HCNPFC34/8
ID intern unic:  345003
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
HOTĂRÎRE Nr. 34/8
din  17.08.2012
cu privire la modificarea şi completarea
Instrucţiunii cu privire la conţinutul, modul de întocmire,
prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor
mobiliare al societăţilor pe acţiuni
Publicat : 12.10.2012 în Monitorul Oficial Nr. 212-215     art Nr : 1189     Data intrarii in vigoare : 12.10.2012
    În temeiul art.8 lit. i) şi art. 25 alin. (2) din Legea nr.192-XIV din 12.11.1998 “Privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare” (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.117-126 BIS), art.54 din Legea nr.199-XIV din 18.11.1998 „Cu privire la piaţa valorilor mobiliare” (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.183-185, art.655),

COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE

HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă modificările şi completările la Instrucţiunea cu privire la conţinutul, modul de întocmire, prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni, conform anexei.
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare din data publicării.

    VICEPREŞEDINTELE COMISIEI
    NAŢIONALE A PIEŢEI FINANCIARE                   Artur GHERMAN


    Nr. 34/8. Chişinău, 17 august 2012.

Anexă
la Hotărîrea C.N.P.F.
nr.34/8 din 17.08.2012
MODIFICĂRI
la Instrucţiunea cu privire la conţinutul, modul de întocmire,
prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor
mobiliare al societăţilor pe acţiuni
    Instrucţiunea cu privire la conţinutul, modul de întocmire, prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni (în continuare - Instrucţiune), aprobată prin Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr.18/10 din 14.05.2010 şi Ordinul ministrului finanţelor al Republicii Moldova nr.81 din 18.06.2010 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.150-152, art.539), se modifică şi se completează după cum urmează:
    1)   Punctul 6 se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
     “c) copia raportului conducerii (pentru entităţile de interes public), întocmit în conformitate cu prevederile art.31 din Legea contabilităţii şi autentificat prin semnătura persoanei responsabile şi ştampila umedă a societăţii”.
    2) Punctul 23 se completează cu următoarea propoziţie: „Societăţile de interes public plasează suplimentar raportul anual aferent publicării pe pagina web a societăţii.”
    3) În Foaia de titlu a raportului anual al societăţii pe acţiuni (Anexa nr.1 la Instrucţiune):
    a)  după pct.7 se completează  cu pct. 71 cu următorul cuprins:
    „71  Informaţia privind numărul acţionarilor emitentului şi cota acţiunilor deţinute la situaţia din ultima zi a perioadei de gestiune”
    Numărul total al acţionarilor, inclusiv:
Unităţi

Cota acţiunilor deţinute în numărul total de acţiuni cu drept de vot emise de societate, %

     numărul acţionarilor persoane juridice,                      

 
 

     numărul acţionarilor persoane fizice,

 
 
    capital public (statul)
 
 

    b)  după pct. 10 se completează  cu pct. 101 cu următorul cuprins:
„10 1

Convocarea şi desfăşurarea adunării generale ordinare anuale a acţionarilor în anul curent

Organul de conducere care a aprobat decizia de convocare a adunării generale anuale ordinare a acţionarilor ____________    

 data aprobării deciziei ____________ 

    
Data desfăşurării adunării generale anuale ordinare a acţionarilor____________

    4) În formularul EM-1 “Informaţia privind insiderii şi persoanele afiliate emitentului, circulaţia valorilor mobiliare ale emitentului care aparţin acestora” (Anexa nr.2 la Instrucţiune) la coloana 4 cuvintele “Funcţia deţinută în organele de conducere ale emitentului” se substituie cu cuvintele “Funcţia deţinută / relaţiile de afiliere”.
    5) În formularul EM-4 “Informaţia privind dividendele şi dobînzile aferente valorilor mobiliare” (Anexa nr.5 la Instrucţiune) la coloana 5 cuvintele “pentru anul de gestiune” se substituie cu cuvintele “în anul de gestiune”.
    6) În formularul EM-5 „Informaţia privind reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia” (Anexa nr.6 la Instrucţiune) la coloana 3 cuvintele „Data înregistrării reorganizării” se substituie cu cuvintele „Data înregistrării reorganizării la Camera Înregistrării de Stat”.
    7) În formularul EM-6 “Informaţia privind evenimentele şi acţiunile ce afectează activitatea financiar-economică a emitentului” (Anexa nr.7 la Instrucţiune):
    a) la coloana 8  cuvintele “organul de presă în care s-a publicat comunicatul” se substituie cu cuvintele “organul de presă în care s-a publicat comunicatul privind deciziile aprobate”;
    b) la rîndul 1 cuvintele “adunării generale anuale” se substituie cu cuvintele “adunării generale ordinare anuale”;
    c) la rîndul 10 după cuvîntul “insolvabilitate” se completează cu cuvîntul “/dizolvare” ;
    d)  rîndul 15 se expune în următoarea redacţie:
15

