OMEC177/2016
ID intern unic:  366982
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECONOMIEI
ORDIN Nr. 177
din  18.08.2016
cu privire la aprobarea Regulamentului general de metrologie
legală RGML 16:2016 „ Aprobarea de model a mijloacelor de
 măsurare în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie”
Publicat : 07.10.2016 în Monitorul Oficial Nr. 347-352     art Nr : 1631     Data intrarii in vigoare : 15.10.2016
    În temeiul art. 6 alin. (2) şi art. 13 alin. (5) - alin. (14) din Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190),
ORDON:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală RGML 16:2016 „Aprobarea de model a mijloacelor de măsurare în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie”, conform anexei.
    2. Se abrogă Ordinul Ministerului Economiei nr. 225 din 31.12.2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.72-77, art. 374) prin care a fost aprobat Regulamentul general de metrologie legală RGML 16:2013 „Sistemul Naţional de Metrologie. Aprobarea de model a mijloacelor de măsurare”.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare la data de 15 octombrie 2016.
    4. A publica prezentul ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Ministerului Economiei.
    5. A transmite prezentul ordin Institutului Naţional de Metrologie pentru plasarea pe pagina web şi publicare în revista “Metrologie”.

    VICEPRIM-MINISTRU,
    MINISTRUL ECONOMIEI                             Octavian CALMÎC

    Nr. 177. Chişinău, 18 august 2016.

Anexă
la Ordinul Ministerului Economiei
nr. 177 din 18 august 2016

REGULAMENT GENERAL
de metrologie legală RGML 16:2016 „Aprobarea de model a
mijloacelor
de măsurare în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie”
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament general de metrologie legală (în continuare – Regulament) este elaborat în baza Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 şi se referă la acordarea aprobării de model mijloacelor de măsurare în baza rezultatelor încercărilor metrologice efectuate.
    Aprobarea de model a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public este una din modalităţile de exercitare a controlului metrologic legal, are ca scop legalizarea mijloacelor de măsurare şi asigurarea exactităţii şi uniformităţii măsurărilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la introducerea pe piaţă şi darea în folosinţă a mijloacelor de măsurare în cauză, şi se acordă în urma susţinerii cu succes a încercărilor metrologice în scopul aprobării de model.
    Pentru mijloacele de măsurare utilizate în domeniile de interes public specificate în  Hotărîrea Guvernului nr. 408 din 16.06.2015 pentru aprobarea Reglementării tehnice privind punerea la dispoziţie pe piaţă a mijloacelor de măsurare şi în Hotărîrea Guvernului nr. 267 din 08.04.2014 pentru aprobarea Reglementării tehnice privind aparatele de cîntărit neautomate, prevederile prezentului Regulament nu se aplică.
    2. Aprobarea de model se acordă pentru:
    1) un tip de mijloc de măsurare definit prin caracteristici tehnice şi metrologice proprii;
    2) o familie de mijloace de măsurare definită de producător;
    3) un subansamblu cu funcţie de măsurare al unuia din mijloacele de măsurare prevăzute în subpct. 1) şi subpct.2), dacă reglementările specifice corespunzătoare acestui mijloc de măsurare îl definesc în mod clar şi îi stabilesc cerinţe metrologice şi tehnice;
    4) dispozitive/componente suplimentare sau auxiliare, care influenţează rezultatele măsurărilor efectuate cu mijloacele de măsurare prevăzute la subpct. 1) - 4), cărora le sînt asociate.
    3. Aprobarea de model se acordă mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public, produse sau importate în Republica Moldova în loturi mari, loturi mici (pînă la 10 buc.) sau în exemplare unice, şi care anterior nu au fost în exploatare şi nu deţin aprobarea de model.
    4. Se recunosc rezultatele încercărilor metrologice în scopul aprobării de model şi certificatele aferente eliberate în alte state în cazul în care există acorduri (contracte) internaţionale (interstatale) de recunoaştere reciprocă.
