LPC115/2014
ID intern unic:  354073
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 115
din  03.07.2014
pentru completarea Legii nr. 21 din 1 martie 2013
cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie
Publicat : 01.08.2014 în Monitorul Oficial Nr. 217-222     art Nr : 465
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 21 din 1 martie 2013 cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 64–68, art. 201), cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după noţiunea „activitate de creaţie în domeniul literaturii, artei şi al jurnalismului” se introduce noţiunea „indemnizaţia de merit” cu următorul cuprins:
    „indemnizaţia de merit – formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viaţă, pentru merite în domeniul creaţiei, personalităţilor notorii care au împlinit vîrsta de 60 de ani şi sînt rezidenţi în Republica Moldova;”.
     2. După capitolul IV se introduce capitolul IV1 cu următorul cuprins:
„Capitolul IV1
INDEMNIZAŢIA DE MERIT
    Articolul 221. Instituirea indemnizaţiei de merit
    Se instituie indemnizaţia de merit pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în următoarele domenii ale culturii: creaţie muzicală, creaţie interpretativă, creaţie cinematografică, creaţie literară, artă plastică, artă teatrală, arhitectură, patrimoniu cultural naţional mobil şi imobil.
    Articolul 222. Acordarea indemnizaţiei de merit
    Indemnizaţia de merit se acordă personalităţilor notorii din domeniile specificate la art. 221, rezidente în Republica Moldova, care nu dispun de indemnizaţii similare ale altor state.
    Articolul 223. Propunerile pentru acordarea
                           indemnizaţiei de merit
    Propunerile pentru acordarea indemnizaţiei de merit se întocmesc anual de Ministerul Culturii pe baza propunerilor uniunilor de creaţie şi se înaintează spre nominalizare Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei de merit.
    Articolul 224. Constituirea Comisiei naţionale pentru
                            acordarea indemnizaţiei de merit
    (1) Prin prezenta lege se instituie Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, denumită în continuare Comisia naţională, compusă din preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, ministrul culturii, ministrul finanţelor, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, preşedintele Uniunii Arhitecţilor, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, preşedintele Uniunii Cineaştilor, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, preşedintele Uniunii Muzicienilor, preşedintele Uniunii Scriitorilor, preşedintele Uniunii Teatrale.
    (2) Regulamentul de funcţionare a Comisiei naţionale, precum şi criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit sînt stabilite în anexele nr. 1 şi nr. 2, părţi integrante ale prezentei legi.
    Articolul 225. Cuantumul şi numărul indemnizaţiei
                            de merit
    (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu un salariu mediu pe economie, realizat conform datelor statistice în anul precedent, şi este neimpozabil.
    (2) Numărul indemnizaţiilor de merit acordate anual se stabileşte de Comisia naţională.
    (3) Numărul  indemnizaţiilor de merit, precum şi volumul alocaţiei bugetare acordate anual se stabilesc anual prin legea bugetului de stat.”
    3. Legea se completează cu anexele nr. 1 şi nr. 2 cu următorul cuprins:
„Anexa nr. 1

Regulamentul de funcţionare a Comisiei naţionale
pentru acordarea indemnizaţiei de merit
Capitolul  I
DISPOZIŢII GENERALE
    Articolul 1. Componenţa Comisiei naţionale
    Comisia naţională este compusă din:
    – preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media;
    – preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie;
    – ministrul culturii;
    – ministrul finanţelor;
    – ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei;
    – preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor;
    – preşedintele Uniunii Arhitecţilor;
    – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici;
    – preşedintele Uniunii Cineaştilor;
    – preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor;
    – preşedintele Uniunii Muzicienilor;
    – preşedintele Uniunii Scriitorilor;
    – preşedintele Uniunii Teatrale.
    Articolul 2. Nominalizarea beneficiarilor de
                       indemnizaţie de merit
    (1) Comisia naţională nominalizează personalităţile notorii din domeniile specificate la art. 221 din prezenta lege, rezidente în Republica Moldova, care nu dispun de indemnizaţii similare ale altor state, pentru acordarea indemnizaţiei de merit, pe baza propunerilor înaintate de uniunile de creaţie şi întocmite de Ministerul Culturii şi a criteriilor de atribuire a indemnizaţiei de merit.
