HCNAJGSC17/2013
ID intern unic:  348957
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU ASISTENŢĂ JURIDICĂ GARANTATĂ DE STAT
HOTĂRÎRE Nr. 17
din  11.06.2013
cu privire la modificarea Regulamentului cu privire la
concursul de selectare a avocaţilor pentru acordarea
asistenţei juridice calificate garantate de stat
Publicat : 26.07.2013 în Monitorul Oficial Nr. 161-166     art Nr : 1147
Înregistrat:
Ministerul Justiţiei
nr. 926 din 12 iulie 2013
Ministru___________Oleg EFRIM

    În conformitate cu prevederile art.12 alin.(2) lit. g) şi h) şi ale art. 13 alin. (5) din Legea nr. 198-XVI din 26 iulie 2007 cu privire la asistenţa juridică garantată de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.157-160, pct.614), în temeiul pct.45 din Regulamentul Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr.18 din 24 ianuarie 2008,  precum şi în temeiul Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016 (Pilonul III, Acţiunea 3.1.2, pct. 1) publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 109-112, pct. 371), Planului de acţiuni al Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat pentru anul 2013, pentru implementarea Strategiei de activitate în sistemul de acordare a asistenţei juridice garantate de stat pentru anii 2012-2014 (pct. 23),  Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat
HOTĂRĂŞTE:
    1. Regulamentul cu privire la concursul de selectare a avocaţilor pentru acordarea asistenţei juridice calificate garantate de stat, aprobat prin Hotărârea Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat nr. 6 din 5 iunie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.160-161, pct. 461), înregistrat la Ministerul Justiţiei la 5 august 2008 cu nr. 589 se modifică şi se completează, după cum urmează:
    La capitolul II. Modul de organizare a concursului:
    Punctul 8, după sintagma „precum şi data” se completează cu sintagma „şi locul”.
    La capitolul III. Condiţiile pentru participare la concurs:
    La punctul 10, sintagma „cerere pentru acordare a asistenţei juridice garantate de stat” se substituie cu sintagma „dosarul complet de participare la concurs”, iar în final, se completează cu propoziţia „Dosarele de participare incomplete nu vor fi examinate de către Comisia de concurs.”.
    Punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „11. Dosarele de participare la concurs se depun de către candidaţi la sediul Aparatului administrativ al Consiliului Naţional sau la sediul Oficiului teritorial, acestea urmând a fi transmise în termen de 5 zile lucrătoare Comisiei de concurs.”.
    Punctul 12, după sintagma „care acordă asistenţă juridică la cerere” se completează cu sintagma „ , de regulă,”.
    Punctul 13, cifra „10” se substituie cu cifra „30”.
    Punctul 14, după subpunctul c) se completează cu subpunctele d), e), f), g) şi h) cu următorul cuprins:
    „d) avizul Baroului de Avocaţi pentru admiterea avocatului în sistemul de acordare a asistenţei juridice garantate de stat;
    e) CV-ul candidatului;
    f) scrisoare de motivare;
    g) copiile certificatelor de participare a candidatului la sesiuni de instruire profesională pe parcursul ultimului an calendaristic.
    h) alte acte pe care candidatul le consideră necesare pentru a demonstra calificarea sa.”;
    Punctul 14, în final, se completează cu propoziţia „Avizul Baroului de Avocaţi pentru admiterea avocatului în sistemul de acordare a asistenţei juridice garantate de stat este eliberat de către decanul Baroului de Avocaţi în a cărui listă este înscris candidatul, după modelul aprobat de către Consiliul Naţional.”.
    La capitolul IV. Comisia de concurs:
    Punctul 16, sintagma „şi oficiilor teritoriale” se substituie cu sintagma „spre aprobare”.
    Punctul 17, sintagma „se compune din trei membri: un membru” se substituie cu sintagma „are următoarea componenţă: un reprezentant”;
    După sintagma „al Consiliului Naţional,” se completează cu sintagma „un reprezentant al Uniunii Avocaţilor,”;
