HGC290/2014 ID intern unic: 352714 Версия на русском | Fişa actului juridic | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() Republica Moldova | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GUVERNUL | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
HOTĂRÎRE
Nr. 290
din 22.04.2014 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului nr. 774 din 3 iulie 2007 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Publicat : 30.04.2014 în Monitorul Oficial Nr. 103 art Nr : 321 Data intrarii in vigoare : 01.01.2015 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Guvernul HOTĂRĂŞTE: 1. Hotărîrea Guvernului nr. 774 din 3 iulie 2007 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Zahăr. Producerea şi comercializarea” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 103-106, art. 821), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1) preambulul hotărîrii va avea următorul cuprins: „În conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.176-181, art.513), cu modificările şi completările ulterioare”; 2) Reglementarea tehnică „Zahăr. Producerea şi comercializarea”: a) la punctul 3, noţiunea „zahăr alb” se exclude; b) punctul 18 va avea următorul cuprins: „18. În funcţie de indicatorii de calitate, zahărul cristal se clasifică în trei categorii: zahăr extra alb – zahăr alb rafinat cu destinaţie alimentară cu fracţia masică de zaharoză de minimum 99,85% (în raport cu substanţa uscată); zahăr alb – zahăr alb de calitate standard cu destinaţie alimentară sau de materie primă pentru industria alimentară; zahăr semialb – zahăr cu destinaţie alimentară sau de materie primă pentru industria alimentară cu fracţia masică de zaharoză de minimum 99,55% (în raport cu substanţa uscată).”; c) la punctul 30, după cuvintele „consumul uman” se introduc cuvintele „şi pentru industrie”; d) punctul 32 va avea următorul cuprins: „32. Zahărul plasat în comerţ pentru consumul uman trebuie să fie marcat, în mod obligatoriu, în conformitate cu prevederile actelor legislative şi normative în vigoare, să conţină informaţiile necesare (adresa, denumirea producătorului, importatorul, ambalatorul, termenul de valabilitate, masa netă şi abaterile posibile, denumirea deplină a produsului, data fabricării şi ambalării, marca producătorului, condiţiile de păstrare, valoarea energetică, marca naţională de conformitate SM cu numărul organismului de certificare), astfel încît consumatorul să fie informat deplin şi corect la momentul cumpărării produsului.”; 3) anexa nr.1 va avea următorul cuprins: „Anexa nr. 1
la Reglementarea tehnică
„Zahăr. Producerea şi comercializarea” Caracteristicile organoleptice pentru zahăr
4) anexa nr.2: tabelul de la litera a) va avea următorul cuprins: „a) pentru zahărul cristal:
tabelul de la litera c): la poziţia „Fracţia masică de umiditate (în raport cu substanţa uscată), % maximum”, cifra „0,20” se substituie cu cifra „0,06” ; la poziţia „Coloraţie în soluţie, unităţi ICUMSA, maximum”, cifra „104,0” se substituie cu cifra „90,0”. 2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 1 ianuarie 2015. PRIM-MINISTRU Iurie LEANCĂ Contrasemnează: Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov Nr. 290. Chişinău, 22 aprilie 2014. |