LPC282/2016
ID intern unic:  368099
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 282
din  16.12.2016
pentru modificarea Legii asigurării cu pensii a militarilor
şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor
afacerilor interne nr. 1544-XII din 23 iunie 1993
Publicat : 27.12.2016 în Monitorul Oficial Nr. 472-477     art Nr : 949     Data intrarii in vigoare : 01.01.2017
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne nr. 1544-XII din 23 iunie 1993 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 247–251, art. 752), cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 10 se abrogă.
    2. Articolele 48, 49, 52 şi 58 vor avea următorul cuprins:
    „Articolul 48. Stabilirea pensiilor
    Pensiile militarilor în termen, ale militarilor care au îndeplinit serviciul prin contract, ale persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar, ale ofiţerilor de protecţie şi colaboratorilor organelor securităţii statului, Centrului Naţional Anticorupţie şi ale membrilor familiilor acestora se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, în modul stabilit de Guvern.
    Articolul 49. Solicitarea pensiei
    (1) Militarii în termen, militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar, ofiţerii de protecţie şi colaboratorii organelor securităţii statului, Centrului Naţional Anticorupţie şi membrii familiilor acestora depun cerere de stabilire a pensiei la organul de asigurări sociale.
    (2) Acordarea drepturilor la pensie sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie, emisă de organul de asigurări sociale în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.
    (3) Organele de asigurări sociale au dreptul de control asupra autenticității actelor ce confirmă vechimea în serviciu și solda (cîștigul), eliberate de organele abilitate.”
    „Articolul 52. Plata pensiei
    (1) Plata pensiei se face lunar, pentru luna în curs, de către prestatorul de servicii de plată desemnat de către beneficiar. Prestatorul de servicii de plată desemnat de către beneficiar va încheia contract cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.
    (2) Pensia se plăteşte personal titularului, tutorelui, curatorului și mandatarilor acestora.
    (3) Pensia se plăteşte mandatarului numai la prezentarea procurii, a cărei valabilitate nu poate fi mai mare de 6 luni consecutive.”
    „Articolul 58. Reţinerile din pensii
    Reţinerile din pensii se efectuează în condiţiile Legii nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat.”
    Art. II. – (1) Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2017.
    (2) Guvernul, în termen de 3 luni de la data publicării prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
    (3) Reţinerile din pensii, efectuate în temeiul hotărîrilor organelor de pensionare ale Ministerului Apărării, Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei, Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului Naţional Anticorupţie, se vor efectua de către Casa Naţională de Asigurări Sociale pînă la restituirea sumei pensiei plătite în plus.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                  Andrian CANDU

    Nr. 282. Chişinău, 16 decembrie 2016.