LPC242/2016
ID intern unic:  367786
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 242
din  03.11.2016
pentru modificarea Legii nr. 1549-XVdin 19 decembrie 2002
cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat
Publicat : 02.12.2016 în Monitorul Oficial Nr. 416-422     art Nr : 853
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. – Legea nr. 1549-XV din 19 decembrie 2002 cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 14–17, art. 51), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. În cuprinsul legii, sintagma „informaţie dactiloscopică” se substituie cu sintagma „date dactiloscopice” la formele gramaticale corespunzătoare.
    2. La articolul 2, noţiunea „informaţie dactiloscopică” se substituie cu noţiunea „date dactiloscopice” cu următorul cuprins:
    „date dactiloscopice – imagini de amprente digitale, imagini de amprente digitale latente, imagini de amprente palmare, imagini de amprente palmare latente, precum şi caracteristici codificate ale unor astfel de imagini stocate şi procesate într-o bază de date electronică;”.
    3. La articolul 7 partea introductivă, textul „Informaţia dactiloscopică obținută” se substituie cu textul „Datele dactiloscopice obținute”.
    4. La articolul 10 alineatul (1),  punctul 3) va avea următorul cuprins:
    „3) conducătorii mijloacelor de transport auto, cu excepția celor care au renunțat la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată a datelor cu caracter personal;”.
    5. La articolul 11, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Înregistrarea dactiloscopică benevolă se efectuează la cerere, depusă la una dintre subdiviziunile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.”
    6. Articolul 12:
    la alineatul (2), textul „primirea permisului de conducere a mijloacelor de transport” se substituie cu textul „perfectarea permisului de conducere a mijloacelor de transport, cu excepția persoanelor care au renunțat la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată a datelor cu caracter personal”;
    alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    „(4) Datele dactiloscopice pe suport material colectate de către organele specificate la alin. (1) din prezentul articol se expediază la subdiviziunea specializată centrală a Ministerului Afacerilor Interne, care efectuează, în exclusivitate, evidenţa, clasificarea şi păstrarea acestora, cu excepţia datelor privind persoanele menţionate  la art. 10 alin. (1) pct. 1) lit. c).”
    7. Articolul 13:
    la alineatul (1), textul „accesului nesancționat la ea” se substituie cu textul „accesului nesancționat la ele”;
    la alineatul (4), textul „folosirea ilegală a unei astfel de informaţii” se substituie cu textul „folosirea ilegală a acestor date”.
    8. Articolul 14:
    la alineatul (1), textul „activitate operativă de investigații” se substituie cu textul „activitate specială de investigații”;
    la alineatul (3), textul „Informaţia dactiloscopică poate fi furnizată” se substituie cu textul „Datele dactiloscopice pot fi furnizate”.
    9. La articolul 15, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Datele dactiloscopice acumulate în urma înregistrărilor dactiloscopice benevole şi obligatorii sînt nimicite la expirarea termenelor de păstrare prevăzute la alin. (1).”

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                       Andrian CANDU

    Nr. 242. Chişinău, 3 noiembrie 2016.