HANRE537/2013
ID intern unic:  351577
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU REGLEMENTARE ÎN ENERGETICĂ
HOTĂRÎRE Nr. 537
din  26.11.2013
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce
se operează în  Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea
energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de
administraţie al ANRE nr. 393 din 15 decembrie 2010
Publicat : 14.02.2013 în Monitorul Oficial Nr. 35-41     art Nr : 163
Înregistrat:
Ministerul Justiţiei
nr. 960 din 3 februarie 2014
Ministrul Justiţiei
Oleg EFRIM _____________________


    Întru reglementarea raporturilor juridice dintre operatorul reţelei de transport şi de sistem, operatorii reţelelor de distribuţie, furnizori de energie electrică la tarife reglementate şi consumatorii finali, în temeiul art. 9 alin. (1) lit. g) şi art. 45 din Legea nr. 124-XVIII din 23 decembrie 2009 cu privire la energia electrică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 23-24, art. 33),  Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică,
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă, conform anexei, modificările şi completările ce se operează în Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al ANRE nr. 393 din 15 decembrie 2010.
    2. Departamentul juridic, Departamentul tarife şi analize economice şi Departamentul reglementări, investiţii şi calitate vor monitoriza aplicarea de către participanţii pieţei energiei electrice a prevederilor Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice cu modificările şi completările aprobate.

    DIRECTORUL GENERAL AL AGENŢIEI
    NAŢIONALE PENTRU REGLEMENTARE
    ÎN ENERGETICĂ                                                            Victor PARLICOV

    Directori                                                                            Mariana Botezatu
                                                                                               Marin Profir
                                                                                               Iurie Onica
                                                                                               Ghenadie Pârţu
    Nr. 537. Chişinău, 26 noiembrie 2013.


Anexă
la Hotărîrea Consiliului
de Administraţie al ANRE
nr. 537 din 26 noiembrie 2013

MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE
ce se operează în  Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea
energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie
al ANRE nr. 393 din 15 decembrie 2010

    1. La punctul 2 cuvintele “de racordare şi de utilizare” se substituie cu cuvintele “electrice ale consumatorilor finali”; cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvintele “electrice ale consumatorilor finali”.
    2. La punctul 4,
    la  noţiunea “Aviz de deconectare” după cuvîntul “furnizor” se introduc cuvintele “, de către operatorul de reţea”; cuvintele “instalaţiei sale de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”;
    la  noţiunea “Deconectare” cuvintele “instalaţia electrică  a” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ale”;
    noţiunile “Întrerupere neprogramată a furnizării energiei electrice” şi “Întrerupere programată a furnizării energiei electrice” se substituie cu noţiunile “Întrerupere neprogramată a livrării energiei electrice” şi “Întrerupere programată a livrării energiei electrice” cu următorul cuprins:
    “Întrerupere neprogramată a livrării energiei electrice întrerupere temporară a livrării energiei electrice consumatorilor finali, cauzată de accidente produse în reţeaua electrică, fără a fi deconectate instalaţiile electrice ale consumatorilor finali  de la reţeaua electrică.
    Întrerupere programată a livrării energiei electrice întrerupere temporară a livrării energiei electrice în scopul efectuării lucrărilor de întreţinere, de exploatare şi/sau a reparaţiilor planificate ale reţelei electrice de către operatorul de reţea cu înştiinţarea prealabilă a consumatorilor finali, fără  a fi deconectate instalaţiile electrice ale consumatorilor finali de la reţeaua electrică. ”;
    noţiunea “Violarea sigiliului” se substituie cu noţiunea “Violarea sigiliului operatorului de reţea” cu următorul cuprins:
    “Violarea sigiliului operatorului de reţeafalsificarea sigiliului aplicat de către operatorul de reţea; înlăturarea sigiliului aplicat de către operatorul de reţea; deteriorarea sau altă intervenţie asupra sigiliului autentic aplicat de către operatorul de reţea, care conduce la deplasarea lui pe cordon; ruperea cordonului sigiliului aplicat de către operatorul de reţea.”
    3. La punctul 5, cuvintele “serviciului de distribuţie şi furnizare” se substituie cu cuvintele “serviciilor de transport şi de distribuţie”; textul “nr. 292 din 23 iunie 2008” se substituie cu textul “nr. 406 din 25 februarie 2011”; textul “2008, nr. 134-137, art. 384” se substituie cu textul “2011, nr. 131-133, art. 1125”.
    4. După punctul 6 se introduce un punct nou, 61, cu următorul cuprins: “61. Furnizorul încheie cu consumatorul final contractul de furnizare a energiei electrice pînă la locul de consum al consumatorului final, în condiţiile prezentului Regulament. Pentru asigurarea furnizării energiei electrice consumatorului final, furnizorul încheie contract de prestare a serviciului de transport, contract de prestare a serviciului de distribuţie a energiei electrice cu operatorul de reţea. Eventualele raporturi juridice dintre operatorul de reţea şi consumatorul final se reglementează în conformitate cu Legea cu privire la energia electrică, prezentul Regulament şi cu alte acte normative, după caz.” .
    5. Punctul 13, se completează în final cu fraza “În cazul în care furnizorul nu informează consumatorul final în scris, în termenul stabilit, cu privire la acordul sau dezacordul său privind livrarea energiei electrice de către consumatorul final subconsumatorului, atunci se consideră că furnizorul şi-a dat acordul tacit.”.
    6. La punctul 14, cuvîntul “comutaţie” se substituie cu cuvîntul “protecţie”.
    7. La punctul 15, cuvîntul “comutaţie” se substituie cu cuvîntul “protecţie”; cuvîntul “furnizor” se substituie cu cuvintele “operatorul reţelei de distribuţie”.
    8. La punctul 17, cuvintele “de furnizare a energiei electrice livrată consumatorilor finali” se substituie cu cuvintele “pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice”.
    9.  Punctul 19, se completează în final cu cuvintele “sau a solicitantului”.
    10. La punctul 21,
    prima propoziţie se modifică şi va avea următorul cuprins: “Consumatorul final este responsabil de exploatarea şi de întreţinerea instalaţiilor electrice ce îi aparţin şi este obligat să respecte regulile tehnicii securităţii la exploatarea instalaţiilor sale, în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.”;
    în propoziţia a treia  cuvintele “la energia electrică furnizată consumatorilor finali” se substituie cu cuvintele “pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice”.
    11. La punctul 22, cuvintele “a cărei instalaţie de utilizare este racordată” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ale căreia sînt racordate”.
    12. La punctul 24, cuvintele “certificatului de înregistrare, eliberat” se substituie cu cuvintele “deciziei de înregistrare, eliberată”.
    13. La punctul 26, litera a) se exclude.
    14. După punctul 26 se introduce un punct nou, 261, cu următorul cuprins: “261. Contractele de furnizare a energiei electrice consumatorilor noncasnici se încheie cu respectarea condiţiilor prezentului Regulament, în baza actului de delimitare semnat de operatorul de reţea şi consumatorul noncasnic şi a condiţiilor realizării tehnice a clauzelor contractului coordonate de furnizor cu operatorul de reţea, în prealabil. Actul de delimitare se prezintă furnizorului de către consumatorul final, în ziua preconizată pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.”.
    15. Punctul 28, se modifică şi va avea următorul cuprins: “28. La încheierea contractului de furnizare a energiei electrice cu consumatorii finali existenţi sau cu solicitanţii, potenţiali consumatori finali, pentru locurile de consum care nu sînt deconectate de la reţeaua electrică, operatorul de reţea, la solicitarea furnizorului, este obligat să efectueze controlul echipamentului de măsurare şi al sigiliilor aplicate acestuia, precum şi să verifice schema de conectare a echipamentului de măsurare şi să întocmească actul de control  al echipamentului de măsurare în două exemplare. Actul de control al echipamentului de măsurare se semnează de către operatorul de reţea şi de consumatorul final. Un exemplar al actului de control al echipamentului de măsurare se înmînează consumatorului final, iar o copie a actului se transmite de către operatorul de reţea furnizorului, în cel mult 2 zile lucrătoare de la data semnării acestuia. În cazul echipamentelor de măsurare monofazate, operatorul reţelei de distribuţie va indica suplimentar în actul de control al echipamentului de măsurare la care bornă este conectat conductorul de fază.”.
    16. La punctul 32, prima propoziţie se substituie cu următoarele două propoziţii: “Furnizorul va încheia contractul de furnizare a energiei electrice cu un solicitant, potenţial consumator final, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare din data primirii cererii solicitantului privind încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, cu respectarea cerinţelor prezentului Regulament. Furnizorul informează operatorul de reţea despre încheierea contractului de furnizare a energiei electrice cu consumatorul final respectiv, la data semnării contractului.”; la propoziţia a doua cuvintele “instalaţie de utilizare este racordată” se substituie cu cuvintele “instalaţii electrice sînt racordate”.
    17. La punctul 35, propoziţia a doua se completează în final cu cuvintele “, cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte”.
    18. La punctul 37, cuvintele “instalaţia de utilizare a persoanei decedate” se substituie cu textul “instalaţiile electrice respective”.