Informaţii privind Codul de Guvernare Corporativă, inclusiv:

 
 
 
 
 
 
 
X
X
a) Aprobarea Codului de Guvernare Corporativă
 
 
 
 
 
 
 
X
X

b) Aprobarea modificărilor şi completărilor la Codul de Guvernare Corporativă

 
 
 
 
 
 
 
X
X

    8)  În Ghidul cu privire la modul de întocmire şi publicare a raportului anual al societăţii pe acţiuni (Anexa 9 la Instrucţiune):
    a) la Compartimentul I:
    -  după textul ce se referă la punctul 7 se completează cu următorul text: “La punctul 71 se indică informaţia privind numărul total al acţionarilor emitentului, numărul acţionarilor – persoane juridice şi cota acţiunilor deţinute în numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate de emitent (71 litera a)), numărul acţionarilor – persoane fizice şi cota acţiunilor deţinute în numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate de emitent (71 litera     b)). De asemenea, societăţile cu capital public vor indică cota deţinută de Agenţia Proprietăţii Publice”;
    - după textul ce se referă la punctul 10 se completează cu următorul text: “La punctul 101 informativ emitentul va indica informaţia aferentă procedurii de convocare a adunării generale ordinare anuale a acţionarilor în anul curent. Astfel, dacă la data prezentării raportului anual asupra valorilor mobiliare la C.N.P.F., organele de conducere ale emitentului au aprobat decizia privind convocarea adunării generale ordinare anuale a acţionarilor,  la rubrica “Informativ” se vor indica – data aprobării şi organul de conducere care a aprobat decizia de convocare a adunării generale ordinare anuale a acţionarilor în anul curent şi data desfăşurării adunării. Dacă procedura de convocare a adunării generale ordinare anuale a acţionarilor în anul curent nu a fost iniţiată, la rubrica “Informativ” se indică “Decizia de convocare a adunării generale ordinare anuale a acţionarilor în anul curent nu a fost aprobată””,
    b) la Compartimentul II:
    - în punctul 1 ultima propoziţie se substituie cu următorul text: “În rubrica “funcţia deţinută / relaţiile de afiliere” se indică:
    - funcţia deţinută în organele de conducere ale emitentului -pentru persoanele indicate în compartimentul I din Formularul EM-1;
    - relaţiile de afiliere - pentru persoanele indicate în compartimentul II-VI din Formularul EM-1;
    -  relaţiile dintre soţi, rude şi afini pînă la gradul II, inclusiv (mamă, tată, fiică, fecior, soţ, soţie, soră, frate, bunică, bunel, nepot, cumnat, cumnată etc.) - pentru persoanele indicate în compartimentul VII din Formularul EM-1.”;
    - în punctul 6 propoziţia „La rîndul 15 “Raportarea anuală asupra valorilor mobiliare” se completează coloanele 3 cu data prezentării raportului anual la C.N.P.F. şi coloana 8 şi 9 cu denumirea organului de presă şi data publicării raportului anual al societăţii pe acţiuni” se substituie cu următorul text: “ La rîndul 15 “Informaţii privind Codul de Guvernare Corporativă” din Formularul EM-6 se va completa de către societăţile pe acţiuni care au aprobat Codul de Guvernare Corporativă. Respectiv, la rîndul 15 litera a) se va indica, în raportul pentru perioada de gestiune cînd Codul a fost aprobat, informaţia integrală aferentă aprobării Codului. Ulterior, pentru perioadele de gestiune următoare se va completa la rîndul 15 litera a) doar coloana 3. La aprobarea modificărilor şi completărilor la Codul de Guvernare Corporativă se va completa informaţia integral la rîndul 15 litera b)”.