HGC1249/2016
ID intern unic:  367715
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1249
din  16.11.2016
privind modificarea şi completarea anexelor nr.2, nr.3 şi nr.4
la Hotărîrea Guvernului nr.1107 din 30 septembrie 2008
Publicat : 25.11.2016 în Monitorul Oficial Nr. 405-414     art Nr : 1358
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Anexele nr.2, nr.3 şi nr.4 la Hotărîrea Guvernului nr.1107 din 30 septembrie 2008 „Privind uniforma şi însemnele distinctive ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 187-188, art. 1142), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) anexa nr.2:
    punctul 32 va avea următorul cuprins:
    „32. Veston de paradă pentru corpul superior, inferior de comandă şi efectivul de trupă (fig. 16). Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler. Piepţii se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt plasate în interior două buzunare cu clape. Spatele este constituit din două repere simetrice, cu cusătură la mijloc, care se finalizează cu şliţ. Mîneca este clasică, aplicată cu două cusături şi şliţ decorativ, fixat cu trei nasturi, fără manşetă. Pe căptuşeala părţilor din faţă sînt plasate buzunare pectorale.”;
    punctul 49 se abrogă;
    punctul 69 se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
    „c) căciulă de culoare neagră, mărime universală (fes). Fesul este tricotat din lînă în amestec dintr-un singur reper în formă de emisferă cu terminaţia răsfrîntă.”;
    se completează cu punctul 691 cu următorul cuprins:
    „691.  Tricou albastru-închis cu guler (tip polo) (fig. 231).
    Tricoul este constituit din faţă, spate, mîneci scurte şi guler. Pieptul şi spatele sînt confecţionate dintru-un singur reper tricotat uniform. În răscroiala gîtului este aplicată tăietura transversală de 15,5 cm, prelucrată din ambele părţi cu bentiţă dublu tricotată cu lăţimea de 3 cm, care se încheie cu trei nasturi. Pe piept, pe partea dreaptă se aplică ecuson de piept pentru marcarea gradelor speciale.
    Pe partea stîngă se coase ecuson de piept cu inscripţia „SALVATORI”.
    Pe spatele din punctul montării gulerului, este aplicată inscripţia de culoare albastru-deschis „SALVATORI”, „SPCSE” etc. La o distanţă de 7 cm de la cusătura mînecii sînt aplicate ecusoanele Ministerului Afacerilor Interne  (mîneca stăngă) şi SPCSE (mîneca dreaptă)”;
    punctul 72:
    după sintagma „centură de siguranţă” se completează cu sintagma „cagulă pentru pompieri”;
    la litera a), sintagma  „Ei se încheie cu 4 carabine” se substituie cu sintagma „Ei se încheie cu banda adezivă”, iar cuvîntul „Salvator” se substituie cu sintagma „Salvatori sau Pompieri”;
    litera c) va avea următorul cuprins:
    „c) cizme pentru pompieri;”;
    la litera e), sintagma „mănuşi cu un deget” se substituie cu sintagma „mănuşi cu 5 degete”;
    figurile 3, 4, 16, 231, 27, 28, 29, 291, 30, 301, 31, 32, 33, 34, 35, 351 şi 40 se expun conform figurilor anexate la prezentele modificări; 
    se completează cu capitolul VI cu următorul cuprins:
Capitolul VI
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare
şi Descarcerare (SMURD)
    75. Căciulă de iarnă (fig. 41).
    Corespunde descrierii căciulii din blană de ovine de culoare neagră (pct. 29).
    76. Căciulă de culoare roşie (fes) (fig. 48).
    Corespunde descrierii căciulii mărime universală de culoare neagră (pct. 69, lit. c).
    77. Costum de iarnă din ţesătură impermeabilă de culoare roşie (fig.41) compus din:
    a) scurtă constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler. Pe piepţi sînt aplicate bande adezive de culoare galbenă. Piepţii sînt  formaţi din două repere simetrice ce se încheie cu fermoar şi sînt prevăzuţi cu trei buzunare: un buzunar interior, ce se încheie cu fermoar, prelucrat în partea superioară a reperei din stînga, şi două buzunare interioare, cu bordură, plasate sub unghi – în partea inferioară.
