DPC1385/2014
ID intern unic:  355615
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 1385
din  21.11.2014
pentru completarea Decretului Preşedintelui
Republicii Moldova nr. 244-VII din 21 august 2012
Publicat : 28.11.2014 în Monitorul Oficial Nr. 352-357     art Nr : 667
    În temeiul articolului 6 alin. (5) şi alin. (6) din Legea cu privire la  simbolurile  publice,
    Preşedintele Republicii Moldova  d e c r e t e a z ă:
    Articol unic. - Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 244-VII din 21 august 2012 privind distincţiile Armatei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se completează cu literele b1), d) şi e) cu următorul cuprins:
    „b1) Medalia „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale;
    d) Medalia „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale;
    e) Medalia „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale”.
    2. Articolul 2 se completează cu literele c1), e) şi f) cu următorul cuprins:
    „c1) Statutul Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale;
    e) Statutul Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale;
    f) Statutul Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale”.
    3. Punctul 6 din Regulamentul cu privire la distincţiile Armatei Naţionale se completează cu subpunctele  21, 31 şi 32 cu următorul cuprins:
    „21) Medalia „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale”;
    31) Medalia „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale;
    32) Medalia „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale”.
    4. După Statutul Crucii „Pentru Serviciu Impecabil” a Armatei Naţionale se introduce Statutul Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale.
    După Statutul Medaliei „Consolidarea Frăţiei de Arme” a Armatei Naţionale se introduc Statutul Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale şi Statutul Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale.

    PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA               Nicolae TIMOFTI

    Nr. 1385-VII. Chişinău, 21 noiembrie 2014.

Aprobat
prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr.1385-VII din 21 noiembrie 2014

Statutul
Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale
    1. Medalia „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale se conferă militarilor şi persoanelor civile din Ministerul Apărării, Armata Naţională şi instituţiile subordonate ministerului, precum şi persoanelor oficiale ale Republicii Moldova pentru fapte deosebite săvîrşite în timpul îndeplinirii misiunilor ce prezintă risc pentru viaţă.
    2. Medalia poate fi conferită şi cetăţenilor străini.
    3. Medalia „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale continuă ideatic şi substituie Medalia „Pentru Merite Deosebite în Serviciul Militar”, instituită prin Ordinul ministrului apărării nr.140 din 25 august 2000.
    4. Persoanele cărora anterior le-a fost conferită Medalia „Pentru Merite Deosebite în Serviciul Militar” nu pot fi prezentate pentru conferirea Medaliei „Bărbăţie şi Curaj”.
    5. Însemnul Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur, cu diametrul de 30 mm.
    Pe avers, în centru, este reprezentat în relief un oştean moldovean medieval, stînd în picioare, privind în faţă, îmbrăcat în cămaşă lungă şi iţari, încins cu o curea, încălţat în cizme şi purtînd pe cap o căciulă de cîrlan. Oşteanul este înarmat în mîna dreaptă cu o suliţă cu vîrful în sus, sprijinită în pămînt lîngă piciorul drept, în cea stîngă cu un scut rectangular cu vîrful rotunjit şi încărcat cu două cruci suprapuse, iar la şoldul drept cu o spadă în teacă, atîrnată cu o curea peste umărul stîng. În exergă, de asemenea în relief, apare legenda cu litere capitale arhaizate, separată în două segmente flancînd ostaşul: „BĂRBĂŢIE / ŞI CURAJ”.
    Pe revers, în centru, este reprezentată în relief emblema Armatei Naţionale (o acvilă de aur cu aripile desfăcute în părţi, cruciată de argint, ţinînd în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stîngă un buzdugan, ambele de asemenea de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra   de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturnată, toate   de asemenea de aur; acvila broşează peste o cunună formată dintr-o ramură  de laur şi alta de stejar, ambele de aur, unite la bază cu o fundă tricoloră naţională) în întregime de aur.
    În partea superioară, însemnul este prevăzut cu tortiţă de suspensie prin care acesta se prinde cu un inel de baretă.
    Panglica distincţiei este din moar, lată de 25 mm, roşie, avînd pe margini cîte o dungă albastră, lată de 3 mm, flancată de ambele parţi de cîte o dungă albă, lată de 0,5 mm şi depărtată de la margine cu 3 mm.
    Panglica este îmbrăcată pe o bareta metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate, dotată jos cu un inel  de suspensie de culoarea însemnului, iar pe revers cu un sistem de prindere.
    Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm.
    Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, cu lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm, şi îmbrăcată cu panglica distincţiei.
Modelul desenat
al Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale


Modelul
brevetului aferent Medaliei „Bărbăţie şi Curaj” a Armatei Naţionale

Aprobat
prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr. 1385-VII din 21 noiembrie 2014