    (2) Hotărîrile prin care Comisia naţională nominalizează personalităţile notorii din Republica Moldova pentru acordarea indemnizaţiei de merit se examinează în cadrul elaborării legii anuale a bugetului de stat.
    (3) Comisia naţională analizează şi soluţionează contestaţiile privind nominalizările în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora la secretariatul Comisiei naţionale.
Capitolul  II
ŞEDINŢELE  COMISIEI  NAŢIONALE
    Articolul 3. Modul de funcţionare a Comisiei naţionale
    (1) Şedinţele Comisiei naţionale sînt conduse de preşedintele acesteia, care este ales în cadrul primei şedinţe din anul respectiv, pe un termen de un an.
    (2) În vederea nominalizării personalităţilor notorii din Republica Moldova pentru acordarea indemnizaţiei de merit, Comisia naţională se întruneşte în şedinţe ordinare şi în şedinţe extraordinare.
    (3) Convocarea şedinţelor Comisiei naţionale se face de către secretariatul acesteia, cu cel puţin 5 zile înainte de data şedinţei.
    (4) Şedinţele Comisiei naţionale se desfăşoară la sediul Ministerului Culturii.
    Articolul 4. Participarea altor persoane
                       la şedinţele Comisiei naţionale
    La propunerea membrilor Comisiei naţionale, la şedinţele Comisiei naţionale pot fi invitate şi alte persoane a căror participare este utilă pentru adoptarea hotărîrilor de nominalizare a personalităţilor notorii din Republica Moldova pentru acordarea indemnizaţiei de merit.
    Articolul 5. Şedinţele Comisiei naţionale
    (1) Şedinţele Comisiei naţionale au loc în prezenţa a 50%+1 din membrii săi.
    (2) Membrii Comisiei naţionale care, din motive obiective, nu pot participa la şedinţă sînt reprezentaţi de adjuncţii lor.
    (3) Hotărîrile de nominalizare a personalităţilor notorii din Republica Moldova sînt adoptate de Comisia naţională cu votul majorităţii membrilor şi reprezentanţilor prezenţi la şedinţe.
    (4) Procesele-verbale ale şedinţelor Comisiei naţionale se redactează de secretariatul acesteia şi sînt înscrise într-un registru special deschis în acest scop şi se semnează de preşedintele şedinţei.
Capitolul  III
ACTIVITATEA EXECUTIVĂ ŞI DE SECRETARIAT
A COMISIEI NAŢIONALE
    Articolul 6. Grupurile de lucru
    (1)  Comisia naţională poate constitui grupuri de lucru pe domenii de activitate. Grupurile de lucru sînt formate din reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici, Uniunii Arhitecţilor, Uniunii Cineaştilor, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunii Muzicienilor, Uniunii Teatrale, Uniunii Scriitorilor, Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice.
    (2) Grupurile de lucru analizează documentele depuse pentru acordarea indemnizaţiei de merit şi verifică respectarea criteriilor prevăzute în anexa nr. 2.
    Articolul 7. Secretariatul Comisiei naţionale
    (1) Activitatea executivă, precum şi logistica necesară desfăşurării activităţii Comisiei naţionale sînt asigurate de Ministerul Culturii.
    (2) Persoanele care vor asigura activitatea executivă şi de secretariat a Comisiei naţionale şi care constituie secretariatul acesteia sînt desemnate de către ministrul culturii.
    Articolul 8. Atribuţiile secretariatului Comisiei naţionale
    (1) Secretariatul Comisiei naţionale exercită următoarele atribuţii principale:
    a) centralizează şi difuzează membrilor Comisiei naţionale, pentru a fi supuse dezbaterii în cadrul şedinţelor, propunerile de nominalizare pentru atribuirea indemnizaţiei de merit;
    b)  informează membrii Comisiei naţionale despre convocarea şedinţelor ordinare şi extraordinare, despre ordinea de zi a acestora şi transmite materialele ce urmează a fi supuse dezbaterii;
    c) întocmeşte şi ţine evidenţa proceselor-verbale ale şedinţelor într-un registru special deschis în acest scop;
    d) redactează hotărîrile Comisiei naţionale;
    e) primeşte şi asigură examinarea corespondenţei adresate Comisiei naţionale, inclusiv a contestaţiilor;
    f) face publice deciziile Comisiei naţionale cu privire la nominalizarea personalităţilor notorii pentru acordarea indemnizaţiei de merit.
