LPC285/2013
ID intern unic:  350818
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 285
din  22.11.2013
pentru modificarea şi completarea
Legii nr. 297-XIV din 24 februarie 1999 cu privire la
adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile
de detenţie
Publicat : 27.12.2013 în Monitorul Oficial Nr. 304-310     art Nr : 826
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 297-XIV din 24 februarie 1999 cu privire la adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr. 39–41, art. 171), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În textul legii, cuvintele „oficiul forţei de muncă” se substituie cu cuvintele „agenţia pentru ocuparea forţei de muncă”.
    2.  Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 1. Obiectul şi domeniul de reglementare
    Prezenta lege stabileşte bazele juridice ale acordării asistenţei garantate de stat şi ale susţinerii persoanelor eliberate din locurile de detenţie în adaptarea lor socială, determină politica de stat în domeniul tutelei postpenitenciare, reglementează prevederile juridice privind protecţia socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie, precum şi competenţa autorităţilor publice în domeniul respectiv.”
    3. Legea se completează cu articolul 11 cu următorul cuprins:
    „Articolul 11. Principiile generale ale procesului
                           de adaptare socială a persoanelor
                           eliberate din locurile de detenţie
    Procesul de adaptare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie se bazează pe următoarele principii generale:
    a) asigurarea protecţiei persoanelor în cauză, realizarea şi respectarea drepturilor lor;
    b) crearea sistemului de stat de tutelă postpenitenciară şi promovarea politicii de stat unice în acest domeniu;
    c) acordarea  asistenţei garantate de stat persoanelor eliberate din  locurile de detenţie şi susţinerea lor în procesul de adaptare socială.”
    4.  La articolul 4 litera c), cuvintele „organizaţiilor, asociaţiilor obşteşti, organizaţiilor religioase, a unor cetăţeni aparte” se substituie cu cuvintele „organizaţiilor comerciale şi ale societăţii civile”.
    5. Articolul 5:
    la  litera c), cuvintele „servicii de patronaj,” se exclud;
    la litera d), cuvîntul „organizaţiilor” se substituie cu cuvintele „organizaţiilor comerciale şi ale societăţii civile”.
    6. La articolul 6 alineatul (2), cuvintele „ , asociaţiilor obşteşti, organizaţiilor religioase şi ale unor cetăţeni aparte” se substituie cu cuvintele „şi ale societăţii civile”.
    7. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    “Articolul 7. Sistemul de stat de tutelă postpenitenciară.
                         Coordonarea activităţii postpenitenciare
    (1) În scopul coordonării şi optimizării colaborării între organele din domeniul tutelei postpenitenciare, în scopul eficientizării procesului de adaptare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie şi al bunei desfăşurări a muncii în rîndurile lor, precum şi în scopul exercitării controlului asupra comportamentului persoanelor în cauză, se creează un sistem de stat de tutelă postpenitenciară care va promova politica socială a statului.
    (2) Autorităţile de bază ale sistemului de stat de tutelă postpenitenciară sînt:
    a) Consiliul naţional de coordonare a activităţii de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie;
    b) organele de probaţiune.
    (3) Consiliul naţional de coordonare a activităţii de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie se instituie pe lîngă Guvern pe baze obşteşti. Organizarea şi funcţionarea Consiliului menţionat sînt reglementate prin regulament aprobat de Guvern.
    (4) Componenţa nominală a Consiliului naţional de coordonare a activităţii de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie se stabileşte prin hotărîre de Guvern.
    (5) Organele de probaţiune acordă asistenţă, susţinere şi consiliere persoanelor eliberate din locurile de detenţie, asigură adaptarea lor socială în conformitate cu legislaţia în vigoare.”
    8. La articolul 8:
    litera b) va avea următorul cuprins:
    „b) stabilirea de contacte preliminare între penitenciare şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi coordonarea activităţii lor în vederea soluţionării problemelor ce ţin de  plasarea în cîmpul muncii a acestor persoane;”
    articolul se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
    „c) acordarea de asistenţă şi coordonarea activităţilor între instituţiile penitenciare şi organele de probaţiune, elaborarea şi implementarea programelor de adaptare socială a persoanelor în cauză pînă la eliberarea lor din detenţie.”
    9. La articolul 9:
    în titlu, cuvintele „asociaţiilor obşteşti” se substituie cu cuvintele „societăţii civile”;
    în cuprinsul articolului, cuvintele „unii cetăţeni aparte” se substituie cu cuvîntul „cetăţenii”.
    10. Articolul 11 alineatul (1):
    în partea introductivă, cuvintele „Serviciul de stat pentru utilizarea forţei de muncă” se substituie cu cuvintele „Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă”;
    alineatul se completează cu litera e) cu următorul cuprins:
    „e) asigurarea  protecţiei sociale în caz de şomaj.”
    11. La articolul 12, cuvintele „cu privire la utilizarea forţei de muncă” se substituie cu cuvintele „în domeniul ocupării forţei de muncă”, cuvintele „Serviciului de stat pentru utilizarea forţei de muncă se substituie cu cuvintele „Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, iar după cuvintele „agenţia pentru ocuparea forţei de muncă” se introduc cuvintele „de la locul de trai ales”.
    12. La articolul 13 alineatul (2), cuvîntul „oficiul” se substituie cu cuvîntul „agenţia”.
    13. La articolul 14:
    în partea introductivă, după cuvintele „Agenţii economici” se introduc cuvintele „ , indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare,”;
    litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) crearea pentru aceste persoane a locurilor de muncă şi asigurarea condiţiilor necesare cu respectarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă;”.
    14. La articolul 15 alineatul (3), cuvintele „contractului de muncă” se substituie cu cuvintele „contractului individual de muncă”.
    15. La articolul 151, alineatul (1) se completează în final cu textul „ , iar la eliberarea repetată din locurile de detenţie, persoanele în cauză beneficiază de o indemnizaţie unică în mărimea minimului de existenţă pe ţară pentru anul precedent”.
    16. La articolul 16:
    titlul articolului va avea următorul cuprins:
    „Articolul 16. Asistenţa medicală garantată de stat”;
    în textul articolului, cuvintele „în condiţiile legii” se substituie cu cuvintele „în condiţiile Legii nr. 1585-XIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală”.
    17. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 17. Asigurarea condiţiilor de trai
    Persoanele în etate, precum şi persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, eliberate din locurile de detenţie şi care nu au rude sau alte legături sociale, în caz de necesitate şi cu acordul lor, beneficiază de servicii şi prestaţii sociale în conformitate cu prevederile legislaţiei.”
    Art.  II. – Guvernul, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi:
    a) va aduce actele sale normative în concordanţă cu prevederile prezentei legi;
    b) va aproba Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului naţional de coordonare a activităţii de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                         Igor CORMAN

    Nr. 285. Chişinău, 22 noiembrie 2013.