HGC198/2017
ID intern unic:  369771
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 198
din  27.03.2017
pentru modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului
nr. 929 din 31 decembrie 2009
Publicat : 07.04.2017 în Monitorul Oficial Nr. 109-118     art Nr : 276
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Hotărîrea Guvernului nr. 929 din 31 decembrie 2009 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Cerinţe de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 5-7, art. 26), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În titlu şi punctul 1 al hotărîrii, titlul şi textul Reglementării tehnice, cu excepţia pct.7, în parafa anexelor nr.1-4:
    cuvintele „Reglementare tehnică”, la orice caz gramatical, se exclud, iar cuvintele „cerinţe” se expun la cazul gramatical corespunzător;
    cuvintele „prezenta Reglementare tehnică” se substituie cu cuvintele „prezentele Cerinţe”, la cazul gramatical corespunzător;
    clauza de emitere a hotărîrii va avea următorul cuprins:
    „În conformitate cu prevederile Legii nr. 78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 83-87, art.431), cu modificările şi completările ulterioare”.
    2. În Cerinţele de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete:
    1) preambulul va avea următorul cuprins:
    „Cerinţele de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete transpun parţial Anexa I din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 157 din 15 iunie 2011 şi transpune Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1333/2011 al Comisiei din 19 decembrie 2011 de stabilire a standardelor de comercializare pentru banane, a regulilor privind verificarea conformităţii cu aceste standarde de comercializare şi a cerinţelor privind comunicările în sectorul bananelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 336 din 20 decembrie 2011”;
    2) punctul 1 va avea următorul cuprins:
    „1. Cerinţele de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete (în continuare – Cerinţe) stabilesc cerinţele minime de calitate şi comercializare pentru fructele şi legumele proaspete (în continuare – produse), destinate consumului uman.”;
    3) pe tot parcursul textului, cuvîntul „boli”, cu excepţia punctului 173, se substituie cu cuvîntul „dăunători”, la cazul gramatical corespunzător;
    4) punctul 3 va avea următorul cuprins:
    „3. Sub incidenţa prezentelor Cerinţe cad grupele de produse cu următoarele poziţii tarifare, conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobate prin Legea nr. 172 din 25 iulie 2014: 0702 00 00; 0705; 0709 60 100; 0803 10 100; 0805 10; 0805 10 200; 0805 20; 0805 20 100; 0805 20 300; 0805 20 500; 0805 20 700; 0805 40 000; 0805 50; 0805 50 100; 0805 50 900; 0806 10 10; 0808 10; 0808 30; 0809 30; 0809 30 10; 0810 10 00”;
    5) la punctul 4 textul „naţionale aplicabile, produsul este considerat ca fiind conform cu cerinţele generale de comercializare” se substituie cu textul „aplicabile adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU), produsele sînt considerate conforme cu standardele generale de calitate şi comercializare, menţionate în anexa nr. 6, şi, respectiv, conforme cu cerinţele generale de comercializare.”;
    6) punctul 5 se completează cu subpunctele 4)-8) cu următorul cuprins:
    „4) condiţionare – activitate pregătitoare, precum curăţarea, tăierea, descojirea, fasonarea şi deshidratarea fructelor şi legumelor, fără transformarea acestora în fructe şi legume prelucrate;
    5) ambalare – operaţia de obţinere a „primului înveliş” aflat în contact direct cu produsul;
    6) ambalaj – reprezintă un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecţia temporară din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic în scopul menţinerii calităţii şi integrităţii acestora în starea de livrare, în decursul manipulării, transportării, depozitării şi desfacerii – pînă la consumator sau pînă la expirarea termenului de garanţie;
    7) număr de identificare de stat (IDNO) – cod numeric unic, atribuit de organul înregistrării de stat persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali la momentul înregistrării de stat, care serveşte pentru identificarea acestora în sistemele informaţionale ale Republicii Moldova;
    8) calibrare – operaţie de sortare şi de clasare, după lungime (mărime) sau masa fructelor şi legumelor”;
    7) punctul 6 va avea următorul cuprins:
    „6. La plasarea pe piaţă, fructele şi legumele proaspete trebuie să fie însoţite de certificatul de inofensivitate, eliberat conform Legii nr. 119-XV din 22 aprilie 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.”;
    8) punctul 11 se completează în final cu textul:
    „Produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate, dar nu prea dezvoltate, fructele trebuie să fie satisfăcător de coapte, dar nu trebuie să fie prea coapte. Dezvoltarea produselor şi stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere şi atingerea unui grad de coacere satisfăcător.”;
    9) punctul 12 se completează în final cu următoarea propoziţie:
    „În cadrul acestei toleranţe, proporţia produselor alterate trebuie să fie de maximum 2% din total.”;
    10) punctul 20:
    cuvîntul „patru” se substituie cu cuvîntul „trei”;
    la subpunctul 3) litera b), cuvintele „cu condiţia să nu afecteze serios fructul” se exclud;
    subpunctul 4) se abrogă;
    11) punctul 21 se abrogă;
    12) la punctul 26 subpunctul 1) litera c), după cuvîntul „consumului” se completează cu o propoziţie „În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate poate fi de maximum 2%.”;
    13) titlul capitolului V va avea următorul cuprins:
V. Cerinţe specifice de calitate şi comercializare pentru salată,
cicoare creaţă şi cicoare de grădină cu frunze întregi”;
    14) la punctul 36, cuvintele „cicoare creaţă de grădină” se substituie cu cuvintele „cicoare creaţă”;
    15) punctul 43:
    cuvîntul „trei” se substituie cu cuvîntul „două”;
    la subpunctul 1) litera g), cuvintele „cicoare creaţă de grădină” se substituie cu cuvintele „cicoare creaţă”;
    subpunctul 3) se abrogă;
    16) punctul 44 se abrogă;
    17) la punctul 46 subpunctul 4), cuvintele „cicoarea creaţă de grădină” se substituie cu cuvintele „cicoarea creaţă”;
    18) la punctul 48, cuvintele „cicoarea creaţă de grădină” se substituie cu cuvintele „cicoarea creaţă”;
    19) la punctul 49 subpunctul 1) litera b), după cuvîntul „minime” se completează cu propoziţia „În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate trebuie să fie de maximum 2%.”;
    20) la punctul 56 subpunctul 2) litera a), cuvintele „cicoare creaţă de grădină” se substituie cu cuvintele „cicoare creaţă”;
    21) punctul 59 se abrogă;
    22) la capitolul VI, secţiunile 2-6 vor avea următorul cuprins:
Secţiunea a 2-a
Cerinţe privind clasificarea
    62. Ardeii graşi se clasifică în trei categorii, definite după cum urmează:
    1)  categoria „Extra” – ardeii din această categorie trebuie să fie de calitate superioară şi caracteristici pentru soiul şi/sau pentru tipul comercial respectiv. Ardeii nu trebuie să prezinte defecte, cu excepţia unor uşoare defecte superficiale, cu condiţia ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea şi prezentarea în ambalaj a acestora;
    2)  categoria I – ardeii din această categorie trebuie să fie de bună calitate şi caracteristici pentru soiul şi/sau pentru tipul comercial respectiv. Următoarele defecte pot fi admise cu condiţia ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea şi prezentarea în ambalaj a acestora:
    a) uşoare defecte de formă;
    b) daune uşoare cauzate de mana ardeiului sau de tripşi, care nu afectează mai mult de 1/3 din suprafaţa totală;
    c) defecte uşoare ale epidermei, precum corodare, zgîrîere, arsură solară, urme de presiune, a căror suprafaţă totală nu depăşeşte 2 cm în cazul defectelor cu formă alungită şi 1 cm2 în cazul altor defecte sau crăpături superficiale uscate care, în total, afectează cel mult 1/8 din suprafaţa totală şi peduncul uşor deteriorat;
    3) categoria II – ardeii care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerinţele minime specificate mai sus. Trebuie să fie permise următoarele defecte, cu condiţia ca ardeii să îşi păstreze caracteristicile esenţiale de calitate, păstrare şi prezentare:
    a) defecte de formă;
    b) daune cauzate de mana ardeiului sau de tripşi, care nu afectează mai mult de 2/3 din suprafaţa totală;
    c) defecte ale epidermei, precum corodare, zgîrîere, arsură solară, urme de lovire şi daune cicatrizate, a căror suprafaţă totală nu depăşeşte 4 cm în cazul defectelor cu formă alungită şi 2,5 cm2 în cazul altor defecte sau crăpături superficiale uscate care, în total, afectează cel mult 1/4 din suprafaţa totală, deteriorare a capătului cu inflorescenţă al ardeiului, pe o suprafaţă de cel mult 1 cm2, zbîrcire care nu depăşeşte 1/3 din suprafaţă şi peduncul şi caliciu deteriorate, cu condiţia ca pulpa din jurul acestora să rămînă intactă.