    Spatele este format din două repere: partea superioară (platcă) şi partea inferioară. Pe platcă este aplicată inscripţia reflectorizantă de culoare galbenă „SMURD MOLDOVA” .
    Mîneca este montată, fiind formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă interioară pe elastic. Epoleţii sînt  montaţi în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile  libere  sînt  fixate  pe cusăturile umerale cu ajutorul nasturilor şi butonierelor. Pe mîneci, mai jos de cot, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare galbenă cu lăţimea de 30 mm. Terminaţia scurtei este prelucrată cu betelie. Scurta este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină;
   b) pantaloni vătuiţi cu pieptar, din ţesătură impermeabilă de culoare roşie, constituiţi din faţă, spate, betelie şi pieptar cu bretele. Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Pe părţile laterale, mai sus de genunchi, sînt plasate două buzunare cu clape.
    Spatele este format din două părţi simetrice. Betelia, montată  în cusătura taliei, are prelungiri în faţă (pieptar) şi în spate (spătar), prevăzute cu bretele ajustabile. Pe cracii pantalonului, mai jos de genunchi, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare galbenă, cu lăţimea de 30 mm. Pantalonii sînt căptuşiţi cu ţesătură de bumbac şi matlasaţi cu vatelină.
    78. Combinezon de culoare roşie (fig.42).
    Este prevăzut cu benzi reflectorizante de 5 cm lăţime de culoare galbenă, închidere cu fermoar, 6 buzunare închidere cu clapă si 2 buzunare închidere cu fermoar amplasate pe trei niveluri piept, şolduri şi genunchi, bandă elastică spate pentru aşezarea mai bună pe talie, protecţie pentru genunchi şi coate cu bazoane matlasate umplute cu material textil pentru amortizare, reglare terminaţie la mîneci si pantalon cu zvetere prevăzute cu fermoare.
    79. Costum de vară de culoare roşie (fig. 43 şi fig.50) compus din:
    a) şapcă de culoare roşie, constituită din 5 clini întăriţi şi un cozoroc. Terminaţiile clinilor sînt dublate cu o bandă de ţesătură de bază. Parametrul şepcii se reglează printr-un element de ajustare. Ajustarea circumferinţei şepcii se face printr-o cataramă metalică. Clinul frontal are o pensă tăiată, poziţionată pe mijlocul părţii superioare. Pe clinul frontal se brodează o cocardă de coifură cuprinzînd Stema de Stat a Republicii Moldova.
    Cei doi clini din spate sînt decupaţi în partea inferioară, formînd o deschidere, unde se fixează elementul de reglare.  În punctul superior de îmbinare al clinilor se fixează un nasture, îmbrăcat în material de bază. Terminaţia şepcii este dublată cu o bandă de ţesătură de 2,5 cm lăţime, îndoită pe marginea liberă şi prelucrată cu două tigheluri.
    Cozorocul se confecţionează din două straturi de material de bază şi un strat de întăritură de plastic;
    b) scurtă de culoare roşie cu betelie, constituită din parte faţă, spate, mîneci şi guler. Partea faţă este formată din 4 repere simetrice, prevăzute cu cinci buzunare multifuncţionale, aplicate, cu clape configurate; protecţie pentru coate cu bazoane matlasate umplute cu material textil pentru amortizare;
    c) pantaloni de culoare roşie. În regiunea genunchilor, lateral, este aplicat simetric cîte un buzunar cu clapă. Punga aplicată a buzunarului se închide cu fermoar. Pe partea din faţă, în regiunea genunchilor sînt aplicate pentru protecţii cu bazoane matlasate pentru amortizare. Terminaţia pantalonilor poate fi reglată pe lăţime printr-un fermoar vertical amplasat în regiunea laterală. Terminaţia interioară a pantalonului se reglează pe lăţime cu şiret.
    80. Pulover tricotat din semilînă de culoare roşie (fig.44).
    Descrierea corespunde descrierii puloverului tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (pct.15). Particularităţi: pieptul este executat cu răscroiala gîtului de formă rotundă, prelucrată cu bentiţă elastică dublu tricotată, cu lăţimea de 2,5-3 cm.
