HCNSPC2/2014
ID intern unic:  354562
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CENTRUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
HOTĂRÎRE Nr. 2
din  01.08.2014
cu privire la instruirea igienică a angajaţilor
Publicat : 29.08.2014 în Monitorul Oficial Nr. 256-260     art Nr : 1267
    În scopul supravegherii de stat a sănătăţii publice la compartimentul instruirea igienică a angajaţilor şi în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (5) şi art.45 ale Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de supraveghere de stat a sănătăţii publice, art.6 alin. (5), şi în temeiul Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, structurii şi efectivului-limită ale aparatului central al acestuia, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 397 din 31 mai 2011,
HOTĂRĂSC:
    1. Se aprobă Regulamentul privind instruirea igienică a angajaţilor (se anexează).
    2. Conducătorii instituţiilor Serviciului de supraveghere de stat a sănătăţii publice:
    1) vor asigura organizarea şi desfăşurarea instruirii igienice obligatorie a angajaţilor din teritoriul deservit;
    2) vor întocmi anual şi la necesitate lista angajaţilor ce necesită instruire igienică obligatorie;
    3) vor aproba programe de instruire igienică, specifice profesiilor în baza programelor-tip;
    4) vor coopta la necesitate specialişti din alte domenii pentru instruirea igienică. conform programelor aprobate;
    5) vor asigura condiţii optimale pentru buna desfăşurare a instruirii igienice.
    3. Conducătorii unităţilor persoanelor juridice, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, vor asigura prezenţa angajaţilor la instruirea igienică.
    4. Centrul Naţional de Sănătate Publică (dl Mihail Pîsla):
    1) va acorda centrelor de sănătate publică teritoriale suport informaţiv-metodic privind organizarea şi desfăşurarea instruirii igienice;
    2) va asigura publicarea hotărîrii menţionate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    5. Se abrogă Hotărîrea medicului-şef sanitar de stat al Republicii Moldova nr.9 din 1 iunie 2007 „Privind Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea instruirii igienice a unor categorii de angajaţi (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 198-202, art.714).
    6. Controlul executării prezentei hotărîri se atribuie dlui Mihail Pîsla, adjunctul medicului-şef sanitar de stat al Republicii Moldova.

    MEDICUL-ȘEF SANITAR DE STAT
    AL REPUBLICII MOLDOVA                                              Svetlana COTELEA

    Nr. 2. Chişinău, 1 august 2014.


Aprobat:
la Hotărîrea medicului-şef
sanitar de stat al RM
nr.2 din  01.08. 2014
REGULAMENTUL
privind instruirea igienică a angajaţilor
I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul privind instruirea igienică a angajaţilor (în continuare Regulament) este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 10 din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Legii nr. 113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor, Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 384 din 12 mai 2010 „Cu privire la Serviciul de supraveghere de stat a sănătăţii publice”, Hotărîrii Guvernului nr. 1045 din 5 octombrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, precum şi altor regulamente sanitare.
    2. Regulamentul are drept scop determinarea principiilor de organizare şi desfăşurare a instruirii igienice a angajaţilor din ramurile economiei naţionale în scopul prevenirii bolilor transmisibile, netransmisibile, profesionale şi a intoxicaţiilor şi otrăvirilor.
    3. Instruirea igienică este obligatorie pentru angajaţii unităţilor persoanelor juridice, cu risc sporit de răspîndire a bolilor transmisibile, netransmisibile şi profesionale, indiferent de forma lor juridică de organizare şi tipul de proprietate.
    4. Lista profesiilor ce necesită instruire igienică obligatorie este elaborată în conformitate cu anexa nr. 1.
II. Cerinţe privind organizarea şi
desfăşurarea instruirii igienice

    5. Instituţiile Serviciului de supraveghere de stat a sănătăţii publice desfăşoară instruirea igienică, conform unui plan anual de instruire şi în bază de contract pentru prestări servicii, încheiat cu conducătorul întreprinderii/organizaţiei, angajaţii cărora urmează să fie instruiţi.
    6. Planul anual de instruire este elaborat în baza unui Program-tip de instruire igienică pentru angajaţi, conform anexei nr.2.
    7. În cadrul instruirii igienice se vor utiliza diferite forme de instruire, inclusiv: prelegere, prezentare Power Point, metode interactive, filme etc.
    8. Cursul de instruire igienică se va finaliza cu susţinerea unui examen. Examinarea este efectuată de comisia numită prin ordinul medicului-şef al Centrului de Sănătate Publică teritorial.
    9. Examenul se consideră susţinut (admis) în cazul cînd persoana posedă cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a evita riscurile pentru sănătate cauzate de activitatea profesională.
    10. Persoanele care nu au frecventat cursul de instruire igienică sau nu au susţinut examenul nu sunt admise la locul de muncă.
    11. Rezultatele examenelor se înregistrează în procesul-verbal de susţinere a examenului de instruire igienică, conform anexei nr. 3 şi un exemplar se prezintă conducătorului întreprinderii/organizaţiei, angajaţii cărora au fost instruiţi.
    12. Data susţinerii examenului şi permisiunea de a activa în domeniul dat se înscriu în fişa medicală a angajatului, confirmată prin ştampila instituţiei Serviciului de supraveghere de stat a sănătăţii publice, care a organizat instruirea.
    13. După susţinerea examenului, angajaţilor li se eliberează Certificatul de instruire igienică, conform anexei nr. 4.
III. Dispoziţii finale
    14. Responsabilitatea pentru instruirea igienică îi revine conducătorilor întreprinderii/organizaţiei, angajaţii cărora urmează să fie instruiţi.
    15. Costul instruirii igienice se calculează conform tarifelor pentru serviciile din sfera sănătăţii publice, prestate persoanelor fizice şi juridice, aprobate în modul stabilit prin Hotărîrea Guvernului nr. 533 din 13 iulie 2011.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4