    19. La punctul 38, cuvintele “furnizorul solicită moştenitorului achitarea datoriilor” se substituie cu cuvintele “moştenitorul achită datoriile”;  cuvintele “încheierea unui” se substituie cu cuvintele “încheie un”; textul “instalaţia de utilizare de la reţeaua electrică, conform pct.116, lit.d) şi lit. e) din prezentul Regulament” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice respective de la reţeaua electrică”.
    20. La punctul 39, textul “instalaţia de utilizare, conform pct.116, lit.d) şi lit.e) din prezentul Regulament” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice respective”.
    21. La punctul 40 se exclude ultima propoziţie.
    22. La punctul 42, după propoziţia a doua se introduc două propoziţii noi cu următorul cuprins: “Pentru aceasta el va depune în scris o solicitare către furnizor, care este obligat să-i răspundă în termen de 15 zile calendaristice. În acest interval de timp, furnizorul este obligat să informeze operatorul de reţea cu privire la solicitarea respectivă şi să solicite soluţii privind modalitatea satisfacerii solicitării consumatorului final.”.
    23. La punctul 44, ultima propoziţie se completează în final cu textul: “precum şi tariful pentru deconectare, aprobat de Agenţie.”; punctul 44 se completează în final cu propoziţia “În ziua încasării tarifului pentru deconectare, furnizorul transferă suma respectivă pe contul operatorului de reţea şi solicită deconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorului final respectiv.”.
    24. Punctul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins: “45. În cazul deconectării instalaţiilor electrice ale consumatorului final de la reţeaua electrică, conform punctelor 116, 1161, 118 şi 1181 ale prezentului Regulament, furnizorul suspendă contractul de furnizare a energiei electrice pentru 30 zile calendaristice din ziua deconectării. Dacă, pe parcursul acestei perioade, consumatorul final nu înlătură motivele pentru care au fost deconectate instalaţiile electrice  şi nu solicită reconectarea la reţeaua electrică a lor, furnizorul este în drept să rezilieze în mod unilateral contractul de furnizare a energiei electrice.”. 
    25. La punctul 46, prima propoziţie se modifică şi va avea următorul cuprins: “Contractul de furnizare a energiei electrice, încheiat cu consumatorul final pentru o perioadă nedeterminată, îşi produce efectele pînă la rezilierea contractului,  în conformitate cu prevederile prezentului Regulament şi clauzele contractului de furnizare a energiei electrice.”.
    26. La punctul 48,
    la lit. c), cuvîntul “furnizor” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”; cuvîntul “furnizării” se substituie cu cuvîntul “livrării”; după cuvîntul “încălcării” se introduc cuvintele “de către furnizor a”; se completează în final cu cuvintele “de furnizare a energiei electrice sau a prevederilor prezentului Regulament”;
    la lit. g), cuvintele “controlul, verificarea şi” se substituie cu cuvintele “indicaţiilor, la verificarea şi la”;
    la lit. i) se exclud cuvintele “furnizorului, a”.
    27. La punctele 49, lit. d), 170, 174 şi în Anexa 1, pct. 11, lit. e), după cuvîntul “sigiliilor” se introduc cuvintele “operatorului de reţea”.
    28. La punctul 49,
    la lit. d), se exclud cuvintele “, operatorul de reţea”;
    lit. l) se modifică şi va avea următorul cuprins:  “l) să solicite operatorului de reţea un nou aviz de racordare la reţeaua electrică în cazul majorării puterii instalaţiilor electrice ce îi aparţin şi să solicite furnizorului condiţiile pentru separarea evidenţei energiei electrice consumate pentru alte scopuri decît cele indicate în contractul de furnizare a energiei electrice, în condiţiile prezentului Regulament; ”.
    29. Punctul 50 se completează în final cu lit. g) şi lit. h) cu următorul cuprins:
    “g) să solicite operatorului de reţea să efectueze citirea indicaţiilor, controlul echipamentelor de măsurare, precum şi să întreprindă măsurile prevăzute de prezentul Regulament  pentru  efectuarea verificării metrologice a echipamentelor de măsurare instalate la consumatorii finali;
    h) să participe la citirea indicaţiilor, la verificarea şi la controlul echipamentelor de măsurare instalate la consumatorii finali cărora le furnizează energie electrică şi să aibă acces la echipamentele de măsurare.”.
    30. La punctul 51,
    la lit. a) cuvintele “aparatul de comutaţie” se substituie cu cuvintele “bornele de ieşire ale aparatului  de protecţie”;
    la lit. e) cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale consumatorului final”;
    punctul 51 se completează în final cu două litere noi, literele m) şi n) cu următorul cuprins:
    “m) să solicite operatorului de reţea să deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorului final, în termenul stabilit în conformitate cu prevederile prezentului Regulament;
    n) să solicite operatorului de reţea anularea măsurii de deconectare a instalaţiilor electrice ale consumatorului final, în ziua în care informaţia despre achitarea facturii a parvenit la furnizor.”.
    31. La punctul 52,
    subpunctul 1)  se modifică şi va avea următorul cuprins: “1) să respecte indicatorii de calitate pentru serviciile de transport şi de distribuţie a energiei electrice, stabiliţi în Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice, aprobat de Agenţie în conformitate cu Legea cu privire la energia electrică şi să nu afecteze calitatea energiei electrice livrate prin reţelele electrice, care trebuie să corespundă standardului naţional „Normele de calitate a energiei electrice în sistemele electroenergetice publice”,  GOST-13109;”;
    după subpunctul 1) se introduce subpunctul 11) cu următorul cuprins: “11) să întreţină, să exploateze şi să înlocuiască reţelele electrice ce-i aparţin în caz de degradare, cu excepţia situaţiei deteriorării acestora de către consumatorii finali sau de alte persoane, cazuri în care aceştia sînt obligaţi să suporte integral cheltuielile generate;”;
    subpunctele 2), 3), 4), 5) şi 6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    “2) să presteze serviciul de transport sau de distribuţie a energiei electrice în mod continuu şi fiabil şi să restabilească, în cel mai scurt timp posibil, livrarea energiei electrice în caz de întreruperi neprogramate a livrării energiei electrice sau în cazul altor defecţiuni din reţeaua electrică;
    3) să anunţe micii consumatori finali şi furnizorii acestora, cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte, despre întreruperile programate şi limitările în livrarea energiei electrice, menţionînd motivele întreruperii, în conformitate cu Regulamentul cu privire la  calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice. Constituie excepţie situaţiile în care reconectarea unor instalaţii electrice la reţeaua electrică poate fi efectuată numai prin scoaterea de sub tensiune a liniei electrice la care vor fi reconectate instalaţiile electrice ale consumatorilor finali. Operatorul de reţea, în acest caz, este obligat să anunţe micii consumatori finali, instalaţiile electrice ale cărora sînt racordate la linia electrică în cauză, precum şi furnizorii acestora, cu 2 zile lucrătoare înainte de întrerupere;
    4) să anunţe, în scris, marii consumatori finali şi furnizorii acestora despre data şi despre durata întreruperii programate a livrării energiei electrice cu cel puţin 7 zile calendaristice pînă la întrerupere, menţionînd motivele întreruperii, excepţie făcînd situaţiile în care:
    a) reconectarea instalaţiilor electrice ale unui consumator final la reţeaua electrică poate fi efectuată numai prin scoaterea de sub tensiune a liniei electrice la care vor fi reconectate instalaţiile electrice ale consumatorului final. Operatorul de reţea, în acest caz, este obligat să anunţe consumatorii finali, instalaţiile electrice ale cărora sînt racordate la linia electrică în cauză, şi furnizorii acestora cu 2 zile lucrătoare înainte de întrerupere;
    b) este necesar de racordat instalaţiile electrice ale unui nou consumator final la reţeaua electrică, operatorul de reţea fiind obligat să anunţe marii consumatorii finali cu 3 zile calendaristice înainte de întrerupere;
    5) să reconecteze instalaţiile electrice la reţeaua electrică, conform pct. 132 din prezentul Regulament şi să reia livrarea energiei electrice;
    6) să ofere utilizatorilor de sistem, inclusiv consumatorilor finali, informaţii suficiente pentru asigurarea unui acces eficient la reţelele electrice şi  să răspundă, în termenele stabilite prin Legea cu privire la petiţionare, nr. 190-XIII din 19 iulie 1994, la reclamaţiile, depuse în scris de  consumatorii finali;”;
    la subpunctul 12) cuvîntul “furnizează” se substituie cu cuvîntul “livrează”;
    La sfîrşit se introduc 5 subpuncte noi, subpunctele 14), 15), 16), 17) şi 18), cu următorul cuprins:
    “14) să asigure succesiunea iniţială a fazelor curentului electric, după efectuarea lucrărilor de reparaţii, exploatare şi întreţinere a reţelelor electrice de distribuţie şi a reţelelor interne;
    15) să efectueze măsurarea parametrilor de calitate a energiei electrice, la solicitarea consumatorului final  şi să examineze petiţiile consumatorilor finali cu privire la calitatea energiei electrice în conformitate cu Regulamentul cu privire la  calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice;
    16) să întocmească actul de depistare a încălcării clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, în cazul consumului de energie electrică prin intervenţie în funcţionarea echipamentului de măsurare, prin evitarea echipamentului de măsurare şi în cazul conectării neautorizate a aparatelor şi a instalaţiilor electrice la reţeaua electrică şi să transmită actul întocmit şi probele aferente furnizorului;
    17) să citească lunar indicaţiile echipamentelor de măsurare şi să prezinte furnizorului datele respective pentru facturare, în termenii stabiliţi cu furnizorul, în baza contractului de prestare a serviciului transport sau a serviciului de distribuţie a energiei electrice;
    18) să deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorilor finali, cu respectarea prevederilor prezentului Regulament.”.