Secţiunea a 3-a
Cerinţe privind calibrarea
    63. Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secţiunii ecuatoriale, fie de greutate. Pentru a se asigura omogenitatea calibrelor, diferenţele de calibru între produsele din acelaşi ambalaj nu trebuie să depăşească:
    1) în cazul ardeilor calibraţi în funcţie de diametru – 20 mm;
    2) în cazul ardeilor calibraţi în funcţie de greutate:
    a) 30 g în cazul în care ardeiul cel mai greu cîntăreşte 180 g sau mai puţin;
    b) 40 g în cazul în care cel mai mic ardei cîntăreşte peste 180 g.
    64. Ardeii cu formă alungită trebuie să fie suficient de omogeni din punctul de vedere al lungimii.
    65. Omogenitatea calibrelor nu este obligatorie în cazul ardeilor din categoria II.
Secţiunea a 4-a
Cerinţe privind toleranţele
    66. În toate etapele comercializării, se admit toleranţe privind calitatea şi calibrul în cadrul fiecărui lot în cazul produselor care nu îndeplinesc cerinţele categoriei indicate, după cum urmează:
    1) toleranţe de calitate pentru:
    a) categoria „Extra” – se permite ca un total de 5 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerinţele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranţe, maximum 0,5 % în total trebuie să fie produse care îndeplinesc cerinţele categoriei II de calitate;
    b) categoria I – se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerinţele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranţe, maximum 1 % din total trebuie să fie produse care nu îndeplinesc nici cerinţele de calitate ale categoriei II, nici cerinţele minime, sau din produse alterate;
    c) categoria II – se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerinţele categoriei, nici cerinţele minime. În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate trebuie să fie de maximum 2 %;
    2) toleranţe de calibru – pentru toate categoriile (dacă sînt calibrate) se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerinţele privind calibrul.
Secţiunea a 5-a
Cerinţe privind prezentarea
    67. Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conţinut omogen şi să nu cuprindă decît ardei de aceeaşi origine, soi sau tip comercial, calitate, calibru (dacă se impune calibrarea) şi, în cazul categoriilor „Extra” şi I, atît cît se poate aprecia, cu acelaşi grad de coacere şi acelaşi colorit.
    68. Într-un ambalaj totuşi poate fi ambalat împreună amestec de ardei de diferite tipuri comerciale şi/sau culori, cu condiţia să aibă o calitate omogenă şi, în cazul fiecărui tip comercial şi/sau culoare în cauză, aceeaşi origine.
    69. Partea vizibilă a conţinutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conţinut.
    70. Ardeii graşi trebuie ambalaţi astfel încît să se asigure o protecţie adecvată a produselor.
    71. Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate şi de calitate, astfel încît să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hîrtie sau etichete, care poartă specificaţii comerciale este permisă numai cu condiţia ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.
    72. Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să fie dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv şi fără a cauza defecte ale epidermei. Ambalajele nu trebuie să conţină materii străine.
