LPC285/2012
ID intern unic:  346338
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 285
din  13.12.2012
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 489-XIV
din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări
sociale
Publicat : 18.01.2013 în Monitorul Oficial Nr. 10-14     art Nr : 45
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic.  – Legea nr. 489-XIV din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări sociale (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr. 1–4, art. 2), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În cuprinsul legii, cuvintele „contribuabilii sistemului public” se substituie cu cuvintele „plătitorii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat”.
    2. La articolul 1, după noţiunea „declaraţie de asigurare” se introduce noţiunea „declaraţie privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii” cu următorul cuprins:
    „declaraţie privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii – relatare făcută în scris de către plătitorii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat cu privire la calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru fiecare perioadă de gestiune şi prezentată structurii teritoriale a Casei Naţionale conform modelului stabilit de către Casa Naţională;”.
    3. La articolul 5:
    denumirea articolului va avea următorul cuprins: „Declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor, declaraţia de asigurare şi declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii”;
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Angajatorii pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 4 pct. 1) şi 2) sînt obligaţi să transmită trimestrial, în formă electronică, şi anual, pe suport de hîrtie, declaraţiile privind evidenţa nominală a asiguraţilor.”
    la alineatul (3), textul „sau 2)” se exclude;
    la alineatul (4), după cuvîntul „Declaraţiile” se introduc cuvintele „pe suport de hîrtie sau în formă electronică”;
    articolul se completează cu alineatul (5) cu următorul cuprins:
    „(5) Declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se va prezenta în formă electronică şi pe suport de hîrtie de către plătitorii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat în termenele stabilite anual în legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                       Marian LUPU

    Nr. 285. Chişinău, 13 decembrie 2012.