LPC296/2012
ID intern unic:  346535
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 296
din  21.12.2012
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 91-XVI
din 5 aprilie 2007 privind terenurile proprietate
publică şi delimitarea lor
Publicat : 01.02.2013 în Monitorul Oficial Nr. 22-25     art Nr : 84
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 91-XVI din 5 aprilie 2007 privind terenurile proprietate publică şi delimitarea lor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 70–73, art. 316) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3:
    se completează cu alineatul (31) cu următorul cuprins:
    „(31) În cazul în care terenurile proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale de nivelul întîi se mărginesc cu terenurile proprietate publică dobîndite de unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea, reprezentanţii acestor unităţi administrativ-teritoriale coordonează hotarele terenurilor. Dacă reprezentanţii părţilor nu convin asupra hotarelor, litigiul se examinează în instanţă de judecată.”
    alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    ,,(4) Executarea lucrărilor de delimitare a terenurilor proprietate publică a statului şi a terenurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a terenurilor care aparţin domeniului public sau celui privat, de identificare a lor, precum şi a lucrărilor de elaborare a planului geometric, este asigurată de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, în comun cu autorităţile administraţiei publice centrale competente şi autorităţile administraţiei publice locale, prin intermediul întreprinderilor de stat al căror fondator este Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru.”
    articolul se completează cu alineatul (41) cu următorul cuprins:
    „(41) Lucrările de delimitare a terenurilor proprietate publică includ următoarele etape:
    a) întocmirea de către ministere, alte autorităţi administrative centrale şi autorităţile administraţiei publice locale a listei bunurilor imobile proprietate publică pe care le deţin în proprietate, în gestiune şi prezentarea acesteia către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru pentru sistematizare şi crearea bazei de date;
    b) identificarea şi formarea bunurilor imobile proprietate publică incluse în listă, întocmirea procesului-verbal al şedinţei comisiei de lucru privind delimitarea bunurilor imobile proprietate publică, elaborarea proiectelor planurilor geometrice şi coordonarea acestora cu persoanele şi autorităţile interesate. Proiectele planurilor geometrice se elaborează în baza materialelor cartografice existente, în hotarele generale.”
    la alineatul (5), textul ,,în cazul terenurilor proprietate publică a statului şi de la bugetul local în cazul terenurilor proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale” se exclude.
    2.  Articolul 4 alineatul (1):
    la litera d), după textul „drumurile naţionale,” se introduce textul „inclusiv de plantaţiile rutiere, de poduri, viaducte, pasaje denivelate, tuneluri, de construcţiile de apărare şi consolidare, de locurile pentru parcare şi staţionare şi de alte dotări pentru siguranţa circulaţiei rutiere”, iar după cuvintele „al gazelor,” se introduc cuvintele „de terenurile pe care sînt amplasaţi pilonii liniilor de transport electric de tensiune înaltă (de la 35 kV şi mai mare),”;
    litera  f) se completează în final cu textul ,, , alte terenuri utilizate pentru asigurarea securităţii statului”;
    litera g) se abrogă;
    3. Articolul 9:
    la alineatul (2), partea introductivă se completează în final cu textul ”unuia dintre următoarele documente, după caz”;
    articolul se completează cu alineatul (31) cu următorul cuprins:
    „(31) În cazul în care pe terenurile proprietate publică a statului identificate (care sînt utilizate conform destinaţiei: drumuri, păduri, ape etc.) se extind virtual terenurile aflate în proprietate privată sau terenurile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, această extindere fiind condiţionată de erori comise la elaborarea proiectelor de organizare a teritoriului în contextul privatizării masive a pămîntului, terenurile proprietate publică a statului vor fi formate indiferent de suprapunere, iar erorile vor fi corectate în cadrul Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile.”
    la alineatul (4), litera e) se completează în final cu textul „ , în cazul îndeplinirii lucrărilor la comanda gestionarului terenului”;
    la alineatul (6), după textul „pe teren” se introduce textul „ , la comanda gestionarului terenului,”, iar cuvîntul ,,cadastral”, în ambele cazuri, se înlocuieşte cu cuvîntul “geometric”.
    4. Articolul 11 se abrogă.
    Art. II. – (1) Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale, pînă în anul 2018, vor asigura, conform competenţei, efectuarea lucrărilor de identificare şi aprobare a terenurilor proprietate publică, precum şi a lucrărilor de formare şi de înregistrare a acestora în registrul bunurilor imobile.
    (2) Guvernul:
    a) în termen de 3 luni, va aproba un program de delimitare a terenurilor proprietate publică a statului şi a terenurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a terenurilor care aparţin domeniului public sau celui privat, program ce va asigura executarea acestor lucrări în anii 2013–2018, precum şi va aproba mijloacele băneşti necesare;
    b) în termen de 2 luni, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                     Marian LUPU

    Nr. 296. Chişinău, 21 decembrie 2012.