LPC24/2017
ID intern unic:  369621
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 24
din  10.03.2017
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 31.03.2017 în Monitorul Oficial Nr. 92-102     art Nr : 135     Data intrarii in vigoare : 01.01.2017
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea fondului rutier nr. 720/1996 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 247–251, art. 753), cu modificările și completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1:
    la alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) întreţinerii, reparaţiei şi reconstrucţiei drumurilor publice naţionale și locale;”
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Mijloacele fondului pentru drumurile publice naționale și locale se distribuie în funcție de numărul de kilometri echivalenți administrați.
    Mijloacele financiare care revin unui kilometru echivalent se calculează după formula:

    unde:
    Pkmc – mijloacele financiare care revin unui kilometru echivalent;
    FR – suma fondului;
    Nkmc – numărul de kilometri echivalenți.”
    articolul se completează cu alineatele (21) și (22) cu următorul cuprins:
    „(21) Modul de distribuire a mijloacelor fondului pe capitole de cheltuieli pentru drumurile publice naţionale se aprobă anual de Guvern.
    (22) Modul de distribuire a mijloacelor fondului pe capitole de cheltuieli pentru drumurile publice locale se aprobă anual de autoritățile publice locale de nivelul al doilea.”
    2. Articolul 2:
    la alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:
    „b) 50% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, colectat la nivel național, alte taxe rutiere percepute conform legislaţiei fiscale;”
    alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    „(4) Mijloacele prevăzute la alin. (1) şi alin. (2) acumulate la contul unic Trezorerial al Ministerului Finanţelor se transferă lunar pe contul organului de administrare a drumurilor naționale și, respectiv, pe conturile autorităților publice locale de nivelul al doilea.”
    3. Anexa nr. 3 poziţia 1 coloana 4:
    la subpoziţia a cincea, textul „și autorizațiile pentru transportatorii străini care efectuează curse bilaterale în Republica Moldova sau tranzitează teritoriul Republicii Moldova” se exclude;
    la subpoziţia a opta, textul „150 euro – autorizațiile unice ale Republicii Moldova pentru transportatorii  străini care transportă mărfuri în/din țările terțe în/din Republica Moldova” se exclude.
    Art. II. – Legea nr. 397/2003 privind finanţele publice locale (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 397–399, art. 703), cu modificările și completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 5:
    la alineatul (3), punctul 2) va avea următorul cuprins:
    „2) defalcări de la impozitul pe venitul persoanelor fizice – 25% din volumul total colectat pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective;”
    la alineatul (4) punctul 2), litera e)  se abrogă;
    la alineatul (5), punctul 2) va avea următorul cuprins:
    „2) defalcări de la impozitul pe venitul persoanelor fizice:
    a) pentru bugetul municipal Bălţi – 45% din volumul total colectat pe teritoriul municipiului Bălţi (cu excepţia unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întîi din componenţa municipiului);
    b) pentru bugetul municipal Chişinău – 50% din volumul total colectat pe teritoriul municipiului Chişinău (cu excepţia unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întîi din componenţa municipiului);”.
    2. La articolul 11:
    alineatul (1) se completează cu litera a1) cu următorul cuprins:
    „a1) infrastructurii drumurilor publice locale;”
    articolul se completează cu alineatul (21) cu următorul cuprins:
    „(21) Transferurile cu destinație specială stipulate la alin. (1) lit. a1) din prezentul articol pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale de nivelul întîi, inclusiv pentru bugetele municipale Bălți și Chișinău, sînt calculate și distribuite proporțional numărului populației din teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective, în baza datelor oficiale existente la momentul calculării acestora, în cuantumul de 50% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, aprobat în legea anuală a bugetului de stat, și se vor utiliza exclusiv pentru infrastructura drumurilor comunale și a străzilor. Mijloacele aferente bugetelor satelor (comunelor) şi ale oraşelor (municipiilor) din componenţa unităţii teritoriale autonome cu statut juridic special vor fi virate la bugetul central al unității teritoriale autonome cu statut juridic special.
    Pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea și al unității teritoriale autonome cu statut juridic special, transferurile cu destinație specială pentru finanțarea infrastructurii drumurilor publice locale sînt calculate și distribuite în funcție de numărul de kilometri echivalenți administrați, conform legislației privind fondul rutier.”
    Art. III. – Prezenta lege se pune în aplicare începînd cu 1 ianuarie 2017.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                            Andrian CANDU

    Nr. 24. Chişinău, 10 martie 2017.