LPC215/2017
ID intern unic:  372505
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 215
din  20.10.2017
pentru modificarea și completarea
Legii apiculturii nr. 70/2006
Publicat : 13.11.2017 în Monitorul Oficial Nr. 396     art Nr : 669     Data intrarii in vigoare : 13.05.2018
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea apiculturii nr. 70/2006 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 247–251, art. 754) se modifică și se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3:
    la noțiunea „certificat de rasă al mătcii de albine”, după cuvintele „pentru mătcile” se introduc cuvintele „de prăsilă”;
    la noțiunea „atestat al fermei zootehnice (stupinei) de prăsilă”, textul „aprobat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și eliberat de Agenția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Produselor de Origine Animală” se substituie cu textul „aprobat și eliberat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”.
    2. La articolul 6:
    litera f) se abrogă;
    litera g) va avea următorul cuprins:
    „g) să se asocieze în diverse asociații de apicultori în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2013 privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora și ale Legii nr. 837/1996 cu privire la asociațiile obștești.”
    3. La articolul 7:
    litera d) va avea următorul cuprins:
    „d) să asigure înscrierea în paşaportul stupinei a tuturor acţiunilor (lucrărilor) de profilaxie şi combatere a maladiilor la albine, a adreselor stupinei în pastoral, precum şi, după caz (pentru stupinele de prăsilă), a rezultatelor bonitării familiilor de albine, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare;”
    la litera j), cuvintele „bază de licență” se substituie cu textul „baza atestatului fermei zootehnice (stupinei) de prăsilă”.
    4. La articolul 8, alineatul (3) se completează în final cu textul „ , precum și numărul de familii de albine amplasate în pastoral, acordînd prioritate apicultorilor din localitate”.
    5. Articolul 11:
    la alineatul (1), textul „Asociația Națională a Apicultorilor, iar la nivel local – de către direcțiile raionale agricultură și alimentație în colaborare cu asociațiile apicultorilor” se substituie cu textul „asociațiile de apicultori, iar la nivel local – de către subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, direcțiile raionale agricultură și alimentație în colaborare cu asociațiile de apicultori”;
    alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    „(3) Controlul de stat în apicultură se efectuează conform prevederilor Legii nr. 50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor, în baza unui plan de control multianual integrat.”
    alineatele (4) și (5) se abrogă.
    6. La articolul 13 alineatul (6), cuvintele „la timp” se substituie cu cuvintele „cel tîrziu a doua zi de la data somării”.
    7. Articolul 14:
    la alineatul (1), cuvintele „legislației în vigoare” se substituie cu textul „Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară”;
    alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    „(3) Pentru efectuarea lucrărilor de profilaxie și combatere (tratare) a maladiilor la albine, apicultorii vor aplica tratamente prescrise de către medicul veterinar de liberă practică conform Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară. Medicul veterinar de liberă practică va înscrie în pașaportul stupinei toate acțiunile (lucrările) de profilaxie și combatere a maladiilor la albine.”
    la alineatul (4), cuvintele „eliberat de Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală” se substituie cu cuvintele „al mătcii de albine”.
    8. La articolul 15, alineatul (3) se abrogă.
    9. Capitolul V va avea următorul cuprins:
Capitolul V
ASOCIAȚIILE DE APICULTORI
    Articolul 19. Asocierea apicultorilor
    (1) În scopul asigurării apărării drepturilor și intereselor apicultorilor, precum și al planificării și valorificării producției, organizării desfacerii produselor apicole, aceștia se pot constitui în asociații de apicultori și grupuri de producători.
    (2) Organizarea și funcționarea asociațiilor de apicultori și a grupurilor de producători se reglementează de Legea nr. 837/1996 cu privire la asociațiile obștești sau de Legea nr. 312/2013 privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora.
    Articolul 20. Activitatea asociațiilor de apicultori
    (1) Activitatea asociațiilor de apicultori este independentă și se desfășoară conform statutului lor și legislației în vigoare.
    (2) Asociațiile de apicultori au următoarele obiective principale de activitate:
    a) reprezintă apicultorii și apără interesele acestora la toate nivelurile;
    b) întreprind măsuri de protecție a albinelor, a mediului ambiant, a surselor melifere, a populației și animalelor aflate în zona de activitate a familiilor de albine;
    c) înaintează autorităților administrației publice centrale și locale  propuneri de conlucrare în domeniul protecției mediului ambiant, ameliorării bazei melifere;
    d) organizează expoziții, tîrguri, întruniri, conferințe, seminare și alte măsuri de popularizare a apiculturii în scopul dezvoltării acestei ramuri;
    e) conlucrează cu autoritățile administrației publice la elaborarea politicii de dezvoltare a apiculturii, elaborarea proiectelor de acte normative în domeniu, în conformitate cu legislația în vigoare;
    f) organizează cursuri pentru studierea practicilor avansate în apicultură;
    g) înființează, conform legii, societăți comerciale ale apicultorilor.”
    10. În textul legii, sintagmele „Agenția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Produselor de Origine Animală” și „Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare”, la orice formă gramaticală, se substituie cu sintagmele „Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor” și „Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului” la forma gramaticală corespunzătoare.
    Art. II. – Prezenta lege intră în vigoare după 6 luni de la data publicării.

    PREȘEDINTELE  PARLAMENTULUI                         Andrian  CANDU

    Nr. 215. Chișinău, 20 octombrie 2017.