OMDRCC152/2014
ID intern unic:  354862
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI CONSTRUCŢIILOR
ORDIN Nr. 152
din  08.09.2014
cu privire la modificarea Regulamentului privind
procedura generală de evaluare a conformităţii
produselor pentru construcţii
Publicat : 30.09.2014 în Monitorul Oficial Nr. 290-292     art Nr : 1375     Data intrarii in vigoare : 30.09.2014
    În temeiul articolului 30 din Legea Republicii Moldova nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii (Monitorul Oficial, 2012, nr. 46-47, art.136) şi în scopul realizării implementării Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.611 din 11 august 2011 „Cu privire la modificarea anexei la Hotărîrea Guvernului nr. 226 din 29 februarie 2008” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.134, art.675),
ORDON:
    1. Se aprobă modificarea nr.1 la Regulamentul privind procedura generală de evaluare a conformităţii produselor pentru construcţii, aprobat prin ordinul ministrului dezvoltării regionale şi construcţiilor nr.40 din 28 iunie 2011 „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura generală de evaluare a conformităţii produselor pentru construcţii” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.135-138, art.1145), conform anexei.
    2. Direcţia construcţii, materiale de construcţii şi tehnologii moderne va asigura publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare după data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    4. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina dlui Anatolie Zolotcov, viceministru.

    MINISTRUL DEZVOLTĂRII
    REGIONALE ȘI CONSTRUCȚIILOR                             Marcel RĂDUCAN

    Nr. 152. Chişinău, 8 septembrie 2014.


Anexă
la ordinul ministrului dezvoltării
regionale şi construcţiilor
nr. 152 din 08. 09. 2014
Modificarea nr.1
la Regulamentul  privind procedura generală de evaluare
 a conformităţii produselor pentru construcţii aprobat prin
ordinul ministrului dezvoltării regionale şi construcţiilor
 nr.40 din 28 iunie 2011 (Monitorul Oficial al Republicii
Moldova, 2011, nr.135-138, art.1145)

    1. La punctul 3, sintagma „Legii nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 141-145, art. 566)” se substituie cu sintagma „Legii Republicii Moldova nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii (Monitorul Oficial, 2012, nr. 46-47, art.136)”.
    2. La punctul 5, sintagma „Legea nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii” se substituie cu sintagma „Legea Republicii Moldova nr.235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii”.
    3. Punctul 13 va avea următorul cuprins:
    „13. La evaluarea conformităţii produselor pentru construcţii din domeniul reglementat şi nereglementat se aplică sistemele de certificare expuse în Anexa 2 la prezentul Regulament.”.
    4. La punctul 14 sintagma „Schemele de certificare” şi „Schema de certificare” se substituie respectiv cu sintagma „Sistemele de certificare” şi „Sistemul de certificare”.
    5. Punctul 17 va avea următorul cuprins:
    „17. Termenul de valabilitate al certificatului de conformitate eliberat pentru produsele din domeniul construcţiilor reglementat se stabileşte în funcţie de nivelul  de pregătire a fabricantului:
    a) 1 an cu supraveghere după 6 luni – pentru întreprinderile care certifică produsele pentru prima dată, nu dispun de laborator de încercări, au contract încheiat cu un laborator acreditat, demonstrează prezenţa încercărilor periodice necesare efectuate, asigură în permanenţă calitatea produselor;
    b) 2 ani cu supraveghere o dată la  6 luni – pentru întreprinderile care certifică produsele a doua oară şi mai mult, nu dispun de laborator de încercări, au contract încheiat cu un laborator acreditat, demonstrează prezenţa încercărilor periodice necesare efectuate, asigură în permanenţă calitatea produselor;
    c) 3 ani cu supraveghere o dată pe an – pentru întreprinderile care au un laborator de încercări acreditat, precum şi posibilitatea de a efectua încercări periodice necesare în conformitate cu cerinţele standardelor conexe şi demonstrează aceasta, asigură în permanenţă calitatea produselor.
