HGC588/2017
ID intern unic:  372557
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 588
din  24.07.2017
cu privire la modificarea anexei nr. 2
la Hotărîrea Guvernului nr. 1047 din 8 noiembrie 1999
Publicat : 04.08.2017 în Monitorul Oficial Nr. 277-288     art Nr : 705
    În scopul transpunerii parţiale în cadrul normativ naţional ce ţine de domeniul înmatriculării şi evidenţei vehiculelor a prevederilor Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (Directivă-cadru), publicată în Jurnalul Oficial L 263/1 din 9 octombrie 2007, și ale Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, publicat în Jurnalul Oficial L 60 din 2 martie 2013, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă modificările ce se operează în anexa nr. 2 la Hotărîrea Guvernului nr. 1047 din 8 noiembrie 1999 „Cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării autovehiculelor şi remorcilor acestora” (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a certificatelor de înmatriculare de tip nou, dar nu mai tîrziu de data de 1 martie 2018.

    PRIM-MINISTRU                                             Pavel FILIP
    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                Alexandru Jizdan

    Nr. 588. Chişinău, 24 iulie 2017.


Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului
nr.  588 din 24 iulie 2017

MODIFICĂRILE
ce se operează în anexa nr. 2 la Hotărîrea Guvernului
nr. 1047 din 8 noiembrie 1999
    Anexa nr. 2 la Hotărîrea Guvernului nr. 1047 din 8 noiembrie 1999 „Cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării autovehiculelor şi remorcilor acestora” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr. 126-127, art. 1113), cu modificările şi completările ulterioare, va avea următorul cuprins:
„Anexa nr. 2
la Hotărîrea Guvernului
nr. 1047 din 8 noiembrie 1999

REGULILE
de înmatriculare a autovehiculelor și remorcilor
I. Dispoziţii generale
    1. Autoritatea competentă pentru efectuarea înmatriculării şi radierii autovehiculelor şi remorcilor este Instituția Publică „Agenția Servicii Publice”.
    2. Înmatricularea, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi radierea autovehiculelor şi remorcilor se efectuează de către subdiviziunile teritoriale de examinare şi evidenţă a vehiculelor ale Instituției Publice Agenția Servicii Publice la cererea proprietarilor de vehicule sau mandatarilor acestora (după atestarea faptului că vehiculul nu figurează la data efectuării înmatriculării ca anunțat în urmărire conform resurselor informaționale deținute de autorităţile competente din Republica Moldova).
    3. Proprietarii de vehicule sînt obligaţi să solicite înmatricularea înainte de a le pune în circulaţie şi să solicite radierea lor, în cazurile prevăzute de legislația națională.
    4. În cazurile în care proprietari ai vehiculelor sînt persoane ce nu au împlinit vîrsta de 14 ani, operaţiunile de înmatriculare se efectuează în numele lor la cererea părinţilor, adoptatorilor sau tutorilor, iar în cazurile în care proprietari sînt persoane cu vîrsta de la 14 la 18 ani, operaţiunile de înmatriculare se efectuează la cererea acestor persoane cu încuviințarea părinţilor, adoptatorilor sau a curatorului.
    5. În cazul schimbării oricăror date înscrise în certificatul de înmatriculare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou document de acest fel.
    6. Titularii înmatriculării unui vehicul sînt obligaţi să solicite eliberarea unui nou document în locul celui furat, pierdut sau distrus.
    7. Înmatricularea se efectuează pe numele proprietarului de vehicul. Pentru vehiculul transmis în folosinţă uzufructuarilor, în baza contractelor de comodat, locaţiune ori leasing, pot fi eliberate mai multe certificate de înmatriculare în care, după caz, se fac următoarele înscrieri: „comodat” „locaţiune”, „leasing”.
