LPC122/2012
ID intern unic:  344009
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 122
din  25.05.2012
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134-XVI
din 13 iunie 2008 cu privire la Serviciul de Protecţie
şi Pază de Stat
Publicat : 13.07.2012 în Monitorul Oficial Nr. 143-148     art Nr : 469
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 134-XVI din 13 iunie 2008 cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 120–121, art. 470), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 6:
    la alineatul (1), după cuvintele „ex-Preşedintele Parlamentului” se introduc cuvintele „ , ex-Prim-ministrul”;
    alineatele (3) şi (5) vor avea următorul cuprins:
    „(3) Preşedintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei şi altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor.”
    „(5) Demnitarilor străini şi membrilor lor de familie li se asigură protecţie pe durata şederii în Republica Moldova în conformitate cu legislaţia naţională, cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte. La solicitarea scrisă a instituţiilor interesate, directorul Serviciului poate dispune acordarea protecţiei altor demnitari străini, aflaţi în vizită pe teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă ce nu va depăşi 30 de zile calendaristice, cu informarea Preşedintelui Republicii Moldova.”
    2. Articolul 8 se completează cu alineatele (4)–(7) cu următorul cuprins:
    „(4) În cadrul Serviciului se constituie şi funcţionează Colegiul Serviciului, care este un organ consultativ în organizarea activităţii lui.
    (5) Colegiul Serviciului este compus din 9 membri. Componenţa Colegiului se aprobă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.
    (6) Şedinţa Colegiului este deliberativă dacă la ea participă cel puţin 2/3 din membrii acestuia. Modul de activitate al Colegiului este prevăzut în regulamentul intern, care este aprobat de directorul Serviciului.
    (7) Deciziile Colegiului se adoptă cu votul majorităţii membrilor acestuia. Deciziile se înregistrează şi se fac publice prin ordin al directorului Serviciului.”
    3. La articolul 18 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) pentru subofiţeri:
    plutonier al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat – 3 ani;
    plutonier-major al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat – 4 ani;”.
    4. La articolul 19, alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    „(1) Personalul Serviciului se constituie din colaboratori, funcţionari publici şi personal care desfăşoară activităţi auxiliare.”
    „(3) Raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici sînt reglementate de Legea nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, iar raporturile de muncă ale personalului care desfăşoară activităţi auxiliare sînt reglementate de Codul muncii al Republicii Moldova.”
    5. La articolul 26 alineatul (1) litera i), textul „ , precum şi la deţinerea sau obţinerea cetăţeniei unui alt stat” se exclude.
    Art. II. – În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul:
    a) va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege;
    b) va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                                        Marian  LUPU

    Nr. 122. Chişinău, 25 mai 2012.