    6. La punctul 24:
    - litera d), sintagma „Legea cu privire la evaluarea conformităţii produselor nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu modificările şi completările ulterioare” se substituie cu sintagma „Legea Republicii Moldova nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii”;
    - litera p), sintagma „Legii cu privire la evaluarea conformităţii produselor nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu modificările şi completările ulterioare” se substituie cu sintagma „Legii Republicii Moldova nr. 235 din 01 decembre 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii”.
    7. Anexa 2 va avea următorul cuprins:
„ Anexa 2
Evaluarea şi aplicarea
sistemelor de evaluare a conformităţii produselor pentru construcţii
    La evaluarea şi verificarea constantei performanţei/ conformităţii a produselor pentru construcţii din domeniul reglementat şi nereglementat se aplică următoarele sisteme de certificare din Regulamentul (UE) nr.305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului:
    1. Sistemul 1+ – Declaraţia de  conformitate din partea fabricantului referitoare la  conformitatea caracteristicilor esenţiale ale produsului pentru construcţii pe baza următoarelor elemente:
    (a) fabricantul efectuează:
    (i) controlul producţiei în fabrică;
    (ii) încercarea suplimentară a eşantioanelor prelevate în fabrică în conformitate cu un plan de încercări prestabilit;
    (b) organismul recunoscut de certificare a produselor emite certificatul de conformitate a produsului pe baza:
    (i) determinării produsului-tip pe baza încercării de tip (inclusiv eşantionarea), a calculării de tip pe baza valorilor tabulare sau a documentaţiei descriptive a produsului;
    (ii) inspectării iniţiale a fabricii şi a controlului producţiei în fabrică;
    (iii) supravegherii şi evaluării continue a controlului producţiei în fabrică;
    (iv) încercării prin sondaj a unor eşantioane prelevate înaintea introducerii produsului pe piaţă.
    Sistemul 1+ se aplică la evaluarea conformităţii tuturor tipurilor de ciment şi armăturii pentru beton armat.
    2. Sistemul 2+ – Declaraţia de conformitate din partea fabricantului referitoare la  conformitatea caracteristicilor esenţiale ale produsului pentru construcţii pe baza următoarelor elemente:
    (a) fabricantul efectuează:
    (i) determinarea produsului-tip pe baza încercării de tip (inclusiv eşantionarea), a calculării de tip pe baza valorilor tabulare sau a documentaţiei descriptive a produsului;
    (ii) controlul producţiei în fabrică;
    (iii) încercarea eşantioanelor prelevate în fabrică în conformitate cu un plan de încercări prestabilit;
    (b) organismul recunoscut de certificare a produsului emite certificatul de conformitate a produsului pe baza:
    (i) inspectării iniţiale a fabricii şi a controlului producţiei în fabrică;
    (ii) supravegherii şi evaluării continue a controlului producţiei în fabrică.
    Sistemul 2+ se aplică la evaluarea conformităţii produselor pentru construcţii la întreprinderile care au un laborator de încercări acreditat sau atestat sau au contract încheiat cu un laborator acreditat, demonstrează prezenţa încercărilor periodice necesare efectuate în conformitate cu cerinţele standardelor conexe, asigură în permanenţă calitatea produselor.
    Sistemul 2+ se aplică la evaluarea conformităţii produselor pentru construcţii, cu excepţia tuturor tipurilor de ciment şi armăturii pentru beton armat.
    3. Sistemul 3 – Declaraţia de conformitate din partea fabricantului referitoare la conformitatea caracteristicilor esenţiale ale produsului pentru construcţii pe baza următoarelor elemente:
    (a) fabricantul efectuează:
    (i) controlul producţiei în fabrică;
    (ii) întreţinerea documentaţiei tehnice pentru produs;
    (b) organismul recunoscut de certificare a produsului emite certificatul de conformitate a produsului pe baza:
    (i) analizei documentaţiei tehnice pentru produs;
    (ii) determinării  şi identificării  produsului-tip pe baza încercării de tip (pe baza eşantionării efectuate de organismul de certificare recunoscut), a calculării de tip pe baza valorilor tabulare sau a documentaţiei descriptive a produsului;
    iii) încercării eşantioanelor prelevate în fabrică în conformitate cu standardele conexe efectuate într-un laborator de încercări recunoscut.