    8. În cazul în care vehiculul este proprietate a două sau mai multor persoane, certificatul de înmatriculare se eliberează pe numele unuia dintre ei, în baza acordului scris al tuturor coproprietarilor, iar în rubrica „Mențiuni speciale” din certificatul de înmatriculare se introduce mențiunea „Coproprietate”. Celorlalți coproprietari, la solicitare, li se eliberează certificat de înmatriculare cu mențiunile „Comodat” și „Coproprietate”.
    9. Vehiculele importate în Republica Moldova se înmatriculează pe numele persoanelor juridice şi fizice pe a căror nume au fost eliberate documentele vamale. Această restricţie nu se extinde asupra:
    a) vehiculelor importate de către agenţii economici care au ca gen de activitate comercializarea vehiculelor;
    b) vehiculelor importate de către persoanele fizice şi transmise soţilor, copiilor şi părinţilor sau întreprinderilor ai căror fondatori sînt.
    10. Vehiculele din dotarea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate se înregistrează în cadrul acestor instituţii şi pot, la solicitare, să fie înmatriculate de către autoritatea competentă.
    11. Autoritatea care efectuează înmatricularea unui autovehicul sau a unei remorci eliberează proprietarului sau mandatarului un certificat de înmatriculare, precum şi plăci cu număr de înmatriculare.
    12. În datele de evidență a vehiculelor înmatriculate pe numele persoanelor fizice se indică adresa de domiciliu, iar în cazul persoanelor juridice – adresa juridică.
    13. Vehiculele ce aparţin cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul peste hotarele ţării, care nu sînt proprietari de imobil în Moldova, pot fi înmatriculate pe numele lor, indicînd ca domiciliu adresa soţilor, copiilor şi părinţilor, cu acordul lor scris şi autentificat notarial.
    14. În cazul vehiculelor ce aparţin cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul peste hotarele ţării, care sînt proprietari de imobil în Moldova, în datele de evidență se indică adresa acestui imobil, la prezentarea documentelor ce confirmă dreptul de proprietate asupra acestuia.
    15. Informaţia privind înmatricularea, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi radierea din evidenţă a vehiculelor, autocamioanelor, remorcilor şi semiremorcilor care aparţin persoanelor juridice, precum şi a autobuzelor care aparţin persoanelor fizice este accesată de către Ministerul Apărării şi centrele militare prin intermediul sistemelor informaţionale automatizate.
    16. Titlurile de proprietate se prezintă spre înmatriculare în original și în copie. În documente trebuie să fie indicate, după caz, data şi locul întocmirii lor, esenţa şi condiţiile tranzacţiei, inclusiv costul vehiculului, adresele, datele de identificare şi semnăturile, datele despre vehicul (marca, modelul, categoria, anul de fabricaţie, numărul de identificare al mijlocului de transport (VIN), culoarea, numărul de producţie al şasiului, caroseriei şi motorului). Nu sînt acceptate spre înmatriculare vehiculule ale căror documente au ştersături, adăugiri, cuvinte anulate şi corectări nestipulate şi neconfirmate prin semnătura şi ştampila organului respectiv, precum şi titlurile de proprietate în care nu sînt indicate numerele de identificare sau de marcare ale agregatelor.
