HCSFRC4/2017
ID intern unic:  369925
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA DE STAT PENTRU FRECVENŢE RADIO
HOTĂRÎRE Nr. 4
din  09.03.2017
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor
ce se operează în Tabelul naţional de atribuire a benzilor
de frecvenţe

Publicat : 21.04.2017 în Monitorul Oficial Nr. 128-132     art Nr : 830
    În temeiul articolului 33 din Legea comunicaţiilor electronice nr. 241-XVI din 15.11.2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi al punctelor 6, 7 şi 18 din Regulamentul Comisiei de Stat pentru Frecvenţe Radio, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 544 din 12.06.1997, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia de Stat pentru Frecvenţe Radio
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă modificările şi completările Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţă, conform anexei nr. 1.
    2. Instituţia publică Serviciul Naţional de Management al Frecvenţelor Radio şi Securităţii Cibernetice va asigura şi finanţa:   
    a) traducerea modificărilor, conform anexei nr. 1, în limba engleză şi în limba rusă;
    b) publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a prezentei hotărîri;
    c) organizarea perfectării formatului Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe modificat pentru plasarea pe portalul european al informaţiei de spectru (EFIS, ECO);
    d) publicarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe modificat în limba de stat, limba engleză şi  în limba rusă pe site-ul www.cnfr.md;
    e) editarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe modificat:
    - în limba de stat – 50 de exemplare;
    - în limba engleză – 25 exemplare;
    - în limba rusă – 25 de de exemplare.

    PREŞEDINTELE COMISIEI DE STAT
    PENTRU FRECVENŢE RADIO,
    VICEPRIM-MINISTRU,
    MINISTRUL ECONOMIEI                                        Octavian CALMÎC

    Nr. 4. Chişinău, 9 martie 2017.


Anexă
la Hotărârea Comisiei de Stat
pentru Frecvenţe Radio
nr. 4 din 9 martie 2016

Modificările şi completările ce se operează
în Tabelul Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe
    Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe, aprobat prin Hotărîrea Comisiei de Stat pentru Frecvenţe Radio a Republicii Moldova nr. 11 din 27.04.2000 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.91-93, art.340) cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În tot textul Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe:
    sintagma “Rezoluţia 223 (Rev. CMR-12)” se substituie cu sintagma “Rezoluţia 223 (Rev. CMR-15)”;
    sintagma “Rezoluţia 212 (Rev.CMR-97)” se substituie cu sintagma “Rezoluţia 212 (Rev.CMR-15)”;
    sintagma “Rezoluţia 741(Rev. CMR-12)” se substituie cu sintagma „Rezoluţia 741(Rev. CMR-15)”;
    sintagma “Rezoluţia 114(Rev. CMR-12)” se substituie cu sintagma „Rezoluţia 114(Rev. CMR-15)”;
    sintagma “Rezoluţia 748(Rev. CMR-07)” se substituie cu sintagma „Rezoluţia 748(Rev. CMR-15)”;
    sintagma “Rezoluţia 418(Rev. CMR-07)” se substituie cu sintagma „Rezoluţia 418(Rev. CMR-15)”;
    cuvintele ”Regulamentul(ui) Radiocomunicaţii” se substituie cu cuvintele ”Regulamentul(ui) Radiocomunicaţiilor UIT”;
    cuvintele ”Regulamentul(ui) Radio” se substituie cu cuvintele ”Regulamentul(ui) Radiocomunicaţiilor UIT”
    2. La § 1.1 cuvintele ”al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii” se substituie cu sintagma ”UIT”
    3. Conţinutul paragrafului1.3 Structura Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe, se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    ”§ 1.3 Structura Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe
    Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe (TNABF) cuprinde cinci coloane:
    Coloanele corespunzătoare atribuirii naţionale au următorul conţinut:
    Coloana 1 - Atribuire internaţională pentru Regiunea 1. Banda de frecvenţe - Servicii - Note. Conţine atribuirea benzilor de frecvenţe diferitelor servicii de radiocomunicaţii pentru ţările aflate în Regiunea 1. Conţinutul acestei coloane este identic cu conţinutul coloanei 1 din Tabelul atribuirii benzilor de frecvenţă din Articolul 5 al Regulamentului Radiocomunicaţiilor UIT.
    Coloana 2 - Banda de frecvenţe – Servicii. Conţine atribuirea benzilor de frecvenţe diferitelor servicii de radiocomunicaţii pentru Republica Moldova. Această atribuire corespunde prevederilor Articolului 5 al Regulamentului Radiocomunicaţiilor UIT.
    Coloana 3 - Note - conţine numărul de identificare a notelor internaţionale şi naţionale. Numărul de identificare are următoarea semnificaţie:
    - numărul de identificare de tipul 5.317A corespunde numărului sub care se găseşte nota respectivă în Articolul 5 al Regulamentului Radiocomunicaţiilor UIT. Textele acestor note exstrase din Regulamentul Radiocomunicaţiilor UIT se găsesc în Anexa 1 a TNABF.
    - numărul de identificare de trei cifre urmate de literele RN, corespunde notei naţionale. Textele acestor note se regăsesc în Anexa 2 a TNABF.
    Notele sînt partea integră a TNABF.
    Coloana 4 – Aplicaţii posibile –conţine aplicaţiile radio posibile spre utilizare în cadrul benzii de frecvenţe radio.
