HGC1035/2014
ID intern unic:  356354
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1035
din  31.12.2014
privind modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului
nr. 428 din 18 iunie 2012
Publicat : 23.01.2015 în Monitorul Oficial Nr. 11-21     art Nr : 2
    În temeiul art.11 lit. a), b) şi e) din Legea nr.179-XVI din 10 iulie 2008 cu privire la parteneriatul public-privat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.165-166, art.605), cu modificările şi completările ulterioare, al Legii ocrotirii sănătăţii nr.411-XIII din 28 martie 1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.34, art.373), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Hotărîrea Guvernului nr. 428 din 18 iunie 2012  „Cu privire la parteneriatul public-privat pentru prestarea serviciilor de radioterapie” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.126-129, art.465) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1)    în hotărîre:
    la punctul 1, cuvintele „Se propune pentru” se substituie cu cuvintele „Se propune”;
    se completează cu punctele 41 şi 42 cu următorul cuprins:
    „41. Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină vor asigura, în măsura maximă posibilă:
    1) bugetarea plăţii anuale totale datorate partenerului privat prin contractul de parteneriat public-privat la elaborarea proiectului legii anuale a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală;
    2) bugetarea finanţării contribuţiei Ministerului Sănătăţii la acoperirea plăţii anuale totale datorate partenerului privat prin contractul de parteneriat public-privat la elaborarea proiectului de lege anuală a bugetului de stat.
    42. Ministerul Sănătăţii va notifica, în termene cît mai restrînse, Consiliului Concurenţei constituirea proiectului de parteneriat public-privat pentru prestarea serviciilor de radioterapie în conformitate cu Legea nr. 139 din 15 iunie 2012 cu privire la ajutorul de stat, iar autorităţile vizate la pct. 5 vor implementa proiectul doar după emiterea deciziei Consiliului Concurenţei prin care se constată că măsura notificată nu constituie un ajutor de stat sau, după caz, a deciziei de autorizare a ajutorului de stat, cu sau fără condiţii, doar dacă condiţiile sau obligaţiile prevăzute de decizia Consiliului Concurenţei pot fi îndeplinite de către Ministerul Sănătăţii, de alte autorităţi sau instituţii relevante, precum şi de către partenerul privat.”;
    punctul 5 va avea următorul cuprins:
    „5. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, prin intermediul Agenţiei Proprietăţii Publice, şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în limitele competenţelor funcţionale.”;
    2) în Obiectivele şi condiţiile parteneriatului public-privat pentru serviciile de radioterapie din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice Institutul Oncologic, precum şi cerinţele generale privind selectarea partenerului privat:
    punctul 12:
    la subpunctul 1), sintagmele „cu suprafaţa de 1491,1 m2” şi „cu suprafaţa de 360 m2” se exclud;
    subpunctul 2) va avea următorul cuprins:
    „2) condiţiile de admitere a pacienţilor. Pacienţii internaţi la Institutul Oncologic şi pacienţii trataţi ambulatoriu vor fi admişi pentru tratament şi testări relevante în serviciul de radioterapie operat de partenerul privat în baza biletului de trimitere de la Institutul Oncologic, pînă la numărul maxim de trimiteri stabilit prin documentaţia de atribuire. În contract vor fi incluse şi cerinţele de raportare între Institutul Oncologic şi serviciul de radioterapie. Totodată, se va asigura dreptul pacienţilor la informare conform art.5 lit.g) din Legea nr.263-XVI din 27 octombrie 2005 cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului”;
    se completează cu punctele 13-15 cu următorul cuprins:
    „13. Comunicatul informativ, caietul de sarcini şi, după caz, contractul de constituire a parteneriatului public-privat privind prestarea serviciilor medicale vor specifica în mod expres că Ministerul Sănătăţii notifică Consiliului Concurenţei schema de finanţare prevăzută de proiect şi că data intrării în vigoare a  contractului şi implementării proiectului nu poate precede obţinerea de către Ministerul Sănătăţii de la Consiliul Concurenţei a deciziei prin care se constată că, măsura notificată nu constituie un ajutor de stat sau, după caz, a deciziei de autorizare a ajutorului de stat, cu sau fără condiţii. De asemenea, vor prevedea că dacă Consiliul Concurenţei emite o decizie de autorizare a ajutorului de stat cu condiţii care nu sînt acceptabile pentru Ministerul Sănătăţii sau care contravin documentaţiei de concurs ori, după caz, emite o decizie negativă, procedura de concurs va fi revocată de către Ministerul Sănătăţii, iar dacă contractul a fost deja încheiat, rezilierea acestuia nu va atrage răspunderea nici uneia dintre părţi. Revocarea procedurii de concurs sau încetarea contractului nu exclude dreptul Ministerului Sănătăţii să organizeze un nou concurs în alte condiţii, dacă acestea nu încalcă prevederile prezentei hotărîri.
    14. În funcţie de modelul de tranzacţie adoptat de către Comisia de selectare a partenerului privat, în măsura maximă posibilă, pentru bugetarea finanţării  plăţii anuale totale datorate partenerului privat prin contractul de constituire a parteneriatului public-privat privind prestarea serviciilor medicale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină va încheia cu Institutul Oncologic un contract de prestare a serviciilor medicale în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    15. Pentru suplinirea veniturilor partenerului privat din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, acesta va primi plăţi pînă la valoarea plăţii anuale totale datorate partenerului privat prin contractul de constituire a parteneriatului public-privat, în schimbul executării obligaţiilor sale privind punerea la dispoziţie a centrului de radioterapie într-o formă operaţională pentru pacienţi, iar în cazul insuficienţei finanţării, acestea vor fi acoperite din mijloacele bugetului de stat alocate anual Ministerului Sănătăţii.”

    PRIM-MINISTRU                                                      Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                    Andrian Candu
    Ministrul sănătăţii                                                       Andrei Usatîi
    Ministrul finanţelor                                                     Anatol Arapu

    Nr. 1035. Chişinău, 31 decembrie 2014.