    32. După punctul 52 se introduce un punct nou, 521, cu următorul cuprins:
    “521. Operatorul de reţea are următoarele drepturi:
    a) să aibă acces la locul de consum pentru montarea, demontarea, controlul, înlocuirea sau citirea indicaţiilor echipamentului de măsurare, pentru repararea sau înlocuirea utilajului operatorului de reţea, instalat pe proprietatea consumatorului final;
    b) să deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorilor finali în cazurile prevăzute de  prezentul Regulament.”.
    33. În denumirea secţiunii 6 cuvîntul “INSTALAŢIEI” se substituie cu cuvintele “INSTALAŢIILOR ELECTRICE ALE”.
    34. La punctul 53,
    în prima propoziţie cuvintele “instalaţiei de utilizare ce-i aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce-i aparţin”;
    în propoziţia a doua şi în propoziţia a treia cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvîntul “electrice”.
    35. La punctul 54 cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale unui solicitant”; litera f) se modifică şi se expune în următoarea redacţie: “La cerere se anexează copia titlului de proprietate asupra imobilului sau copia documentului care atestă alt drept real asupra imobilului sau permisiunea autorităţilor de resort.”.
    36. După punctul 54 se introduce un punct nou, 541, cu următorul cuprins:
    “541. În termen de 2 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii unui consumator final privind eliberarea avizului de racordare în legătură cu majorarea puterii electrice la un loc de consum, operatorul de reţea este obligat să anunţe despre acest fapt furnizorul consumatorului final respectiv.”.
    37. La punctul 55 cuvintele “instalaţiei sale de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce-i aparţin”.
    38. La punctul 58 cuvintele “a condiţiilor tehnico-economice, prevăzute în avizul” se substituie cu cuvîntul “al avizului”. Punctul 58 se completează cu următoarele prevederi: “Termenul de valabilitate al avizului de racordare se prelungeşte de către operatorul de reţea, dacă  la expirarea termenului de valabilitate a început construcţia obiectului pentru care a fost eliberat avizul de racordare. Operatorul de reţea prelungeşte termenul de valabilitate al avizului de racordare, în termen de 5 zile calendaristice de la data adresării, prin efectuarea inscripţiei respective pe avizul de racordare eliberat solicitantului. Avizul de racordare poate fi prelungit pe o perioadă de 5 ani sau pentru o perioadă mai mare, în funcţie de capacitatea disponibilă a reţelei electrice.”.
    39. Punctul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins: “61. La cererea solicitantului, potenţial consumator final, operatorul de reţea asigură proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare. Proiectarea se efectuează după semnarea contractului privind proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare dintre solicitant şi operatorul de reţea şi după achitarea de către solicitant a cheltuielilor de proiectare. Montarea instalaţiei de racordare se efectuează după achitarea de către solicitant a cheltuielilor pentru montarea instalaţiei de racordare, conform devizului de cheltuieli, întocmit de operatorul de reţea, în baza documentaţiei de proiect, cu respectarea principiilor stabilite în Metodologia de determinare, aprobare şi revizuire a preţurilor la serviciile auxiliare prestate de întreprinderile de distribuţie a energiei electrice, aprobată în conformitate cu legea.”.
    40. Punctul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins: “62. Devizul de cheltuieli pentru montarea instalaţiei de racordare se prezintă de către operatorul de reţea, la cererea solicitantului.”.
    41. La punctul 63, în prima propoziţie se exclud cuvintele “pentru proiectarea şi”; în propoziţia a treia după cuvintele “devizul de cheltuieli” se introduc cuvintele “pentru montarea instalaţiei de racordare”.
    42. Punctele 64 şi 65 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    “64. Operatorul de reţea este obligat să asigure efectuarea lucrărilor de proiectare a instalaţiei de racordare după achitarea de către solicitant a cheltuielilor pentru proiectarea instalaţiei de racordare. După achitarea de către solicitant a cheltuielilor pentru montarea instalaţiei de racordare, operatorul de reţea  procură utilajul şi materialele de construcţie şi de montare, necesare, în scopul montării instalaţiei de racordare, în termenul indicat în contractul privind proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare, semnat de solicitant şi de operatorul de reţea.
    65. Termenul de realizare a lucrărilor de proiectare şi de montare, de către operatorul reţelei de distribuţie, a instalaţiei de racordare a solicitantului, potenţial consumator casnic, nu poate depăşi 30 de zile calendaristice din momentul semnării contractului privind proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare, cu condiţia achitării de către solicitant a cheltuielilor respective. Termenul de realizare a lucrărilor de proiectare şi de montare a instalaţiei de racordare a solicitantului, potenţial consumator noncasnic, nu poate depăşi 60 de zile calendaristice din momentul semnării contractului privind proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare, cu condiţia achitării de către solicitant a cheltuielilor respective. Prin derogare de la prevederile prezentului punct, în cazuri specifice, la prezentarea argumentelor corespunzătoare de către operatorul de reţea, solicitantul şi operatorul de reţea vor stabili alte termene de realizare a lucrărilor de proiectare şi de montare a instalaţiei de racordare.”.
    43. La punctul 66, în propoziţia a doua, după cuvîntul “utilizare” se introduc cuvintele “a solicitantului, a consumatorului final”.
    44. La punctul 67, propoziţia a doua se modifică şi va avea următoarea redacţie:
    “Consumatorul noncasnic şi operatorul de reţea semnează actul de delimitare în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării adresării la operatorul de reţea, în trei exemplare, din care unul urmează a fi prezentat de către consumatorul noncasnic furnizorului la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.”;
    După propoziţia a doua se introduce o nouă propoziţie cu următorul cuprins: “Formularul actului de delimitare se întocmeşte de operatorul de reţea conform modelului stabilit în Anexa nr. 31 la prezentul Regulament.”.
    45. La punctul 69 cuvîntul “admitere” se substituie cu cuvîntul “dare”; cuvintele “plăţii pentru racordare” se substituie cu textul “tarifului de racordare, cu condiţia existenţei contractului de furnizare a energiei electrice”; ultima propoziţie se substituie cu o nouă propoziţie cu următorul cuprins: “Operatorul de reţea este obligat să anunţe în prealabil furnizorul de energie electrică indicat de consumatorul final despre ziua racordării instalaţiilor electrice ale acestuia la reţeaua electrică.”.
    46. La punctul 70 cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”.
    47. La punctul 71 textul “cheltuielile aferente urmează să fie suportate de solicitant” se substituie cu textul “solicitantul este obligat să prezinte acordul acestor persoane şi să suporte cheltuielile aferente”.
    48. La punctul 74 textul “Operatorul de reţea este în drept să refuze” se substituie cu textul “La solicitarea furnizorului, operatorul de reţea va refuza”.
    49. După punctul 75 se introduce un punct nou, 751, cu următorul cuprins:
    “751. În cazul în care operatorul de reţea nu eliberează avizul de racordare sau nu racordează instalaţiile electrice ale solicitantului la reţeaua electrică în conformitate cu prevederile prezentului Regulament, solicitantul are dreptul să conteste aceste acţiuni la Agenţie.”.
    50. La punctul 76 cuvintele “efectivă a instalaţiilor” se  substituie cu cuvîntul “reţelelor”; cuvintele “instalaţia electrică a” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ale”.
    51. La punctul 77 cuvintele “ce se anexează la contractul” se substituie cu textul “, un exemplar al căruia se prezintă de către consumatorul noncasnic furnizorului la încheierea contractului”.
    52. După punctul 77 se introduce un punct nou,  771, cu următorul cuprins:
    “771. În cazul în care un consumator noncasnic, ale cărui instalaţii electrice sînt racordate la reţeaua electrică, solicită încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, în conformitate cu punctul 35 din prezentul Regulament, operatorul de reţea este obligat să întocmească şi să semneze un nou act de delimitare în ziua efectuării controlului echipamentului de măsurare, conform punctului 28 din prezentul Regulament.”.
    53. La punctul 78 cuvîntul “Instalaţiile” se substituie cu cuvîntul “Reţelele”; cuvîntul “cele” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice”.
