HGC833/2016
ID intern unic:  365754
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 833
din  04.07.2016
privind aprobarea modificărilor ce se operează în
Hotărîrea Guvernului nr.1047 din 8 noiembrie 1999
Publicat : 12.07.2016 în Monitorul Oficial Nr. 204-205     art Nr : 904     Data intrarii in vigoare : 01.07.2017
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă modificările ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr.1047 din 8 noiembrie 1999 „Cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării autovehiculelor şi remorcilor acestora” (se anexează).
    2. Ecusoanele eliberate pînă la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri rămîn valabile pînă la expirarea termenului lor de valabilitate.
    3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

    PRIM-MINISTRU                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul tehnologiei informaţiei
    şi comunicaţiilor                                                    Vasile Botnari
    Ministrul transporturilor
    şi infrastructurii drumurilor                                  Iurie Chirinciuc
    Ministrul afacerilor interne                                  Alexandru Jizdan

    Nr. 833. Chişinău, 4 iulie 2016.

Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr. 833
din 4 iulie 2016

MODIFICĂRILE
ce se operează în Hotărîrea Guvernului
nr.1047 din 8 noiembrie 1999
    Hotărîrea Guvernului  nr.1047 din 8 noiembrie 1999 „Cu privire la reorganizarea sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării autovehiculelor şi remorcilor acestora” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr.126-127, art.1113), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1) anexa nr.1:
    a) în punctul 9, noţiunea „numărul de identificare (VIN-Cod)” va avea următorul cuprins:
    „numărul de identificare (VIN-Cod) – numărul unic al vehiculului, aplicat de către producător în conformitate cu cerinţele internaționale stabilite în standardele SM ISO 3779:2016 „Vehicule rutiere. Numărul de identificare a vehiculelor (VIN). Conţinut şi structură” şi SM ISO 3780:2016 „Vehicule rutiere. Cod de identificare mondială a constructorilor (WMI)”;
    b) în punctul 42, litera f) va avea următorul cuprins:
    „f) rapoartele de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor”;
    c) în punctul 47, textul „Numerele de înmatriculare şi semnele distinctive ale vehiculelor aprobate de standardul SM 122:2014” se substituie cu textul „Plăcile de înmatriculare ale vehiculelor confecţionate conform standardului SM 122”;
    2) anexa nr.3:
    a) punctul 19 va avea următorul cuprins:
    „19. În cazul autovehiculelor şi remorcilor acestora care corespund normelor prescrise, expertul de inspecţie tehnică aplică ecusoane de modelul stabilit (anexa nr.3 la Regulile de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora), însoţite de Raportul de inspecţie tehnică periodică a vehiculului (anexa nr.2 la Regulile de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora), semnat şi ştampilat de expertul de inspecţie tehnică, ce confirmă executarea inspecţiei tehnice.
    Raportul se întocmeşte în două exemplare, primul exemplar al Raportului se înmînează persoanei care a prezentat vehiculul la inspecţia tehnică periodică şi se păstrează la bordul vehiculului, iar al doilea exemplar se păstrează în arhiva staţiei de inspecţie tehnică. La eliberare, pe ecuson se perforează luna care stabileşte termenul de valabilitate al ecusonului şi Raportului de inspecţie tehnică periodică a vehiculului.
    Ecusonul este valabil numai în prezenţa la bordul vehiculului a Raportului de inspecţie tehnică periodică a vehiculului. Numărul de serie aplicat pe ecuson/ecusoane trebuie să corespundă cu numărul de serie al Raportului de inspecţie tehnică periodică.
    Pentru autovehiculele dotate cu plăci de înmatriculare confecţionate conform standardului SM 122:2014 „Vehicule rutiere. Plăci de înmatriculare pentru autovehicule şi remorci”, se eliberează două ecusoane, care se aplică pe plăcile de înmatriculare, în locul stabilit de acest standard. În alte cazuri, un ecuson se aplică în partea dreaptă de jos a parbrizului din faţă, iar al doilea se aplică pe Raportul de inspecţie tehnică periodică.
    Pentru motociclete, mopede, mototricicluri, cvadricicluri şi remorci/semiremorci se eliberează un ecuson, care se aplică în locul stabilit de standardul SM 122: 2014 pe placa de înmatriculare, care este confecţionată conform aceluiaşi standard. În alte cazuri, ecusonul se aplică pe Raportul de inspecţie tehnică periodică.
    Ecusonul trebuie să fie plasat astfel încît să poată fi examinat vizual neinstrumental, inclusiv să poată fi verificat prin intermediul sistemului automatizat de supraveghere video a circulaţiei rutiere „Controlul traficului”. Conducătorul auto trebuie să asigure posibilitatea vizualizării permanente a ecusonului, precum şi să evite distrugerea neautorizată sau acoperirea acestuia.”;
    b) în punctele 20 şi 22, cuvintele „raportul de verificare”, la orice caz gramatical, se substituie cu cuvintele „raportul de inspecţie tehnică periodică”, la cazul gramatical corespunzător;
    c) în anexa nr. 2 la Regulile de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora, cuvintele „verificare tehnică” se substituie cu cuvintele „inspecţie tehnică periodică”;
    d) anexa nr. 3 la Regulile de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora va avea următorul cuprins:

„Anexa nr.3
la Regulile de inspecţie tehnică periodică
a autovehiculelor şi remorcilor acestora

Ecusonul de inspecţie tehnică periodică


Descrierea ecusonului

    Ecusonul are formă circulară, cu diametrul de 34 mm, este confecţionat din material autoadeziv rezistent la influenţa factorilor externi, care se distruge în caz de dezlipire, ceea ce asigură o utilizare unică.
    În centrul ecusonului este amplasat anul următoarei inspecţii tehnice şi este indicat numărul de serie al ecusonului. Pe marginea ecusonului sînt înscrise circular lunile anului, pentru marcarea lunii următoarei inspecţii tehnice periodice.
    Cerinţele tehnice privind materialele utilizate, designul, descrierea caracteristicilor de protecţie şi siguranţă, caracteristicile colorimetrice ale suprafeţei ecusonului sînt stabilite în documentaţia tehnică.
    Fondul ecusonului se schimbă anual, în mod obligatoriu, pe o culoare contrastantă.”