    Coloana 5 - Categoria - conţine modul de utilizare al benzilor de frecvenţe în Republica Moldova. Semnificaţia notărilor din acestă coloană este următoarea:
    - G - semnifică faptul că banda respectivă este atribuită exclusiv utilizării în interes guvernamental (apărare, securitate naţională, comunicaţii guvernamentale, protecţie civilă, poliţie). Asignarea frecvenţelor din aceste benzi, o fac serviciile de specialitate interesate;
    - NG - semnifică faptul că banda respectivă este atribuită exclusiv utilizării în interes neguvernamental. Asignarea şi alocarea frecvenţelor din aceste benzi, se face de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.
    - P - semnifică faptul că banda respectivă este utilizată în partaj de către utilizatorii guvernamentali şi neguvernamentali. Coordonarea în vederea utilizării frecvenţelor din aceste benzi, se face de către serviciile de specialitate interesate şi Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio.
    Statutul sub care un serviciu de radiocomunicaţii poate utiliza frecvenţele dintr-o anumită bandă poate fi:
    - primar
    - secundar
    Serviciile cu acelaşi statut au drepturi egale de utilizare a frecvenţelor.
    Staţiile unui serviciu secundar:
    a) nu trebuie sa producă perturbaţii prejudiciabile staţiilor unui serviciu primar, ale cărui frecvenţe au fost asignate anterior, sau sunt susceptibile de a fi asignate ulterior;
    b) nu pot solicita protecţie contra perturbaţiilor prejudiciabile, cauzate de către staţiile unui serviciu primar, ale cărui frecvenţe au fost asignate anterior, sau sunt susceptibile de a fi asignate ulterior;
    c) au dreptul la protecţie contra perturbaţiilor prejudiciabile, cauzate de către staţiile aceluiaşi serviciu secundar sau ale altor servicii secundare, ale căror frecvenţe sunt susceptibile de a fi asignate ulterior.
    Dacă în TNABF se menţionează că un serviciu poate funcţiona într-o bandă de frecvenţă, sub rezerva de a nu cauza perturbaţii prejudiciabile, aceasta semnifică, de asemenea, că acest serviciu nu poate solicita protecţie contra perturbaţiilor prejudiciabile cauzate de către alte servicii, ale căror frecvenţe sunt atribuite conform TNABF.
    Statutul sub care un anumit serviciu poate utiliza o bandă de frecvenţă este indicat în TNABF prin modul de scriere a denumirii serviciului respectiv, astfel:
    - cu “majuscule“ (ex. FIX), sunt tipărite denumurile serviciilor care utilizează banda respectivă cu statut primar;
    - cu “caractere normale” (ex. Fix), sunt tipărite denumurile serviciilor care utilizează banda respectivă cu statut secundar.
    În delimitarea benzilor, s-a adoptat convenţional regula după care frecvenţa corespunzătoare limitei inferioare aparţine benzii considerate, iar frecvenţa corespunzătoare limitei superioare aparţine benzii următoare.
    Notă: Utilizarea mijloacelor radioelectronice conform TNABF este permisă numai cu respectarea standardelor, reglementărilor în domeniul radiocomunicaţiilor şi a procedurilor de autorizare în vigoare.”
    4. În tabel
   
    tabel

    36. La Anexa nr. 1 „Note RR”:
    - Nota 5.96 este completată cu sintagma “Germania”;
    - La notele 5.132B, 5.133A, 5.145B, 5.149A, 5.158, 5.159 se exclude sintagma “Austria”;
    - După nota 5.133A se introduce o nouă notă 5.133B în următoarea redacţie:
    „5.133B Staţiile din serviciul radioamator ce funcţionează în banda de frecvenţe 5351.5-5366.5 kHz nu trebuie să depăşească valoarea maximă a puterii radiate de 15W (e.i.r.p). Totuşi, în Regiunea 2 in Mexic, staţiile din serviciul radioamator ce funcţionează în banda de frecvenţe 5351.5-5366.5 kHz nu trebuie să depăşească valoarea maximă a puterii radiate de 20W (e.i.r.p). În următoarele state din regiunea 2: Antigua şi Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Dominica, El Salvador, Ecuador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Santa Lucia, Saint Kitts şi Nevis, Saint Vincent şi Grenadine, Surinam, Trinidad şi Tobago, Uruguay, Venezuela, dar şi în regiunile de peste mări ale Olandei în Regiunea 2 staţiile din serviciul radioamator ce funcţionează în banda de frecvenţe 5351.5-5366.5 kHz nu trebuie să depăşească valoarea maximă a puterii radiate de 25W (e.i.r.p). (CMR-15).”;