    54.  Punctul 83 se completează, în final, cu textul “, inclusiv la emiterea facturilor pentru plata preventivă”. Punctul se completează cu un nou paragraf cu următorul cuprins:
    “În cazul în care se modifică tariful la energia electrică în limitele perioadei de facturare, în scopul emiterii facturii pentru energia electrică, furnizorul este în drept  să determine cantitatea de  energie electrică furnizată consumatorului final, în perioada de pînă la data  intrării în vigoare a noului tarif şi după, în baza consumului mediu zilnic de energie electrică calculat pentru perioada respectivă de facturare, conform indicaţiilor echipamentului de măsurare.”.
    55. La punctul 86 cuvîntul “AVIZ” se exclude; cuvintele “instalaţia dumneavoastră de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ale dumneavoastră”; cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiior electrice”.
    56. Punctul 89 se completează la sfîrşit cu textul “pentru nivelul de tensiune al reţelei electrice la care sînt racordate instalaţiile electrice ale consumatorului final respectiv”.
    57. La punctul 93,
    la paragraful unu, cuvîntul “autentic” se substituie cu cuvintele “operatorului de reţea”; după cuvintele “cordonului sigiliului” şi după cuvintele “lipsa sigiliului” se introduc cuvintele  “operatorului de reţea”; după cuvintele “indicaţiilor echipamentului de măsurare” se introduc cuvintele “şi pînă la data depistării”;
    la paragraful doi, după cuvintele “contrafacerea sigiliului”  se introduc cuvintele “operatorului de reţea”;
    la ultimul paragraf, după cuvintele “microscheme suplimentare în echipamentul de măsurare” se introduc cuvintele “, în circuitul de alimentare a echipamentului de măsurare,”.
    58. La punctul 94 cuvântul “furnizorului” se substituie cu cuvintele “operatorului de reţea”; cuvintele “furnizorul va”  se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea va”.
    59. Punctul 97 se exclude.
    60. La punctul 98,
    în prima propoziţie cuvintele “furnizor” şi “furnizorul” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”; după cuvîntul, “sigiliile”, “sigiliului” se introduc cuvintele “operatorului de reţea”;
    cuvintele “aplicate echipamentului de măsurare” se substituie cu cuvintele “operatorului de reţea”.
    61. La punctul 100 cuvântul “furnizorul” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”.
    62. La punctul 101 textul “părţile contractante sînt în drept să iniţieze recalcularea energiei electrice,” se substituie cu cuvintele “furnizorul recalculează energia electrică”; punctul se completează în final cu o propoziţie cu următorul cuprins: “Furnizorul informează în termen de 5 zile lucrătoare operatorul de reţea despre recalcularea efectuată.”.
    63.  La punctul 102 cuvîntul “Furnizorul” se substituie cu textul “După obţinerea de către furnizor a acordului operatorului de reţea, furnizorul”.
    64. La punctul 105,
    în prima propoziţie cuvîntul  “furnizorul” se substituie cu cuvintele  “operatorul de reţea”;
    după prima propoziţie se introduce o nouă propoziţie cu următorul cuprins: “Operatorul de reţea expediază furnizorului o copie a actului de control al echipamentului de măsurare în termen de cel mult 5 zile calendaristice.”;
    în ultima propoziţie cuvîntul “Furnizorul” se substituie cu textul “După obţinerea de către furnizor a acordului operatorului de reţea, furnizorul”.
    65. La punctul 107, lit. b) cuvintele  “furnizorului, al personalului”, “furnizorului sau ale” şi cuvintele “de furnizor sau” se exclud.
    66. În denumirea secţiunii 9, cuvintele “INSTALAŢIEI DE UTILIZARE” se substituie cu cuvintele “INSTALAŢIILOR ELECTRICE”.
    67. La punctul 116,
    în prima propoziţie cuvintele “instalaţia de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ce aparţin”;
    literele a), b), c), e), l) şi m) se exclud;
    la litera f) cuvîntul “consumul fără evidenţă a energiei electrice sau consumul” se substituie cu cuvintele “în cazul consumului fără evidenţă a energiei electrice sau al consumului”;
    la litera h) cuvîntul “proprie” se substituie cu cuvintele “de utilizare”.
    68. După punctul 116 se introduce un punct nou, 1161, cu următorul cuprins:
    “1161. Operatorul reţelei de distribuţie va deconecta de la reţeaua electrică de distribuţie instalaţiile electrice ce aparţin consumatorului casnic în următoarele cazuri:
    a) conform prescripţiei Inspectoratului Energetic de Stat, eliberată în condiţiile prevăzute de lege;
    b) în cazul în care consumatorul casnic utilizează receptoarele electrice într-un mod ce afectează utilajul operatorului reţelei de distribuţie sau calitatea energiei electrice livrată altor consumatori finali, iar consumatorul casnic refuză să deconecteze aceste receptoare electrice, la solicitarea operatorului reţelei de distribuţie, fapt indicat în actul de deconectare; 
    c) în cazul în care consumatorul casnic nu permite accesul personalului operatorului reţelei de distribuţie la locul de consum pentru montarea/demontarea, controlul, înlocuirea sau citirea indicaţiilor echipamentului de măsurare, pentru repararea sau înlocuirea utilajului operatorului reţelei de distribuţie, instalat pe proprietatea consumatorului casnic. Operatorul reţelei de distribuţie este obligat să documenteze acest fapt, întocmind în acest sens un act, care urmează să fie expediat consumatorului casnic împreună cu avizul de deconectare;
    d) în cazul constatării încălcării prevederilor Regulamentului cu privire la protecţia reţelelor electrice, care duc la reducerea fiabilităţii furnizării de energie electrică;
    e) dacă sînt puse în pericol persoanele, bunurile ori mediul.”.
    69. La punctul 117,
    în prima propoziţie cuvintele “instalaţiei electrice a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”; textul “lit. c) - l)” se substituie cu textul “şi cu pct. 1161 lit. c), d)”;
    în propoziţia a doua cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”; textul “lit. c), e), f), h), i), j), k) şi l)” se substituie cu textul “, lit. f), h), i), j), k) şi pct. 1161,  lit.  c), d)”;
    în propoziţia a treia după cuvîntul “casnic” se introduce următorul text “de furnizor în situaţiile prevăzute la punctul 116, lit.  f), h), i), j), k) din prezentul Regulament sau de operatorul reţelei de distribuţie în cazurile prevăzute în punctul 1161, lit.  c), d) din prezentul Regulament,”.
    70. La punctul 118,
    în prima propoziţie cuvintele “instalaţia de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ce aparţin”;
    literele a), b), d), e), f), j), l) şi m) se exclud;
    la litera h) cuvintele “consumul fără evidenţa energiei electrice sau consumul” se substituie cu cuvintele “în cazul consumului fără evidenţă a energiei electrice sau al consumului”.
    71. După punctul 118 se introduce un punct nou, 1181, cu următorul cuprins:
    “1181. Operatorul de reţea va deconecta de la reţeaua electrică instalaţiile electrice ce aparţin consumatorului noncasnic în următoarele cazuri:
    a) conform prescripţiei Inspectoratului Energetic de Stat, eliberată în condiţiile prevăzute de lege;
    b) în cazul în care consumatorul noncasnic utilizează receptoarele electrice într-un  mod ce afectează utilajul operatorului de reţea sau calitatea energiei electrice livrată altor consumatori finali, iar consumatorul noncasnic refuză să deconecteze aceste receptoare electrice, la solicitarea operatorului de reţea, fapt indicat în actul de deconectare; 
    c) în cazul în care consumatorul noncasnic nu permite accesul personalului operatorului de reţea la locul de consum pentru montarea/demontarea, controlul, înlocuirea sau citirea indicaţiilor echipamentului de măsurare, pentru repararea sau înlocuirea utilajului operatorului de reţea, instalat pe proprietatea consumatorului noncasnic. Operatorul de reţea este obligat să documenteze acest fapt, întocmind în acest sens un act, care urmează să fie expediat consumatorului noncasnic împreună cu avizul de deconectare;
    d) în cazul în care consumatorul noncasnic modifică în mod unilateral reglajele instalaţiilor de protecţie şi control automat, stabilite de comun acord cu operatorul de reţea;
    e) în caz de neîndeplinire, în termen de 30 de zile calendaristice, a prescripţiei argumentate a operatorului de reţea, prezentată în formă scrisă, privind înlocuirea transformatoarelor de curent din circuitul echipamentului de măsurare;
    f) dacă a expirat termenul buletinului de verificare metrologică a echipamentului de măsurare, iar consumatorul noncasnic nu s-a conformat obligaţiei de a supune echipamentul de măsurare verificării metrologice periodice;
    g) în cazul constatării încălcării prevederilor Regulamentului cu privire la protecţia reţelelor electrice, care duc la reducerea fiabilităţii furnizării de energie electrică;
    h) dacă sînt puse în pericol persoanele, bunurile ori mediul.”.
    72. La punctul 119,
    în prima şi a doua propoziţie cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”;
    în propoziţia a doua textul “lit. d), e), f), h) - l)” se substituie cu textul “lit. h), i), k) şi cu pct. 1181 lit. c), d), e), f), g)”;
    în propoziţia a treia după cuvîntul “noncasnic” se introduce  textul “de furnizor în situaţiile prevăzute la punctul 118 lit. h), i), k)  din prezentul Regulament sau de operatorul de reţea în cazurile prevăzute la punctul 1181 lit. c), d), e), f), g) din prezentul Regulament,”.
