LPC308/2016
ID intern unic:  368462
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 308
din  23.12.2016
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 190-XV
din 8 mai 2003 cu privire la veterani
Publicat : 20.01.2017 în Monitorul Oficial Nr. 19-23     art Nr : 54     Data intrarii in vigoare : 01.09.2016
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 190-XV din 8 mai 2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 84–86, art. 392), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 litera c), cuvintele „alocaţiilor de stat şi a compensaţiilor nominative” se substituie cu cuvintele „prestaţiilor sociale”.
    2. La articolul 12 alineatul (2), cuvintele „care beneficiază de dreptul la pensie de urmaş” se substituie cu cuvintele „beneficiar de pensie sau alocaţie socială de stat”.
    3. În denumirea capitolului IV, cuvîntul „NOMINALE” se exclude.
    4. La articolul 21:
    denumirea articolului și alineatul (1) vor avea următorul cuprins:
     „Articolul 21. Alocaţii de stat pentru merite deosebite
                            faţă de stat
    (1) Se instituie alocaţii lunare de stat pentru merite deosebite faţă de stat după cum urmează:
    a) alocaţie lunară nominală de stat pentru persoanele cu merite deosebite faţă de stat (în continuare – alocaţie nominală);
    b) alocaţie lunară pentru merite deosebite faţă de stat pentru soţia/soţul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare” (în continuare – alocaţie pentru merite deosebite).”
    alineatul (3) va avea următorul cuprins:
     „(3) Au dreptul la alocaţie pentru merite deosebite soţia/soţul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare”, care sînt beneficiari de pensie sau alocaţii sociale de stat, conform legislaţiei naționale. Alocaţia pentru merite deosebite se stabileşte şi se plăteşte soţiei ori soţului, după caz, iar în lipsa acestora – unuia dintre părinţii persoanei decorate post-mortem. În cazul părinţilor inapţi de muncă aflaţi în divorţ, cuantumul stabilit se împarte, la cerere, între ei în părţi egale.”
    5. La articolul 22:
    denumirea articolului va avea următorul cuprins:
    „Articolul 22. Cuantumurile alocaţiilor de stat pentru
                            merite deosebite faţă de stat”;
    alineatul (1):
    la litera b), textul „şi „Slava Muncii” de clasele I, II şi III şi persoanelor care deţin titlul de Erou al Muncii Socialiste” se substituie cu textul „sau „Slava Muncii” de clasele I, II şi III ori persoanelor care deţin titlul de Erou al Muncii Socialiste”;
    la litera d), textul „şi „Slava Muncii” de clasele I, II şi III şi persoanelor care deţin titlul de Erou al Muncii Socialiste” se substituie cu textul „sau „Slava Muncii” de clasele I, II şi III ori persoanelor care deţin titlul de Erou al Muncii Socialiste”;
    articolul se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
    „(11) Alocaţia prevăzută la art. 21 alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 500 de lei. Alocaţia pentru merite deosebite se stabileşte şi se plăteşte pentru fiecare persoană decorată post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare”.”
    la alineatul (3), după cuvîntul „beneficiari” se introduce textul „specificate la alin. (1)”.
    6. La articolul 23:
    denumirea articolului va avea următorul cuprins:
    „Articolul 23. Organele cu drept de stabilire a alocaţiilor
                           de stat pentru merite deosebite faţă de stat”;
    la alineatul (1), cuvintele „Alocaţia nominală se stabileşte” se substituie cu cuvintele „Alocaţiile de stat pentru merite deosebite faţă de stat se stabilesc”.
    7. Articolul 24 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 24. Modul de stabilire şi de plată a alocaţiilor
                          de stat pentru merite deosebite faţă de stat
    (1) Modul de stabilire şi de plată a alocaţiilor de stat pentru merite deosebite faţă de stat, precum şi de confirmare a dreptului la alocaţie, se stabileşte de către Guvern.
    (2) Alocaţiile de stat pentru merite deosebite faţă de stat se stabilesc de la data depunerii cererii cu toate actele necesare, dar nu mai devreme de data stabilirii pensiei sau alocaţiei sociale de stat.
    (3) Pentru persoanele care au beneficiat anterior de majorări la pensie pentru merite deosebite faţă de stat, alocaţia nominală se stabileşte începînd cu data de 1 mai 2003.
    (4) Alocaţiile de stat pentru merite deosebite faţă de stat stabilite în conformitate cu prezenta lege se plătesc din mijloacele bugetului de stat de către organele abilitate cu dreptul de stabilire a pensiilor.”
    Art. II. – (1) Prevederile prezentei legi se pun în aplicare de la 1 septembrie 2016.
    (2) Guvernul, în termen de 3 luni, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prevederile prezentei legi.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                          Andrian CANDU

    Nr. 308. Chişinău, 23 decembrie 2016.