    - Nota 5.161B se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.161B Atribuire Alternativă: în Albania, Germania, Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia şiHerţegovina, Cipru, Vatican, Croaţia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Islanda,Italia, Letonia,Fosta Republică Iugoslavă a Macedonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco,Muntenegru, Norvegia, Uzbekistan, Olanda, Portugalia, Kârgâzstan, Slovacia, Republica Cehă, România, Regatul Unit, San Marino, Slovenia, Suedia, Elveţia, Turcia şi Ucraina, banda de frecvenţe 42-42.5 MHz este atribuită serviciilor fix şi mobil cu statut primar. (CMR-15)”;
    - La nota 5.201 se exclude cuvîntul “Angola”;
    - La nota 5.208B sintagma “2 655-2 670 MHz,2 670-2 690 MHz” este substituită cu sintagma “ 2655-2690 MHz”;
    - La nota 5.221 se exclude cuvîntul“Tailanda” şi se completează cu cuvintele “Djibouti” şi ”Georgia”;
    - Notele 5.222, 5.223, 5.224A şi 5.224B se exclud;
    - După nota 5.228A se introduce o nouă notă 5.228AA în următoarea redacţie:
    “Nota 5.228AA Utilizarea benzilor de frecvenţe 161.9375-161.9625 MHz şi 161.9875-162.0125 MHz de către serviciul mobil maritim prin satelit (Pământ-spaţiu) este limitat la sisteme ce operează în conformitate cu Anexa18 (CMR-15)”;
    - Nota 5.260 se exclude;
    - După nota 5.264 se introduce o nouă notă 5.265 în următoarea redacţie:
    “5.265 În banda de frecvenţe 403-410 MHz, este aplicabilă rezoluţia 205 (Rev. CMR-15)”;
    - Nota 5.268 se modifică şi expune în următoarea redacţie:
    “5.268 Utilizarea benzii 410 – 420 MHz de către serviciul de cercetări spatiale este limitată la linii de comunicaţii spaţiu-spaţiu . Densitatea fluxului de putere la suprafaţa Pămîntului produs de către emisiile de la staţiile din serviciul de cercetare spaţială (spaţiu-spaţiu ) nu trebuie să depăşească -153 dB(W/m2) pentru 0¬¬°    5°, -153 + 0,077 (-5) dB(W/m2) pentru 5°    70° şi -148 dB(W/m2) pentru 70°    90°, unde  este unghiul de incidenţă a undei de frecvenţă radio , iar lărgimea de bandă de referinţă egală cu 4 kHz.
    În această bandă de frecvenţă serviciul de cercetări spaţiale (spaţiu – spaţiu) nu trebuie să solicite protecţie de la, şi să nu constrângă utilizarea şi dezvoltarea staţiilor din serviciile fix şi mobil. No. 4.10 nu este aplicabil.(CMR-15)”;
    - La nota 5.279A, sintagma “ITU-R SA.1260-1” se substituie cu sintagma “ITU-R RS.1260-1”;
    - La nota 5.286AA, sintagma “Rezoluţia 224 (Rev. CMR-12)” se substituie cu sintagma “Rezoluţia 224 (Rev. CMR-15)”;
    - Nota 5.287 se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    “5.287 Utilizarea benzilor de frecvenţe 457.5125-457.5875 MHz şi 467.5125-467.5875 MHz de către serviciul mobil maritime este limitat la staţii de comunicaţie de bord. Caracteristicile echipamentului şi aranjamentul canalelor trebuie să fie în concordanţă cu Recomandarea ITU-R M.1174-3. Utilizarea acestor benzi de frecvenţe în apele teritoriale constituie subiect al reglementărilor naţionale ale administraţiilor afectate (CMR-15).”;
    - Notele 5.314, 5.315, 5.316, 5.316A se exclud;
    - Nota 5.296 se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    “5.296 Atribuire adiţională: în Albania, Germania, Angola, Arabia Saudită , Austria, Bahrain, Belgia, Benin, Bosnia şi Herţegovina, Botswana, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Vatican, Congo (Republica), Côte d'Ivoire, Croaţia, Danemarca, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Spania, Estonia, Finlanda, Franţa, Gabon, Georgia, Ghana, Ungaria, Irak, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Iordania, Kenya, Kuwait, Lesotho, Letonia, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Liban, Libia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malawi, Mali, Malta, Maroc,Mauritius, Mauritania, Moldova, Monaco, Mozambic, Namibia, Niger, Nigeria, Norvegia, Oman, Uganda, Olanda, Polonia, Portugalia, Qatar, Republica Arabă Siriană, Slovacia, Republica Cehă, Regatul Unit, Rwanda, San Marino, Serbia, Sudan, Africa de Sud, Suedia, Elveţia, Swaziland, Tanzania, Chad, Togo, Tunisia, Turcia, Ucraina, Zambia şi Zimbabwe , banda 470-698 MHz este de asemenea atribuită cu statut secundar serviciului mobil terestru, în scopul implementării aplicaţiilor auxiliare radiodifuziunii.Staţiile serviciului mobil terestru în statele menţionate în această notă nu trebuie să cauzeze perturbaţii prejudiciabile staţiilor existente sau planificate, ce funcţionează în conformitate cu Tabelul în ţările, altele decît cele menţionate în această notă. (CMR-15). ”;
    - Nota 5.312A se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.312A În Regiunea 1, utilizarea benzii 694-790 MHz de către serviciul mobil, cu excepţia mobil aeronautic, este supusă prevederilor Rezoluţiei 760 (CMR-15). Vezi, de asemenea Rezoluţia 224(Rev. CMR-15).”;
