HGM561/2012
ID intern unic:  344341
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 561
din  02.08.2012
cu privire la asigurarea cu echipament a efectivului
Armatei Naţionale pe timp de pace
Publicat : 10.08.2012 în Monitorul Oficial Nr. 166-169     art Nr : 625
    MODIFICAT
   
HG871 din 21.12.15, MO347-360/25.12.15 art.975


    În conformitate cu prevederile art.16 din Legea nr.162-XVI din 22 iulie 2005 cu privire la statutul militarilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.129-131, art.618), cu modificările şi completările ulterioare, şi art.2 al Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr.580–V din 6 octombrie 2010 „Pentru aprobarea uniformei militare, a însemnelor distinctive şi a regulilor de purtare a acestora de către militarii din cadrul Armatei Naţionale şi instituţiilor Ministerului Apărării” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.202-205, art.677), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Regulile de deţinere, exploatare şi administrare a echipamentului, precum şi asigurarea cu servicii de baie-spălătorie a efectivului Armatei Naţionale pe timp de pace, conform anexei nr.1;
    Normele de asigurare cu echipament a efectivului Armatei Naţionale pe timp de pace, conform anexei nr.2.
    2. Ministerul Apărării se învesteşte cu dreptul de a aproba:
    Normele rezervelor transmisibile de echipament şi detergenţi de consum curent aflate în unităţile militare şi instituţiile militare;
    Normele de întreţinere a echipamentului pentru un militar în unităţile militare şi pentru un pat titular în instituţiile medico-militare;
    Normele temporare (pînă la 2 ani) de asigurare cu echipament a unor categorii de militari, luînd în considerare specificul serviciului militar;
    Nomenclatorul de preţuri ale echipamentului;
    Normele de asigurare cu echipament special, sanitar-gospodăresc, sportiv, corturi, prelate, containere moi, inventar de baie, detergenţi, materiale de reparaţie, produse de întreţinere a încălţămintei, utilaje şi materiale pentru reparaţia mijloacelor materiale ale serviciului echipament şi asigurării cu servicii baie-spălătorie, materiale şi piese de schimb pentru utilajul menţionat.
    3. Se autorizează Ministerul Apărării să stabilească priorităţile şi modalităţile de asigurare cu echipament a efectivului Armatei Naţionale, în funcţie de mijloacele financiare alocate în aceste scopuri prin legea anuală a bugetului de stat.
    4. Hotărîrea Guvernului nr.104 din 6 februarie 2008 „Cu privire la asigurarea cu echipament a militarilor Forţelor Armate pe timp de pace” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.34-36, art.184) se modifică după cum urmează:
    în hotărîre punctul 1:
    alineatul doi se exclude;
    la alineatul trei, sintagma „anexelor nr.3, 4 şi 5” se substituie cu sintagma „anexelor nr.4 şi nr. 5”;
    anexa nr.1:
    la punctul 20, sintagma „secţia de asigurare cu echipament a Ministerului Apărării” se substituie cu sintagma „structura superioară de asigurare cu echipament”;
    punctele 23 şi 24 se exclud;
    anexele nr.2 şi nr.3 se exclud

    PRIM-MINISTRU                                                  Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Ministrul apărării                                                     Vitalie Marinuţa
    Ministrul finanţelor                                                  Veaceslav Negruţa

    Nr. 561. Chişinău, 2 august 2012.


Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.561
din 2 august 2012­­

REGULILE
de deţinere, exploatare şi administrare a echipamentului, precum
şi asigurarea cu servicii de baie-spălătorie a efectivului Armatei
Naţionale pe timp de pace
CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale
    1. Asigurarea cu echipament este genul de asigurare materială a Armatei Naţionale, incluzînd în sine un complex de activităţi pentru evaluarea necesităţilor în echipamente şi mijloace tehnice ale serviciului echipament, producerea, achiziţionarea, stocarea, întreţinerea, folosirea lor conform destinaţiei (purtarea, exploatarea, consumarea), modernizarea, reparaţia şi utilizarea, asigurarea cu baie-spălătorie, precum şi exercitarea funcţiilor de conducere a activităţii personalului serviciilor echipament ale unităţilor şi instituţiilor militare din cadrul Ministerului Apărării în problemele asigurării.
    2. În sensul prezentelor reguli se definesc următorii termeni:
    mijloace materiale ale serviciului echipament – pînzele drapelelor de luptă, stindardele, fanioanele unităţilor militare, inventarul de baie, detergenţii şi materialele de reparaţie, produsele de întreţinere a încălţămintei, utilajul (cu excepţia utilajului care se referă la mijloacele tehnice ale serviciului echipament), materialele de reparaţie a echipamentului şi asigurare cu baie-spălătorie, materialele şi piesele de schimb pentru utilajul menţionat;
    mijloace tehnice ale serviciului echipament – mijloacele tehnice de spălare, prelucrare chimică şi reparaţie a echipamentului, de îmbăiere a efectivului, reparaţie şi deservire a mijloacelor tehnice ale serviciului echipament, complexele mobile de deservire socială, utilajele tehnologice auxiliare ale spălătoriilor de campanie, atelierelor de prelucrare chimică şi reparaţie a echipamentului, materialele şi piesele de schimb pentru mijloacele tehnice şi utilajele menţionate;
    echipament – obiectele de uniformă militară, însemnele distinctive, încălţămintea, lenjeria de corp, obiectele de pat, obiectele călduroase de vestimentaţie, îmbrăcămintea specială, echipamentul sanitar-gospodăresc şi sportiv, corturile, pînzele de cort, stofa pentru confecţionarea obiectelor de echipament;
    însemne distinctive – elemente ale uniformei militarilor în conformitate cu gradele militare deţinute, genul de arme şi servicii, avînd destinaţie informaţională şi de reprezentare a militarilor;
    echipament special – echipamentul de inventar destinat pentru protecţia militarilor împotriva acţiunii nefavorabile a mediului şi asigurarea îndeplinirii de către ei a obligaţiilor funcţionale şi speciale;
    echipament sanitar-gospodăresc – echipamentul de inventar destinat pentru asigurarea îndeplinirii cerinţelor sanitar-epidemiologice în instituţiile medico-militare;
    materiale de consum – săpunul, detergenţii, crema pentru ghete, aţă şi ace de cusut etc. care sînt destinate consumului direct.
    3. Rezervele transmisibile de echipament şi detergenţii din stocul de consum curent se păstrează în unităţile militare şi sînt destinate pentru:
    a) asigurarea continuă cu echipament a militarilor la trecerea sezonieră de la ţinuta de vară la ţinuta de iarnă;
    b) asigurarea serviciilor baie-spălătorie a militarilor.
    4. Normele de întreţinere a echipamentului pentru un militar în unităţile militare şi pentru un pat titular în instituţiile medico-militare stabilesc tipul, cantitatea lenjeriei de corp şi obiectelor de pat, echipamentului sanitar-gospodăresc, care se păstrează în instituţiile medico-militare pentru un pat-loc, în scopul organizării neîntrerupte şi în termenele stabilite de asigurare cu echipament.
    5. Normele de asigurare (echipare) cu echipament a militarilor pe timp de pace stabilesc tipul şi cantitatea obiectelor de echipament eliberate pentru un militar, termenele de purtare (exploatare) şi categoriile de militari care se asigură cu acest echipament.
CAPITOLUL II
Deţinerea, exploatarea şi administrarea echipamentului
    6. Mijloacele materiale şi mijloacele tehnice ale serviciului echipament se consideră ca patrimoniu al statului şi se află în gestiunea unităţilor militare.
    7. Echipamentul, cu excepţia materialelor de consum direct, se divizează în echipament de folosinţă personală şi echipament de inventar.
    Echipament de folosinţă personală se consideră obiectele de echipament care se eliberează militarilor pentru exploatare (purtare).
    Echipament de inventar se consideră obiectele de echipament care se eliberează militarilor în folosinţă temporară.
    8. Militarii se asigură cu echipament de folosinţă personală şi cu echipament de inventar în corespundere cu normele de asigurare (echipare).
    9. Termenul de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectului de echipament este durata de timp stabilită în normele de asigurare.
    10. Termenul de exploatare (purtare) a echipamentului de folosinţă personală, eliberat militarilor la acordarea gradului primar de ofiţer sau subofiţer, se calculează din ziua acordării acestor grade.
    11. Termenul de exploatare (purtare) a echipamentului de folosinţă personală, eliberat ofiţerilor, subofiţerilor la încadrarea lor în serviciul militar, se calculează din ziua includerii lor în tabelul nominal al unităţii militare.
    12. Termenul de exploatare (purtare) a echipamentului de folosinţă personală, stabilit pentru purtare ofiţerilor cu grade supreme şi eliberat ofiţerilor la acordarea gradului de general de brigadă, se calculează din ziua acordării gradului.
    13. Termenele de exploatare a obiectelor de echipament, eliberate militarilor în termen, militarilor cu termen redus, studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, cetăţenilor chemaţi la concentrări, precum şi a obiectelor de inventar, se calculează din ziua eliberării lor faptice în folosinţă.
    14. Durata păstrării la depozite a obiectelor de inventar eliberate pentru exploatare şi predate la depozit pînă la expirarea termenelor de exploatare nu se include în termenul de exploatare.
