OMDRC134/2016
ID intern unic:  367733
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI CONSTRUCŢIILOR
ORDIN Nr. 134
din  14.11.2016
cu privire la măsurile ce se impun pentru îndeplinirea prevederilor
Hotărîrii Guvernului nr. 361 din 25 iunie 1996,
cu modificările
și completările ulterioare, și Hotărîrii
Guvernului nr. 936
din 16 august 2006, cu modificările
și completările ulterioare,
aduse prin Hotărîrea
Guvernului nr. 968 din 10 august 2016
Publicat : 25.11.2016 în Monitorul Oficial Nr. 405-414     art Nr : 1995
    În temeiul pct.6 subpct. 6) din Hotărîrea Guvernului nr. 662 din 10 noiembrie 2009 „Pentru aprobarea Regulamentului, structurii și efectivului-limită ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 163-164, art.730), cu modificările și completările ulterioare, precum și în baza practicii acumulate, care arată că organizațiile care efectuează activități de verificare și expertizare a proiectelor, cu excepția Serviciului de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor, nu înregistrează avizele/rapoartele de verificare a documentației de proiect și avizele tehnice și rapoartele de expertiză tehnică conform prevederilor stabilite în Hotărîrea Guvernului nr. 361 din 25 iunie 1996 cu privire la asigurarea calității construcțiilor, cu modificările și completările ulterioare și Hotărîrea Guvernului nr. 936 din 16 august 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind expertiza tehnică în construcții, cu modificările și completările ulterioare, aduse prin Hotărîrea Guvernului nr. 968 din 10 august 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 265-276, art. 1051), dar prelungesc practica de înregistrare a avizelor și rapoartelor la Minister,
ORDON:
    1. Încetarea înregistrării avizelor/rapoartelor de verificare a documentației de proiect și avizelor tehnice și rapoartelor de expertiză tehnică a construcțiilor la Direcția construcții, materiale de construcții și tehnologii moderne din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, începînd de la 1 ianuarie 2017.
    2. Întru îndeplinirea întocmai a prevederilor expuse în Hotărîrea Guvernului nr. 361 din 25 iunie 1996, cu modificările și completările ulterioare, și Hotărîrea Guvernului nr. 936 din 16 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, aduse prin Hotărîrea Guvernului nr. 968 din 10 august 2016:
    verificatorii atestați vor ștampila toate piesele scrise şi desenate care au fost verificate şi acceptate pentru execuţie cu o ștampilă de modelul stabilit cu includerea numărului de înregistrare a avizului/raportului de verificare, atribuit de organizaţia care efectuează activităţi de verificare şi expertizare a proiectelor;
    experții tehnici vor înregistra avizele tehnice ce atestă gradul de executare a construcției/raportul de expertiză tehnică a construcției la organizaţia care efectuează activităţi de expertiză tehnică în construcţii, în registrele de evidenţă;
    organizaţiile care efectuează activităţi de verificare şi expertizare a proiectelor și construcțiilor:
    vor înregistra gratuit avizele de verificare/expertiză a documentaţiei de proiect (compartimentele: plan general, arhitectură şi rezistență) sau raportul unic de verificare/expertiză a documentaţiei de proiect, precum și rapoartele de expertiză și avizele tehnice în registrele de evidență;
    vor ține separat registre de evidență pentru rapoartele unice/avize de verificare/expertizare a proiectelor, pentru avizele tehnice ce atestă gradul de execuție a construcției, precum și pentru rapoartele de expertiză tehnică a construcțiilor.
    3. Avizele/rapoartele de verificare/expertizare a documentației de proiect, precum și avizele tehnice și rapoartele de expertiză tehnică se transferă de organizațiile care efectuează activități de verificare a documentației și/sau de expertiză tehnică a construcțiilor în registrul electronic şi se prezintă trimestrial, pînă în data de 10 a următoarei luni, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru publicare pe pagina web www.mdrc.gov.md.
    4. Direcția construcții, materiale de construcții și tehnologii moderne din cadrul Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe este responsabilă pentru preluarea datelor electronice de la organizațiile care efectuează activități de verificare a documentației și/sau de expertiză tehnică а construcțiilor trimestrial, pînă în data de 10 a următoarei luni și va publica trimestrial pe pagina oficială a Ministerului informația prezentată.
    5. Direcția generală arhitectură, construcții și locuințe va asigura publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și va organiza în luna decembrie 2016 un seminar informativ privind schimbarea procedurii de înregistrare.
    6. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina dlui Anatolie Zolotcov, viceministru.

    MINISTRUL DEZVOLTĂRII
    REGIONALE ȘI CONSTRUCȚIILOR                      Vasile BÎTCA

    Nr. 134. Chişinău, 14 noiembrie 2016.