    - Nota 5.316B se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.316B În Regiunea 1, atribuirea către serviciul mobil, cu excepţia aeronautic mobil în banda de frecvenţe 790-862 MHz este subiectul acordului obţinut conform No. 9.21 în raport cu serviciul de radionavigaţie aeronautică în ţările menţionate în No. 5.312. Pentru ţările, ce sînt parte ale Acordului GE06, utilizarea staţiilor serviciului mobil, se va efectua deasemenea cu condiţia aplicării de succes a prevederilor Acordului menţionat. Se aplică, după caz, Rezoluţia 224 (Rev. CMR-15) şi Rezoluţia 749 (Rev. CMR-15).";
    - La nota 5.317A sintagma “Rezoluţia 224 (Rev. CMR-12) şi Rezoluţia 749 (Rev. CMR-12)” se substituie cu sintagma “Rezoluţia 224 (Rev. CMR-15), Rezoluţia 760 (CMR-15) şi Rezoluţia 749 (Rev. CMR-15)” Iar sintagma “determinate” se substituie cu sintagma “identificate”;
    - După nota 5.3228A se introduce o nouă notă 5.328AA în următoarea redacţie:
    “5.328AA Banda de frecvenţe 1087.7-1092.3 MHz este de asemenea alocată serviciului mobil aeronautic prin satelit(R) cu statut primar, limitat la recepţia de către staţiile spaţiale a emisiilor Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADSB) de la staţiile amplasate pe navele aeriene ce funcţionează în conformitate cu standardele aeronautice international recunoscute. Staţiile ce funcţionează în cadrul serviciului aeronautic mobil prin satelit (R) nu trebuie să solicite protecţie de la staţiile ce funcţionează în cadrul serviciului de radionavigaţie aeronautică. Rezoluţia 425 (CMR-15) se va aplica.(CMR-15).”;
    -Nota 5.338A se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    “5.338A În benzile de frecvenţe 1 350-1 400 MHz, 1 427-1 452 MHz, 22.55-23.55 GHz, 30-31.3 GHz, 49.7-50.2 GHz, 50.4-50.9 GHz, 51.4-52.6 GHz, 81-86 GHz şi 92-94 GHz se aplică Rezoluţia 750 (Rev. CMR-15).”;
    - După nota 5.341 se introduce o nouă notă 5.341A în următoarea redacţie:
    “5.341A În Regiunea 1, benzile de frecvenţe 1427-1452 MHz şi 1492-1518 MHz sunt identificate pentru utilizare de către administraţiile ce intenţionează să implementeze Telecomunicaţii Internaţionale Mobile (IMT) în conformitate cu Rezoluţia 223 (Rev. CMR-15). O astfel de identificare nu împiedică utilizarea acestor benzi de frecvenţă de către aplicaţiile altor servicii, cărora aceste benzi le sunt atribuite şi nu stabileşte prioritate în Regulamentul Radiocomunicaţiilor UIT.     Utilizarea staţiilor IMT este subiectul acordului obţinut conform No. 9.21 în raport cu serviciul aeronautic mobil utilizat pentru telemetrie aeronautică în conformitate cu No. 5.342 (WRC-15).”;
    - La nota 5.382 se exclud cuvintele: “România”, “Serbia”, “Tanzania”
    -La nota 5.391 sintagma “UIT-R SA.1154” se substituie cu sintagma „UIT-R SA.1154-0”;
    - Notele: 5.417 C şi 5.417 D se exclud;
    - Nota 5.430A se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.430A Alocarea benzii 3 400 3 600 MHz către serviciul mobil, cu excepţia mobil aeronautic cu statut primar, este subiect al acordului obţinut conform 9.21 cu alte administraţii şi este identificată pentru Telecomunicaţiile Internaţionale Mobile (IMT). Această identificare nu împiedică utilizarea acestor benzi de oricare alte aplicaţii ale serviciilor, cărora acestea le sînt repartizate şi nu stabileşte priorităţi în Regulamentul Radiocomunicaţii UIT. La etapa coordonării, prevederile din 9.17 şi 9.18 de asemenea se aplică. Administraţia, înainte de a pune în funcţiune în această bandă o staţie (de bază sau mobilă), trebuie să asigure ca densitatea fluxului de putere (dfp) produsă la 3 m deasupra pămîntului să nu depăşească −154.5 dBW/(m2  4 kHz) pentru mai mult de 20% de timp la hotarul teritoriului oricărei alte administraţii. Această limită poate fi depăşită pe teritoriul oricărei ţări, administraţia căreia a acceptat acest fapt. Pentru a asigura că nivelul dfp corespunde cerinţelor la hotarul teritoriului oricărei alte administraţii, trebuie să fie efectuate calculări şi verificări, luîndu-se în consideraţie toate informaţiile necesare, cu acordul reciproc al ambelor administraţii (administraţia responsabilă pentru staţia terestră şi administraţia responsabilă pentru staţia de sol), în caz de necesitate – cu asistenţa Biroului. În cazul dezacordului, calcularea şi verificarea dfp se va efectua de către Birou, luînd în consideraţie informaţia menţionată mai sus. Staţiile serviciului mobil în banda 3 400-3 600 MHz nu trebuie să solicite protecţie mai mare de la staţiile spaţiale, decît cea prevăzută în Tabelul 21-4 al Regulamentului Radiocomunicaţii UIT (Ediţia 2004).";