    73. La punctul 120 cuvintele “instalaţia de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ale”; cuvîntul “furnizorului” se substituie cu cuvintele “operatorului reţelei de distribuţie”.
    74. Punctul 121 se modifică şi va avea următorul cuprins: “121. Este interzisă deconectarea instalaţiilor electrice ce aparţin consumatorului final în alte cazuri decît cele prevăzute în  prezentul Regulament. În cazul în care, după ce solicitarea de deconectare a instalaţiilor electrice ale consumatorului final a fost expediată operatorului de reţea, la furnizor parvine informaţia despre achitarea facturii, furnizorul este obligat să solicite operatorului de reţea, în ziua în care informaţia despre achitarea facturii a parvenit la furnizor, să nu deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorului final. În aceste circumstanţe operatorul de reţea anulează imediat ordinul de deconectare, în cazul în care el a fost emis.”.
    75. La punctul 122
    textul “de distribuţie a instalaţiei de utilizare ce aparţine” se substituie cu textul “a instalaţiilor electrice ce aparţin”.
    76. La punctele 123 cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”.
    77. La punctul 125,
    cuvintele “instalaţiei electrice ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce aparţin”;
    cuvintele “de către furnizor” se substituie cu textul “în condiţiile stabilite în prezentul Regulament”.
    78. Punctele 126 şi 127 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    “126. Deconectarea de la, reconectarea la reţeaua electrică a instalaţiilor electrice ale consumatorului final se efectuează doar prin ordinul de deconectare, de reconectare, semnat de persoana responsabilă a operatorului de reţea.
    127. Personalul operatorului de reţea, care a efectuat deconectarea sau reconectarea instalaţiilor electrice ce aparţin consumatorului final, este obligat să întocmească actul de deconectare/reconectare în 3 (trei) exemplare (cîte unul pentru fiecare parte), indicînd în act motivele deconectării/reconectării şi informaţia relevantă privind echipamentul de măsurare al consumatorului final. Operatorul de reţea este obligat să notifice de îndată furnizorul despre deconectarea sau despre reconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorului final şi să transmită furnizorului o copie a ordinului de deconectare sau de reconectare, în termen de cel mult 2 zile calendaristice de la data deconectării, reconectării.”.
    79. La punctul 128 cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvîntul “electrice”; cuvîntul “utilajele” se substituie cu cuvîntul “instalaţiile”; cuvintele “utilajului respectiv” se substituie cu cuvîntul “instalaţiilor respective”.
    80. Punctele 129 şi 130 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    “129. În cazurile de deconectare, prevăzute în prezentul Regulament, personalul operatorului de reţea, în ziua preconizată pentru deconectare, prezintă consumatorului final ordinul de deconectare semnat de persoana responsabilă a operatorului de reţea. Personalul operatorului de reţea nu este în drept să deconecteze instalaţiile electrice ce aparţin consumatorului final în cazul în care consumatorul final demonstrează faptul înlăturării tuturor motivelor care au condiţionat emiterea ordinului de deconectare. Operatorul de reţea este obligat să notifice furnizorul despre acest fapt, dacă deconectarea a fost solicitată de furnizor.
    130. În cazul în care, în ziua preconizată pentru deconectare, consumatorul final sau reprezentantul lui, nu este prezent la locul de consum, personalul operatorului de reţea este în drept să deconecteze instalaţiile electrice, lăsînd la locul de consum actul de deconectare şi copia ordinului de deconectare, în care se indică motivele deconectării, adresa şi telefonul de contact al furnizorului şi al operatorului de reţea, numărul ordinului de deconectare şi data deconectării. Operatorul de reţea este obligat să notifice de îndată furnizorul despre acest fapt şi să transmită furnizorului o copie a ordinului de deconectare şi actul de deconectare, în prima zi lucrătoare de la data deconectării. Copiile actului de deconectare şi a ordinului de deconectare  se expediază suplimentar de operatorul reţelei de distribuţie  consumatorului casnic prin poştă cu aviz, în termen de 3 zile calendaristice de la data deconectării instalaţiilor electrice de la reţeaua electrică de distribuţie. În cazul în care consumatorul casnic s-a adresat la furnizor pentru reconectare, în limitele termenului de 3 zile calendaristice de la deconectare, consumatorul casnic este informat despre cauzele deconectării, iar copiile actului de deconectare şi a ordinului de deconectare nu se expediază prin poştă cu aviz. Concomitent, furnizorul informează operatorul reţelei de distribuţie despre acest fapt şi prezintă consumatorului casnic copia ordinului de deconectare şi a actului de deconectare, transmise lui de operatorul reţelei de distribuţie, în prealabil.”.
    81. La punctul 131 cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvîntul “electrice”. Punctul se completează cu următoarea propoziţie în final: “Operatorul de reţea informează furnizorul despre toate deconectările efectuate.”.
    82. La punctul 132,
    cuvintele “instalaţiei electrice” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”;
    cuvintele “instalaţiei lui de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale acestuia”;
    cuvintele “instalaţia de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ce aparţin”;
    cuvîntul “plăţii” se substituie cu cuvîntul “tarifului”.
    83. La punctele 133 şi 134 cuvintele “instalaţiei de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce aparţin”.
    84. La punctul 134,
    cuvîntul “plata” se substituie cu cuvîntul “tariful”;
    textul “pct. 116, pct. 118 şi pct. 120 din prezentul Regulament şi a procedurii prevăzută de prezentul” se substituie cu cuvîntul “prezentului”;
    în propoziţia a doua cuvintele “din vina şi din iniţiativa furnizorului” se substituie cu cuvintele “cu încălcarea prevederilor prezentului Regulament”.
    85. La punctul 135 cuvîntul “Furnizorul” se substituie cu cuvintele “Operatorul reţelei de distribuţie”; cuvintele “furnizorului, al” se exclud.
    86. La punctele 136, 139, 203 şi 220 cuvîntul “furnizării” se substituie cu cuvîntul “livrării”.
    87. La punctul 137,
    cuvintele “furnizării” şi “furnizarea” se substituie cu cuvintele “livrării” şi “livrarea”;
    cuvîntul “furnizorul,” se exclude;
    cuvintele “serviciului de distribuţie şi furnizare” se substituie cu cuvintele “serviciilor de transport şi de distribuţie”.
    88. La punctele 140 şi 220 cuvîntul “furnizarea” se substituie cu cuvîntul “livrarea”.
    89. La punctul 141 cuvîntul “Furnizorul” se substituie cu cuvintele “Operatorul de reţea”.
    90. La punctele 141, 142 şi 144 cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvîntul “electrice”.
    91. La punctul 143, după cuvîntul “vizaţi” se introduc cuvintele “şi furnizorii acestora”.
    92. La punctul 145 după cuvintele “întreruperile în” se introduce cuvîntul “livrarea,”.
    93. Punctul 149 se completează în final cu următoarea propoziţie: “Verificarea metrologică periodică, exploatarea, întreţinerea, repararea şi înlocuirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice utilizată la locurile de uz comun şi la funcţionarea ascensoarelor se efectuează de către operatorul reţelei de distribuţie.”.
    94. Punctul 151 se completează la sfîrşit cu următorul text: “, sau dacă echipamentul de măsurare nu corespunde prevederilor Regulamentului privind măsurarea energiei electrice în scopuri comerciale, aprobat în conformitate cu Legea cu privire la energia electrică”.
    95. Punctul 153 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    “153. După instalare, echipamentul de măsurare se sigilează şi se pune sub tensiune de către personalul operatorului de reţea, în prezenţa obligatorie a consumatorului final, cu întocmirea procesului-verbal de dare în exploatare a echipamentului de măsurare, în două  exemplare. Formularul procesului-verbal de dare în exploatare a echipamentului de măsurare se elaborează de operatorul de reţea conform modelului stabilit în Anexa nr. 5 la prezentul Regulament. În procesul-verbal se indică data instalării, tipul şi numărul echipamentului de măsurare, locul instalării lui, numele sau denumirea consumatorului final, denumirea operatorului de reţea, indicaţiile iniţiale ale echipamentului de măsurare, numărul sigiliilor, alte informaţii. Cordonul sigiliului  operatorului de reţea trebuie să fie multifilar, din oţel inox sau galvanizat. O copie a procesului-verbal de dare în exploatare a echipamentului de măsurare se transmite de operatorul de reţea furnizorului, în termen de 1 zi lucrătoare din momentul semnării.”.
    96. După punctul 153 se introduce un punct nou, 1531, cu următorul cuprins:
    “1531. Operatorul de reţea este în drept să întreprindă măsuri adecvate pentru prevenirea şi pentru eliminarea  intervenţiilor în funcţionarea echipamentului de măsurare. Măsurile respective se indică, în mod obligatoriu, în procesul -verbal de dare în exploatare a echipamentului de măsurare sau în actul de control al echipamentului de măsurare, întocmit în prezenţa obligatorie a consumatorului final. Operatorul de reţea informează în mod obligatoriu consumatorul final despre acest fapt şi despre consecinţele ce pot surveni în cazul în care consumatorul final intervine în funcţionarea echipamentului de măsurare.”.
