HGC191/2014
ID intern unic:  352192
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 191
din  17.03.2014
cu privire la modificarea şi completarea Reglementării
 tehnice „Sucuri şi anumite produse similare destinate
 consumului uman”
Publicat : 21.03.2014 în Monitorul Oficial Nr. 66-71     art Nr : 214
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Reglementarea tehnică „Sucuri şi anumite produse similare destinate consumului uman”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 1111 din 6 decembrie 2010 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 247-251, art. 1234) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) în preambul, textul „şi a documentului normativ al Comisiei Codex Alimentarius: Codex Stan 247-2005 privind sucurile şi nectarele de fructe” se exclude.
    2) punctul 3:
    la subpunctul 9), cifra „12%” se substituie cu cifra „8%”;
    la subpunctul 11), după cuvintele „legume proaspete” se completează cu cuvintele „fără adaosuri de zaharuri şi/sau miere”;
    3) la punctul 5, sintagma „Legea nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor” se substituie cu sintagma „Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii;”;
    4) la punctul 17, după cuvîntul „sucurilor” se completează cu cuvintele „de fructe şi legume”;
    5) punctul 18 va avea următorul cuprins:
    „18. Adăugarea zaharurilor enumerate mai sus la sucurile de fructe şi legume, în afară de cele de pere şi struguri, este permisă cu condiţia ca zahărul total adăugat atît pentru ajustarea gustului acid, cît şi în scopuri de îndulcire să nu depăşească 15 g/l de suc.”;
    subpunctele 1) şi 2) se exclud;
    6) punctul 20 se completează cu un nou subpunct, 10), cu următorul cuprins:
    „10) steviozidă”;
    7) la punctul 24, cuvintele „şi extracte vegetale” se substituie cu cuvintele „extracte vegetale şi zaharuri”;
    8) punctele 25 şi 26 vor avea următorul cuprins:
    „25. La producerea sucurilor şi nectarelor se admite înlocuirea parţială sau totală a zaharurilor cu mierea naturală. Cantitatea de miere adăugată nu trebuie să depăşească 5% pentru sucuri şi 20 % pentru nectare din masa produsului finit.
    26. Fracţia masică a substanţelor uscate solubile în nectarele de fructe trebuie să fie de minimum 10%, nectarele de legume minimum 8% şi maximum 20% pentru ambele.”;
    9) punctul 30:
    subpunctul 2) va avea următorul cuprins:
    „2) în cazul sucurilor şi nectarelor, atunci cînd conţinutul de pulpă (miez),sau săculeţele de fructe citrice depăşesc 8%, lîngă denumirea produsului se plasează inscripţiile „limpezit”, „nelimpezit” sau „cu pulpă (miez);”;
    subpunctul 11) va avea următorul cuprins:
    „11) se interzice înscrierea cuvîntului „natural” şi se permite înscrierea cifrei „100%”, doar pentru sucurile obţinute prin stoarcere directă;”;
    se completează cu un nou subpunct, 12), cu următorul cuprins:
    „12) înainte de consum se agită”, pentru sucurile şi nectarele nelimpezite şi care conţin pulpă (miez) sau săculeţe de citrice”;
    10) punctul 33 se completează în final cu sintagma: „şi temperatura de păstrare de la 0 pînă la 25° C.”;
    11) punctul 36 va avea următorul cuprins:
    „36. Termenul maxim de valabilitate a sucurilor şi nectarelor din ziua fabricării:
    1. În ambalaj de sticlă
    1) Fără miez:
    a) de culoare deschisă şi închisă – 2 ani;
    b) vitaminizate – 1 an.
    2) Cu miez:
    a) dintr-un singur component şi cupajate – 2 ani;
    b) vitaminizate – 1 an;
    c) tomate – 3 ani.
    2. În cutii metalice
    1) Fără miez:
    a) de culoare deschisă – 2 ani;
    b) de culoare închisă – 1 an;
    2) Cu miez – 1 an.
    3. În pachete din material complex – 1 an.”;
    12) la punctul 37:
    subpunctul 1), după cuvintele „indicatorii organoleptici” se completează cu cuvintele „specificaţi în anexa nr. 6 la prezenta Reglementare tehnică”;
    se completează cu un nou subpunct, 3), cu următorul cuprins:
    „3) micotoxinele şi metalele grele se determină pe fiecare lot, cantităţile cărora nu vor depăşi nivelurile maxime stabilite în Regulamentul sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 520 din 22 iunie 2010.”;
    13) anexa nr. 3:
     la poziţia 37, cifrele „12” din rubrica 4 şi „12,5” din rubrica 5 se substituie, respectiv, cu cifrele „10” şi „10,5”;
    a poziţia 45, cifra „0,6” din rubrica 6 se substituie cu cifra „0,3”;
    la poziţia 51, cifrele „25-50” din rubrica 7 se substituie cu cifra „50”;
    14) la anexa nr. 4 în nota, cuvintele „sucuri indicat în prezenta anexă” se substituie cu cuvintele „sucurile obţinute prin stoarcere directă, specificate în anexa nr. 3”;
    15) se completează cu o nouă anexă, nr. 6, cu următorul cuprins:

    anexa nr.6

    PRIM-MINISTRU                                                                              Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                                       Vasile Bumacov

    Nr. 191. Chişinău, 17 martie 2014.