    - După nota 5.430A se introduce o nouă notă 5.436 în următoarea redacţie:
    „5.436 Utilizarea benzii de frecvenţe 4200-4400 MHz de către staţiile din serviciul mobil aeronautic (R) este rezervată exclusiv pentru sisteme de intra-comunicaţii avionice fără fir, ce operează în conformitate cu standardele internaţionale recunoscute. Această utilizare trebuie să fie în conformitate cu Rezoluţia 424 (CMR-15).”;
    - După nota 5.436 se introduce o nouă notă 5.437 în următoarea redacţie:
    „5.437 Utilizare senzorilor pasivi în serviciul de explorare a Pământului prin satelit şi serviciul de cercetare spaţială poate fi autorizată în banda 4200-4400 MHz cu statut secundar.”;
    - Nota 5.438 se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.438 Utilizarea benzii 4200-4400 MHz de către serviciul de radionavigaţie aeronautică, este rezervată în exclusivitate pentru radioaltimetri, instalaţi la bordul navele aeriene şi transponderii asociaţi de la sol (CMR-15).”;
    - Nota 5.444A se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.444A Utilizarea atribuirii fix prin satelit (Pământ-spaţiu) în banda de frecvenţe 5091-5150 MHz este limitată la liniile fider a sistemelor de sateliţi non-geostaţionari în cadrul serviciului mobil prin satelit şi este subiectul coordonării conform No. 9.11A. Utilizarea benzii de frecvenţă 5091-5150 MHz de către liniile fider liniile fider a sistemelor de sateliţi non-geostaţionari în cadrul serviciului mobil prin satelit va fi subiectul aplicării Rezoluţiei 114 (Rev. CMR-15). Adiţional, pentru a asigura protecţia serviciului de radionavigaţie de interferenţe prejudiciabile , este necesară coordonare liniilor de fider a staţiilor la sol a sistemelor de sateliţi non-geostaţionari din serviciul mobil prin satelit ce sunt separaţi de mai puţin de 450 de km de teritoriul unei administraţii ce operează staţii la sol din serviciul de radionavigaţie aeronautică (CMR-15).”;
    - La nota 5.447F, sintagma „ITU-R M.1638 şi ITU-R SA.1632” se substituie cu sintagma “ITU-R M.1638-0 şi ITU-R SA.1632-0”;
    - La nota 5.450A sintagma „ITU-R M.1638” se substituie cu sintagma “ITU-R M.1638-0”;
    - Nota 5.446 se exclude;
    - Nota 5.457A se expune în redacţie nouă:
    „5.457A În benzile 5925-6425 MHz şi 14-14,5 GHz, staţiile de sol la bordul navelor pot comunica cu staţiile spaţiale a serviciului fix prin satelit. Aşa o utilizare trebuie să fie în corespundere cu Rezoluţia 902 (CMR-03). În banda de frecvenţe 5925-6425 MHz, staţiile de la sol amplasate la bordul navelor ce comunică cu staţiile spaţiale din serviciul fix prin satelit pot utiliza antene cu diametrul minim de 1.2 metri şi pot funcţiona fără acordul prealabil al administraţiilor dacă este amplasată la distanţă de minim 330 km de linia de bază oficial recunoscută de Statul costal. Toate celelalte prevederi al Rezoluţiei 902 (CMR-03) se aplică (CMR-15).”;
    -Nota 5.458C se suprimă.
    -La Nota 5.460 sintagma “Utilizarea benzii 7145-7190 MHz de către serviciul de cercetare spaţială (Pămînt – spaţiu) este restricţionat spre spaţiul îndepărtat, nici o emisie în spaţiul îndepărtat nu trebuie să fie efectuată în banda 7190-7235 MHz” se substituie cu sintagma „Nicio emisie de la sistemele din serviciul de cercetare spaţială (Pămînt –spaţiu) în spaţiul îndepărtat nu trebuie să fie efectuată în banda 7190-7235 MHz”;
    - După nota 5.460 se introduce o nouă notă 5.460A în următoarea redacţie:
    „5.460A Utilizarea benzii de frecvenţe 7 190-7 250 MHz (Pământ-spaţiu) de către serviciul de explorare a Pământului prin satelit trebuie să fie limitat la urmărire, telemetrie și comandă pentru operarea navelor spațiale. Staţiile spaţiale ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (Pământ-spaţiu) în banda 7 190-7 250 MHz nu trebuie să solicite protecţie de la staţiile existente şi de viitor din serviciul fix şi mobil şi No. 5.43A nu se aplică. No. 9.17 se aplică. Adiţional, pentru asigurarea protecţiei serviciilor fix şi mobil existente şi de viitor, amplasamentul staţiilor la sol ce susţin navele spaţiale din serviciul de explorare a Pământului de pe orbite non-geostaţionare sau geostaţionare trebuie să menţină o distanţă de separaţie de minim 10 km şi 50 km, respectiv, de la hotarul respectiv al statelor vecine, cu excepţia cazului când alte distanţe au fost agreate între administaţiile corespunzătoare.(CMR-15).”;
