasifică în aplicaţi, detaşabili şi de tip husă.
    Epoleţii aplicaţi sînt destinaţi pentru veston (des. 11; 12).
    Epoleţii detaşabili sînt destinaţi pentru cămaşă (des. 13, 14).
    Epoleţi de tip husă sînt destinaţi pentru scurta călduroasă, scurta de culoare albastru-închis, costumul de vară (des. 16; 17).
    Epoleţii efectivului de comandă superior de ofiţeri au lăţimea de 50 mm (des. 11). Pe axa longitudională, la mijlocul epoletului, este aplicată o dungă cu lăţimea de 20 mm de culoare albastru-deschis. 
    Pe epoleţii pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi inferioare, la distanţa de 5 mm de marginea inferioară a epoletului, este fixat un galon cu lăţimea de 20 mm pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi cu lăţimea de 10 mm pentru corpul de ofiţeri cu grade inferioare (des.13).
    Pe epoleţii pentru efectivul de trupă, galonul este fixat în conformitate cu gradul special (des.12).
    Epoleţii pentru efectivul de trupă au lăţimea de 50 mm (des.14).
    Pe epoleţii cusuţi în cusătura mînecii se permite utilizarea epoleţilor de tip husă, confecţionaţi din ţesătura de bază a produsului pe care sînt plasate (brodate) însemnele distinctive (des. 16; 17).
    La vestă şi scurtă epoletul este de tip husă, fără insignă de petliţă şi epolet, avînd lungimea de 10 cm. Suportul acestuia este aplicat la nivelul nasturilor.
    Pe epoleţii pentru corpul de ofiţeri şi efectivul de trupă sînt fixate steluţe corespunzător gradului special:

Gradul special
Numărul de steluţe
Mărimea steluţelor (mm)
General-maior al serviciului de salvare
1
28
Colonel al serviciului de salvare
3
20
Locotenent-colonel al serviciului de salvare
2
20
Maior al serviciului de salvare
1
20
Căpitan al serviciului de salvare
4
13
Locotenent-major al serviciului de salvare
3
13
Locotenent al serviciului de salvare
2
13
Sublocotenent al serviciului de salvare
1
13
Plutonier-adjutant al serviciului de salvare
3
13
Plutonier-major al serviciului de salvare
2
13
Plutonier al serviciului de salvare
1
13

    Pe epoleţii pentru efectivul de trupă galonul este fixat în conformitate cu gradul special:

Gradul special

Numărul de galoane transversale

Lăţimea galonului (mm)

Distanţa de la marginea inferioară a epoletului pînă la marginea inferioară a galonului (mm)

Distanţa dintre galoane (mm)

Sergent-major al serviciului de salvare

1
20
45
-

Sergent al serviciului de salvare

3
10
45
2

Sergent inferior al serviciului de salvare

2
10
45
2

    Steluţele sînt fixate la distanţe egale între broderie şi insignă (pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme), între galon şi insignă (pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi inferioare) şi între marginea inferioară a epoletului şi insignă (pentru efectivul de subofiţeri).”;
    b) desenele 10-14, 16 şi 17 se expun conform desenelor anexate la prezentele modificări;
    3) anexa nr.4:
    a) la norma 1 poziţia 24 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „1”;
    b) norma 2:
    se completează cu poziţiile 51 şi 111 cu următorul cuprins:
„51.
Scurtă de culoare albastru-închis
Unităţi
1
3”;
„111.
Costum de vară pentru efectivul de trupă
Set
1
1”;

    la poziţia 20 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „1”;
    c) norma 3:
    se completează cu poziţia 121 cu următorul cuprins:
„121.
Costum de vară pentru efectivul de trupă
Set
1
1”;

    la poziţia 20 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „1”;
    d) la norma 4 poziţia 1, cifra „3” se substituie cu cifra „5”.

    forma