LPC276/2013
ID intern unic:  350675
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 276
din  15.11.2013
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 182 din 15 iulie 2010
 cu privire la parcurile industriale
Publicat : 13.12.2013 în Monitorul Oficial Nr. 291-296     art Nr : 803
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. – Legea nr. 182 din 15 iulie 2010 cu privire la parcurile industriale (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 155–158, art. 561) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3:
    noţiunea „întreprindere administratoare” se modifică după cum urmează:
    „întreprindere administratoare – întreprindere care a obţinut titlul de parc industrial prin hotărîre de Guvern şi are ca obiect principal de activitate administrarea parcului industrial, precum şi prestarea de servicii rezidenţilor parcului industrial;”
    după noţiunea „bunuri proprietate publică” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
    „active din cadrul parcului industrial – fonduri fixe şi alte active pe termen lung aflate în administrarea şi/sau în folosinţa, precum şi în proprietatea întreprinderii administratoare şi/sau a rezidenţilor parcului industrial;”
    după noţiunea „deţinători ai reţelelor de utilităţi publice” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
    „teren liber de orice sarcini – teren care se alocă  în scopul creării parcului industrial şi care nu este grevat de sarcini şi de drepturile persoanelor terţe;”.
    2. Articolul 5 se completează cu litera f) cu următorul cuprins:
    „f) să se afle în folosinţa solicitantului titlului de parc industrial pe un termen de cel puţin 30 de ani sau în proprietatea acestuia.”
    3. La articolul 7 alineatul (1), textul „alin. (2) şi (3)” se exclude.
    4. La articolul 8 litera a), cuvintele „întreprinderii administratoare” se substituie cu cuvintele „solicitantului titlului de parc industrial”.
    5. La articolul 11:
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Titlul de parc industrial poate fi acordat unei întreprinderi cu statut de persoană juridică şi formă juridică de organizare de întreprindere de stat/municipală sau societate comercială cu capital public, public-privat sau privat, care îşi asumă obligaţia să administreze  parcul industrial şi să presteze servicii rezidenţilor parcului industrial.”
    articolul se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
    „(3) Acordarea titlului de parc industrial atrage după sine sarcina întreprinderii administratoare de a îndeplini atribuţiile şi obligaţiile stipulate la art. 18 alin. (2).”
    6. La articolul 15, alineatul (1) se completează în final cu cuvintele „care au iniţiat crearea parcului industrial respectiv”.
    7. Articolul 17 se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
    „(3) Întreprinderea administratoare va prezenta, trimestrial, Ministerului Economiei rapoarte privind activitatea desfăşurată în cadrul parcului industrial. Modelul rapoartelor se stabileşte de Guvern.”
    8. La articolul 18:
    alineatul (2) se completează cu litera f1) cu următorul cuprins:
    „f1) să încheie contracte cu rezidenţii privind desfăşurarea activităţii în cadrul parcului industrial, privind darea în arendă/locaţiune a bunurilor, precum şi alte contracte, după caz;”
    articolul se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
    „(3) Întreprinderea administratoare nu poate fi înregistrată în calitate de rezident şi nu poate deţine cote de participare în capitalul social al rezidenţilor parcului industrial respectiv.”
    9. La articolul 19:
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Selectarea rezidenţilor şi a proiectelor investiţionale pentru parcul industrial creat în baza bunurilor proprietate publică sau pe principii de parteneriat public-privat se efectuează pe bază de concurs. Concursul este organizat de o comisie specială formată din reprezentanţi ai întreprinderii administratoare, ai Ministerului Economiei şi ai altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, după caz, conform Regulamentului privind modul de desfăşurare a concursului de selectare a rezidenţilor şi a proiectelor investiţionale pentru parcul industrial, aprobat de Guvern.”
    la alineatul (2), după cuvintele „cu întreprinderea administratoare” se introduc cuvintele „ , pe un termen ce nu poate depăşi termenul-limită pentru care a fost acordat titlul de parc industrial,”;
    articolul se completează cu alineatul (21) cu următorul cuprins:
    „(21) Obţinerea titlului de rezident al parcului industrial atrage după sine obligaţia rezidentului de a desfăşura activitatea în cadrul parcului industrial în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale altor acte legislative.”