Secţiunea a 6-a
Cerinţe privind marcajul
    73. Fiecare ambalaj trebuie să poarte următoarele detalii, în litere grupate pe aceeaşi parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de şters şi vizibilă din exterior:
    1) identificare – producător, ambalator şi/sau expeditor: denumirea şi adresa, ce pot fi înlocuite pentru toate ambalajele, cu excepţia preambalajelor, cu codul unic IDNO, atribuit de organul înregistrării de stat, cu indicarea în imediata apropiere: „producător, ambalator şi/sau expeditor” (sau abrevierile echivalente), iar în cazul produselor preambalate, denumirea şi adresa unui vînzător trebuie să fie indicată în strictă legătură cu referinţa „Ambalat pentru” sau o menţiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conţină codul ce corespunde producătorului, ambalatorului şi/sau expeditorului;
    2) natura produsului:
    a) „ardei”, în cazul în care conţinutul nu este vizibil din exterior;
    b) „amestec de ardei” sau o denumire echivalentă, în cazul unui amestec de ardei de tipuri comerciale şi/sau culori diferite. Dacă produsele nu sînt vizibile din exterior, trebuie indicate tipurile comerciale şi/sau culorile prezente în ambalaj, precum şi cantitatea în cazul fiecăreia dintre acestea;
    3) originea produsului:
    a) ţara de origine;
    b) regiunea de producţie sau denumirea zonei la nivel naţional, regional sau local (în caz de necesitate);
    c) în cazul ambalajelor destinate vînzării către consumatori, ce conţin un amestec de ardei graşi de diferite culori şi/sau tipuri comerciale de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre ţările de origine în cauză trebuie să figureze în imediata apropiere a denumirii culorilor şi/sau a tipurilor comerciale respective;
    4) caracteristici comerciale:
    a) categoria;
    b) calibrul (dacă se impune calibrarea), exprimat ca diametru minim sau maxim ori prin marca „necalibrat”, după caz;
    c) numărul de unităţi (opţional);
    d) „iute” sau o denumire echivalentă, după caz;
    5) marcajul de control oficial (opţional).
    74. Nu este necesar să se menţioneze pe colete indicaţiile prevăzute în punctul 73 subpunctul 1), în cazul în care coletele conţin ambalaje pentru comercializare, vizibile din exterior, şi pe care figurează indicaţiile respective. Aceste colete nu trebuie să aibă marcaje care să inducă în eroare. În cazul în care aceste colete sînt aşezate pe palete, aceste indicaţii trebuie să figureze pe o fişă plasată vizibil cel puţin pe două din faţetele paletei.”;
    23) punctul 101 se exclude;
    24) la punctul 103, cuvîntul „dezverzite” se substituie cu cuvîntul „desverzite”;
    25) la punctul 121 subpunctul 1):
    litera b) se completează în final cu textul: „În cadrul acestei toleranţe, maximum 1% din total trebuie să fie produse care nu îndeplinesc nici cerinţele de calitate ale categoriei II, nici cerinţele minime, sau din produsele alterate;”
    la litera c), textul „În cadrul acestei toleranţe, este permisă o limită maximă de 5% din fructele ce prezintă deteriorări superficiale minore cicatrizate ori tăieturi uscate sau din fructele moi şi zbîrcite.” se substituie cu textul „În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate trebuie să fie de maximum 2%.”;
    26) la punctul 135, subpunctul 9) se exclude;
    27) punctul 137:
    cuvîntul „patru” se substituie cu cuvîntul „trei”;
    subpunctul 4) se exclude;
    28) punctul 138 se exclude;
    29) la capitolul IX, secţiunea a 4-a şi a 5-a vor avea următorul cuprins:
Secţiunea a 4-a
Cerinţe privind toleranţele
    140. La toate etapele comercializării, se admit toleranţe privind calitatea şi calibrul în cadrul fiecărui lot în cazul produselor care nu îndeplinesc cerinţele categoriei indicate, după cum urmează:
    1) toleranţe de calitate pentru:
    a) categoria „Extra” – se permite ca un total de 5% din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerinţele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranţe, maximum de 0,5% din total trebuie să fie produse care îndeplinesc cerinţele categoriei II de calitate;
    b) categoria I – se permite ca un total de 10 la sută din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerinţele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranţe, maximum 1% din total trebuie să fie produse care nu îndeplinesc nici cerinţele de calitate ale categoriei II, nici cerinţele minime, sau din produse alterate;
    c) categoria II – se permite ca un total de 1% din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească nici cerinţele categoriei, nici cerinţele minime. În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate trebuie să fie de maximum 2 %;
    2) toleranţe de calibrare – pentru toate categoriile se permite ca un total de 10 % din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerinţele privind calibrul. În scopul adaptării greutăţii, fiecare ambalaj de vînzare poate conţine un ciorchine care cîntăreşte mai puţin de 75 g, cu condiţia ca ciorchinele să îndeplinească toate celelalte cerinţe ale categoriei specificate.