    17. În sensul prezentelor reguli, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
    certificat de înmatriculare provizorie pentru probe – document oficial de stat care confirmă înmatricularea provizorie pentru probe;
    înmatriculare – operațiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice. Dovada atestării înmatriculării este certificatul de înmatriculare și numărul de înmatriculare atribuit;
    înmatriculare permanentă – operațiunea de înmatriculare prin care se atribuie certificat de înmatriculare și număr de înmatriculare pentru o perioadă nedeterminată;
    înmatriculare temporară – operațiunea de înmatriculare a vehiculelor plasate în regim vamal de admitere temporară, prin care se acordă certificat de înmatriculare și număr de înmatriculare pentru o perioadă determinată;
    înmatriculare provizorie pentru probe – operațiunea de înmatriculare pentru probe prin care se acordă certificat de înmatriculare provizorie pentru probe și număr pentru probe;
    transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului – operațiunea administrativă prin care se confirmă că dreptul de proprietate asupra vehiculului înmatriculat în Republica Moldova a fost transcris în evidențele autorității competente;
    loc șezînd – în cazul vehiculului din categoriile M și N, se consideră că există atunci cînd vehiculul este prevăzut cu ancoraje „accesibile”;
    în cazul vehiculului din categoria L, înseamnă:
    a) o șa în care stă fie conducătorul, fie un pasager, care este folosită prin încălecare;
    b) orice scaun în care poate sta cel puțin o persoană de dimensiunile unui manechin antropomorf corespunzător unui adult de sex masculin, de dimensiunea 50 de percentile, în cazul conducătorului;
    masă maximă – masa maximă tehnic admisibilă a vehiculului;
    raport de identificare a vehiculului – document eliberat de către autoritatea competentă în care se indică rezultatele identificării vehiculului;
    expert în identificarea vehiculelor – angajat al autorității competente pentru efectuarea înmatriculării, specializat în identificarea vehiculelor.
II. Înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor
    18. Înmatricularea, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare și eliberarea unui nou certificat de înmatriculare, ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta, cu excepția înmatriculării provizorii pentru probe, se face numai pentru autovehiculele şi remorcile identificate şi verificate de către un expert în identificarea vehiculelor, care are ca scop:
    a) atestarea faptului că principalele elemente de identificare ale vehiculului (numărul caroseriei, numărul șasiului și numărul motorului) sînt originale și/sau nu au fost supuse unor modificări neautorizate;
    b) atestarea identității vehiculului în raport cu datele menționate în certificatul de înmatriculare al acestuia;
    c) atestarea faptului că formularul-tip al documentului care confirmă înmatricularea anterioară a vehiculului, eliberat de autoritățile competente din ţara de provenienţă, este autentic (numai pentru vehiculele prezentate pentru prima înmatriculare în Republica Moldova). Rezultatele identificării se indică în raportul de identificare a vehiculului şi sînt valabile timp de cinci zile lucrătoare. După expirarea acestui termen vehiculul este supus identificării repetate.
    În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul înmatriculat în Republica Moldova, verificarea numărului motorului se efectuează doar la solicitarea proprietarului de vehicul.
    19. Este interzisă înmatricularea, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare și eliberarea unui nou certificat de înmatriculare, ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta, pentru vehiculele care au principalele elemente de identificare (numărul caroseriei, numărul șasiului și numărul motorului) falsificate, nimicite intenționat sau modificate neautorizat, cu excepția următoarelor cazuri:
    a) în cazul, confirmat de organele de drept, în care vehiculul a fost furat, găsit cu principalele elemente de identificare falsificate și restituit proprietarului legal;
    b) în caz de recunoaştere de către instanţa de judecată a persoanei în a cărei folosinţă se află un vehicul cu numerele de identificare falsificate ca fiind „cumpărător de bună-credinţă” și prin hotărîrea în cauză s-a dispus înmatricularea vehiculului.
    20. Înmatricularea poate fi permanentă, temporară sau pentru probe.
    21. Înmatricularea permanentă este continuă, în sensul că, de la admiterea în circulaţie în Republica Moldova şi pînă la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul, acesta este înscris permanent în evidențele autorității competente, pe numele proprietarului sau, după caz, al proprietarilor succesivi.
    22. Înmatricularea temporară se realizează în cazul vehiculelor care beneficiază de regimul vamal de admitere temporară. Actele şi numerele de înmatriculare naţionale se predau spre păstrare în subdiviziunile competente să efectueze înmatricularea şi se restituie ulterior la radierea lor din evidenţă.