    97. În punctul 156, cuvîntul “aplicate” se substituie cu cuvintele “operatorului de reţea”, iar în final, se inserează o nouă propoziţie cu următorul cuprins:  “Furnizorul notifică de îndată acest fapt operatorului de reţea.”.
    98. La punctul 157,
    cuvintele “furnizorului, al”, “, după caz,”, “furnizorului, a”,  şi “furnizorul,” se exclud;
    cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale consumatorului final”;
    textul “pct. 116 şi pct. 118” se substituie cu textul “prevederile punctelor 1161, lit. c) şi 1181 lit. c) ”.
    99. Punctul 158 se modifică şi va avea următorul cuprins: “158. Personalul operatorului de reţea şi consumatorul final sînt în drept să stabilească, de comun acord, timpul efectuării activităţilor stipulate la pct.157 din prezentul Regulament.
    În cazul înlocuirii echipamentului de măsurare la consumatorii casnici, operatorul  reţelei de distribuţie informează consumatorii casnici despre data şi intervalul de timp în limitele căruia vor fi efectuate lucrările de înlocuire a echipamentului de măsurare, însă  intervalul respectiv de timp nu va fi mai mare de 2 ore în cazul consumatorilor casnici din localităţile urbane şi de 4 ore în cazul consumatorilor casnici din localităţile rurale.”.
    100. La punctul 159,
    în prima propoziţie cuvîntul “furnizorului/” se exclude;;
    în propoziţia a doua cuvintele “nu dispune de” se substituie cu cuvîntul “nu are”;
    cuvintele “furnizorul”, “furnizorului” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”, “operatorului de reţea”;
    propoziţia a patra se modifică şi va avea următorul cuprins: “În cazul în care consumatorul final nu reacţionează la solicitările operatorului de reţea, acesta este în drept să deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorului final în cauză, cu respectarea prevederilor prezentului Regulament.”.
    101. Punctul 162 se exclude.
    102. La punctul 165,
    înainte de ultima propoziţie se introduc două propoziţii noi cu următorul cuprins:
    “Actul de depistare a încălcării clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică este semnat de personalul operatorului de reţea şi de consumatorul final sau de reprezentantul acestuia. În cazul în care consumatorul final sau reprezentantul acestuia refuză să semneze actul de depistare a încălcării clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, personalul operatorului de reţea indică în act faptul şi motivele refuzului.”;
    în ultima propoziţie cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvîntul “instalaţiilor electrice”; cuvintele “păstrează probele” se substituie cu textul “transmite probele respective furnizorului odată cu prezentarea copiei actului de depistare a încălcării clauzelor contractuale”.
    103. Punctul 166 se exclude.
    104. Punctul 167 se completează, la sfîrşit cu următoarea propoziţie:
    “În acest caz consumatorul final prezintă echipamentul de măsurare, la instituţia în care urmează să fie efectuată constatarea tehnico-ştiinţifică, în termen de 5 zile lucrătoare  de la emiterea raportului verificării metrologice de expertiză.”.
    105. La punctul 168 cuvîntul “Părţile” se substituie cu cuvintele “Operatorul de reţea, consumatorul final”;  cuvîntul “furnizorul” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”; punctul se completează în final cu următoarea propoziţie: “Operatorul de reţea este obligat să transmită furnizorului, în termen de cel mult 5 zile calendaristice, de la intrarea în posesie, raportul constatării tehnico-ştiinţifice, precum şi echipamentul de măsurare şi fostele sigilii aplicate de operatorul de reţea.”.
    106. La punctul 169,
    în prima propoziţie după cuvîntul “deteriorată”, se introduce textul “operatorul de reţea informează despre acest fapt furnizorul, iar”;
    în propoziţia a doua cuvintele “operatorul reţelei de distribuţie” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”;
    ultima propoziţie se exclude.
    107. Punctul 170 se completează în final cu următoarea propoziţie: “Ulterior, raportul constatării tehnico-ştiinţifice, precum şi echipamentul de măsurare şi fostele sigilii aplicate, vor fi transmise de operatorul de reţea furnizorului, în termen de cel mult 5 zile calendaristice, de la intrarea în posesie.”.
    108. La punctul 172, ultima propoziţie se substituie cu următoarea propoziţie: 
    “Se interzice furnizorului să  aplice prevederile pct. 93 – pct. 96 din prezentul Regulament în cazul în care nu a fost stabilită modalitatea prin care consumatorul final a încălcat clauzele contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică.”.
    109. La punctul 173,
    prima propoziţie se completează în final cu textul “, precum şi probele corespunzătoare, care indică circumstanţele şi mijloacele ce au condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică”;
    propoziţia a doua se exclude.
    110. După punctul 173 se introduc şase puncte noi, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, cu următorul cuprins:
    “1731Furnizorul  examinează documentele şi probele care indică circumstanţele şi mijloacele care au condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului  de energie electrică în termen de cel mult 20 de zile calendaristice din data primirii actului de depistare a încălcării clauzelor contractuale şi/sau a concluziilor raportului constatării tehnico-ştiinţifice, a concluziilor raportului verificării metrologice de expertiză şi a altor documente, după caz. Dacă furnizorul stabileşte că, consumatorul final nu a încălcat clauzele contractuale, furnizorul informează despre acest fapt  consumatorul final respectiv, precum şi operatorul de reţea, în termen de cel mult 5 zile calendaristice din data luării deciziei respective.
    1732 În cazul în care furnizorul a stabilit încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, furnizorul emite o decizie argumentată, cu indicarea circumstanţelor şi a motivelor ce au stat la baza emiterii acesteia. Furnizorul este obligat să indice în decizie dreptul consumatorului final privind contestarea acesteia în caz de dezacord, precum şi termenul de contestare. După adoptarea deciziei, furnizorul emite factura pentru consumul de energie electrică în rezultatul încălcării de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică. 
    1733. Decizia furnizorului privind încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, precum şi factura emisă în baza acesteia se expediază consumatorului final respectiv şi operatorului de reţea, în termen de cel mult 5 zile calendaristice după luarea deciziei. 
    1734. Decizia furnizorului privind încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică se contestă de consumatorul final în instanţa de judecată în conformitate cu Legea contenciosului administrativ. În cazul în care, în conformitate cu Legea contenciosului administrativ, instanţa de judecată dispune anularea deciziei, furnizorul este obligat să anuleze factura pentru consumul de energie electrică în rezultatul încălcării de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, emisă în baza acestei decizii.
    1735. Furnizorul nu este în drept să solicite, iar operatorul de reţea nu este în drept să deconecteze instalaţiile electrice ale consumatorului final pentru neachitarea facturii pentru consumul de energie electrică în rezultatul încălcării de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, emisă în baza deciziei contestate, în cazul în care:
    a) consumatorul final a depus o cerere prealabilă referitor la contestarea deciziei  furnizorului privind încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică;
    b) a depus o cerere de chemare în judecată privind contestarea deciziei  furnizorului.
    Consumatorul final este obligat să înştiinţeze în scris furnizorul în cazul în care a depus o cerere de chemare în instanţa de judecată, anexînd copia cererii de chemare în judecată, însă aceasta nu scuteşte consumatorul final de obligaţia de plată a facturilor pentru consumul curent al energiei electrice.
    1736. Pe perioadă examinării de către furnizor a cererii prealabile sau în instanţa de judecată a cererii de chemare în judecată depusă de consumatorul final, referitor la  contestarea deciziei furnizorului privind încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică, consumatorul final este în drept să se adreseze cu o petiţie la Agenţie, care se expune cu privire la corectitudinea aplicării de către operatorul de reţea, de către furnizor a prevederilor prezentului Regulament în legătură cu încălcarea de către consumatorul final a clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică.”.
    111. Punctul 175 se completează în final cu două propoziţii noi cu următorul cuprins:
    “Cererea pentru demontarea, pentru remontarea sau pentru reamplasarea echipamentului de măsurare se depune de consumatorul final la oficiul furnizorului, care transmite cererea operatorului de reţea în ziua înregistrării. Plata pentru demontarea, pentru remontarea sau pentru reamplasarea echipamentului de măsurare se încasează de furnizor şi se transmite operatorului de reţea, în ziua încasării.”.
    112. La punctul 176 cuvintele “achită consumul” se substituie cu cuvintele “este obligat să achite contravaloarea consumului”.
    113. La punctul 177, cuvîntul “furnizor” se substituie cu cuvintele “operatorul de reţea”.
    114. La punctul 178, după cuvîntul “Furnizorul” se introduc cuvintele “, operatorul de reţea”; după cuvîntul “furnizorului” se introduc cuvintele “, a operatorului de reţea”.
    115. La punctul 179, cuvintele “Părţile contractante” se substituie cu cuvintele “Furnizorul, operatorul de reţea şi consumatorul final”.
