HGC516/2016
ID intern unic:  364645
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 516
din  27.04.2016
cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului sanitar
privind formulele de început şi formulele de continuare
ale
preparatelor pentru sugari și copii mici
Publicat : 06.05.2016 în Monitorul Oficial Nr. 123-127     art Nr : 576
    În temeiul art. 6 din Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), cu modificările și completările ulterioare, art. 9 din Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), cu modificările și completările ulterioare, precum şi în vederea asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii populaţiei, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Regulamentul sanitar privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari și copii mici, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 338 din 11 mai 2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.82, art.390), se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) preambulul va avea următorul cuprins:
    „Regulamentul sanitar privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari și copii mici (în continuare – Regulament) transpune Directiva 2006/141/CE a Comisiei din 22 decembrie 2006 privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vîrstă mică și de modificare a Directivei 1999/21/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 401 din 30 decembrie 2006 și Regulamentul (CE) nr. 1243/2008 al Comisiei din 12 decembrie 2008, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) L 335 din 13 decembrie 2008, și Directiva 2013/46/CE a Comisiei, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 230/16 din 29 august 2013”;
    2) punctul 10:
    litera b) se completează în final cu cuvintele „care ar trebui să constituie doar o parte dintr-o alimentație diversificată, dar nu trebuie utilizat ca înlocuitor al laptelui matern în primele șase luni de viață”;
    se completează cu litera f) cu următorul cuprins:
    „f) data fabricării și termenul de valabilitate.”;
    3) anexa nr. 1 la Regulament:
    la punctul 8 litera a), poziția „amidon gelatinizat” se completează cu cuvintele „în mod natural fără gluten”;
    la punctul 10, litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) Formule de început pe bază de proteine din lapte de vacă, hidrolizate proteice sau lapte de capră
 
Pentru 100 kJ
Pentru 100 kcal
Minimum
Maximum
Minimum
Maximum
Sodiu (mg)
Potasiu (mg)
Clor (mg)
Calciu (mg)
Fosfor (mg)
Magneziu (mg)
Fier (mg)
Zinc (mg)
Cupru (μg)
Iod (μg)
Seleniu (μg)
Mangan (μg)
Fluorură (μg)
5
15
12
12
6
1,2
0,07
0,12
8,4
2,5
0,25
0,25
-
14
38
38
33
22
3,6
0,3
0,36
25
12
2,2
25
25
20
60
50
50
25
5
0,3
0,5
35
10
1
1
-
60
160
160
140
90
15
1,3
1,5
100
50
9
100
100ˮ;
    punctul 11 va avea următorul cuprins:
    „11. Vitamine
 
Pentru 100 kJ
Pentru 100 kcal
Minimum
Maximum
Minimum
Maximum
Vitamina A(μg-RE)
Vitamina D (μg)
Tiamină (μg)
Riboflavină (μg)
Niacină (μg)
Acid pantotenic (μg)
Vitamina B6 (μg)
Biotină (μg)
Acid folic (μg)
Vitamina B12 (μg)
Vitamina C (mg)
Vitamina K (μg)
Vitamina E (mg α-TE)
 
14
0,25
14
19
72
95
9
0,4
2,5
0,025
2,5
1
 

0,5/g acizi graşi polinesaturaţi exprimaţi în acid linoleic corectat pentru legături duble dar în niciun caz mai puţin de 0,1 mg pentru 100 de kJ disponibili

43
0,65
72
95
375
475
42
1,8
12
0,12
7,5
6
 
1,2
60
1
60
80
300
400
35
1,5
10
0,1
10
4
 

0,5/g acizi graşi polinesaturaţi exprimaţi în acid linoleic corectat pentru legături duble, dar în niciun caz mai puţin de 0,5 mg pentru 100 de kcal disponibile