    23. Înmatricularea permanentă sau înmatricularea temporară se efectuează în baza următoarelor documente:
    a) cererea solicitantului;
    b) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie;
    c) actul de identitate al solicitantului, în original;
    d) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate al acesteia și dovada plății taxei pentru folosirea drumurilor;
    e) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia;
    f) documentul vamal care atestă importul definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, în cazul autovehiculelor şi al remorcilor importate în Republica Moldova, în original și în copie;
    g) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate;
    h) procura, după caz;
    i) raportul de identificare a vehiculului;
    j) dovada plății suplimentare obligatorii prevăzute de Legea Fondului republican și a fondurilor locale de susținere socială a populației nr. 827-XIV din 18 februarie 2000, după caz.
    24. În cazul înmatriculării permanente, documentele originale prevăzute la pct. 23 lit. b), c), d), f) şi h) se restituie odată cu eliberarea certificatului de înmatriculare provizoriu al vehiculului şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare.
    25. În cazul vehiculului confecționat individual, solicitantul trebuie să prezinte, pe lîngă documentele prevăzute la pct. 23 (cu excepția documentului prevăzut la lit. b), și actul expertizei tehnice eliberat de către subdiviziunea competentă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    26. În cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat şi care se înmatriculează pentru prima data în Republica Moldova, solicitantul trebuie să prezinte, pe lîngă documentele prevăzute la pct. 23, şi documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, precum şi, după caz, plăcile cu numărul de înmatriculare.
    27. În cazul absenței documentelor prevăzute la pct. 26 sau prezentării lor în copii, subdiviziunile teritoriale de examinare şi evidenţă a vehiculelor vor efectua înmatricularea numai după obținerea confirmării de la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională a faptului că vehiculul nu figurează ca dat în urmărire internațională, sau în baza informației obținute în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Confirmarea se solicită și se obține inclusiv prin intermediul sistemelor informaționale.
    28. În cazul existenţei unor indicii cu privire la falsificarea documentelor prevăzute la pct. 23 sau 26, se vor efectua verificări prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne cu competenţe în domeniu, la solicitarea subdiviziunilor teritoriale de examinare şi evidenţă a vehiculelor. Este interzisă înmatricularea vehiculelor în cazul constatării falsificărilor în datele înscrise în documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine.
    29. Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectuează în baza următoarelor documente:
    a) cererea noului proprietar sau, după caz, a mandatarului;
    b) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie;
    c) actul de identitate al solicitantului, în original;
    d) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, și dovada plății taxei pentru folosirea drumurilor;
    e) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia;
    f) certificatul de înmatriculare al fostului proprietar;
    g) plăcile cu numărul de înmatriculare, dacă nu corespund prevederilor standardului SM 122:2014 sau dacă este solicitată eliberarea unor plăci cu alt număr de înmatriculare;
    h) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate;
    i) procura, după caz;
    j) raportul de identificare a vehiculului;
    k) dovada plății suplimentare obligatorii prevăzută de Legea Fondului republican și a fondurilor locale de susținere socială a populației, după caz;
    l) cererea depusă de fostul proprietar în cazul solicitării transcrierii transmiterii dreptului de proprietate în baza unui contract întocmit în formă simplă, conform legislației civile.
    30. Documentele originale prevăzute la pct. 29 lit. b), c), d) şi f) se restituie odată cu eliberarea certificatului de înmatriculare provizoriu al vehiculului şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare.
    31. Verificarea existenţei asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule se poate face şi prin intermediul sistemelor informaționale, în cazul interacțiunii informaționale a sistemelor deținute de Instituția Publică Agenția Servicii Publice și Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (Comisia Națională a Pieței Financiare). În acest caz documentele prevăzute la pct. 23 lit. e), precum şi la pct. 29 lit. e) nu mai sînt necesare.
    32. În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pentru vehiculul al cărui certificat de înmatriculare este model mai vechi decît 1993 şi datele despre acest vehicul lipsesc în sistemele informaționale automatizate, noul certificat de înmatriculare se eliberează doar după efectuarea verificărilor în registrele ținute manual.
    33. Pentru vehiculele aflate în regim vamal de admitere temporară, perioada de înmatriculare temporară nu poate depăşi termenul-limită acordat de autoritatea vamală sau durata dreptului de şedere de care beneficiază cetăţenii străini.
