PAMAIAC1759/2013
ID intern unic:  350570
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE
PROTOCOL-ACORD Nr. 1759
din  06.12.2013
privind modificarea şi completarea Convenţiei colective
(nivel de ramură) pe anii 2011-2014
Publicat : 06.12.2013 în Monitorul Oficial Nr. 284-289     art Nr : 1759
    Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, organul central al administraţiei publice de specialitate;
    Patronatul de ramură, reprezentat de Federaţia Naţională a Patronatelor  din Agricultură şi Industria  Alimentară,
    Sindicatele din sectorul agroindustrial şi ramuri conexe, reprezentate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie “AGROINDSIND”  au
H O T Ă R Î T:
    Se modifică şi se completează Convenţia colectivă (nivel de ramură) încheiată la 19.01 2007 şi prolongată pentru anii 2011-2014, după cum urmează:
    1. În punctul 5  cuvîntul „leza” de înlocuit cu cuvîntul „diminua”.
    2. Punctul 12 de exclus.
    3. Punctul 24 va avea următorul conţinut: 24. “Salariul tarifar pentru categoria I de calificare se stabileşte în agricultură, industria prelucrătoare, inclusiv alimentară şi ramurile conexe, după cum urmează: 
Domeniul de activitate

Salariul tarifar pentru categoria I de calificare (lei)

    1. Agricultura

      -  mecanizatori, salariaţi calificaţi şi lucrători

          din sectorul zootehnic
      - piscicultura

      -  personalul auxiliar

1500
1650
1500
1400
2. Industria prelucrătoare, inclusiv alimentară
1750

-      procesarea cerealelor

1750

-      procesarea cărnii şi laptelui

1750

-      producerea zahărului şi extracţia uleiurilor

1750

-      parfumerie şi cosmetică

1750

-      vinificaţie şi băuturi alcoolice

1900

-          cofetărie, băuturi nealcoolice şi panificaţie

2250

-          altele

1800

    3. Ramuri conexe*

    - industria extractiva, exploatarea carierelor şi sondelor
2100
    - construcţii
2000

-          transport

1750

-          altele

1800

(* pentru unităţile care au organizaţii sindicale afiliate la

FNSAA ”Agroindsind”)