    Sintagma „şi un asistent al acestuia, sau,” se exclude;
    După sintagma „se desfăşoară concursul” se completează cu cuvîntul „iar”.
    Punctul 18, sintagma „nominală a” se exclude.
    Punctul 20, sintagma „cererile şi documentele” se substituie cu sintagma „şi evaluează dosarele de participare la concurs”;
    Cuvântul „solicitanţi” se substituie cu cuvântul „candidaţi”, iar cuvântul „Baroul” se substituie cu cuvântul „Uniunea”.
    Punctul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „21. În cazul în care numărul unităţilor vacante supuse concursului este limitat, se consideră selectaţi pentru a acorda asistenţă juridică calificată candidaţii care au acumulat cel mai mare număr de puncte.
    În cazul în care numărul unităţilor vacante supuse concursului nu este limitat, se consideră selectaţi pentru a acorda asistenţă juridică calificată candidaţii care au acumulat cel puţin două treimi din punctajul maxim posibil acordat de către toţi membrii Comisiei de concurs.”.
    Punctul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „22. După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Comisia examinează dosarele de participare la concurs, urmând să decidă asupra candidaţilor preselectaţi.
    După examinarea dosarelor, Comisia de concurs invită candidaţii preselectaţi la interviu. În asemenea caz, Comisia stabileşte data, locul şi ora desfăşurării interviului şi anunţă candidaţii preselectaţi despre aceasta.
    În caz de neprezentare la interviu, se consideră că candidatul nu a susţinut concursul.
    În cadrul interviului, fiecare membru al Comisiei completează câte un act de evaluare a candidatului, după modelul aprobat de Consiliul Naţional, pentru fiecare candidat în parte, cu indicarea punctajului pentru fiecare criteriu de selectare şi a punctajului total acumulat.”.
    Punctul 23, sintagma „pentru participare la concurs activitatea anterioară a avocatului în sistemul de acordare a asistenţei juridice calificate şi” se substituie cu sintagma „la evaluarea candidatului”;
    După sintagma “Legii cu privire la asistenţa juridică garantată de stat,” se completează cu sintagma “acordarea asistenţei juridice în raioanele învecinate, precum şi înscrierea în  listele specializate de avocaţi, instituite de Consiliul Naţional.”.
    Punctul  25, după sintagma „ordinea de zi” se completează cu sintagma „ , lista candidaţilor şi rezultatele evaluării acestora.”.
    Punctul 26, sintagma „aduce la cunoştinţă candidaţilor în scris,” se substituie cu sintagma  „transmite Consiliului Naţional spre aprobare”, iar în final se completează cu fraza „Candidatul se consideră a fi selectat sau neselectat din momentul adoptării hotărârii Consiliului Naţional.”.
    Punctul 27, sintagma „Decizia Comisiei” se substituie cu sintagma „Hotărîrea Consiliului Naţional”.
    La capitolul V. Întocmirea listelor avocaţilor:
    Punctul 29, cuvântul „selectate” se substituie cu sintagma „care au încheiat contractele cu Oficiul teritorial” iar cuvântul „oficiului” se substituie cu cuvântul „Oficiului”.
    Punctul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „31. Rezultatele concursului şi hotărîrea Consiliului Naţional cu privire la aprobarea acestora se publică pe pagina web a Consiliului Naţional în termen de 5 zile de la data adoptării acesteia şi se transmit Oficiului teritorial respectiv.”.
    2. Prezenta Hotărâre se aduce la cunoştinţă Oficiilor Teritoriale ale Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova şi se publică pe pagina web a Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat.
    3. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREŞEDINTELE CONSILIULUI NAŢIONAL
    PENTRU ASISTENŢA JURIDICĂ
    GARANTATĂ DE STAT                                                             Victor ZAHARIA

    Secretar                                                                                        Andrei Bătrînac

    Nr. 17. Chişinău, 11 iunie 2013.