    (2) Secretariatul Comisiei naţionale exercită orice alte sarcini necesare bunei desfăşurări a activităţii Comisiei naţionale.

Anexa nr. 2

Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit
Capitolul  I
DISPOZIŢII  GENERALE
    Articolul 1. Acordarea indemnizaţiei de merit
    (1) Indemnizaţia de merit se acordă personalităţilor notorii rezidente în Republica Moldova, care nu dispun de indemnizaţii similare ale altor state, pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi remarcabile în următoarele domenii ale culturii: creaţie muzicală, creaţie interpretativă, creaţie cinematografică, creaţie literară, artă plastică, artă teatrală, arhitectură, patrimoniu cultural naţional mobil şi imobil.
    (2) Indemnizaţia de merit se acordă persoanelor nominalizate de Comisia naţională în temeiul îndeplinirii tuturor criteriilor de atribuire a indemnizaţiei de merit.
    Articolul 2. Dreptul la plata indemnizaţiei de merit
    Persoanele nominalizate de Comisia naţională au dreptul la plata indemnizaţiei de merit începînd cu luna următoare celei în care beneficiarul a fost nominalizat de această comisie.
    Articolul 3. Modul de plată a indemnizaţiei de merit
    (1) Ministerul Culturii va prevedea în bugetul propriu fondurile de la bugetul de stat destinate acordării indemnizaţiei de merit.
    (2) Plata indemnizaţiei de merit se face lunar de Ministerul Culturii.
    Articolul 4. Garanţiile de acordare a indemnizaţiei
                       de merit
    (1) Indemnizaţia de merit se acordă pe viaţă.
    (2) Comisia naţională poate revoca hotărîrea de nominalizare pentru acordarea indemnizaţiei de merit în cazuri temeinic motivate.
    Articolul 5. Documentele de confirmare a criteriilor
    (1) În vederea acordării indemnizaţiei de merit, potenţialii beneficiari vor depune la Ministerul Culturii următoarele documente:
    a) curriculum vitae;
    b) documentele care confirmă îndeplinirea criteriilor de atribuire a indemnizaţiei de merit;
    c) recomandarea din partea uniunilor de creaţie;
    d) declaraţia pe proprie răspundere precum că nu este beneficiar al unei indemnizaţii similare a altui stat.
    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi depuse pînă la data de 15 martie a fiecărui an.
    Articolul 6. Modul de examinare a documentelor
    (1) Documentele pentru acordarea indemnizaţiei de merit se depun la secretariatul Comisiei naţionale.
    (2) Secretariatul Comisiei naţionale analizează documentele depuse şi verifică îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 5 alin. (1) din prezenta anexă.
    (3) Daca se constată ca sînt îndeplinite cerinţele prevăzute, documentele se înaintează Comisiei naţionale care le examinează şi decide.
    Articolul 7. Beneficiarii indemnizaţiei de merit
    Indemnizaţia de merit se poate acorda persoanelor care au împlinit vîrsta de 60 de ani.
Capitolul  II
CRITERII DE ATRIBUIRE A INDEMNIZAŢIEI
DE MERIT
    Articolul 8. Domeniul creaţiei muzicale
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul creaţiei muzicale sînt următoarele:
    a) compoziţii muzicale prestigioase în genurile: operă, balet, operetă, muzical; muzică simfonică (simfonii, concerte etc.); muzică de cameră (cvartete, sonate, lieduri etc.); muzică corală; muzică uşoară şi jazz;
    b) creaţii muzicologice de anvergură în bizantinologie, istoriografie, analiză a creaţiei, eseistică, lexicografie, folcloristică, cronică muzicală;
    c) premii naţionale şi internaţionale;
    d) premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor;
    e) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    f) prezenţe internaţionale;
    g) participări la concursuri, jurii, festivaluri;
    h) vechime în domeniul creaţiei;
    i) discografie (pentru creaţia muzicală);
    j) lucrări tipărite;
    k) valoare recunoscută public.