Secţiunea a 5-a
Cerinţe privind prezentarea
    141. Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conţinut omogen şi să nu cuprindă decît ciorchini de aceeaşi origine, soi, calitate şi grad de coacere.
    142. În cazul categoriei „Extra”, ciorchinii trebuie să fie aproximativ omogeni din punct de vedere al calibrului şi al coloritului.
    143. Poate fi ambalat împreună într-un ambalaj un amestec de struguri de masă din soiuri diferite, cu condiţia să aibă o calitate omogenă şi, în cazul fiecărui soi, aceeaşi origine.
    144. Partea vizibilă a conţinutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conţinut.
    145. Strugurii de masă trebuie ambalaţi astfel încît să se asigure o protecţie adecvată a produselor.
    146. Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate şi de calitate, astfel încît să nu cauzeze daune externe sau interne produsului.
    147. Utilizarea de materiale, în special hîrtie sau etichete, care poartă specificaţii comerciale este permisă numai cu condiţia ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.
    148. Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv şi fără a cauza defecte ale epidermei.
    149. Ambalajele nu trebuie să conţină materii străine, deşi un fragment de curpen de aproximativ 5 cm lungime poate rămîne ataşat de ciorchine, ca formă de prezentare specială.”;
    30) la punctul 154, subpunctele 4) şi 9) se abrogă;
    31) la capitolul X, secţiunea a 2-a va avea următorul cuprins:
Secţiunea a 2-a
Cerinţe privind clasificarea
    157. Merele se clasifică în trei categorii, definite după cum urmează:
    1) categoria „Extra” – merele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară şi caracteristice pentru soiurile menţionate în tabelul 3 din anexa nr.3, iar pedunculul trebuie să fie intact. Merele trebuie să prezinte următoarea suprafaţă minimă în culoarea caracteristică soiului:
    a) 3/4 din suprafaţa totală de culoare roşie în cazul grupului de culoare A;
    b) 1/2 din suprafaţa totală de culoare roşie mixtă în cazul grupului de culoare B;
    c) 1/3 din suprafaţa totală de culoare uşor roşie, înroşită sau striată în cazul grupului de culoare C.
    158. Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă. Merele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepţia unor foarte uşoare defecte superficiale, cu condiţia ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea şi prezentarea în ambalaj a acestora:
    1) foarte uşoare defecte ale epidermei;
    2) rugozitate foarte uşoară (R – soiurile marcate cu „R” în tabelul 3 din anexa nr.3 la prezentele Cerinţe sînt exceptate de la dispoziţiile referitoare la rugozitate), de exemplu – pete maro care nu depăşesc cavitatea pedunculului şi nu pot fi aspre şi/sau urme uşoare şi izolate de rugozitate.
    159. Categoria I – merele din această categorie trebuie să fie de bună calitate şi caracteristice pentru soiul respectiv, care cuprinde o clasificare în funcţie de colorit şi rugozitate.
    160. Merele trebuie să prezinte următoarea suprafaţă minimă în culoarea caracteristică soiului:
    a) 1/2 din suprafaţa totală de culoare roşie în cazul grupului de culoare A;
    b) 1/3 din suprafaţa totală de culoare roşie mixtă în cazul grupului de culoare B;
    c) 1/10 din suprafaţa totală de culoare uşor roşie, înroşită sau stricată în cazul grupului de culoare C.