    5. Se recunosc rezultatele încercărilor metrologice în scopul aprobării de model CE efectuate în statele membre ale Uniunii Europene şi certificatele aferente eliberate pentru acestea.
    6. Modalitatea de recunoaştere a rezultatelor încercărilor metrologice în scopul aprobării de model şi certificatelor aferente se efectuează conform procedurilor prescrise în  documentele normative aplicabile din domeniul metrologiei. 
    7. Persoanele implicate în activităţile legate de acordarea aprobării de model, inclusiv la efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model, trebuie să asigure confidenţialitatea prin declaraţie, a informaţiilor referitoare la rezultatele încercărilor, la construcţia mijlocului de măsurare şi la tehnologiile de fabricaţie a mijlocului de măsurare, cu excepţia informaţiilor destinate publicării.
    8. Prezentul Regulament general de metrologie legală nu este aplicabil mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public importate în Republica Moldova, produse conform prevederilor documentelor normative puse în aplicare pînă în anul 1992. Aceste mijloace de măsurare utilizate în domeniile de interes public se introduc pe piaţă după efectuarea verificării metrologice iniţiale.
II. Terminologie
    În sensul prezentului Regulament se aplică termenii conform Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 şi SM SR Ghid ISO/CEI 99:2012 Vocabularul Internaţional de Metrologie (VIM) cu următoarele completări:
    certificat de aprobare de model - documentul care certifică, că aprobarea de model a fost acordată;
    descrierea de model - anexă la certificatul de aprobare de model, care conţine descrieri necesare pentru: identificarea modelului, explicarea funcţionării acestuia, prezentarea caracteristicilor tehnice şi metrologice, aplicarea marcajului metrologic şi corespunderea la  documentele normative aplicabile din domeniul metrologiei legale;
    încercări metrologice în scopul aprobării de model - ansamblul operaţiilor care se efectuează asupra unui anumit număr de exemplare ale unui tip de mijloc de măsurare, în scopul constatării conformităţii cu prevederile documentelor normative aplicabile din domeniul metrologiei legale referitoare la mijlocul de măsurare respectiv;
    marcă metrologică - mijloc material de aplicare a marcajelor metrologice;
    tip al mijlocului de măsurare - identificarea mijlocului de măsurare stabilită de producător;
    tip aprobat - modelul definitiv sau familia de mijloace de măsurare, permise pentru utilizare în domeniile de interes public, decizia despre aprobarea cărora este confirmată prin emiterea certificatului de aprobare de model.
III. Procesul de acordare a aprobării de model
a mijloacelor de măsurare  utilizate în domeniile
de interes public
    9. Aprobarea de model se efectuează în baza unei cereri depuse la Institutul Naţional de Metrologie de solicitant, persoană juridică înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu legislaţia în vigoare. La cerere se anexează un set de documente în conformitate cu punctul 48 sau punctul 49, Forma de prezentare a cererii, conform Anexei 1 la prezentul Regulament.
    10. INM efectuează expertiza metrologică a setului de documente şi întocmeşte raportul de expertiză, conform Anexei 2 la prezentul Regulament.
    11. Termenul-limită de efectuare a expertizei metrologice a setului de documente prezentat este de maximum 10 zile lucrătoare.
    12. Aprobarea de model se acordă în baza rezultatelor pozitive ale încercărilor  metrologice în scopul aprobării de model efectuate în laboratoarele Institutului Naţional de Metrologie, în laboratoarele producătorului mijlocului de măsurare sau în alte laboratoare acreditate pentru efectuarea unor asemenea activităţi prevăzute în programul de încercări.
    13. Pentru efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model, în baza unui ordin al Institutului Naţional de Metrologie, se formează o comisie, în componenţa căreia se includ reprezentanţi ai Institutului Naţional de Metrologie, ai solicitantului şi, după caz, ai altor organizaţii interesate (ale căror participare a fost confirmată prin solicitări oficiale).