    81. Mănuşi tricotate din semilînă de culoare neagră (fig.48).
    Descrierea corespunde descrierii mănuşilor cusute din tricot de bumbac de culoare albă ( pct.25).
    82. Centură (fig. 47).
    Centura este realizată din chingă de 4 cm lăţime. Foarte rezistentă la rupere prin tracţiune. Este prevăzută cu cataramă cu închidere şi deschidere rapidă pe care se face şi reglajul lungimii şi catarama de reţinere pe lateral pentru partea de întoarcere a centurii.
    83. Bocanci de iarnă cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (fig.44), constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală. Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de  branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar – din glenc,  bombeu şi ştaif rigide.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire. Închiderea bocancilor se realizează cu ajutorul copcilor şi şireturilor.
    84. Bocanci de vară cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (fig.47). Corespund descrierii bocancilor de iarnă cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (pct. 83). Particularităţi: subansamblul interior este executat fără blană naturală.
    85. Cască de culoare roşie cu lanternă ataşabilă (fig. 45).
    Confecţionată dintr-un material de durabilitate îndelungată. Rezistentă la temperaturi reduse -30°C. Bandă antitranspiraţie. Ham interior  în 6 puncte de fixare cu cureluşă reglabilă de bărbie. Sistemul de reglare prin buton.
    86. Sorţ de protecţie de unică folosinţă din polietilenă. 
    Sînt uşoare, confortabile. Oferă o protecţie completă, de la piept pînă la genunchi. Rezistent la uleiuri şi grăsimi, fluide.
    87. Mănuşi de unică folosinţă. Sînt rezistente la ambraziune, tăiere, rupere şi perforare.
    88. Vestă multifuncţională de culoare roşie (fig. 49 şi fig.51).
    Este prevăzută cu buzunare multifuncţionale cu burduf şi clape pe piept. Pe partea dreaptă este aplicată emblema Smurd  Moldova şi inscripţia „PARAMEDIC” cu litere de culoare galbenă. Pe partea din spate, pe platcă este aplicată inscripţia „SMURD” reflectorizantă de culoare galbenă.
    89. Tricou de culoare roşie cu guler (tip polo) (fig. 46).
    Tricoul este constituit din faţă, spate, mîneci scurte şi guler.
    Pieptul şi spatele sînt confecţionate dintru-un singur reper tricotat uniform. În răscroiala gîtului este aplicată tăietura transversală de 15,5 cm, prelucrată din ambele părţi cu bentiţă dublu tricotată cu lăţimea de 3 cm, care se încheie cu trei nasturi. Pe piept, pe partea dreaptă se aplică ecuson de piept pentru marcarea  gradelor  speciale. Pe partea stîngă se aplică ecuson de piept indicînd numele şi prenumele  colaboratorului, ecuson de piept pentru marcarea grupei sangvine, ecuson de piept cu inscripţia de culoare galbenă „PARAMEDIC” etc.
    Pe spatele din punctul montării gulerului la distanţa de 18 cm este aplicată inscripţia de culoare galbenă „SMURD”. Înălţimea inscripţiei este de 4,5 cm. La o distanţă de 7 cm de la cusătura mînecii sînt aplicate ecusoanele Ministerului Afacerilor Interne (mîneca stăngă) şi SPCSE (mîneca dreaptă).
    90. Maiou de culoare roşie (fig. 47). Maioul este constituit din faţă, spate  şi mîneci scurte. Pe partea stîngă a maioului este aplicată inscripţia de culoare galbenă „SNURD”,  cu mărimea 1,8-2 cm”;
    2) anexa nr.3:
    b) se completează cu punctul 31 cu următorul cuprins:
    „Ecuson nominal
    Ecusonul nominal pentru vestonul de paradă. Ecusonul este realizat din aliaj emailat de culoare albastră. Are formă dreptunghiulară, cu tricolorul gravat vertical. Longitudional de mijloc este gravată o linie, sub care se inscripţionează numele. Prinderea se realizează cu ajutorul unui ac.
    Desenele 4, 16, 17, 18 şi 19 se expun conform desenelor anexate la prezentele modificări, iar desenul 20 se exclude.
    3) anexa nr.4:
    norma nr.1:
    se completează cu poziţia 21 cu următorul cuprins:
   
