OIFSC527/2017
ID intern unic:  371036
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL FISCAL DE STAT
ORDIN Nr. 527
din  31.03.2017
despre modificarea Ordinului IFPS nr. 284 din 19 aprilie 2012
cu privire la expedierea și recepționarea documentelor electronice
prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a
documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat, instituțiile
financiare și Trezoreria de Stat
Publicat : 11.08.2017 în Monitorul Oficial Nr. 289-300     art Nr : 1538     Data intrarii in vigoare : 01.04.2017
    În legătură cu modificările operate în Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 prin Legea cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative nr. 281 din 16 decembrie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 472-477, art.947) și în conformitate cu art. 133 alin. (1)  lit. c) din Codul fiscal,
ORDON:
    1. Ordinul IFPS nr. 284 din 19 aprilie 2012 cu privire la expedierea și recepționarea documentelor electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat, instituțiile financiare și Trezoreria de Stat  se modifică și se completează după cum urmează:
    1) pct. 6 la Ordin se modifică și se expune în următoarea redacție:
    „Responsabilitatea pentru executarea prezentului ordin se pune în sarcina șefilor subdiviziunilor Serviciului Fiscal de Stat și administratorului Î.S. „Fiscservinform”;
    2) Instrucțiunea cu privire la modul de expediere și recepționare a documentelor electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare se expune în redacție nouă (anexă la prezentul Ordin);
    3) la anexa nr. 1 la Instrucțiunea cu privire la modul de expediere și recepționare a documentelor electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, în antetul Acordului-Tip sintagma „COORDONAT Inspectoratul Fiscal Principal de Stat” se substituie cu sintagma „COORDONAT Serviciul Fiscal de Stat”;
    4) la Capitolul I „Dispoziții generale” din anexa nr. 2 la Instrucțiune, sintagmele „IFPS –Inspectoratul Fiscal Principal de Stat” și „IFS teritorial – Inspectoratul Fiscal de Stat teritorial” se exclud, iar noțiunea de „Participant la sistem” se expune în următoarea redacție:
    „instituția financiară și subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat conectate în modul stabilit la SIA CCDE”;
    5) la Capitolul IV „Niveluri de acceptanță și un suport tehnic” din anexa nr. 2 la Instrucțiune, pct. h se expune în următoarea redacție:
    „ h. Suportul metodologic din partea SFS
    Asistenta metodologică este asigurată de SFS în intervalul orelor 08:00-17:00, în zilele lucrătoare, prin următoarele mijloace:
    Responsabil: Direcția generală metodologie proceduri fiscale;
    Adresa: str. Constantin Tănase nr.9, mun. Chișinău;
    E-mail: mail@sfs.md.”.
    6) în anexele nr. 1 și nr. 2 la Instrucțiunea cu privire la modul de expediere și recepționare a documentelor electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare pe tot parcursul textului sintagma „semnătură digitală” la orice formă gramaticală se substituie cu sintagma „semnătură electronică” la forma gramaticală corespunzătoare.
    2. Direcția monitorizare și dezvoltare informațională a IFPS va aduce prezentul Ordin la cunoștință tuturor subdiviziunilor Serviciului Fiscal de Stat și altor organe interesate și va asigura publicarea acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. Prevederile din prezentul Ordin se pun în aplicare de la 1 aprilie 2017.

    ȘEFUL INSPECTORATULUI
    FISCAL DE STAT                                                     Serghei PUŞCUŢA

    Nr. 527. Chişinău, 31 martie 2017.


INSTRUCŢIUNE
cu privire la modul de expediere și recepționare a documentelor
electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație
a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat, instituțiile
financiare și Trezoreria de Stat
I. Dispoziții generale
    1. Instrucțiunea cu privire la modul de expediere și recepționare a documentelor electronice prin sistemul informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat (în continuare – Instrucțiune) stabilește modul de expediere și recepționare a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat precum și regulile de utilizare a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat (în continuare –  SIA CCDE).