    Articolul 9. Domeniul creaţiei interpretative
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul creaţiei interpretative sînt următoarele:
    a) prezenţă prestigioasă pe podiumul de concert, pe scena teatrului de operă şi balet şi pe alte scene de nivel naţional;
    b) repertoriu vast – titluri, roluri;
    c) premiere – prime audiţii;
    d) turnee în străinătate;
    e) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice, premii;
    f) vechime artistică;
    g) discografie;
    h) valoare recunoscută public.
    Articolul 10. Domeniul cinematografiei
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul cinematografiei sînt următoarele:
    a) număr de filme realizate din diferite genuri de creaţie cinematografică;
    b) vechime în activitatea cinematografică;
    c) premii obţinute la concursuri şi festivaluri cinematografice internaţionale;
    d) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    e) activitate publicistică şi titluri ştiinţifice în domeniul de specialitate.
    Articolul 11. Domeniul literar
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul literar sînt următoarele:
    a) opere literare de valoare recunoscute public;
    b) premii ale Uniunii Scriitorilor;
    c) premii naţionale şi internaţionale;
    d)  traduceri;
    e)  distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    f)  participări la concursuri, jurii, festivaluri;
    g)  vechime în domeniul creaţiei literare;
    h)  lucrări editate;
    i) recenzii şi cronici la cărţile publicate, semnate de critici de prestigiu şi apărute în reviste literare şi culturale.
    Articolul 12. Domeniul arhitecturii
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul arhitecturii sînt următoarele:
    a)  merite deosebite la concursuri publice naţionale şi internaţionale;
    b)  premii ale Uniunii Arhitecţilor;
    c)  merite deosebite în creaţia de arhitectură şi urbanism, confirmate de organizaţiile profesionale din ţară şi de peste hotare;
    d)  distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice.
    Articolul 13. Domeniul artelor plastice
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul artei plastice sînt următoarele:
    a) premii acordate de Uniunea Artiştilor Plastici sau de alte instituţii naţionale abilitate, fundaţii sau asociaţii naţionale şi internaţionale recunoscute;
    b) premii internaţionale la concursuri recunoscute (bienale, trienale) sau premii ale academiilor internaţionale;
    c) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    d) activitate expoziţională recunoscută de critica de specialitate din ţară şi din străinătate;
    e)  materiale de specialitate publicate (critică de artă, articole în reviste de specialitate);
    f) autori de opere în colecţiile  muzeelor din ţară şi din străinătate.
    Articolul 14. Domeniul teatrului
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul teatral sînt următoarele:
    a) valoare artistică recunoscută public;
    b) vechime în activitatea teatrală şi cinematografică;
    c) premii obţinute la concursuri şi festivaluri teatrale şi cinematografice;
    d) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    e) turnee de prestigiu în ţară şi în străinătate;
    f) materiale de specialitate publicate (critică de artă, articole în reviste de specialitate).
    Articolul 15. Domeniul patrimoniului cultural
                          naţional mobil şi imobil
    Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil sînt următoarele:
    a) merite deosebite în domeniul cercetării, evidenţei, conservării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice;
    b) merite deosebite în domeniul cercetării, evidenţei, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a bunurilor culturale mobile în scopul cunoaşterii, educării şi recreării;
    c) publicarea de materiale de specialitate;
    d) titluri ştiinţifice în domeniul patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil;
    e) distincţii naţionale şi internaţionale, titluri onorifice;
    f) premii obţinute;
    g) vechime în activitatea de specialitate;
    h) invenţii şi inovaţii în domeniul de activitate.”
    Art. II. – (1) Guvernul, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
    (2) Pentru anul 2014, achitarea indemnizaţiei de merit se efectuează din bugetul de stat, în limitele alocaţiilor bugetare aprobate pe anul respectiv.
    (3) În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Comisia naţională se va întruni în prima şedinţă.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                                 Igor CORMAN

    Nr. 115. Chişinău, 3 iulie 2014.