Statutul
Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale
    1. Medalia „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale se conferă militarilor şi persoanelor civile din Ministerul Apărării, Armata Naţională şi instituţiile subordonate ministerului, precum şi persoanelor fizice şi juridice din Republica Moldova pentru consolidarea cooperării interinstituţionale şi profesionale internaţionale.
    2. Medalia poate fi conferită persoanelor fizice şi juridice străine.
    3. Medalia „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale continuă ideatic şi substituie insigna „Recunoştinţa” a Ministerului Apărării, instituită prin Ordinul ministrului apărării nr.381 din 24 decembrie 2009.
    4. Persoanele cărora anterior le-a fost conferită insigna „Recunoştinţa” a Ministerului Apărării nu pot fi prezentate pentru conferirea Medaliei „Pentru Cooperare”.
    5. Însemnul Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur, cu diametrul de 30 mm.
    Aversul însemnului reprezintă o strîngere de mînă înconjurată de o cunună din două ramuri de măslin, totul în relief.
    Pe revers, în centru, este reprezentată în relief stema Armatei Naţionale în scut rectangular cu vîrful rotunjit (în cîmpul roşu o acvilă de aur cu aripile desfăcute în părţi, cruciată de argint, ţinînd în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stîngă un buzdugan, ambele de asemenea de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturnată, toate de asemenea de aur) în întregime de aur, iar în exergă, de asemenea în relief, apare legenda cu litere capitale, în limbile română şi latină, separată de două steluţe cu opt raze: „* PENTRU COOPERARE * PRO COOPERATIONE”.
    În partea superioară, însemnul este prevăzut cu tortiţă de suspensie prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă.
    Panglica distincţiei este din moar, lată de 25 mm, roşie şi dungată pe mijloc multicolor cu 11 dungi late de 1 mm, după cum urmează: o dungă albastră flancată simetric consecutiv de cîte o dungă albă, cîte o dungă verde, cîte o dungă albă, cîte o dungă neagră, cîte o dungă galbenă.
    Panglica este îmbrăcată pe o baretă metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate, dotată jos cu un inel de suspendare a însemnului de culoarea însemnului, iar pe revers cu un sistem de prindere.
    Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm.
    Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, cu lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm, şi îmbrăcată cu panglica distincţiei.
Modelul desenat
al Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale

Modelul
brevetului aferent Medaliei „Pentru Cooperare” a Armatei Naţionale

Aprobat
prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr. 1385-VII din 21 noiembrie 2014

Statutul
Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii”
a Armatei Naţionale
    1. Medalia „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale se conferă militarilor şi persoanelor civile din Ministerul Apărării, Armata Naţională şi instituţiile subordonate ministerului, precum şi persoanelor oficiale ale Republicii Moldova pentru manifestarea deosebită în timpul îndeplinirii misiunilor de serviciu cu caracter umanitar militar şi de menţinere a păcii în ţară sau peste hotare.
    2. Medalia poate fi conferită şi cetăţenilor străini.
    3. Însemnul Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur, cu diametrul de 30 mm, cu cant marginal în relief pe ambele feţe.
    Pe avers, în centru, sunt reprezentate în relief două spade încrucişate în săritoare, cu vîrfurile în jos, cantonate sus de un porumbel în zbor, cu aripile desfăcute, văzut din faţă, cu capul întors spre dextra şi purtînd o rămurică de măslin în cioc, iar în celelalte trei cantoane de cîte o stea cu opt raze.
    Pe revers, apare în relief Acvila Armatei Naţionale
(o acvilă de aur cu aripile desfăcute în părţi, cruciată de argint, ţinînd în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stîngă un buzdugan, ambele de asemenea de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturnată, toate de asemenea de aur) în întregime de aur,  iar sub ea, de asemenea în relief, legenda cu litere capitale, în patru rînduri: „PENTRU / MISIUNI UMANITARE / ŞI DE MENŢINERE / A PĂCII”.
    În partea superioară, însemnul este prevăzut cu tortiţă de suspensie prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă.
    Panglica distincţiei este din moar, lată de 25 mm, albă, avînd pe centru o dungă roşie lată de 5 mm şi flancată de ambele parţi consecutiv de cîte o dungă albastră şi una alb-albastru, fiecare lată de 2 mm, separate una de alta şi de margine prin dungi de culoarea fondului panglicii şi late de 2 mm.
    Panglica este îmbrăcată pe o bareta metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate, dotată jos cu un inel de suspensie de culoarea însemnului, iar pe revers cu un sistem de prindere.
Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm.
    Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, cu lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm, şi îmbrăcată cu panglica distincţiei.
Modelul desenat
al Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii”
a Armatei Naţionale

Modelul
brevetului aferent Medaliei „Pentru Misiuni Umanitare
şi de Menţinere a Păcii”
a Armatei Naţionale