 
180
2.5
300
400
1500
2000
175
7,5
50
0,5
30
25
 
5 ˮ;
    4) anexa nr.2 la Regulament:
    punctul 2 va avea următorul cuprins:
    „2. Proteine
    (Conținutul de proteine=conținutul de azot x 6,25)
    a) Formule de continuare pe bază de proteine din lapte de vacă sau lapte de capră sau hidrolizate proteice
Minimum
Maximum
0,45 g/100 kJ
(1,8 g/100 kcal)
0,7 g/100 kJ
(3,5 g/100 kcal)

    b) Formule de continuare pe bază de izolate de proteine
Minimum
Maximum
0,56 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal)
0,8 g/100 kJ
(3,5 g/100 kcal)

    c) Formule de continuare pe bază de izolate de proteine din soia, singure sau în amestec cu proteine din lapte de vacă
Minimum
Maximum
0,56 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal)
0,8 g/100 kJ
(3,5 g/100 kcal)ˮ;

    punctul 6 se exclude;
    punctul 7:
    la litera a), poziția „amidon gelatinizat” se completează cu cuvintele „în mod natural fără gluten”;
    la litera c), după cuvîntul „zaharoză” se completează cu cuvintele „fructoză și miere de albine”;
    se completează în final cu un alineat cu următorul cuprins:
    „Tratarea mierii se efectuează pentru distrugerea porilor de Clostridium botulinum.”;
    punctele 9 şi 10 vor avea următorul cuprins:
    „9. Substanţe minerale
    a) Formule de continuare pe bază de proteine din lapte de vacă sau lapte de capră sau hidrolizate proteice
 
Pentru 100 kJ
Pentru 100 kcal
Minimum
Maximum
Minimum
Maximum
Sodiu (mg)
Potasiu (mg)
Clor (mg)
Calciu (mg)
Fosfor (mg)
Magneziu (mg)
Fier (mg)
Zinc (mg)
Cupru (μg)
Iod (μg)
Seleniu (μg)
Mangan (μg)
Fluorură (μg)
5
15
12
12
6
1,2
0,14
0,12
8,4
2,5
0,25
0,25
-
14
38
38
33
22
3,6
0,5
0,36
25
12
2,2
25
25
20
60
50
50
25
5
0,6
0,5
35
10
1
1
-
60
160
160
140
90
15
2
1,5
100
50
9
100
100
    b) Formule de continuare pe bază de izolate din proteine din soia, singure sau în amestec cu proteine din lapte de vacă sau lapte de capră
 

Pentru 100 kJ

Pentru 100 kcal

Minimum
Maximum
Minimum
Maximum

Fier (mg)

Fosfor (mg)

0,22
7,5
0,65
25
0,9
30
2,5
100
    10. Vitamine
 
Pentru 100 kJ
Pentru 100 kcal
Minimum
Maximum
Minimum
Maximum
Vitamina A(μg-RE)
Vitamina D (μg)
Tiamină (μg)
Riboflavină (μg)
Niacină (μg)
Acid pantotenic (μg)
Vitamina B6 (μg)
Biotină (μg)
Acid folic (μg)
Vitamina B12 (μg)
Vitamina C (mg)
Vitamina K (μg)
Vitamina E (mg α-TE)
 
14
0,25
14
19
72
95
9
0,4
2,5
0,025
2,5
1
 

0,5/g acizi graşi polinesaturați exprimaţi în acid linoleic corectat pentru legături duble dar în niciun caz mai puţin de 0,1 mg pentru 100 de kJ disponibili

43
     0,75
72
95
375
475
42
1,8
12
0,12
7,5
6
 
1,2
60
1
60
80
300
400
35
1,5
10
0,1
10
4
 

0,5/g acizi graşi polinesaturați exprimaţi în acid linoleic corectat pentru legături duble, dar în niciun caz mai puţin de 0,5 mg pentru 100 de kcal disponibile

180
3
300
400
1500
2000
175
7,5
50
0,5
30
25
 
5ˮ;
    5) la anexa nr.3 la Regulament, punctul 3 se completează în final cu o poziție cu următorul cuprins:
    „L-arginina şi clorhidratul său”;
    6) anexa nr.6 la Regulament se completează cu punctul 4 cu următorul cuprins:
    „4. Calitatea proteinelor
    Aminoacizii din laptele matern indispensabili şi indispensabili sub rezerva anumitor condiţii, exprimaţi în mg per 100 kJ şi 100 kcal, sînt următorii:

 
Per 100 kJ(1)
Per 100 kcal
Arginină
Cistină
Histidină
Izoleucină
Leucină
Lizină
Metionină
Fenilalanină
Treonină
Triptofan
Tirozină
Valină
16
 6
11
17
37
29
7
15
19
7
14
19
69
24
45
72
156
122
29
62
80
30
59
80ˮ
(1) 1 kJ = 0,239 kcal
 
 

    PRIM-MINISTRU                                             Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul sănătăţii                                               Ruxanda Glavan

    Nr. 516. Chişinău, 27 aprilie 2016.