„2¹.
Căciulă mărime universală (fes)
Unităţi
1
2”;
 

    la poziţia 17 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „3” , iar coloana 6 se completează cu cifra „2”;
    se completează cu poziţia 241 cu următorul cuprins:
 
 „241.

Tricou-polo de culoare albastru-închis

Unităţi
1
1”;
 

    la poziţia 28 coloana 5, cifra „3” se substituie cu cifra „2”;
    la poziţia 29 coloana 5, cifra „1” se substituie cu cifra „2”;
    nota se completează cu punctul 2 cu următorul cuprins:
    „2. În cazul eliberării scurtei  călduroase, termenul de uzură va fi de 4 ani.”;
    norma nr.2:
    se completează cu poziţia 21 cu următorul cuprins:
 
 „2¹.
Căciulă mărime universală (fes)
Unităţi
1
2”;
 
 
    la poziţia 6 coloana 5, cifra „5” se substituie cu cifra „4” ;
    la poziţia 7 coloana 5, cifra „5” se substituie cu cifra „4” ;
    la poziţia 12 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „3” , iar coloana 6 se completează cu cifra „3”;
    se completează cu poziţia 201 cu următorul cuprins:

„201.

Tricou-polo de culoare albastru-închis

Unităţi
1
1”;
 

    la poziţia 23 coloana 5, cifra „3” se substituie cu cifra „2”;
    la poziţia 24 coloana 5, cifra „1” se substituie cu cifra „2”;
    notele se completează cu punctul 3 cu următorul cuprins:
    „3. În cazul eliberării scurtei călduroase, termenul de uzură va fi de 4 ani.”;
    norma nr.3:
    se completează cu poziţia 21 cu următorul cuprins:
 „2¹.
Căciulă mărime universală (fes)
Unităţi
1
2”;
 

    la poziţia 6 coloana 5, cifra „5” se substituie cu cifra „4” ;
    la poziţia 7 coloana 5, cifra „5” se substituie cu cifra „4” ;
    la poziţia 13 coloana 5, cifra „2” se substituie cu cifra „3”, iar coloana 6 se completează cu  cifra „5”;
    se completează cu poziţia 201 cu următorul cuprins:
„201.

Tricou-polo de culoare albastru-închis

Unităţi
1
1”;
 

    la poziţia 25 coloana 5,  cifra „3” se substituie cu cifra „2”;
    la poziţia 26 coloana 5,  cifra „1” se substituie cu cifra „2”;
    notele se completează cu punctul 5 cu următorul cuprins:
    „5. În cazul eliberării scurtei călduroase, termenul de uzură va fi de 4 ani.”;
    norma nr.4:
    la poziţia 3 coloana 5, cifra „3” se substituie cu cifra „1” ;
    la poziţia 4 coloana 5, cifra „3” se substituie cu cifra „1” ;
    la poziţia  5 coloana 5, cifra „8” se substituie cu cifra „5” ;
    poziţia 6 va avea următorul cuprins:
 
 „6.
Cizme pentru pompieri
Unităţi
1
2
3”;

    se completează cu poziţia 61 cu următorul cuprins:
„6¹.
Bocanci pentru pompieri
Perechi
1
4
3”;

    se completează cu poziţia 8 cu următorul cuprins:
„8.
Cagulă pentru pompieri
Unităţi
1
4”;
 

    norma nr.5:
    poziţia 2 va avea următorul cuprins:
„2.

Costum pentru lucrări căutare-salvare

Set
1
2”;
 

    se completează cu poziţiile 41, 411 şi 14 cu următorul cuprins:
„4¹.

Mănuşi pentru lucrări de descarcerare

Perechi
1
2”;
 
„4¹¹.
Mănuşi pentru funie
Perechi
1
2”;
 
„14.
Pelerină de ploaie
Bucăţi
1
5”
 
   
    nota va avea următorul cuprins:
    „Note:
    1. Echipamentul menţionat se eliberează ca echipament de uz inventar.
    2. În caz de situaţii excepţionale, echipamentul de la poziţia 14 se va elibera conform deciziei conducătorului superior.”;
    se completează cu norma nr.6 cu următorul cuprins:

    norma nr.6
   
    PRIM-MINISTRU                                                           Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                              Alexandru Jizdan

    Nr. 1249. Chişinău, 16 noiembrie 2016.


    anexa