    116. La punctul 180,
    în prima propoziţie cuvîntul “solicitării” se substituie cu cuvintele “înregistrării cererii respective de către furnizor”;
    în propoziţia a doua cuvintele “Operatorul de reţea” se substituie cu cuvîntul “Furnizorul”; cuvîntul “normal” se substituie cu cuvintele “în limitele erorii admisibile”;
    punctul 180 se completează în final cu o propoziţie cu următorul cuprins: “Furnizorul este obligat să transmită operatorului de reţea solicitarea privind demontarea echipamentului de măsurare pentru efectuarea verificării metrologice de expertiză în ziua înregistrării acesteia.”.
    117. La punctul 181, după cuvintele “de demontare” se introduc cuvintele “a echipamentului de măsurare”.
    118. Punctul 182 se completează în final cu următorul text: “, sau pentru efectuarea constatării tehnico-ştiinţifice a echipamentului de măsurare”.
    119.    Punctul 183 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    “183. În cazul în care, la consumatorul noncasnic, în locul echipamentului de măsurare,  demontat pentru verificarea metrologică periodică, pentru verificarea metrologică de expertiză, pentru efectuarea constatării tehnico-ştiinţifice, nu este posibil de instalat alt echipament de măsurare, operatorul de reţea, determină  cantitatea de energie electrică consumată  de consumatorul noncasnic, pe parcursul perioadei respective, în baza consumului mediu zilnic de energie electrică, înregistrat de echipamentul de măsurare pe parcursul a 3 luni anterioare demontării sau a 3 luni după remontarea echipamentului de măsurare ori potrivit consumului mediu zilnic, înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare din anul precedent.
    După obţinerea de către furnizor a acordului operatorului de reţea, furnizorul şi consumatorul noncasnic sînt în drept să stabilească, de comun acord, altă modalitate de determinare a cantităţii de energie electrică consumată pe perioada respectivă  de timp, întocmind şi semnînd un acord în acest sens. Furnizorul informează în termen de 5 zile lucrătoare operatorul de reţea despre recalcularea efectuată.”.
    120. La punctul 184 cuvintele “condiţiile stabilite în contractul de furnizare a energiei electrice” se substituie cu cuvintele “baza solicitării consumatorului noncasnic depusă la furnizor”. Punctul 184 se completează cu o nouă propoziţie: “Furnizorul expediază solicitarea respectivă operatorului de reţea în cel mult 1 zi lucrătoare de la înregistrarea ei.”.
    121. Punctul 185 se completează în final cu cuvintele “în baza solicitării consumatorului final depusă la furnizor”. Punctul 185 se completează cu o nouă propoziţie: “Furnizorul expediază solicitarea respectivă operatorului de reţea în cel mult 1 zi lucrătoare de la înregistrarea ei.”.
    122. La pct. 187, după prima propoziţie se introduc două propoziţii noi cu următorul cuprins: “Solicitarea respectivă se depune de către consumatorul final la furnizor. Furnizorul expediază solicitarea respectivă operatorului de reţea în cel mult 1 zi lucrătoare de la înregistrarea ei.”.
    123. După punctul 193 se introduc cinci puncte noi, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, cu curmătorul cuprins:
   1931. Petiţiile consumatorilor finali în legătură cu contractarea, deconectarea, reconectarea, facturarea, precum şi referitor la încălcarea clauzelor contractuale care a condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a consumului de energie electrică se examinează şi se soluţionează de furnizor, în termenele stabilite de lege. Operatorul de reţea este obligat să colaboreze cu furnizorul, prin prezentarea informaţiilor solicitate de ultimul şi necesare lui pentru soluţionarea problemelor abordate în petiţiile consumatorilor finali.
    1932. Petiţiile consumatorilor finali cu privire la deconectare se examinează şi se soluţionează de furnizor indiferent dacă deconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorilor finali a fost efectuată la cererea furnizorului sau din iniţiativa operatorului de reţea. În cazul în care, la examinarea petiţiilor consumatorilor finali, furnizorul constată că operatorul de reţea a încălcat termenul de reconectare stabilit, acesta solicită operatorului de reţea să achite consumatorului final prejudiciat compensaţia calculată în conformitate cu Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice şi informează despre acest fapt petiţionarul.
    1933. Operatorul de reţea este obligat să examineze petiţiile şi să soluţioneze problemele  consumatorilor finali parvenite în legătură cu racordarea, delimitarea, întreruperea şi limitarea livrării energiei electrice, referitor la calitatea energiei electrice, precum şi să achite consumatorilor finali compensaţii calculate  în conformitate cu Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice.
    1934. Consumatorii finali sînt în drept să solicite recuperarea prejudiciilor materiale şi morale cauzate de furnizor, de operatorul de reţea, în conformitate cu prevederile Codului civil al Republicii Moldova.
    1935. În cazul în care un consumator final a adresat furnizorului sau operatorului de reţea o petiţie care urmează să fie examinată şi soluţionată de celălalt titular de licenţă, operatorul de reţea sau furnizorul, după caz, este obligat să transmită petiţia celuilalt titular de licenţă (furnizor sau operator de reţea) în termen de cel mult 3 zile lucrătoare şi să informeze despre acest fapt petiţionarul.”.
    124. Punctul 198 se modifică şi va avea următorul cuprins: “198. În caz de dezacord cu răspunsul furnizorului, al operatorului de reţea, ori dacă nu a primit în termenul stabilit răspuns de la furnizor, de la operatorul de reţea, consumatorul final este în drept să se adreseze Agenţiei, pentru soluţionarea neînţelegerii iscate sau în instanţa de judecată pentru soluţionarea litigiului.”.
    125. La punctul 200 cuvintele “serviciului de distribuţie şi furnizare” se substituie cu cuvintele “serviciilor de transport şi de distribuţie”.
    126. La punctul 203,
    textul “operatorului reţelei de distribuţie, a furnizorului, după caz, reclamaţii” se substituie cu cuvintele “operatorului de reţea  reclamaţii”; cuvintele “, şi menţionaţi în clauzele contractuale” se exclud;
    ultima propoziţie se modifică şi va avea următorul cuprins: “La examinarea reclamaţiilor consumatorilor finali, operatorul de reţea este obligat să aplice şi prevederile Regulamentului cu privire la calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice.”.
    127. La punctul 204 cuvintele “Furnizorul, operatorul reţelei de distribuţie” se substituie cu cuvintele “Operatorul de reţea”.
    128. La punctul 206 cuvintele “furnizor,” şi “furnizorul,” se exclud.
    129. La punctul 207,
    cuvintele “furnizor,”, “furnizorul,” şi “furnizorului,” se exclud;
    în ultima propoziţie cuvîntul “furnizorul” se substituie cu cuvintele “operatorul reţelei de distribuţie”.
    130. La punctul 208 cuvintele “Furnizorul, operatorul” se substituie cu cuvîntul “Operatorul”.
    131. În denumirea Secţiunii 13 cuvintele “DE UTILIZARE” se substituie cu cuvîntul “ELECTRICE”.
    132. La punctul 215,
    în prima propoziţie cuvintele “de utilizare” se substituie cu cuvintele “electrice ale consumatorului final”;
    propoziţia a doua se modifică şi va avea următorul cuprins: “Consumatorul final repară daunele provocate de instalaţiile sale electrice, în cazul în care instalaţiile electrice ce-i aparţin au cauzat înrăutăţirea parametrilor de calitate a energiei electrice livrate altor consumatori finali sau au împiedicat livrarea continuă a energiei electrice altor consumatori finali.”.
    133. La punctul 218 cuvintele “instalaţia lui de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice ce-i aparţin”.
    134. Punctul 219 se modifică şi va avea următorul cuprins:  “219. În cazul  în care proprietarul terenului sau al imobilului pe care este amplasată legal reţeaua electrică solicită reamplasarea acesteia, proprietarul terenului sau al imobilului  va obţine  acordurile  proprietarilor sau  ale deţinătorilor legali ai terenurilor unde urmează să fie reamplasată reţeaua electrică şi va suportă toate cheltuielile legate de reamplasarea reţelei electrice.”.
    135. La Anexa nr. 1 la Regulament,
    la punctul 3, cuvintele “parte integrantă la Contract” se substituie cu textul “întocmit de operatorul de reţea şi contrasemnat de Consumatorul casnic, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (în continuare Agenţie).”.
    La punctul 8,
    la lit. a) cuvîntul “comutaţie” se substituie cu cuvîntul “protecţie”;
    literele b), c), l) şi n) se exclud;
    la lit. g),
    cuvîntul “reconecteze” se substituie cu cuvintele “asigure reconectarea”;
    cuvintele “instalaţia de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “a instalaţiilor electrice ce aparţin”; cuvintele “instalaţiei lui de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”; cuvîntul “plata” se substituie cu cuvîntul “tariful”;
    la lit. m) cuvintele “să efectueze în termen verificarea metrologică periodică” se substituie cu cuvintele “să asigure efectuarea în termen a verificării metrologice periodice”.