    161. Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă. Următoarele defecte trebuie să fie permise cu condiţia ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea şi prezentarea în ambalaj a acestora:
    1) un uşor defect de formă;
    2) un uşor defect de dezvoltare;
    3) un uşor defect de colorit;
    4) urme de lovituri uşoare a căror suprafaţă totală nu depăşeşte 1 cm2, fără decolorare;
    5) uşoare defecte ale epidermei care nu pot depăşi:
    a) 2 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;
    b) 1 cm2 suprafaţă totală în cazul altor defecte, cu excepţia rapănului (Venturia inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafaţă mai mare de 0,25 cm2;
    c) uşoară rugozitate (R – Soiurile marcate cu „R” în tabelul 3 din anexa nr.3 la prezentele Cerinţe sînt exceptate de la dispoziţiile referitoare la rugozitate) de exemplu – pete maro care pot depăşi puţin cavitatea pedunculului sau cavitatea pistilului, dar nu pot fi aspre şi/sau rugozitate reticulară subţire care nu depăşeşte 1/5 din suprafaţa totală a fructului şi care nu contrastează puternic cu coloritul general al fructului şi/sau rugozitate densă care nu depăşeşte 1/20 din suprafaţa totală a fructului; împreună, rugozitatea reticulară subţire şi rugozitatea densă nu pot depăşi maximum 1/5 din suprafaţa totală a fructului.
    162.  Pedunculul poate lipsi, cu condiţia ca secţiunea să fie curată şi epiderma adiacentă să nu fie deteriorată.
    163.  Categoria II – această categorie cuprinde merele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerinţele minime specificate la punctul 154.
    164. Pulpa nu trebuie să prezinte defecte majore. Următoarele defecte trebuie să fie permise cu condiţia ca merele să îşi păstreze caracteristicile esenţiale de calitate, păstrare şi prezentare:
    1) defecte de formă;
    2) defecte de dezvoltare;
    3) defecte de colorit;
    4) urme de lovituri uşoare a căror suprafaţă nu depăşeşte 1,5 cm2, epiderma putînd fi uşor decolorată;
    5) defecte ale epidermei, care nu trebuie depăşite:
    a) 4 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;
    b) 2,5 cm2 suprafaţă totală în cazul altor defecte, cu excepţia rapănului (Venturia inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafaţă mai mare de 1 cm2;
    c) uşoară rugozitate (R – Soiurile marcate cu „R” în tabelul 3 din anexa nr.3 la prezentele Cerinţe sînt exceptate de la dispoziţiile referitoare la rugozitate), de exemplu – pete maro care pot depăşi cavitatea pedunculului sau cavitatea pistilului şi pot fi uşor aspre şi/sau rugozitate reticulară subţire care nu depăşeşte 1/2 din suprafaţa totală a fructului şi care nu contrastează puternic cu coloritul general al fructului şi/sau rugozitate densă care nu depăşeşte 1/3 din suprafaţa totală a fructului;
    d) împreună, rugozitatea reticulară subţire şi rugozitatea densă nu pot depăşi maximum 1/2 din suprafaţa totală a fructului.”;
    32) punctul 168 se abrogă;
    33) punctul 189:
    cuvîntul „patru” se substituie cu cuvîntul „trei”;
    subpunctul 4) se exclude;
    34) punctul 190 se abrogă;
    35) la punctul 195 subpunctul 1), litera c) va avea următorul cuprins:
    „c) categoria II – se permite ca un total de 10 % din pere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerinţele categoriei, nici cerinţele minime. În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %;”;
    36) punctul 210:
    cuvîntul „patru” se substituie cu cuvîntul „trei”;
    la subpunctul 2) litera c), cifra „1” se substituie cu cifra „1,5”, iar cifra „0,5” se substituie cu cifra „1”;
    la subpunctul 3) litera c), cifra „2” se substituie cu cifra „2,5”, iar cifra „1,5” se substituie cu cifra „2”;
    subpunctul 4) se exclude;
    37) la capitolul XII, secţiunea a 3-a va avea următorul cuprins:
Secţiunea a 3-a
Cerinţe privind calibrarea
    211. Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secţiunii ecuatoriale, fie de greutate, fie prin numărare.