    - După nota 5.460A se introduce o nouă notă 5.460B în următoarea redacţie:
    „5.460B Staţiile spaţiale de pe orbita geostaţionară ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (Pământ-spaţiu) în banda 7 190-7 250 MHz nu trebuie să solicite protecţie de la staţiile existente şi de viitor din serviciul cercetare spaţială, şi No. 5.43A nu se aplică (CMR-15).”;
    - După nota 5.461A se introduce o nouă notă 5.461AA în următoarea redacţie:
    „5.461AA Utilizarea benzii de frecvenţă 7375-7750 MHz de către serviciul mobil maritim prin satelit este limitat de reţelele de sateliţi geostaţionari (CMR-15).”;
    - După nota 5.461AA se introduce o nouă notă 5.461AB în următoarea redacţie:
    „5.461AB În banda de frecvenţă 7375-7750 MHz, staţiile la sol din serviciul mobil maritim prin satelit nu trebuie să solicite protecţie de la, şi nici să constrângă utilizarea şi dezvoltarea staţiilor din serviciile fix şi mobil, cu excepţia mobil aeronautic. No. 5.43A nu se aplică (CMR-15).”;
    - După nota 5.474 se introduce o nouă notă 5.474A în următoarea redacţie:
    „5.474A Utilizarea benzilor de frecvenţă 9 200-9 300 MHz şi 9 900-10 400 MHz de către serviciul de explorare a Pământului prin satelit (activ) este limitat la sisteme ce necesită lărgimea de bandă mai mare de 600 MHz, care nu pot fi în totalitate cuprinse în cadrul benzii 9300-9900 MHz. Asemenea utilizare este subiectul acordului obţinut conform No. 9.21 de la Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Egipt, Indonezia, Iran (Republica Islamică), Liban şi Tunisia. Administaţia ce nu a răspuns conform 9.52 este considerată ca fiind refuzat solicitarea de coordonare. În acest caz, Administraţia ce notifică reţeaua de sateliţi ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (activ) poate solicita asistenţa Biroului conform sub-secţiunii IID a Articolului 9 (CMR-15).”;
    - După nota 5.474A se introduce o nouă notă 5.474B în următoarea redacţie:
    „5.474B Staţiile ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (activ) trebuie să respecte prevederile Recomandării ITU-R RS.2066-0 (CMR-15).”;
    - După nota 5.474B se introduce o nouă notă 5.474C în următoarea redacţie:
    „5.474C Staţiile ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (activ) trebuie să respecte prevederile Recomandării ITU-R RS.2065-0 (CMR-15).”;
    - După nota 5.474C se introduce o nouă notă 5.474D în următoarea redacţie:
    „5.474D Staţiile ce operează în cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (activ) nu trebuie să producă interferenţe prejudiciabile, sau să solicite protecţie de la staţiile din serviciile de radionavigaţie maritimă şi radiolocaţie în benzile 9900 - 10000 MHz şi din serviciul de radiolocaţie în banda de frecvenţe 10.0-10.4 GHz.”;
    - După nota 5.484A se introduce o nouă notă 5.484B în următoarea redacţie:
    „5.484B Se aplică Rezoluţia 155 (CMR-15).”;
    - După nota 5.498A se introduce o nouă notă 5.499A în următoarea redacţie:
    „5.499A Utilizarea benzii de frecvenţă 13.4-13.65 MHz de către serviciul fix prin satelit (spaţiu-Pământ) este limitat la sisteme de sateliţi geostationari şi este subiectul acordului obţinut conform No. 9.21 referitor la sistemele de sateliţi din cadrul serviciului de cercetare spaţială (spaţiu-spaţiu) pentru transmiterea datelor de la staţiile spaţiale de pe orbita geostaţionară către staţia spaţială asociată de pe orbita non-geostaţionară pentru care informaţia de publicare avansată a fost recepţionată de către birou înainte de 27 Noiembrie 2015 (CMR-15).”;
    - După nota 5.499A se introduce o nouă notă 5.499B în următoarea redacţie:
    „5.499B Administraţiile nu trebuie să împiedice dezvoltarea şi operarea staţiilor la sol din serviciul frecvenţe etalon şi semnale orare prin satelit (Pămînt-spaţiu) atribuit cu statut secundar în banda de frecvenţe 13.4-13.65 GHz pe motivul alocării primare către serviciul fix prin satelit (spaţiu-Pământ) (CMR-15).”;
    - După nota 5.499B se introduce o nouă notă 5.499C în următoarea redacţie:
    „5.499C Atribuirea benzii de frecvenţe 13.4-13.65 GHz către serviciul de cercetare spaţială cu statut primar este limitat la:
    - sistemele de sateliţi din cadrul serviciului de cercetare spaţială (spaţiu-spaţiu) pentru transmiterea datelor de la staţiile spaţiale de pe orbita geostaţionară către staţia spaţială asociată de pe orbita non-geostaţionară pentru care informaţia de publicare avansată a fost recepţionată de către birou înainte de 27 Noiembrie 2015.
    - senzori activi la bordul navelor spaţiale.