    14. În cazul cînd Institutul Naţional de Metrologie  nu dispune de echipamentul necesar pentru efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model, Institutul Naţional de Metrologie poate subcontracta laboratoarele acreditate care deţin capacităţile tehnice necesare.
    15. În cazul în care în ţară nu există echipament necesar pentru efectuarea încercărilor metrologice, încercările metrologice se pot face în alte ţări, cu care Republica Moldova are semnate acorduri de recunoaştere.
    16. Se admite efectuarea încercărilor metrologice, în ţările cu care Republica Moldova nu deţine acorduri de recunoaştere, în prezenţa a cel puţin unui specialist al Institutului Naţional de Metrologie.
    17. Pentru efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model, Institutul Naţional de Metrologie poate solicita solicitantului asigurarea cu etaloane şi mijloace tehnice necesare, cît şi personal auxiliar pentru asistenţă.
    18. În cazul necesităţii adoptării normelor de metrologie legală privind procedura de verificare metrologică a mijlocului de măsurare, procedura se examinează la Consiliul Tehnico-Ştiinţific din cadrul Institutului Naţional de Metrologie cu prezentarea ulterioară a normelor de metrologie legală la Autoritatea Centrală de Metrologie spre examinare şi adoptare, conform cerinţelor stabilite în Regulamentul general de metrologie legală aplicabil.
    19. În cazul în care Institutul Naţional de Metrologie nu dispune de specialişti din domeniul de măsurare respectiv în care urmează a fi aprobată norma de metrologie legală, acesta (INM) poate solicita implicarea specialiştilor de la instituţii de profil competente în domeniul aferent, atît din ţară cît şi de peste hotare.
    20. Termenul-limită de efectuare a încercărilor metrologice în scopul aprobării de model nu trebuie să depăşească:
    a) 20 de zile calendaristice pentru mijloacele de măsurare cu un grad mic de complexitate;
    b) 50 de zile calendaristice pentru mijloacele de măsurare cu un grad înalt de complexitate.
    21. Încercările metrologice în scopul aprobării de model se efectuează după un program de încercări aprobat de Institutul Naţional de Metrologie, conform Anexei 3 şi prezentului Regulament.
    22. Pentru încercări solicitantul prezintă mostre ale mijlocului de măsurare obligatoriu produse sau comercializate în ţara din care solicitantul le va importa în Republica Moldova şi care sunt conforme cu cerinţele documentelor normative aplicabile mijlocului de măsurare respectiv.
    Se interzice importul mijloacelor de măsurare din ţările, altele decît cele din care au fost prezentate mostrele pentru efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model.
    23. În procesul încercărilor metrologice se verifică:
    1) conformitatea mijlocului de măsurare cu cerinţele documentelor normative aplicabile din domeniul metrologiei;
    2) caracteristicile tehnice garantate şi posibilitatea verificării lor după fabricare, reparare şi în procesul de exploatare;
    3) posibilitatea verificării metrologice în conformitate cu norma de metrologie legală aplicabilă mijlocului de măsurare prezentat la încercări;
    4) declaraţia producătorului referitor la indicatorii de fiabilitate;
    5) posibilitatea reparării;
    6) securitatea şi inofensivitatea mijlocului de măsurare.
    24. Rezultatele încercărilor metrologice în scopul aprobării de model se includ în raportul de încercări metrologice în scopul aprobării de model, conform Anexei 4 la prezentul Regulament.
    25. În cazul susţinerii cu succes a încercărilor metrologice în scopul aprobării de model Institutul Naţional de Metrologie prezintă raportul de încercări împreună cu descrierea de model a mijlocului de măsurare, către Consiliul Tehnico-Ştiinţific din cadrul Institutului Naţional de Metrologie, spre examinare şi propuneri. Descrierea de model a mijlocului de măsurare este prezentată conform Anexei 6 la prezentul Regulament şi este parte integrantă a Certificatului de Aprobare de model. 