    212. Calibrul minim este de:
    1) 56 mm sau 85 g în cazul categoriei „Extra”;
    2) 51 mm sau 65 g în cazul categoriilor I şi II.
    213. În cazul categoriei II, următoarele dispoziţii sînt opţionale:
    1) pentru a se asigura omogenitatea calibrelor, diferenţele de calibru între produsele din acelaşi ambalaj nu trebuie să depăşească:
    a) în cazul fructelor calibrate în funcţie de diametru –
    5 mm în cazul fructelor cu diametrul sub 70 mm şi 10 mm în cazul fructelor cu diametrul peste 70 mm;
    b) în cazul fructelor calibrate în funcţie de greutate –
    30 g în cazul fructelor cu greutatea sub 180 g şi 80 g în cazul fructelor cu greutatea peste 180 g;
    c) în cazul fructelor calibrate în funcţie de număr, diferenţa de calibru trebuie să respecte dispoziţiile de la litera a) sau b);
    d) în cazul aplicării codurilor de calibrare, trebuie respectate dimensiunile din anexa nr. 5.”,
    38) punctul 215:
    subpunctul 1):
    litera b) se completează în final cu textul „În cadrul acestei toleranţe, maximum 1% din total trebuie să fie produse care nu îndeplinesc nici cerinţele de calitate ale categoriei II, nici cerinţele minime, sau din produse alterate.”;
    litera c) se completează în final cu textul „În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate poate fi de maximum 2%.”;
    subpunctul 2) va avea următorul cuprins:
    „2) toleranţe de calibru – pentru toate categoriile (dacă sînt calibrate): se permite ca un total de 10 % din piersici sau nectarine (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerinţele privind calibrul.”;
    39) punctul 218 se abrogă;
    40) din titlul capitolului XIII şi punctele 225 şi 226, cuvintele „şi fragi”, la orice caz gramatical, se exclud;
    41) la subpunctul 7) punctul 226, cuvintele „(cu excepţia fragilor)” se exclud;
    42) punctul 227 se abrogă;
    43) punctul 229:
    cuvîntul „patru” se substituie cu cuvîntul „trei”;
    subpunctul 4) se exclude;
    44) punctele 230 şi 233 se abrogă;
    45) punctul 234:
    la subpunctul 1) litera a), textul „În cadrul acestei toleranţe, fructele alterate se limitează la 2%,” se substituie cu textul „În cadrul acestei toleranţe, maximum 0,5% din total trebuie să fie produse care îndeplinesc cerinţele categoriei II de calitate.”;
    la subpunctul 2), după cifra romană „II:” se completează cu cuvintele „se permite un total de”;
    46) la punctul 235, cuvintele „cu excepţia fragilor” se exclud;
    47) punctul 237 se abrogă;
    48) la punctul 242 subpunctul 2) litera a), cuvintele „sau „fragi” se exclud;
    49) la punctul 244, cuvintele „din soiurile provenite din” se substituie cu cuvintele „provenite din culturile”;
    50) la punctul 253 subpunctul 1):
    litera b) se completează în final cu textul „În cadrul acestei toleranţe, maximum 1% din total trebuie să fie produse care nu îndeplinesc nici cerinţe de calitate ale categoriei II, nici cerinţele minime, sau din produse alterate.”;
    litera c) se completează în final cu textul „În cadrul acestei toleranţe, proporţia totală a produselor alterate poate fi de maximum 2%.”;
    51) la anexa nr.3, tabelul 3 va avea următorul cuprins:

    tabelul nr.3

    52) la anexa nr. 4 tabelul 2 va avea următorul cuprins:

    tabelul 2

    53) anexa nr. 5 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.5

    54) se completează cu anexa nr.6 cu următorul cuprins:

    anexa nr.6


    PRIM-MINISTRU                                              Pavel FILIP
    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                             Octavian Calmîc
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                          Andrei Galbur
    Ministrul justiţiei                                                 Vladimir Cebotari

    Nr. 198. Chişinău, 27 martie 2017.