    15. Termenele de exploatare a obiectelor de inventar eliberate în folosinţă pe timp de un sezon se calculează ca un an.
    Expirarea termenelor stabilite pentru exploatare a obiectelor de inventar nu se consideră ca motiv pentru trecerea lor la pierderi.
    16. Eliberarea iniţială a echipamentului militarilor prin contract, studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, militarilor în termen se efectuează la încadrarea lor în serviciul militar, din ziua includerii lor în tabelul nominal al unităţii militare.
    Militarilor li se eliberează obiecte de echipament de folosinţă personală şi inventar la expirarea termenelor de exploatare a obiectelor de echipament eliberate anterior.
    17. Femeilor care îndeplinesc serviciul militar prin contract care se află în concediu de îngrijire a copilului nu li se eliberează echipament. Termenele de exploatare a obiectelor de echipament de folosinţă personală primite anterior, se prelungesc pentru această perioadă.
    [Pct.17 modificat prin HG871 din 21.12.15, MO347-360/25.12.15 art.975]
    18. Epoleţii, însemnele distinctive conform gradelor militare, genurilor de arme şi servicii se eliberează militarilor concomitent cu obiectele de uniformă militară la care sînt prevăzute purtarea lor, pe termenele stabilite de exploatare a acestor obiecte de uniformă.
    La acordarea gradelor militare se eliberează epoleţi cu însemnele distinctive corespunzătoare gradelor acordate.
    19. Echipamentul, cu excepţia materialelor de consum, se eliberează în folosinţă personală militarilor, din momentul primirii acestuia.
    Se restituie numai echipamentul de inventar.
    Modalitatea de exploatare a echipamentului restituit se stabileşte de către structura superioară de asigurare cu echipament a Armatei Naţionale.
    20. Militarii cărora li s-a eliberat echipament în folosinţă personală sînt obligaţi să folosească echipamentul conform destinaţiei iniţiale, să menţină acest echipament în stare corespunzătoare şi să întreprindă măsurile necesare pentru a evita cazurile de deteriorare sau pierdere a acestuia.
    21. Militarilor li se interzice transmiterea sau înstrăinarea echipamentului militar aflat în folosinţă personală altor persoane.
    22. Echipamentul eliberat în folosinţă personală militarilor prin contract, trece în proprietate privată după expirarea termenelor de exploatare.
    Echipamentul eliberat în folosinţă personală militarilor prin contract, la care termenele de exploatare expiră la eliberarea din serviciul militar, trece în proprietate privată după excluderea lor din tabelul nominal al unităţii (instituţiei) militare. În cazul decesului militarilor prin contract, declarării ca dispăruţi fără urmă sau decedaţi, echipamentul eliberat în folosinţă personală nu se restituie.
    23. Militarii prin contract, care au fost eliberaţi din serviciul militar în temeiul art.35 alin.(3) lit.e) - g) şi i) - o) din Legea cu privire la statutul militarilor, vor restitui echipamentul de inventar şi vor plăti, în mod obligatoriu, restanţa echipamentului militar aflat în folosinţă personală.
    24. Militarii care se fac vinovaţi de pierderea şi deteriorarea echipamentului sau a mijloacelor tehnice ale serviciului echipament poartă răspundere materială conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
    Prin deteriorare a echipamentului sau tehnicii speciale a serviciului echipament se subînţelege schimbarea stării lor calitative, care a cauzat imposibilitatea de exploatare ulterioară conform destinaţiei.
    25. În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de echipament de folosinţă personală de către militarii prin contract, nu din vina lor, acestora li se eliberează obiecte de echipament nou de acelaşi model şi calitate, prevăzute în normele de asigurare, fără evidenţa termenelor de exploatare (purtare) a obiectelor de echipament deteriorate sau pierdute.
    26. În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de echipament de folosinţă personală la care nu au expirat termenele de purtare de către militarii în termen nu din vina lor, acestor militari (după posibilităţi) li se eliberează obiecte de echipament nou pe termenul restant de purtare.
    În celelalte cazuri de deteriorare sau pierdere a obiectelor de echipament primite de aceşti militari, lor li se eliberează obiecte de echipament utile pentru purtare.
    27. Modul de exploatare a obiectelor de inventar se stabileşte de către structura superioară de asigurare cu echipament a Armatei Naţionale.
    În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de inventar la care nu au expirat termenele de exploatare, militarilor li se eliberează obiecte de inventar utile pentru purtare.
    28. Militarii prin contract, eliberaţi în rezervă sau retragere cu dreptul de a purta uniformă militară, ţinînd cont de sursele existente, pot să primească uniformă militară, la care au dreptul, în luna în care sînt eliberaţi.
CAPITOLUL III
Asigurarea cu baie-spălătorie
    29. Asigurarea cu baie-spălătorie presupune un complex de activităţi săptămînale care include:
    a) organizarea şi desfăşurarea îmbăierii militarilor în baie;
    b) schimbul lenjeriei de corp şi pat;
    c) spălarea lenjeriei, uniformei militare, speciale şi a echipamentului sanitar-gospodăresc;
    d) asigurarea militarilor cu materiale de consum conform normelor de asigurare.
    30. Cu servicii baie-spălătorie sînt asiguraţi gratis:
    a) militarii în termen şi studenţii instituţiilor de învăţămînt militar, instalaţi (cazaţi) în cazărmi;
    b) militarii care îndeplinesc serviciul militar cu termen redus şi rezerviştii chemaţi la concentrări;
    c) militarii detaşaţi în Forţele de menţinere a păcii sau în alte garnizoane;
    d) militarii aflaţi la centrele de instruire;
    e) militarii prin contract la instalarea (cazarea) lor în cazărmi, în condiţii de campanie, în locurile de executare a serviciului de luptă;
    f) militarii şi membrii familiilor acestora în perioada de aflare la tratament staţionar în instituţiile medico-militare.

    anexa nr.2
    [Anexa nr.2 modificată prin HG871 din 21.12.15, MO347-360/25.12.15 art.975]