    26. În rezultatul susţinerii cu succes de către mijloacele de măsurare produse/importate în exemplare unice sau loturi mici a încercărilor metrologice în scopul aprobării de model, Institutul Naţional de Metrologie întocmeşte raportul de încercări şi emite Hotărîrea de aprobare de model (fără examinarea la Consiliul Tehnico-Ştiinţific de Metrologie din cadrul Institutului National de Metrologie)”.
    27. Decizia referitor la aprobarea de model a mijloacelor de măsurare se emite de către Institutul Naţional de Metrologie în baza recomandărilor membrilor Consiliul Tehnico-Ştiinţific din cadrul Institutului Naţional de Metrologie cu prezentarea ulterioară a copiei hotărîrii la Ministerul Economiei.
    28. Certificatul aprobării de model a mijloacelor de măsurare sau decizia de neacordare a aprobării de model se eliberează numai după ce solicitantul a achitat integral costul lucrărilor efectuate.
    29. Institutul Naţional de Metrologie efectuează înregistrarea în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare (partea I) şi eliberează solicitantului certificatul de aprobare de model conform Anexei 5 la prezentul Regulament împreună cu descrierea de model a mijlocului de măsurare.
    30. Mijloacele de măsurare produse/importate în exemplare unice sau loturi mici se înregistrează de către Institutul Naţional de Metrologie în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare (partea III) şi se eliberează solicitantului certificatul de aprobare de model a mijloacelor de măsurare produse/importate în exemplare unice sau loturi mici conform Anexei 9 la prezentul Regulament. În certificatul de aprobare de model se menţionează nr. de fabricaţie a mijloacelor de măsurare permise spre utilizare în domeniile de interes public în Republica Moldova.
    31. Aprobarea de model este valabilă pe o perioadă de 10 (zece) ani. Termenul de valabilitate poate fi prelungit pentru perioade succesive de 10 (zece) ani. Prelungirea termenului de valabilitate se solicită cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea valabilităţii certificatului de aprobare de model şi se confirmă, prin eliberarea unui nou certificat de aprobare de model, în cazul  susţinerii cu succes ale încercărilor metrologice repetate.
    32. Rezultatele pozitive ale încercărilor metrologice repetate servesc drept bază pentru eliberarea unui nou certificat de aprobare de model.
    33 Mijloacele de măsurare care posedă certificat de aprobare de model sînt supuse în mod obligatoriu verificării metrologice iniţiale, iar în procesul de exploatare precum şi/sau după reparare, verificării metrologice periodice conform prevederilor Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal.
    34. Solicitantul (producătorul sau importatorul) asigură aplicarea marcajului aprobării de model pe mijlocul de măsurare, al cărui model a fost aprobat, şi pe documentaţia de exploatare a acestora, în conformitate cu prevederile stipulate în descrierea de model. Se admite aplicarea marcajului aprobării de model numai pe documentaţia de exploatare în cazul construcţiei specifice a mijlocului de măsurare.
    35. Reprezentarea grafică şi dimensiunile marcajului aprobării de model sînt prezentate în Anexa 8 la prezentul Regulament.
    36. Un exemplar din documentaţia care constituie dosarul aprobării de model se păstrează la Institutul Naţional de Metrologie o perioadă de timp cu 5 ani mai mare decît perioada de valabilitate a certificatului de aprobare de model. În cazul aprobării de model a mijloacelor de măsurare produse/importate în exemplare unice sau loturi mici (pînă la 10 bucăţi) această perioadă corespunde perioadei de scoatere a mijloacelor de măsurare din uz.
    37. La momentul prezentării mostrelor de mijloace de măsurare pentru efectuarea încercărilor metrologice în scopul aprobării de model se întocmeşte actul de prelevare a mostrelor conform Anexei 7 la prezentul Regulament
    Mostrele supuse încercărilor metrologice se transmit la Institutul Naţional de Metrologie pentru încercări metrologice şi se restituie spre păstrare solicitantului care le-a prezentat la încercări. Mostrele se păstrează conform cerinţelor expuse în documentele de însoţire a mijlocului de măsurare pe durata termenului de valabilitate al certificatului de aprobare de model.