    La punctul 9, lit. d) se modifică şi va avea următorul cuprins: “d) să solicite operatorului reţelei de distribuţie să deconecteze instalaţiile electrice ce aparţin Consumatorului casnic, în cazurile prevăzute în Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice şi în conformitate cu prevederile Contractului.”.
    La punctul 10,
    literele c) şi i) se exclud;
    lit. e) se modifică şi va avea următorul cuprins: “e) să solicite Furnizorului să întreprindă măsuri corespunzătoare pentru înlăturarea de către operatorul reţelei de distribuţie a deranjamentelor din reţelele electrice şi/sau reţelele interne ale blocurilor de locuit, precum şi în cazul funcţionării necorespunzătoare a echipamentului de măsurare;”;
    lit. h) se modifică şi va avea următorul cuprins: “h) să fie prezent la citirea indicaţiilor şi la verificarea echipamentului de măsurare, precum şi la efectuarea constatării tehnico-ştiinţifice a echipamentului de măsurare.”.
    La punctul 11,
    literele h), k) şi m) se exclud.
    lit. j) se modifică şi va avea următorul conţinut “să fie prezent la controlul echipamentului de măsurare”;
    lit. l) se modifică şi va avea următorul cuprins: “să instaleze şi să utilizeze doar aparate, utilaj şi materiale electrice care corespund normelor tehnice.”.
    După punctul 11 se introduce un punct nou, 111, cu următorul cuprins: “111. În legătură cu executarea prezentului Contract, Consumatorul casnic beneficiază de drepturi şi trebuie să execute obligaţii faţă de operatorul reţelei de distribuţie,  în modul şi în condiţiile stabilite în Legea cu privire  la energia electrică şi în Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice.”.
    Punctul 13  se exclude.
    Punctul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins: “15. Consumatorul casnic repară daunele justificate, provocate de instalaţiile sale electrice în cazul în care instalaţiile electrice ale Consumatorului casnic au cauzat înrăutăţirea parametrilor de calitate a  energiei electrice livrate altor consumatori finali sau au împiedicat livrarea continuă a energiei electrice altor consumatori finali.”.
    La denumirea secţiunii VI cuvintele “INSTALAŢIEI DE UTILIZARE CE APARŢINE” se substituie cu cuvintele “INSTALAŢIILOR ELECTRICE CE APARŢIN”.
    La punctul 16,
    la prima propoziţie cuvintele “instalaţiei de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce aparţin”;
    literele a), b), c), e), l) şi m) se exclud;
    la lit. f) cuvîntul “consumul” se substituie cu cuvintele “în cazul consumului”;
    cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”;
    textul “, în conformitate cu pct. lit.c) - l)” se exclude;
    textul “cu lit. c), e), f), h) - l)” se substituie cu textul “cu lit.  f), h) i), j) şi k)”.
    La punctul 17 textul “a operatorului reţelei de distribuţie instalaţia de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “de distribuţie a instalaţiilor electrice ce aparţin”.
    La punctul 18 cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”; cuvîntul “plăţii” se substituie cu cuvîntul “tarifului”.
    La punctul 20,
    propoziţia a doua se completează în final cu textul “, precum şi tariful pentru deconectare, aprobat de Agenţie”;
    la propoziţia a treia cuvintele “instalaţiei de utilizare ce aparţine” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ce aparţin”.
    La punctul 22, după cuvîntul “neînţelegerile” se introduc cuvintele “sau, respectiv, litigiile”.
    La punctul 23 textul “operatorul de reţea să efectueze operaţiile de exploatare şi de întreţinere a instalaţiilor ce-i aparţin” se substituie  cu cuvintele “exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor şi a reţelelor electrice”.
    La punctul 24 cuvîntul “Furnizorului,” se exclude.
    La punctul 25 după cuvîntul “încheie” se introduce cuvîntul “modifică,”.
    Punctul 27 se exclude.
    136. La Anexa nr. 2 la Regulament,
    La punctul 1.2. cuvintele “delimitarea instalaţiilor electrice,” se exclud.
    La punctul 2.2.,
    în propoziţia a doua cuvintele “furnizorului, a”, “, după caz,” şi “furnizorul,”  se exclud;
    în propoziţia a treia cuvîntul “Furnizorul” se substituie cu cuvintele “Operatorul de reţea”.
    La punctul 2.5. cuvîntul “Furnizor” se substituie cu cuvintele “Operatorul de reţea”.
    Punctul 2.7. se exclude.
    La punctul 2.8.,
    în prima propoziţie după cuvintele “să solicite” se introduc cuvintele“operatorului de reţea”,
    literele a), b), d), e), f), j), l) şi m) se exclud;
    în prima şi a doua propoziţie cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”;
    textul “lit. d), e), f), h) - l)” se substituie cu textul “lit. h), i) şi k)”.
    Punctul 2.9. se modifică şi va avea următorul cuprins: “2.9. Furnizorul asigură deconectarea de la reţeaua electrică a instalaţiilor electrice ce aparţin Consumatorului noncasnic, în cel mult 7 zile calendaristice de la data înregistrării cererii depuse de către Consumatorul noncasnic.”.
    La punctul 2.10. cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice”; cuvîntul “plăţii” se substituie cu cuvîntul “tarifului”.
    La punctul 3.12., lit. a) cuvintele “instalaţiei de utilizare a” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale”; cuvîntul  “deconectată” se substituie cu cuvîntul “deconectate”; cuvintele “Furnizorului/ , al”, “Furnizorului, al”  se exclud.
    La punctul 4.1., literele e) şi f) se exclud.
    La punctul 4.2.,literele c), d), e) şi l) se exclud.
    La punctul 5.1.,
    la litera d), cuvîntul “controlul” se exclude;
    litera h) se exclude.
    La punctul 5.2.,
    literele c), g), h) se exclud;
    la litera e) textul “Furnizorul, printr-un proces-verbal, anexat la Contract” se substituie cu textul “operatorul de reţea, printr-un proces-verbal, semnat de Consumatorul noncasnic şi operatorul de reţea”;
    litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
    “f)  să utilizeze doar aparate, utilaj şi materiale electrice care corespund normelor tehnice;”;
    la litera i) după cuvîntul “citirea” se introduc cuvintele “de către operatorul de reţea a”;
    la litera j) cuvîntul “sigiliului” se substituie cu cuvintele “sigiliilor operatorului de reţea”.
    După punctul 5.2. se introduce un punct nou, 5.3, cu următorul cuprins:
    “5.3. În legătură cu executarea prezentului Contract, Consumatorul noncasnic beneficiază de drepturi şi trebuie să execute obligaţii faţă de operatorul de reţea, în modul şi în condiţiile stabilite în Legea cu privire  la energia electrică şi în Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice.”.
    La punctul 7.1. cuvintele “cu privire la modificărilor operate în legislaţie consumatorului noncasnic” se substituie cu cuvintele “consumatorul noncasnic cu privire la modificările operate în legislaţie”.
    La punctul 7.2., lit. b) cuvintele “instalaţiei de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiilor electrice ale Consumatorului noncasnic”; cuvintele “a fost deconectată instalaţia de utilizare şi nu a solicitat reconectarea ei” se substituie cu cuvintele “au fost deconectate instalaţiile sale electrice şi nu a solicitat reconectarea lor”.
    La punctul 8.1. cuvintele “contract sau în cazul desfacerii contractului” se substituie cu cuvintele “Contract sau pînă la desfacerea Contractului”.
    Secţiunea XIII se exclude.
    137.    La Anexa nr. 3 la Regulament,
    punctul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins: “18. Valoarea măsurată a curentului de scurtcircuit în punctul de racordare la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune: ________________________”;
    la punctul 23, textul “, ce se montează de către electricianul autorizat de Inspectoratul Energetic de Stat,” se exclude;
    La textul “În atenţia solicitantului”,
    la pct. 2, cuvîntul “admitere” se substituie cu cuvîntul “dare”;
    cuvîntul “plata” se substituie cu cuvîntul “tariful”; cuvîntul “plăţii” se substituie cu cuvîntul “tarifului”;
    la pct. 3, cuvîntul  “penalităţi” se substituie cu cuvintele “a penalităţilor” după cuvintele “în drept” se introduc cuvintele “, la solicitarea furnizorului,”; cuvintele  “instalaţia de utilizare” se substituie cu cuvintele “instalaţiile electrice”;
    textul “În atenţia solicitantului” se completează cu un punct nou, punctul 4, cu următorul cuprins: “4. La cererea solicitantului, operatorul de reţea asigură proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare. Proiectarea se efectuează după semnarea contractului privind proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare dintre solicitant şi operatorul de reţea şi după achitarea de către solicitant a cheltuielilor de proiectare. Montarea instalaţiei de racordare se efectuează după achitarea de către solicitant a cheltuielilor pentru montarea instalaţiei de racordare, conform devizului de cheltuieli, întocmit de operatorul de reţea, în baza documentaţiei de proiect.”.
    138.    În final se introduc două anexe noi, Anexa nr. 31 şi Anexa nr. 5, cu următorul cuprins:

    anexa nr.31

    anexa nr.5