    În salariul tarifar pentru categoria I de calificare nu se includ adaosurile, sporurile şi  alte plăţi de stimulare şi compensare. Pentru angajaţii, inclusiv specialiştii care nu sunt salariaţi prin sistemul tarifar de salarizare (netarifar, salariu funcţiei), majorarea salariului se va efectua proporţional cu majorarea salariului tarifar negociat în domeniul de activitate respectiv.
     Salariile tarifare pentru categoria I de calificare vor fi calculate pentru un program complet de lucru de 169 ore în mediu pe lună.
    Unităţile din ramură vor implementa noile salarii tarifare începînd cu 1 ianuarie 2014 ”.
    4.  Punctul 37 se modifică şi va avea următorul conţinut: 37. ”Salariaţii aflaţi în şomaj tehnic vor avea dreptul, în această perioadă, să dispună de timp la propria discreţie cu informarea administraţiei, după caz, despre locul aflării. Reluarea activităţii la locurile de muncă se  va face prin dispoziţia angajatorului. Modul de anunţare a angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic despre reluarea activităţii de muncă va fi coordonat cu sindicatele şi indicat în ordinul angajatorului sau va fi stipulat în Contractul Colectiv de Muncă, dar nu mai tîrziu decît cu o zi înainte de începerea lucrului”.
    5. Din punctul 38 ultima propoziţie se exclude.
    6. Se completează cu un punct nou (421) cu următorul conţinut: 421.“În contractele colective de muncă vor fi stabilite concedii de odihnă suplimentare plătite pentru vechimea în muncă la unităţile din ramură după cum urmează: pentru stagiu între 2-5 ani - minimum 2 zile, între 5-10 ani - minimum 3 zile şi de la 10 ani – minimum 4 zile calendaristice”
    7. Denumirea Capitolului V se modifică după cum urmează: „CAPITOLUL V Formarea profesională şi utilizarea forţei de muncă”
    8.  Punctul 43 se modifică şi va avea următorul conţinut: 43. „Părţile au convenit asupra structurii Parteneriatului social în domeniul formării profesionale din ramură, după cum urmează:
    - Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională din Agricultură şi Industria Alimentară  şi structurile lui create, după caz, pe principii regionale şi pe domenii de activitate economică (branşe);
    - Comisiile dialogului social la nivel de instituţii, întreprinderi, unităţi economice;
    9. De completat cu un punct nou  “431” cu următorul conţinut: 431.”Parţile vor  acorda sprijin Comitetului Sectorial, în special la:
    - reactualizarea periodică a Clasificatorului ocupaţiilor la compartimentul agricultură şi industria alimentară;
    - elaborarea, validarea  şi promovarea standardelor ocupaţionale;
    - determinarea necesităţilor de formare profesională în ramură şi formularea cererii de instruire;
    - monitorizarea calităţii procesului de instruire;
    - crearea şi dezvoltarea sistemului de formare profesională continuă şi de validare oficială a rezultatelor învăţării nonformale şi informale;
    - întărirea legăturilor între sectorul economic şi instituţiile de învăţămînt profesional de profil în scopul dezvoltării şi modernizării acestora”.
    10. De completat cu un punct nou 432 cu următorul conţinut: 432. “Părţile vor promova dezvoltarea parteneriatului social în ramură, inclusiv prin întroducerea în programele învăţămîntului agroindustrial a cursului “Parteneriatul social în domeniul muncii”.
    11. Punctul  44 se modifică şi va avea următoarea redacţie: 44. „Contractele colective de muncă la nivel de unităţi  vor  include capitolul „Formare profesională”, care să reflecte dreprurile şi obligaţiile părţilor în:
    - determinarea anuală a necesităţilor de formare profesională a angajaţilor şi certificarea oficială a  competenţelor profesionale însuşite nonformal;
    -  asigurarea organizatorică şi financiară a procesului de instruire şi validare profesională;
     - recalificarea profesională a angajaţilor în cazul reducerii locurilor lor de muncă.
    În contractele colective de muncă la nivel de unităţi vor fi rezervate nu mai puţin de 2% din fondul de retribuire a muncii pentru perfecţionarea şi reciclarea cadrelor, inclusiv a activului sindical la teme din domeniul raporturilor de muncă determinate între sindicate şi angajator.”
    12. De completat cu un punct nou “461”  cu următorul conţinut: “ 461. Angajaţii instituţiilor de învăţămănt afiliate la FNSAA “Agroindsind” vor beneficia de următoarele drepturi:
     - la demisionarea persoanelor în legătură cu atingerea vîrstei de pensie, angajatorul va acorda acestora, suplimentar celor prevăzute de legislaţie, o indemnizaţie unică, în mărime de un salariu mediu lunar;
    - în funcţie de sursele financiare speciale şi extrabugetare ale instituţiei, angajatorul va stabili, în comun cu organul sindical, un spor la salariu conform actelor normative în vigoare;
    - studenţii, masteranzii au dreptul: să beneficieze de 2 călătorii în ţară (tur-retur) cu rambursarea, de către instituţia respectivă de învăţămînt (din mijloacele pentru studenţii bugetari şi din taxele de studii pentru studenţii înmatriculaţi în bază de contract), a 50% din costul biletelor de călătorie în transportul auto şi feroviar interurban”.
    13. De completat cu un punct nou 462 cu următorul conţinut: 462. “Părţile vor conlucra în scopul  realizării măsurilor prevăzute în programele de stat privind utilizarea forţei de muncă şi crearea noilor locuri de muncă”.
    14. Punctul 49 în continuare se completează cu un subpunct nou în următoarea redacţie: ”- să creeze comitete pentru securitate şi sănătate în muncă. Angajatorul va instrui membrii comitetului şi poate stimula material (adaos la salariu, premii, concedii suplimentare etc.) activitatea acestora”.
    15. Punctul 60 se modifică şi se completează şi va avea următorul conţinut: 60. „Părţile au convenit ca preşedintele organizaţiei sindicale a unităţii economice, instituţiei să participe la şedinţele operative ale administraţiei şi şedinţele consiliului de administrare pe chestiunile ce ţin de raporturile de muncă şi problemele sociale”.
    16. Punctul  63 se exclude.
    17. Punctul 65, alineatele 1, 2 şi 3 vor avea următorul conţinut:
    “ - angajatorul, în baza listelor membrilor de sindicat, prezentate de către comitetul sindical, colectează fără plată, prin intermediul contabilitatii, cotizatii de membru de sindicat în cuantum de 1% din salariul lunar total al membrilor;
    - la solicitarea (cererea scrisă) angajaţilor nemembri de sindicat, angajatorul reţine mijloace bănesti în contul sindicatului, dacă faptul respectiv este prevăzut în contractul colectiv de muncă;
    - cotizatiile de membru de sindicat, colectate lunar de către angajator în ziua achitării salariilor angajaţilor, se transfera în cuantumul şi în conturile curente ale organizaţiilor sindicale indicate de către FNSAA “Agroindsind” sau de către Uniunea Teritorială respectivă a FNSAA “Agroindsind”.

   Ministrul Agriculturii şi          Preşedintele Federaţiei                 Preşedintele Federaţiei
    Industriei Alimentare                Naţionale a Patronatului               Naţionale a Sindicatelor din
                                                           din Agricultură şi Industria          Agricultură şi Alimentaţie
                                                            Alimentară                                     "AGROINDSIND"
       -------------------------                            ------------------------                                  --------------------
          VASILE                                               ALEXANDRU                                          SERGIU
        BUMACOV                                             SLUSARI                                            BERNEVEC