    2. În înțelesul prezentei Instrucțiuni, termenii și noțiunile de mai jos au următoarea semnificație:
    administrator de utilizatori (instituție financiară) – persoana fizică angajată în cadrul instituției financiare, Trezoreriei de Stat, care este responsabilă de gestionarea și operarea drepturilor pentru folosirea de către utilizatori și persoanele     autorizate a resurselor SIA CCDE; administrator de sistem (Operator) – persoana fizică angajată în cadrul Î.S. „Fiscservinform”, care este responsabilă de gestionarea și operarea resurselor SIA CCDE pentru folosirea acestora de către utilizatori, persoanele autorizate și administratorii instituțiilor financiare, Trezoreriei de Stat;  nume de utilizator și parolă – conturi alocate utilizatorilor, pe baza cărora aceștia obțin acces la SIA CCDE;
    operator – Î.S. „Fiscservinform”, desemnată în calitate de administrator tehnico-tehnologic al sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat prin Hotărârea Guvernului nr. 344 din 30 aprilie 2009 privind aprobarea modificărilor ce se operează în unele hotărâri ale Guvernului (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 89-90, art. 402);
    participant la sistem – instituția financiară, Trezoreria de Stat și subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat conectate în modul stabilit de prezenta Instrucțiune la SIA CCDE;
    persoană autorizată – utilizatorul persoană fizică angajată în cadrul Serviciului Fiscal de Stat sau în cadrul instituției financiare, Trezoreriei de Stat, căreia îi este delegat dreptul de semnare și/sau expediere a documentelor electronice în cadrul SIA CCDE;
    profil (cont de utilizator) – compartiment al SIA CCDE care cuprinde date generale despre participant și documentele electronice expediate sau recepționate;
    utilizator – persoana fizică angajată în cadrul Serviciului Fiscal de Stat sau în cadrul instituției financiare, Trezoreriei de Stat ce utilizează SIA CCDE conform drepturilor de utilizare acordate;
    XML – sistem extensibil de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afișate într-un browser (sau navigator).
    Termenii și noțiunile  „circulație electronică a documentelor”, „document electronic”, „marcă temporală” , „destinatar al documentului electronic”, „autenticitate a documentului electronic” au înțelesul termenilor și noțiunilor definite în Legea privind semnătura electronică și documentul electronic nr.91 din 29 mai 2014.
II. Modul de expediere și recepționare a documentelor electronice
între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile  financiare, Trezoreria de Stat

    3. SIA CCDE asigură circulația electronică a documentelor ce confirmă deschiderea, modificarea, închiderea sau luarea la evidentă fiscală a conturilor bancare, suspendarea operațiunilor la conturile bancare, soldul și rulajul mijloacelor bănești pe conturile bancare și alte documente în conformitate cu legislația în vigoare, ce fac obiectul circulației între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat.
    4. Instituția financiară și Trezoreria de Stat întocmesc și expediază, prin intermediul SIA CCDE pe adresa Serviciului Fiscal de Stat, următoarele documente:
    certificatul privind deschiderea conturilor bancare;
    certificatul privind modificarea sau închiderea contului;
    cotorul dispoziției de suspendare;
    comunicatul privind înscrierea mijloacelor bănești la cont, în cazul suspendării operațiunilor la conturile bancare;
    informația privind executarea deplină sau parțială a ordinului incaso;
    comunicatul informativ privind disponibilul în conturile bancare;
    informația privind rulajul mijloacelor bănești, soldul pe conturile bancare, tranzacțiile și operațiunile efectuate.
    5. Serviciul Fiscal de Stat întocmește și expediază prin intermediul SIA CCDE pe adresa instituției financiare, Trezoreriei de Stat, următoarele documente:
    certificatul privind luarea la evidentă a conturilor bancare;
    refuzul luării la evidentă fiscală a contului bancar;
    dispoziția privind suspendarea operațiunilor la conturile bancare ale contribuabilului;
    ordinul incaso la conturile bancare ale contribuabilului;
    comunicatul despre anularea dispoziției privind suspendarea operațiunilor la conturile bancare ale contribuabilului;
    citația bancară.
    6. Documentele specificate la punctele 4 și 5 din Instrucțiune se întocmesc în conformitate cu cerințele actelor normative în vigoare.
    7. Copia documentului electronic constituie reprezentarea (redarea) documentului electronic aflat în statutul expediat, acceptat, respins și arhivat, pe suport de hârtie, într-o formă perceptibilă. Copia documentului electronic se autentifică în modul stabilit de legislație pentru autentificarea copiilor documentelor pe suport de hârtie și trebuie să conțină informația despre faptul că este copia documentului electronic.
