DPC194/2017
ID intern unic:  370429
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 194
din  24.05.2017
pentru completarea Decretului Președintelui
Republicii Moldova nr. 2097-VII din 6 iunie 2016
Publicat : 02.06.2017 în Monitorul Oficial Nr. 171-180     art Nr : 302
    În temeiul art. 6 alin. (5) şi alin. (6) din Legea cu privire la simbolurile publice,
    Preşedintele Republicii Moldova d e c r e t e a z ă:
    Articol unic. - Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 2097-VII din 6 iunie 2016 privind distincțiile Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se completează cu litera f) cu următorul cuprins:
    „f) Medalia comemorativă „25 de ani ai Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova”.”.
    2. Articolul 2 se completează cu litera f1) cu următorul cuprins:
    „f1) Statutul Medaliei comemorative „25 de ani ai Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova”;”, conform anexei nr. 61.
    3. Punctul 5 din anexa nr. 1 se completează cu subpunctul 6) cu următorul cuprins:
    „6) Medalia comemorativă „25 de ani ai Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova”.”.
    4. Decretul se completează cu anexa nr. 61.

    PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA                            Igor DODON

    Nr. 194-VIII. Chişinău, 24 mai 2017.

Anexa nr. 61
la Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr.194-VIII din 24 mai  2017

Statutul Medaliei comemorative
„25 de ani ai Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa”
al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova”
    Medalia comemorativă „25 de ani ai Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova” se conferă ofițerilor de informații și securitate, angajaților civili, pensionarilor și veteranilor Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” și ai Serviciului, precum și altor persoane, inclusiv cetățeni străini, pentru servicii remarcabile aduse organelor securității statului și contribuție la dezvoltarea detașamentului.
    Însemnul medaliei reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur, cu diametrul de 30 mm, și cu toartă de suspensie în partea superioară, prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă.
    Pe aversul însemnului, în mijloc, este reprezentat în relief un vultur codalb cu zborul pe jumătate desfăcut, stînd în profil spre dextra pe un soclu îngust dreptunghiular. În exergă, în partea superioară, apare legenda semicirculară cu litere capitale în relief: „DETAȘAMENTUL CU DESTINAȚIE SPECIALĂ „ALFA””. Segmentul de cerc de sub imaginea emblematică, delimitat de coarda și arcul care se unesc la orele 8 și 4, este ridicat în relief și, în exergă, are gravate cu caractere capitale milesimele: „1992 • 4 IUNIE • 2017”.
    Pe reversul însemnului, în mijloc, este reprezentată în relief emblema Serviciului (o stea de aur cu opt raze, avînd cele două raze verticale alungite și purtînd în mijloc stema mică a Republicii Moldova: tăiat de roșu și azur, cu un cap de bour broșînd, însoțit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică și la senestra de o semilună conturnată, totul de aur), în întregime de aur. În exergă, apare legenda circulară cu litere capitale în relief: „SERVICIUL DE INFORMAȚII ȘI SECURITATE AL REPUBLICII MOLDOVA / • FIDELIS PATRIAE • ”.
    Panglica distincției este din moar albastru, lată de 25 mm, avînd pe flancuri, depărtat de margine cu 1,5 mm, cîte o dungă neagră, lată de 2 mm și flancată de cîte o dungă albă, lată de 0,5 mm. Panglica se îmbracă pe o baretă metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălțimea de 45 mm și colțurile de jos tăiate. Peste panglica îmbrăcată, în partea superioară a baretei se aplică cifrele romane „XXV” (h 6 mm) de aur. Bareta este dotată cu toartă de suspensie de culoarea însemnului, iar pe revers are fixat un sistem de prindere a distincției.
    Înălțimea totală a distincției este de 78 mm.
    Bareta de substituire a distincției este dreptunghiulară, cu lățimea de 25 mm și înălțimea de 12 mm, îmbrăcată cu panglica distincției și are aplicate broșînd peste panglică cifrele romane „XXV” (h 6 mm) de aur.