    10. La articolul 20 alineatul (2), după cuvintele „cu întreprinderea administratoare” se introduc cuvintele „ , pe un termen ce nu poate depăşi termenul-limită pentru care a fost acordat titlul de parc industrial,”.
    11. La articolul 22 alineatul (1):
    litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) la iniţiativa rezidentului parcului industrial, în cazul în care întreprinderea administratoare nu respectă prevederile contractelor încheiate cu acesta;”
    la litera b), cuvintele „contractului încheiat” se substituie cu cuvintele „contractelor încheiate”;
    la litera c), după cuvintele „prezentei legi” se introduc cuvintele „de către părţile contractante”.
    12. Articolul 23:
    la alineatul (5), cuvintele „de la care a fost scutită conform art. 12 alin. (1), de asemenea, pierde dreptul la celelalte facilităţi acordate prin prezenta lege” se substituie cu cuvintele „precum şi contravaloarea altor facilităţi acordate conform art. 12 alin. (1)”;
    la alineatul (7), după cuvîntul „construcţiilor” se introduc cuvintele „şi instalaţiilor cu destinaţie industrială şi conexe”.
    13. Legea se completează cu capitolul IV1 cu următorul cuprins:
„Capitolul IV1
LOCAŢIUNEA, ARENDA ŞI VÎNZAREA ACTIVELOR
DIN CADRUL PARCURILOR INDUSTRIALE
    Articolul 231. Locaţiunea şi arenda activelor din
                           cadrul parcului industrial
    (1) Bunurile imobile din cadrul parcului industrial, inclusiv sectoarele de teren, pot fi date în locaţiune/arendă doar rezidenţilor parcului industrial respectiv, conform prezentei legi.
    (2) Activele neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public se dau în locaţiune în conformitate cu Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, iar sectoarele de teren se dau în arendă în conformitate cu Legea privind preţul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului.
    (3) Termenul contractului de locaţiune a activelor întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public, precum şi al contractului de arendă a sectoarelor de teren proprietate publică din cadrul parcului industrial, nu poate depăşi termenul-limită pentru care a fost acordat titlul de parc industrial.
    Articolul 232. Vînzarea activelor din cadrul parcului
                            industrial
    (1) Rezidenţii parcului industrial pot vinde bunurile imobile proprii, amplasate pe teritoriul parcului industrial unor terţe persoane rezidenţi ai parcului industrial, cumpărătorii asumîndu-şi obligaţia să utilizeze bunurile imobile procurate conform genurilor de activitate a parcului industrial respectiv.
    (2) Activele neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public din cadrul parcului industrial pot fi vîndute la decizia consiliului întreprinderii de stat/municipale sau a societăţii comerciale cu capital integral sau majoritar public, care este întreprinderea administratoare sau rezidentul parcului industrial, avînd acordul prealabil al autorităţii administraţiei publice centrale sau locale.
    (3) Activele neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public din cadrul parcului industrial se vînd în conformitate cu Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice.
    (4) Activele neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public din cadrul parcului industrial, date în locaţiune rezidenţilor parcului industrial, pot fi ulterior vîndute, prin negocieri directe, doar acestor rezidenţi la decizia consiliului întreprinderii de stat/municipale sau a societăţii comerciale cu capital integral sau majoritar public, care este întreprinderea administratoare sau rezidentul parcului industrial. În cadrul negocierilor directe, preţul de comercializare a bunurilor se stabileşte nu mai mic decît cel de piaţă estimat la momentul iniţierii negocierilor, în corespundere cu Legea cu  privire la activitatea de evaluare.
    (5) Contractul de vînzare-cumpărare a activelor neutilizate din cadrul parcurilor industriale încheiat cu încălcarea prevederilor prezentului articol este lovit de nulitate absolută.”

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                                  Igor CORMAN

    Nr. 276. Chişinău, 15 noiembrie 2013.