    8. Participanții la sistem sunt responsabili de corectitudinea, veridicitatea și actualitatea informației expediate prin intermediul SIA CCDE.
    9. În situațiile excepționale (de exemplu, lipsa energiei electrice, căderea infrastructurii de rețea, lipsa sau perturbări ale legăturilor Internet), expedierea și recepționarea documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat se va relua odată cu încetarea situației excepționale.
III. REGULILE DE UTILIZARE A SIA CCDE
    10. Pentru realizarea circulației electronice a documentelor, participanții la sistem vor întreprinde următoarele acțiuni:
    a) Conectarea și accesarea SIA CCDE;
    b) Crearea și încărcarea documentelor electronice;
    c) Semnarea documentelor electronice;
    d) Expedierea documentelor electronice;
    e) Recepționarea documentelor electronice;
    f) Respingerea documentelor electronice;
    g) Acceptarea documentelor electronice;
    h) Arhivarea documentelor electronice.
    11. Documentul electronic în cadrul SIA CCDE se va afla în unul din următoarele statute:
    nou – document completat;
    verificat – document completat și verificat de șeful subdiviziunii, în cazul care procesele de lucru ale alcătuitorului documentului prevăd astfel;
    semnat – document electronic  semnat cu semnătura electronică avansată calificată;
    expediat – document expediat, căruia i se aplică marca temporală la expediere și se plasează automat în lista de documente al destinatarului documentului electronic;
    recepționat – document accesat de destinatarul documentului electronic, căruia i se aplică marca temporală la recepționare;
    acceptat – document preluat de destinatarul documentului electronic spre executare;
    respins – document respins de destinatarul documentului electronic, căruia i se aplică marca temporală la respingere și se indică motivul respingerii;
    arhivat – document stocat, din statutul acceptat sau respins;
    anulat - document anulat, din statutul nou sau verificat.
    Conectarea și accesarea SIA CCDE
    12. Operatorul va asigura conectarea participanților la SIA CCDE, în scopul exercitării de către aceștia a obligațiilor prevăzute de Codul fiscal și alte acte normative ale Ministerului Finanțelor și Serviciului Fiscal de Stat.
    13. Instituțiile financiare se vor conecta la SIA CCDE în baza Acordului-tip prevăzut în anexa nr.1 la prezenta Instrucțiune.
    14. Subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat se vor conecta la SIA CCDE în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.
    15. Responsabilitățile Operatorului în calitate de administrator tehnico-tehnologic al sistemului și instituției financiare, Trezoreriei de Stat în calitate de participant la sistem se stipulează în Acordul de conectare la SIA CCDE coordonat cu Serviciul Fiscal de Stat.
    16. SIA CCDE se accesează prin intermediul paginii-web https://dceif.fisc.md (cu acces prin rețeaua internet). Pentru a accesa sistemul, utilizatorul va folosi numele de utilizator și parola proprie.
    17. Pentru exploatarea corectă și eficientă a SIA CCDE utilizatorul va respecta instrucțiunile și ghidul de utilizare publicate pe pagina-web de referință.
Crearea și încărcarea documentelor electronice
    18. Utilizatorul poate importa documentele create în sistemul propriu de evidentă, salvat în fișier de tip XML conform schemei XML pentru documentul dat. Schemele XML pentru fiecare document sunt disponibile în SIA CCDE.
    19. La completarea documentelor se va asigura controlul corectitudinii completării acestora.
    20. Instituțiile financiare, participante la sistem, pot utiliza scenariul de încărcare automată a unui document din sistemul de evidentă propriu în SIA CCDE.
Semnarea documentelor electronice
    21. Persoanele autorizate vor semna documentele electronice cu semnătura electronică avansată calificată, ce corespunde Normelor tehnice în domeniul semnăturii electronice avansate calificate, aprobate prin Ordinul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova nr. 69  din  15.07.2016.
    22. Documentele pe care a fost aplicată semnătura electronică avansată calificată trec în statutul semnat.
    23. Pentru documentele ce necesită aplicarea a două semnături, fiecare din persoanele autorizate trebuie să se autentifice cu numele de utilizator și parola proprie și să semneze documentul electronic. Documentele date vor putea fi expediate doar după ce vor fi aplicate ambele semnături ale persoanelor autorizate.