    Sistemul 3 se aplică la evaluarea conformităţii produselor pentru construcţii la microîntreprinderile şi întreprinderile care fabrică produse pentru construcţii reglementate de un standard conex şi care sunt fabricate în mod individual sau la comandă, care nu sunt realizate într-un proces de producţie în serie, ca răspuns la o comandă specifică, şi care sunt instalate într-o singură construcţie identificată.
    Întreprinderile care aplică un astfel de sistem trebuie să demonstreze că sînt calificate ca microîntreprinderi. Microîntreprindere înseamnă o microîntreprindere aşa cum este definită în Recomandarea Comisiei Europene din 6 mai 2003 privind definiţia întreprinderilor micro-, mici şi mijlocii. Microîntreprinderi sunt întreprinderile cu mai puţin de 10 persoane şi cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 20 mln. lei.
    4) Sistemul 3+ – Declaraţia de  conformitate din partea importatorului referitoare la conformitatea caracteristicilor esenţiale ale produsului pentru construcţii pe baza următoarelor elemente:
    a) importatorul efectuează:
    (i) întreţinerea documentaţiei tehnice pentru produs (contract, fişa tehnică, rezultate de încercări, declaraţia de conformitate de la producător);
    (ii)  asigură, în perioada în care un produs se află în responsabilitatea sa, astfel de condiţii de depozitare sau de transport care nu periclitează conformitatea cu cerinţele esenţiale stabilite;
    (b) organismul recunoscut de certificare a produsului emite certificatul de conformitate a produsului pe baza:
    (i) analiza documentaţiei tehnice pentru produs;
    (ii) identificarea produsului;
    (iii) încercarea eşantioanelor prelevate în depozite de organismul de certificare recunoscut, în conformitate cu standardele conexe­, efectuate într-un laborator de încercări recunoscut.
    Sistemul 3+ se aplică temporar, pînă la adoptarea şi implementarea legislaţiei europene de recunoaştere a declaraţiilor ţărilor producătoare, după o procedură determinată, pentru certificarea produselor provenite din import.
    NOTE:
    1. Sistemele menţionate la punctele 1-4 se aplică la evaluarea conformităţii produselor pentru construcţii, în conformitate cu standardele conexe în care nu sînt stabilite sisteme de evaluare şi verificare a  conformităţii. 
    2. În cazul în care în standardele conexe sînt stabilite sisteme de certificare, evaluarea şi verificarea  conformităţii se efectuează în conformitate cu sistemele menţionate în standardele conexe. 
    3.Certificatele de  conformitate pentru produsele evaluate după Sistemul 3 şi  Sistemul 3+  se acordă cu o perioadă de valabilitate de 1 an cu supravegherea  după 6 luni.
    4. Utilizarea de echipamente în afara laboratorului de încercări ale organismului  recunoscut:
    1) La cererea fabricantului şi în cazul în care există o justificare de natură tehnică, economică sau logistică, organismele  recunoscute pot decide să efectueze încercările menţionate pentru sistemele de evaluare şi verificare a conformităţii 1+ şi 3, sau pot decide ca aceste încercări să fie efectuate sub supravegherea lor, fie în fabricile care utilizează echipamentele de încercare ale laboratorului intern al fabricantului fie, cu consimţămîntul prealabil al fabricantului, într-un laborator extern, utilizînd echipamentele de încercare ale laboratorului respectiv.
Organismele recunoscute care efectuează astfel de încercări sunt desemnate în mod specific ca avînd competenţa de a desfăşura activităţi în afara propriilor echipamente de încercare acreditate.
    2) Înainte de efectuarea încercărilor respective, organismul recunoscut verifică dacă sunt îndeplinite cerinţele metodei de încercare şi evaluează dacă:
    a) echipamentul de încercare are un sistem de calibrare adecvat și dacă este asigurată trasabilitatea măsurătorilor;
    b) este asigurată calitatea rezultatelor încercării."