    În cazul unor mijloace de măsurare voluminoase (cu gabarite mari) se pot păstra numai unele subansambluri sau părţi componente semnificative ale acestora cu funcţii de măsurare.
    38. În cazul schimbării producătorului mijloacelor de măsurare, modelele aprobate anterior se supun obligatoriu unor noi încercări metrologice în scopul aprobării de model.
    39. Institutul Naţional de Metrologie, în baza hotărîrii definitive a instanţei de judecată, retrage certificatul de aprobare de model pe care l-a emis în următoarele cazuri:
    1) mijloacele de măsurare produse/importate pentru care a fost acordată aprobarea de model nu sînt conforme cu modelul aprobat sau cu prevederile documentelor normative aplicabile din domeniul metrologiei;
    2) mijloacele de măsurare produse/importate în conformitate cu modelul aprobat prezintă deficienţe care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;
    3) condiţionările menţionate în hotărîrea de aprobare de model, certificatul de aprobare de model a mijloacelor de măsurare, certificatul de aprobare de model a mijloacelor de măsurare produse/importate în exemplare unice sau loturi mici nu sînt respectate;
    4) dacă documentele puse la dispoziţie de către solicitant conţin informaţii false.
    40. În cazul pierderii sau deteriorării certificatului de aprobare de model, titularul este obligat să solicite la Institutul Naţional de Metrologie, în termen de 15 zile, eliberarea unui duplicat al acestuia.
    41. Institutul Naţional de Metrologie eliberează duplicatul certificatului de aprobare de model în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a duplicatului.
    42.Termenul de valabilitate a duplicatului certificatului de aprobare de model nu poate depăşi termenul indicat în certificatul de aprobare de model pierdut sau deteriorat.
    43. În perioada de examinare a cererii de eliberare a duplicatului titularul de certificat de aprobare de model îşi poate continua activitatea.
    44. În cazul rezultatelor negative ale încercărilor metrologice în scopul aprobării de model Institutul Naţional de Metrologie întocmeşte raportul de încercări, fără examinarea acestuia în cadrul Consiliului Tehnico-Ştiinţific din cadrul Institutului Naţional de Metrologie, cu informarea ulterioară a solicitantult de rezultatelor obţinute.
IV. Marcajul aprobării de model
    45. Solicitantul (producătorul sau importatorul) asigură aplicarea marcajului aprobării de model pe mijlocul de măsurare, al cărui model a fost aprobat, şi pe documentaţia de exploatare a acestora.
    46. Reprezentarea grafică şi dimensiunile marcajului aprobării de model sînt prezentate în Anexa 8 la prezentul Regulament.
    47. Aplicarea marcajului aprobării de model se face conform prevederilor stipulate în descrierea de model corespunzătoare.
    48. Se admite aplicarea marcajului aprobării de model numai pe documentaţia de exploatare în cazul construcţiei specifice a mijlocului de măsurare supus aprobării de model.
