HBNM143/2012
ID intern unic:  344381
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 143
din  21.07.2012
cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului
cu privire la unităţile de schimb valutar
Publicat : 10.08.2012 în Monitorul Oficial Nr. 166-169     art Nr : 971     Data intrarii in vigoare : 10.08.2012
 ÎNREGISTRAT:
Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova
_______________Oleg EFRIM
nr. 884 din 6 august 2012

    În temeiul art.5 lit.l), art.11 şi art.51 lit.a) şi b) din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor Legii nr.62-XVI din 21 martie 2008 privind reglementarea valutară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.127-130, art.496), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Regulamentul cu privire la unităţile de schimb valutar, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.53 din 5 martie 2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.62-64, art.269), cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova sub nr.666 din 16 martie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) După punctul 6 se completează cu punctul 61 cu următorul cuprins:
    „61. Vărsarea aporturilor băneşti în capitalul social al casei de schimb valutar, inclusiv în cazul majorării capitalului social, se efectuează prin înregistrarea mijloacelor respective la conturile casei de schimb valutar/filialelor acesteia deschise la băncile licenţiate, drept dovadă servind documentele prevăzute de prezentul Regulament.”.
    2) Punctele 13, 14 şi 15 vor avea următorul cuprins:
    „13. În cazul solicitării eliberării licenţei, pentru confirmarea existenţei în contul casei de schimb valutar deschis la banca licenţiată a aporturilor băneşti în capitalul social al acesteia în suma minimă stabilită la art.44 alin.(1) din Legea nr.62-XVI din 21.03.2008, se prezintă documentul /documentele stipulate la pct.1 lit.a) din anexa nr.71 la prezentul Regulament, care corespund cerinţelor specificate la pct.7, 8 şi 10 lit.a) din anexa în cauză.
    14. În cazul solicitării eliberării copiei autorizate de pe licenţă, pentru confirmarea existenţei mijloacelor băneşti specificate la art.44 alin.(1) şi (2) din Legea nr.62-XVI din 21.03.2008, casa de schimb valutar prezintă documentele specificate în anexa nr.71 la prezentul Regulament, după cum urmează:
    1) în cazul solicitării eliberării copiei autorizate de pe licenţă concomitent cu solicitarea eliberării licenţei, se prezintă documentul /documentele stipulate la pct.1 lit.b), care corespund cerinţelor specificate la pct.7, 8 şi 10 lit.a) din anexa menţionată;
    2) în cazul solicitării eliberării copiei autorizate de pe licenţă după eliberarea licenţei fără majorarea capitalului social (în situaţia în care capitalul social format din aporturile băneşti este suficient pentru eliberarea copiei autorizate de pe licenţă), se prezintă:
    a) documentul stipulat la pct.2, care corespunde cerinţelor specificate la pct.7, 9 şi 10 lit.b) din anexa menţionată; şi /sau
    b) documentele stipulate la pct.3-6, care corespund cerinţelor specificate la pct.10 lit.b) şi 11 din anexa menţionată;
    3) în cazul solicitării eliberării copiei autorizate de pe licenţă după eliberarea licenţei, în situaţia în care capitalul social al casei de schimb valutar a fost majorat pentru obţinerea copiei autorizate de pe licenţă, se prezintă:
    a) documentul stipulat la pct.2, care corespunde cerinţelor specificate la pct.7, 8 şi 10 lit.b) din anexa menţionată; şi
    b) documentele stipulate la pct.3-6, care corespund cerinţelor specificate la pct.10 lit.b) şi 11 din anexa menţionată.
    15. Mijloacele băneşti menţionate la pct.13 şi pct.14 subpct.1) se eliberează din conturile bancare ale casei de schimb valutar /filialelor acesteia la prezentarea băncii licenţiate a licenţei Băncii Naţionale a Moldovei.”.
    3) La punctul 36, textul „documentele specificate la pct.15 din prezentul Regulament” se substituie cu textul „următoarele documente:
    a) documentul indicat la pct.2 din anexa nr.71 la prezentul Regulament, care corespunde cerinţelor specificate la pct.7, 8 şi 10 lit.c) din anexa în cauză;
    b) documentele indicate la pct.3-6 din anexa nr.71 la prezentul Regulament, care corespund cerinţelor specificate la pct.10 lit.c) şi 11 din anexa în cauză;
    c) modificări la actele de constituire ale casei de schimb valutar care să conţină informaţia despre modificarea capitalului social al casei de schimb valutar cu respectarea prevederilor art.44 alin.(1) şi (2) din Legea nr.62-XVI din 21.03.2008.”.
    4) La punctul 74, literele a) şi b), după cuvîntul „sediul” se completează cu textul „ , adresa de desfăşurare a activităţii”.