    - sistemele de sateliţi din cadrul serviciului de cercetare spaţială (spaţiu-Pământ) pentru transmiterea datelor de la staţiile spaţiale de pe orbita geostaţionară către staţia la sol asociată. Alte utilizări ale benzii de frecvenţă de către serviciul de cercetare spaţială vor avea statut secundar (CMR-15). ”;
    - După nota 5.499C se introduce o nouă notă 5.499D în următoarea redacţie:
    „5.499D În banda de frecvenţă 13.4-13.65 GHz, sistemele de sateliţi din serviciul de cercetare spaţială (spaţiu-Pământ) şi/sau serviciul de cercetare spaţială (spaţiu-spaţiu) nu trebuie să producă interferenţe prejudiciabile sau să solicite protecţie de la staţiile din serviciul fix, mobil, radiolocaţie şi explorare a Pământului prin satelit. (CMR-15).”;
    - După nota 5.499D se introduce o nouă notă 5.499E în următoarea redacţie:
    „5.499E În banda de frecvenţe 13.4-13.65 GHz, reţelele de sateliţi geostationari din cadrul serviciului fix prin satelit (spaţiu-Pământ) nu trebuie să solicite protecţie de la staţiile spaţiale din cadrul serviciului de explorare a Pământului prin satelit (activ) operând în conformitate cu Regulamentul Radiocomunicaţii UIT, şi No. 5.43 nu se aplică. Prevederile No 22.2 nu se aplică la serviciul de explorare a Pământului prin satelit (activ) în raport cu serviciul fix prin satelit (spaţiu-Pământ) în această bandă de frecvenţe. (CMR-15).”;
    - La nota 5.501A, sintagma “13.4 – 13.75” se substituie cu sintagma “13.65 – 13.75”
    - Nota 5.504B se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.504B Staţiile de la bordul navelor aeriene ce oprerează în cadrul serviciului mobil prin satelit în banda de frecvenţe 14-14,5 GHz trebuie să fie conforme cu prevederile Anxei1, Partea C a Recomandării M.1643-0, în raport cu orice staţie radioastronomică ce efectuează observaţii în banda de frecvenţe 14.47-14.5 GHz amplasate pe teritoriul Spaniei, Franţei, Indiei, Italiei, Regatului Unit, şi a Africii de Sud.”;
    - Nota 5.511D se exclude;
    - Nota 5.511A se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „5.511A Utilizarea benzii de frecvenţă 15.43-15.63 GHz de către serviciul fix prin satelit (Pământ-spaţiu) este limitat la liniile fider ale sistemelor non-geostaţionare din cadrul serviciului mobil prin satelit, subiect al coordonării conform No 9.11A (CMR-15).”;
    - La nota 5.511C, sintagma „Recomendarea UIT-R S.1340” se substituie cu sintagma „Recomandarea UIT-R S.1340-0”;
    -La pct.5.516B, textul ”Aceste identificări nu trebuie să limiteze utilizarea acestei benzi de către alte aplicaţii ale serviciilor fixe prin satelit ori de alte servicii cărora aceste benzi le-au fost atribuie la un statut co-primar şi nu stabileşte prioritate în aceste Regulamente printre utilizatorii de benzi. Administraţiile trebuie să ia în consideraţie lucrul acesta cînd se conduc de prevederile ce ţin de benzile sus-numite” se modifică şi se expune în următoarea redacţie ”Această identificare nu limitează utilizarea acestor benzi de către alte aplicaţii ale serviciilor fixe prin satelit ori de alte servicii cărora le-au fost atribuie aceste benzi la un statut co-primar şi Regulamentul Radiocomunicații UIT nu stabilește priorități printre utilizatorii acestor benzi. Administraţiile trebuie să ia în consideraţie acest fapt cînd se conduc de prevederile ce ţin de benzile sus-numite. Se aplică Rezoluţia 143 (CMR-03) ”
    - După nota 5.527 se introduce o nouă notă 5.527A în următoarea redacţie:
    „5.527A Operarea staţiilor la sol în mişcare comunicând cu serviciul fix prin satelit este subiectul Rezoluţiei 156 (CMR-15).”;
    - La nota 5.530A, sintagma “vezi Recomandarea ITU-R BO. 1898” se substituie cu sintagma “vezi de asemenea cea mai recentă versiune a Recomandării ITU-R BO. 1898”;
    - Nota 5.530C se exclude;
    - La nota 5.536B se exclud cuvintele “Elveţia” şi “Liechtenstein” şi se completează cu cuvîntul “Bahrain”;
    - La nota 5.551H, sintagma „ITU-R RA.1631” se substituie cu sintagma „ITU-R RA.1631-0”;
    - După nota 5.559 se introduce o nouă notă 5.559B în următoarea redacţie:
    „5.559B Utilizarea benzii de frecvenţe 77.6-78 GHz de către serviciul de radiolocaţie trebuie limitată la radarele de rază mică pentru aplicaţii la sol, incluzând radarele pentru autovehicule. Caracteristicile tehnice ale acestor radare sunt prezentate în cea mai recentă versiune a Recomandării ITU-R M.2057. Prevederile No. 4.10 nu se aplică (CMR-15).”;
    37. La Anexa nr. 2 – Note RN (Reglementări Naţionale):
    - după RN 023 se introduce Nota RN 023A în următoarea redacţie:
    „RN 023A În banda de frecvenţe 1452-1492 MHz se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(13)03 şi Recomandării ECC/REC/(15)01”;
    - RN 029 se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „RN 029 Se permite utilizarea benzii de frecvenţă 446-446.2 MHz pentru staţii de radiocomunicaţii mobile personale PMR446 în conformitate cu prevederile Deciziei ECC/DEC(15)05”;