V. Obligaţiile producătorilor de mijloace de măsurare utilizate
 în domeniile de interes public,
a reprezentanţilor autorizaţi ai acestora
    49. La încercările metrologice, în scopul aprobării de model a mijloacelor de măsurare produse/importate în Republica Moldova, solicitantul trebuie să prezinte următoarele documente:
    1) declaraţia producătorului privind corespunderea mijloacelor de măsurare prevederilor  documentelor normative aplicabile din domeniul metrologiei;
    2) memoriu tehnic care va cuprinde o descriere privind:
    a) construcţia, modul de funcţionare şi de utilizare a mijlocului de măsurare, caracteristicile tehnice şi metrologice garantate de producător;
    b) dispozitivele de protecţie contra accesului nesancţionat;
    c) dispozitivele pentru reglare şi ajustare;
    d) locurile pentru aplicarea marcajelor de verificare metrologică şi a sigiliilor;
    3) documentele de exploatare în limba de stat (fişa tehnică, instrucţiunile de exploatare);
    4) informaţii privind dotarea cu etaloane şi echipamente necesare pentru asigurarea producerii, verificărilor metrologice, la reparare şi exploatare;
    5) copiile certificatelor de aprobare de model şi rapoartelor încercărilor metrologice în scopul aprobării de model dacă acestea există, în baza cărora s-a emis certificatul de aprobare de model în ţara producătoare, în cazul lipsei bazei tehnice în Republica Moldova;
    6) declaraţia producătorului sau contractul cu producătorul, în original, cu condiţiile de garanţie şi postgaranţie;
    7) copiile şi originalele (care se restituie) documentelor de provenienţă (factură externă şi declaraţie vamală), din care să rezulte toate datele de identificare a mijlocului de măsurare respectiv (denumire, tip, serie, an de fabricaţie).
    50. La încercările metrologice ale mijloacelor de măsurare importate în exemplare unice sau în loturi mici solicitantul trebuie să prezinte:
    1) memoriu  tehnic care  va cuprinde o descriere privind:
    a) construcţia, modul de funcţionare şi de utilizare a mijlocului de măsurare, caracteristicile tehnice şi metrologice garantate de producător;
    b) dispozitivele de protecţie contra accesului nesancţionat;
    c) dispozitivele pentru reglare şi ajustare;
    d) locurile pentru aplicarea marcajelor de verificare metrologică şi a sigiliilor;
    2) documentele de exploatare în limba de stat (fişa tehnică, instrucţiunile de exploatare) elaborate în baza documentelor firmei producătoare;
    3) copia certificatului de aprobare de model şi a raportului de încercări metrologice în scopul aprobării de model în baza cărora s-a emis certificatul de aprobare de model în ţara producătoare, în cazul lipsei bazei tehnice în Republica Moldova.
    51. Producătorii şi importatorii mijloacelor de măsurare sau reprezentanţii împuterniciţi ai acestora sînt obligaţi:
    1) să nu introducă pe piaţă, să nu pună în funcţiune sau să nu utilizeze, pentru măsurări în domeniile de interes public, mijloace de măsurare care nu se consideră mijloace de măsurare  permise spre utilizare în domeniile de interes public;
    2) să prezinte la Institutul Naţional de Metrologie mostrele mijloacelor de măsurare supuse încercărilor metrologice împreună cu dispozitivele auxiliare necesare pentru funcţionare normală;
    3) să pună la dispoziţie utilaj, etaloane însoţite de certificate de etalonare valabile, instalaţii de încercări şi personal auxiliar în conformitate cu programul de încercări aprobat;
    4) să respecte condiţiile impuse prin certificatul de aprobare de model;
    5) să aplice marcajul aprobării de model;
    6) să achite integral costurile lucrărilor de încercări metrologice  în scopul aprobării de model;
    7) să comunice Institutului Naţional de Metrologie despre orice modificare pe care intenţionează să o aplice unui tip de mijloc de măsurare fabricat conform modelului aprobat şi, să solicite o completare la descrierea de model. Obiectul completării la descrierea de model poate fi: modificarea constructivă şi/sau funcţională a unui model aprobat, modificarea/extinderea unor caracteristici funcţionale sau a unor domenii de utilizare, extinderea sau formarea unei familii de mijloace de măsurare;
    8) să comunice Institutului Naţional de Metrologie despre orice modificare în situaţia lor juridică sau tehnică care a stat la baza acordării aprobării de model, ce afectează conţinutul certificatelor de aprobare de model.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4

    anexa nr.5

    anexa nr.6

    anexa nr.7

    anexa nr.8

    anexa nr.9