    5) La punctul 141, subpunctul 1) va avea următorul cuprins:
    „1) decizia scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei (care rămîne la unitatea de schimb valutar), în care se indică cel puţin: numărul şi data deciziei; denumirea unităţii de schimb valutar /subdiviziunii acesteia supuse controlului; sediul /adresa de desfăşurare a activităţii acesteia; tipul controlului; data efectuării controlului; numele, prenumele funcţionarilor desemnaţi să efectueze controlul; funcţia, numele, prenumele şi semnătura persoanei care a emis decizia;”.
    6) După punctul 142 se completează cu punctele 1421 -1423cu următorul cuprins:
    „1421. În cadrul controlului pe teren echipa de control are dreptul la acces în încăperile unităţilor de schimb valutar, la safeuri, la informaţiile din maşinile de casă şi control şi din alte mijloace tehnice, utilizate pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, precum şi dreptul să utilizeze mijloace tehnice (audio, video, foto) şi să atragă unul sau mai mulţi martori asistenţi, pentru atestarea faptelor constatate.
    1422. În cazul atragerii martorului asistent, acesta poate fi o persoană fizică cu capacitate de exerciţiu deplină, care este dezinteresată de rezultatele controlului, nu se află în relaţie de rudenie cu inspectorii Băncii Naţionale a Moldovei, lucrătorii şi proprietarii unităţii de schimb valutar.
    1423. Martorul asistent are obligaţia de a atesta, prin semnarea actului privind rezultatele controlului, faptele (acţiunile) în legătură cu controlul, precum şi de a păstra secretul asupra informaţiilor ce constituie secret comercial, bancar şi alt secret protejat de lege, de care a luat cunoştinţă în legătură cu controlul. Martorul asistent are dreptul de a fi informat în legătură cu ce este atras în calitate de martor asistent, de a lua cunoştinţă de decizia privind efectuarea controlului, de a face observaţii asupra conţinutului actului privind rezultatele controlului în ce priveşte faptele (acţiunile) la atestarea cărora a asistat.”.
    7) După punctul 143 se completează cu punctele 1431 -1435 cu următorul cuprins:
    „1431. În baza rezultatelor controlului echipa de control întocmeşte actul privind rezultatele controlului în două exemplare, conform formularului din anexa nr.29 la prezentul Regulament.
    1432. În cazul opunerii faţă de efectuarea controlului (refuzul sau neacordarea accesului în încăperile unităţii de schimb valutar, la safeuri, la informaţiile din maşinile de casă şi control şi din alte mijloace tehnice, orice alte impedimente din partea lucrătorilor unităţii de schimb valutar sau a altor persoane de a efectua controlul) şi /sau eschivarea de la prezentarea informaţiei şi a documentelor solicitate în cadrul controlului, acest fapt se consemnează în actul privind rezultatele controlului.
    [Pct.1432 modificat prin RMO181 din 31.08.12, MO181-184/31.08.12, pag.86]
    1433. Actul privind rezultatele controlului se semnează de către echipa de control şi persoana împuternicită a unităţii de schimb valutar. Dacă persoana în cauză refuză să semneze actul privind rezultatele controlului, echipa de control consemnează faptul refuzului în actul respectiv. În cazul atragerii martorului asistent, actul privind rezultatele controlului se semnează şi de către martorul respectiv, indicîndu-se pe ultima pagina numele, prenumele, patronimicul, domiciliul (reşedinţa), numărul de telefon ale acestuia.
    [Pct.1433 modificat prin RMO181 din 31.08.12, MO181-184/31.08.12, pag.86]
    1434. În cazul în care în formularul actului privind rezultatele controlului spaţiile destinate completării nu sînt suficiente pentru reflectarea informaţiei complete aferente rezultatelor controlului, consemnarea acesteia se continuă pe file suplimentare ce se anexează la actul privind rezultatele controlului respectiv şi sînt parte integrantă a actului în cauză. Fiecare filă suplimentară se semnează de către echipa de control şi persoana împuternicită a unităţii de schimb valutar.
    1435. Un exemplar al actului privind rezultatele controlului (cu copiile anexelor, dacă este cazul) se înmînează persoanei împuternicite a unităţii de schimb valutar care a semnat actul privind rezultatele controlului /se expediază unităţii de schimb valutar supuse controlului, iar celălalt exemplar (cu anexele, dacă este cazul) se păstrează la Banca Naţională a Moldovei.”.
    8) La punctul 151 cuvintele „dacă acestea au fost prezentate” se substituie cu cuvintele „dacă aceasta a fost prezentată”.
    9) După anexa nr.7 se completează cu anexa nr.71 cu următorul cuprins:

„Anexa nr.71
 la Regulamentul cu privire la
unităţile de schimb valutar
Documentele
care confirmă existenţa mijloacelor băneşti necesare pentru
obţinerea licenţei /copiei autorizate de pe licenţă
I. Lista documentelor care confirmă existenţa
mijloacelor băneşti
    1. Documentul care confirmă existenţa în conturile casei de schimb valutar, inclusiv, dacă există, în conturile filialelor sale deschise la băncile licenţiate a aporturilor băneşti în capitalul social al acestei case (care constituie mijloacele băneşti circulante destinate efectuării operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice) în suma minimă stabilită:
    a) la art.44 alin.(1) din Legea nr.62-XVI din 21.03.2008;
    b) la art.44 alin.(1) şi alin.(2) din Legea nr.62-XVI din 21.03.2008.
    2. Documentul care confirmă existenţa în conturile casei de schimb valutar, inclusiv, dacă există, în conturile filialelor sale deschise la băncile licenţiate a mijloacelor băneşti circulante destinate efectuării operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice (formate din aporturi băneşti în capitalul social al acestei case).
    3. Raportul privind operaţiunile efectuate, prevăzut în anexa nr.8 la prezentul Regulament, întocmit pentru sediul central şi pentru fiecare filială care deja activează.
    4. Copiile documentelor fiscale de totalizare, care se anexează la fiecare raport indicat la pct.3 din prezenta anexă.
    5. Copiile registrelor conform anexelor nr.9 şi nr.10 la prezentul Regulament, care se anexează la fiecare raport indicat la pct.3 din prezenta anexă.
    6. Copiile documentelor în baza cărora casierul a primit şi a transmis mijloacele băneşti, care se anexează la fiecare raport indicat la pct.3 din prezenta anexă.
II. Cerinţe faţă de documentele indicate în prezenta anexă
    7. Documentul se eliberează de către banca licenţiată pe foaia cu antet a băncii şi se autentifică prin semnătura administratorului, contabilului-şef şi amprenta ştampilei băncii licenţiate.
    8. Documentul va conţine suma şi data înregistrării în conturile bancare ale casei de schimb valutar /filialelor acesteia a mijloacelor băneşti în calitate de aporturi băneşti în capitalul social, sursa de provenienţă a acestor mijloace, numărul contului respectiv şi soldul acestuia la data specificată la pct.10 din prezenta anexă, precum şi altă informaţie pe care banca consideră necesar de a o indica.
    9. Documentul va conţine numărul contului bancar respectiv al casei de schimb valutar /filialei acesteia şi soldul acestuia la data specificată la pct.10 din prezenta anexa, precum şi altă informaţie pe care banca consideră necesar de a o indica.
    10. Documentul:
    a) va fi eliberat cel mai devreme cu 5 zile lucrătoare înainte de data prezentării acestuia la Banca Naţională a Moldovei şi va confirma disponibilul de mijloace băneşti la data eliberării documentului în cauză;
    b) va confirma disponibilul de mijloace băneşti la sfîrşitul zilei lucrătoare precedente zilei depunerii cererii la Banca Naţională a Moldovei;
    c) va confirma disponibilul de mijloace băneşti la sfîrşitul zilei lucrătoare în care la autoritatea respectivă au fost înregistrate modificări la actele de constituire ale casei de schimb valutar.
    11. Rapoartele şi copiile documentelor se autentifică prin semnăturile administratorului, contabilului-şef şi amprenta ştampilei casei de schimb valutar.”.
    10) În anexa nr.8, la punctul 1 al Modului de întocmire a Raportului privind operaţiunile efectuate, textul „pct.15” se substituie cu textul „pct.14”.
    11) În anexa nr.22 punctul 41:
    a) primul alineat se completează în final cu cuvintele „sau informaţia din dispoziţia respectivă se introduce în sistemul informaţional al băncii licenţiate /casei de schimb valutar”;
    b) după alineatul doi se completează cu un alineat nou cu următorul cuprins:
    „La primirea informaţiei din dispoziţie prin sistemul informaţional al băncii licenţiate /casei de schimb valutar, în subdiviziunea respectivă se întocmeşte dispoziţia în conformitate cu prevederile punctului 3 din prezenta anexă şi se procedează conform prevederilor punctului 4 din prezenta anexă.”
    12) În anexa nr.242, la punctul 1 al Modului de întocmire a Raportului privind cursurile de cumpărare şi cursurile de vînzare a principalelor valute străine stabilite de către casa de schimb valutar, cuvintele „şi vînzare” se substituie cu cuvintele „şi cursurile de vînzare”.
    13) După anexa nr.28 se completează cu anexa nr.29 cu următorul cuprins:

    anexa nr.29

    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării, cu excepţia subpunctului 7) (în partea ce se referă la punctul 1431) şi subpunctului  13) din punctul 1 al prezentei hotărîri, care vor intra în vigoare în termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    [Pct.2 modificat prin RMO181 din 31.08.12, MO181-184/31.08.12, pag.86]

    PREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                          Dorin DRĂGUŢANU

    Nr. 143. Chişinău, 21 iunie 2012.