    24. În scenariul de încărcare automată a documentelor electronice de la instituția financiară, Trezoreria de Stat către Serviciul Fiscal de Stat, documentele vor fi semnate în cadrul sistemului de evidentă propriu și ulterior vor fi încărcate în SIA CCDE.
Expedierea documentelor electronice
    25. Documentul electronic se  expediază și, respectiv, trece în statutul expediat după ce va fi verificată autenticitatea documentului electronic.
    26. La expediere, documentului i se aplică marcă temporală care adeverește că acesta a fost expediat la timpul determinat.
    27. În scenariul de încărcare automată a documentelor electronice de la instituția financiară, Trezoreria de Stat către Serviciul Fiscal de Stat, documentele vor fi expediate din numele persoanei autorizate.
Recepționarea documentelor electronice
    28. Documentul electronic va trece în statutul recepționat dacă va fi accesat de destinatarul documentului electronic sau va fi preluat de sistemul destinatarul documentului electronic ce utilizează scenariul de încărcare automată a documentelor electronice.
    29. La recepționare, documentului i se aplică marcă temporală care adeverește că acesta a fost recepționat la timpul determinat.
    30. Un document se poate afla în statutul recepționat nu mai mult de termenul stabilit de legislația în vigoare pentru executarea acestui tip de document.
    31. În scenariul de încărcare automată a documentelor electronice de la instituția financiară, Trezoreria de Stat către Serviciul Fiscal de Stat, documentele vor fi recepționate din numele persoanei autorizate.
Respingerea documentelor electronice
    32. Documentul electronic va fi trecut în statutul respins dacă nu va fi preluat de către destinatarul documentului electronic spre executare.
    33. La trecerea documentului electronic în statutul respins se va indica motivul respingerii.
    34. La respingere, documentului i se aplică marcă temporală care adeverește că acesta a fost respins la timpul determinat.
    35. În scenariul de încărcare automată a documentelor electronice de la instituția financiară, Trezoreria de Stat către Serviciul Fiscal de Stat, documentele vor fi trecute în statutul respins din numele persoanei autorizate.
Acceptarea documentelor electronice
    36. Documentul electronic va fi trecut în statutul acceptat dacă va fi preluat de către destinatarul documentului electronic spre executare.
    37. În scenariul de încărcare automată a documentelor electronice de la Serviciul Fiscal de Stat către instituția financiară, Trezoreria de Stat, documentele vor fi acceptate în numele persoanei autorizate.
Arhivarea documentelor electronice
    38. Documentul electronic se va transfera de către utilizator din statutul acceptat sau respins în statutul arhivat.
    39. Termenul de păstrare a documentelor electronice în statutul arhivat este termenul prevăzut de legislația în vigoare pentru fiecare document.
IV. ORDINEA DE SOLUŢIONARE A SITUAŢIILOR
LITIGIOASE
    40. În conformitate cu prezenta Instrucțiune, se soluționează situațiile litigioase care apar în legătură cu:
    a) contestarea transmiterii și recepționării documentelor electronice;
    b) contestarea integrității documentelor electronice;
    c) contestarea identității persoanei care a semnat documentul electronic;
    d) contestarea  autenticității documentului electronic;
    e) alte cazuri de apariție a situațiilor litigioase în legătură cu expedierea și recepționarea documentelor electronice prin SIA CCDE.
    41. Situațiile litigioase se soluționează în regim de lucru și/sau de către Comisia de soluționare a situațiilor litigioase (în continuare – Comisia).
    42. Participantul care depistează împrejurări ce indică existența unei situații litigioase, are obligația să înștiințeze imediat despre aceasta Serviciul Fiscal Principal de Stat, cealaltă parte și Operatorul.
    Ulterior, participanții implicați în litigiu au obligația să verifice existența acestor împrejurări și să întreprindă măsuri pentru soluționarea situației litigioase, înștiințându-se reciproc despre rezultatele verificării și acțiunile întreprinse.
    43. În cazul în care situația litigioasă nu a fost soluționată în regim de lucru, Serviciul Fiscal de Stat, în termen de 5 zile, va institui Comisia.