    34. Autovehiculele şi remorcile aparţinînd misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic sau consular, care îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova, se înmatriculează, la cererea celor interesaţi, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Actele şi numerele de înmatriculare naţionale ale acestor vehicule se păstrează la proprietarii lor.
    35. Eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare se efectuează în baza următoarelor documente:
     a) cererea proprietarului sau a persoanei împuternicite;
    b) certificatul de înmatriculare deteriorat, după caz;
    c) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate;
    d) actul de identitate al solicitantului, în original;
    e) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, și dovada plății taxei pentru folosirea drumurilor;
    f) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia;
    g) raportul de identificare a vehiculului;
    h) dovada plății suplimentare obligatorii prevăzută de Legea Fondului republican și a fondurilor locale de susținere socială a populației, după caz.
    36. Eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta se efectuează în baza următoarelor documente:
    a) cererea solicitantului;
    b) certificatul de înmatriculare;
    c) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate;
    d) actul de identitate al solicitantului, în original;
    e) actele care confirmă legalitatea modificărilor solicitate a datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, după caz;
    f) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate al acesteia, și dovada plății taxei pentru folosirea drumurilor;
    g) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia;
    h) raportul de identificare a vehiculului;
    i) dovada plății suplimentare obligatorii prevăzută de Legea Fondului republican și a fondurilor locale de susținere socială a populației, după caz.
    37. În cazul documentării vehiculelor reutilate, solicitantul trebuie să prezinte permisiunea de reutilare eliberată de către subdiviziunea competentă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dovada efectuării lucrărilor de reutilare în condițiile întreprinderilor autorizate și, după caz, actele care confirmă dreptul de proprietate asupra agregatelor cu număr de identificare.
    38. Reutilarea care a condus la modificarea datelor de evidenţă ale vehiculului trebuie să fie reflectată în certificatul de înmatriculare.
    39. Documentele originale prevăzute la pct. 35 lit. b), d) și e) și la pct. 36 lit. b), d) și f) se restituie odată cu eliberarea noului certificat de înmatriculare provizoriu al vehiculului.
    40. În cazul solicitării atribuirii unui alt număr de înmatriculare, se vor depune în plus faţă de documentele prevăzute la pct. 36 plăcile cu numărul de înmatriculare şi dovada achitării tarifului pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare noi.
    41. Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare, eliberarea certificatelor de înmatriculare pentru vehiculele transmise în folosinţă și radierea vehiculului se vor efectua doar după verificarea existenței interdicţiilor aplicate asupra vehiculului.
    42. În cazul existenței interdicțiilor, operațiunile prevăzute la pct. 41 pot fi efectuate după anularea interdicției sau, după caz, doar cu acordul persoanei responsabile de instituirea interdicției.
    43. Autovehiculele și remorcile care, la introducerea în Republica Moldova, nu au fost plasate în niciun regim vamal sau destinaţie vamală nu pot fi înmatriculate.
    44. Înmatricularea autovehiculelor și remorcilor, în temeiul titlurilor de proprietate, se efectuează cu condiţia prezentării actelor vamale, stabilite de Autoritatea centrală a Serviciului Vamal, care confirmă autorizarea plasării vehiculului în circuitul liber pe teritoriul Republicii Moldova de către Serviciul Vamal.
    45. Drept bază la calcularea termenului de exploatare a vehiculului, a motorului şi a caroseriei se ia anul de fabricaţie. Anul de fabricaţie se stabileşte de către Serviciul Vamal în baza datelor ce se găsesc în certificatul de înmatriculare şi în codul VIN (numărul de identificare al vehiculului).
    46. În cazul necorespunderii datelor din documentele de înmatriculare cu cele din codul VIN, drept bază se iau datele uzinei producătoare a vehiculului sau informaţia obţinută de la dealerii autorizaţi ai producătorilor de vehicule.
