LPC24/2014
ID intern unic:  352428
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 24
din  13.03.2014
pentru modificarea Legii cetăţeniei Republicii
 Moldova nr. 1024-XIV din 2 iunie 2000
Publicat : 05.04.2014 în Monitorul Oficial Nr. 86     art Nr : 199     Data intrarii in vigoare : 05.07.2014
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024-XIV din 2 iunie 2000 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 9 decembrie 2005), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 1, noţiunea „domiciliu legal şi obişnuit” va avea următorul cuprins:
     „domiciliu legal şi obişnuit – şedere legală a persoanei pe o perioadă nedeterminată de timp în baza documentelor oficiale eliberate de autorităţile statului de primire.”
    2. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 17. Condiţiile naturalizării
    (1) Cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere străinului cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care:
    a) are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin în ultimii 10 ani. Pentru apatrizi, refugiaţi şi beneficiari de azil politic, termenul respectiv constituie 8 ani; sau
    b) are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani înaintea împlinirii vîrstei de 18 ani; sau
    c) este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani şi are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani; sau
    d) are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani la părinţi sau la copii (inclusiv înfietori sau înfiaţi) cetăţeni ai Republicii Moldova; precum şi
    e) cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei; şi
    f) susţine testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat; şi
    g) are surse legale de existenţă.
    (2) Procedura de evaluare a nivelului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei şi a limbii de stat de către solicitantul cetăţeniei Republicii Moldova se stabileşte de Guvern.
    (3) Termenul de şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova a străinului se calculează de la data autorizării de către autorităţile Republicii Moldova a şederii acestuia pe teritoriul ţării. Data autorizării şederii se consideră data eliberării de către autorităţile competente a documentului care confirmă dreptul de şedere al străinului pe teritoriul Republicii Moldova. Dovada şederii legale şi continue se face cu documentele oficiale, eliberate de autorităţile competente ale Republicii Moldova, sau în baza informaţiei din Registrul de stat al populaţiei.
    (4) Şederea străinului pe teritoriul Republicii Moldova se consideră legală şi continuă în cazul în care, ulterior autorizării şederii:
    a) străinul nu a emigrat din Republica Moldova;
    b) străinului nu i-a fost anulat sau revocat dreptul de şedere, nu i-a încetat sau nu i-a fost anulat statutul de apatrid sau de refugiat;
    c) prelungirea dreptului de şedere este consecutivă.
    (5) În cazul străinului care, pe perioada şederii legale pe teritoriul Republicii Moldova, şi-a schimbat statutul juridic, se ia în calcul termenul de aflare conform statutului anterior, dacă acest termen este continuu.”
    3. La articolul 20 alineatul (1), litera e) va avea următorul cuprins:
    „e) nu întruneşte integral condiţiile pentru dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova, stabilite de prezenta lege.”
    4. La articolul 22 alineatul (1), cuvintele „persoanei care a împlinit vîrsta de 18 ani,” se substituie cu cuvîntul „solicitantului”.
    5. La articolul 28:
    litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) primesc de la persoanele cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţiile prezentei legi, cereri privind dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova prin naturalizare şi privind redobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova, verifică documentele prezentate, adună date despre solicitant, întocmesc o notă informativă şi, împreună cu avizele Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi cu cererea solicitantului, le expediază Preşedintelui Republicii Moldova spre soluţionare;”
    literele c) şi d) vor avea următorul cuprins:
    „c) determină apartenenţa sau neapartenenţa persoanelor la Republica Moldova;
    d) înaintează Preşedintelui Republicii Moldova propuneri întemeiate privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova;”.
    6. La articolul 29 literele a), b) şi c) vor avea următorul cuprins:
    „a) primesc de la persoane cu domiciliul legal şi obişnuit în străinătate, în condiţiile prezentei legi, cereri privind cetăţenia, adună date despre solicitant, verifică documentele prezentate şi, împreună cu nota informativă a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, cu avizul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi cu cererea solicitantului, le expediază Preşedintelui Republicii Moldova spre soluţionare;
    b) determină apartenenţa sau neapartenenţa persoanelor la Republica Moldova;
    c) înaintează Preşedintelui Republicii Moldova propuneri întemeiate privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova;”.
    7. La articolul 40, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Persoana domiciliată legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova care a pierdut cetăţenia Republicii Moldova primeşte de la  autoritatea competentă pentru străini actul de identitate conform statutului persoanei, după caz.”
    Art. II. – Guvernul, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
    Art. III. – Prezenta lege intră în vigoare la 3 luni de la data publicării.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                                        Igor CORMAN

    Nr. 24. Chişinău, 13 martie 2014.