    44.În componenta Comisiei se includ:
    a) reprezentanți ai Operatorului;
    b) reprezentanți ai Serviciului Fiscal Principal de Stat;
    c) reprezentanți ai instituției financiare, Trezoreriei de Stat;
    d) alte persoane în caz de necesitate.
    45. În sarcinile Comisiei intră examinarea, la nivel tehnico-organizațional, a împrejurărilor ce indică prezența situației litigioase, stabilirea cauzelor și urmărilor acestei situații, determinarea măsurilor necesare pentru soluționarea ei.
    46. În cazul în care situația litigioasă este considerată de către părți ca fiind soluționată, în termen de cel mult 5 (cinci) zile lucrătoare după încheierea lucrărilor Comisiei, se întocmește un act privind soluționarea situației litigioase, care este semnat de membrii Comisiei și aprobat de către conducerea Serviciului Fiscal de Stat.
    47. În cazul imposibilității de a soluționa situația litigioasă în regim de lucru sau după încheierea lucrărilor Comisiei, părțile se pot adresa în instanța de judecată.
V. ASIGURAREA FUNCŢIONĂRII CONTINUE
ŞI A SECURITĂŢII INFORMAŢIONALE A SIA CCDE
    48. SIA CCDE include acțiuni organizatorice speciale, precum și mijloace tehnice, de program pentru protecția informației în timpul procesării documentelor electronice.
    49. Operatorul este responsabil de asigurarea stabilității și eficienței SIA CCDE și de respectarea cerințelor fată de asigurarea securității informaționale.
    50. Operatorul va supraveghea activitatea în cadrul SIA CCDE și va întreprinde măsurile necesare în scopul diminuării riscurilor la care pot fi expuși participanții la sistem.
    51. În scopul protejării sistemului, Operatorul va deconecta temporar accesul participanților la SIA CCDE, în cazul în care constată că este ținta unor atacuri informatice, până la soluționarea acestei probleme.
    52. Participanții la SIA CCDE vor asigura implementarea tuturor măsurilor necesare pentru administrarea și exploatarea eficientă a mijloacelor software și hardware aferente SIA CCDE, precum și pentru asigurarea continuității activității în situații de incident. Procesul de asigurare a continuității activității în situații de incident va fi realizat în baza Procedurilor de asigurare a continuității funcționalității sistemului informațional automatizat de creare și circulație a documentelor electronice între Serviciul Fiscal de Stat și instituțiile financiare, Trezoreria de Stat, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta Instrucțiune, care sunt obligatorii pentru instituțiile financiare, Trezoreria de Stat, Serviciul Fiscal de Stat și Operator.
    53. Administrarea și exploatarea mijloacelor software și hardware de interacțiune cu SIA CCDE urmează a fi efectuată de către participanți care trebuie să asigure:
    măsurile necesare pentru îndeplinirea eficientă și securizată a atribuțiilor de serviciu ale personalului implicat în procesele de administrare și exploatare a mijloacelor software și hardware de interacțiune cu SIA CCDE;
    măsurile de configurare a mijloacelor software și hardware de interacțiune cu SIA CCDE și securitatea acestora;
    măsurile ce țin de utilizarea scenariului manual sau semiautomat de prelucrare a documentelor în cazul imposibilității utilizării scenariului automat de încărcare a documentelor în SIA CCDE.
VI. PROGRAMUL DE OPERARE A SIA CCDE
    54. SIA CCDE va funcționa în zilele lucrătoare, în intervalul orelor 08.00 − 17.00.
    55. Orice modificare a programului va fi comunicată în prealabil participanților de către Operator.
VII. ALTE DISPOZIŢII
    56. În cazul operării unor modificări în structura documentului electronic ce face obiectul circulației electronice în cadrul SIA CCDE sau în scenariul de încărcare automată a unui document din sistemul de evidentă propriu, participanții la sistem vor fi informați printr-un mesaj electronic în cadrul SIA CCDE.
    57. Participanții la sistem vor asigura implementarea unui sistem de control intern eficient aferent procesului de recepționare a documentelor electronice expediate prin SIA CCDE, care să asigure executarea documentelor în termenele prevăzute de lege.
    58. Participanții la sistem verifică cu regularitate adresele electronice (e-mail) comunicate prin cererile prevăzute în prezenta Instrucțiune.