    - RN 032 se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „RN 032 În banda de frecvenţe 694-790 MHz se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(15)01 şi Recomandării ECC/REC/(15)01. Deasemenea, este aplicabilă Rezoluţia 760 (CMR-15) şi Rezoluţia 224 (rev. CMR-15)”;
    - după RN 037 se introduce Nota RN 037A în următoarea redacţie:
    „RN 037A Se permite utilizarea la bordul navelor maritime a sistemelor de comunicaţii mobile GSM în benzile de frecvenţe 880-915/925-960 MHz şi 1710-1785/1805-1880 MHz, sistemelor de comunicaţii mobile UMTS în benzile de frecvenţe 1920-1980/2110-2170 MHz şi sistemelor de comunicaţii mobile LTE în benzile de frecvenţe 1710-1785/1805-1880 MHz şi 2500-2570/2620-2690 MHz în conformitate cu prevederile Deciziei ECC/DEC/(08)08”;
    - după RN 047 se introduce Nota RN 047A în următoarea redacţie:
    „RN 047A La utilizarea sistemelor serviciului mobil prin satelit în benzile de frecvenţe 1980-2010 MHz şi 2170-2200 MHz se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(06)09”;
    - după RN 047A se introduce Nota RN 047B în următoarea redacţie:
    „RN 047B În banda de frecvenţe 2300-2400 MHz se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(14)02 şi Recomandării ECC/REC/(14)04”;
    - RN048B se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „RN048B La utilizarea reţelelor de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă în benzile de frecvenţe 3400 – 3600 MHz şi 3600 – 3800 MHz se vor aplica prevederile Deciziilor ECC/DEC(07)02, ECC/DEC(11)06 şi Recomandării ECC/REC/(15)01”;
    - RN048H se modifică şi se expune în următoarea redacţie:
    „RN048H Pentru sistemele de acces fără fir, incluzând reţelele radio locale (WAS/RLAN), care operează în benzile de frecvenţe 5150 – 5350 MHz şi 5470 – 5725 MHz se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(04)08 şi Rezoluţiei 229 (Rev. CMR-12)”;
    - după RN 048H se introduce Nota RN 048I în următoarea redacţie:
    „RN 048I La utilizarea sistemelor inteligente de transport în banda de frecvenţe 5875-5925 MHz, se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(08)01”;
    - după RN 054 se introduce Nota RN 054A în următoarea redacţie:
    „RN 054A Se permite utilizarea cu statut secundar ale staţiiilor la sol pe platforme mobile (ESOMPs) în benzile de frecvenţe 19,7-20,2 GHz şi 29,5-30 GHz în conformitate cu prevederile Deciziilor ECC/DEC/(13)01 şi ECC/DEC/(15)04”;
    - după RN 066 se introduce Nota RN 067în următoarea redacţie:
    „RN 067 La utilizarea radarelor cu acţiune pe distanţe scurte în banda de frecvenţe 77-81 GHz, se aplică prevederile Deciziei ECC/DEC/(04)03”;
    - după RN 067 se introduce Nota RN 068 în următoarea redacţie:
    „RN 068 La sistemele din serviciul fix în banda de frecvenţe 92-95 GHz se aplică prevederile Recomandării ECC/REC/(14)01”.
    38. La Anexa 3, în Lista abrevierilor se completează cu abrevierile după cum urmează:
    
AES
Staţii de sol pe aeronave
AIS
Sistem de identificare automată la bordul navelor
BWA
Sisteme de acces pe suport de bandă largă
BFWA
Acces fix pe suport radio de bandă largă
CB
Banda civică
DSC
Apel selectiv numeric
EPIRB
Radiobaliza pentru indicarea poziţiei în caz de urgenţă
ESV
Staţii de sol la bordul navelor
GALILEO
Sistemul global de navigaţie prin satelit operat de Administaţiile Europene.
GLONASS
Sistemul global de navigaţie prin satelit operat de Administraţia Rusiei
GNSS
Sistem global de navigaţie prin satelit
GPS
Sistemul global de poziţionare operat de Administraţia Statelor Unite ale Americii
GSO ESOMP
Staţii la sol pe platforme mobile ce comunică cu sateliţi pe orbită geostaţionară
GSM-R
GSM pentru căile ferate
HEST
Terminale de satelit de putere mare
ILS
Sistem de aterizare cu instrumente (aviaţie)
ITS
Sistem inteligent de transport
LEST
Terminale de satelit de putere mică
MCA
MCV
MFCN
Comunicaţii mobile la bordul aeronavelor
Comunicaţii mobile la bordul navelor maritime
Reţea de comunicaţii fixe şi mobile
MWS
Sisteme multimedia pe suport radio
NAVTEX

Sistem de telegrafie cu imprimare directă de bandă îngusta pentru transmiterea către nave a avertizărilor navigaţionale şi meteorologice şi a informaţiilor de urgenţă

NGSO ESOMP
Staţii la sol pe platforme mobile ce comunică cu sateliţi pe orbită ne geostaţionară
PMSE
Crearea programelor şi  evenimente speciale
RFID
Sisteme de identificare prin utilizarea frecvenţelor radio
SAR
Comunicaţii pentru căutare şi salvare
S-PCS
Sistem de comunicaţii personale prin satelit
SIT/SUT
Terminal satelitar interactiv / Terminal satelitar de utilizator
SRR
Radare cu acţiune pe distanţe scurte
TTT
Sistem de supraveghere a traficului si a transporturilor
VOR
Radiofar VHF omnidirectional (aviatie)
WAS/RLAN
Sistemele de acces fără fir, incluzând reţelele radio locale
WIA
Aplicaţii industriale fără fir