    47. În cazul în care o persoană prezintă copii ale actelor de înmatriculare, eliberate anterior de autoritățile competente din ţara exportatoare a vehiculului, şi există suspiciuni privind anul de fabricaţie sau parametrii tehnici indicați în aceste copii, anul de fabricaţie și parametrii tehnici se stabilesc în baza datelor uzinei producătoare sau în baza informaţiei obţinute de la dealerii autorizaţi.
    48. Eliberarea certificatului de înmatriculare provizorie pentru probe:
    a) autoritatea competentă pentru efectuarea înmatriculării şi radierii vehiculelor eliberează certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe în cazul vehiculelor care se comercializează, în vederea efectuării probelor solicitate de clienți, la cererea agenților economici care au ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere și dețin spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor;
    b) certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe este valabil un an de la data eliberării;
    c) certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe este valabil doar pe teritoriul Republicii Moldova;
    d) formularul certificatului de înmatriculare provizorie pentru probe este identic cu cel al certificatului de înmatriculare provizoriu, fiind însoțit de o anexă completată de titularul certificatului de înmatriculare provizorie pentru probe.
    49. Certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe se eliberează în baza următoarelor documente:
    a) cererea solicitantului;
    b) copii de pe actul constitutiv al societății din care să rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere și copii de pe actele care atestă deținerea unui spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vînzării;
    c) copia documentului vamal care atestă importul vehiculului;
    e) copii de pe documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, după caz;
    f) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate.
    50. Titularii certificatelor de înmatriculare provizorie pentru probe vor completa la momentul punerii în circulație a unui vehicul cu plăci cu număr pentru probă o anexă care trebuie să cuprindă datele de identificare ale vehiculului pe care se montează plăcile cu număr pentru probe, și anume: categoria, marca, modelul, masa totală maximum autorizată, culoarea, numărul de identificare, precum și datele de identificare ale conducătorului de vehicul. Datele din anexe se înscriu, de asemenea, într-un registru aflat la sediul societății.
    51. Titularii certificatelor de înmatriculare provizorie pentru probe vor asigura permanent, la cererea poliției, identificarea operativă a vehiculelor care circulă cu număr de probă.
    52. Vehiculele care circulă în baza certificatului de înmatriculare provizorie pentru probe nu pot efectua transport comercial de bunuri și persoane.
    53. Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehiculul transmis în folosinţă se efectuează în baza următoarelor documente:
    a) cererea solicitantului;
    b) certificatul de înmatriculare;
    c) dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate;
    d) actul de identitate al solicitantului, în original;
    e) actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului;
    f) cererea depusă de proprietar în cazul solicitării eliberării certificatului de înmatriculare pentru vehiculul transmis în folosinţă în baza unui contract întocmit în formă simplă, conform legislației civile.
    54. Documentele originale prevăzute la pct. 53 lit. b) și d) se restituie odată cu eliberarea noului certificat de înmatriculare provizoriu al vehiculului.
    55. În procesul înmatriculării, autovehiculele și remorcile acestora, precum și tipurile de caroserie vor fi clasificate conform prevederilor directivelor europene referitoare la omologarea vehiculelor, ce vor fi transpuse prin intermediul instrumentelor juridice naționale.
    56. Clasificarea categoriilor de vehicule, tipurilor de vehicule și a tipurilor de caroserie se efectuează în conformitate cu prevederile anexei la prezentele Reguli.
III. Radierea vehiculelor
    57. Proprietarii de vehicule înmatriculate pot solicita retragerea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora în afara domeniului public.
    58. Radierea vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
    a) proprietarul sau mandatarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate;
    b) vehiculul urmează să fie scos definitiv din Republica Moldova.
    59. Vehiculul declarat prin hotărîre judecătorească fără stăpîn sau abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la data cînd hotărîrea a devenit definitivă.
    60. Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare şi a plăcilor cu număr de înmatriculare, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la pct. 58. Pentru vehiculele exportate din Republica Moldova, pe lîngă certificatele de înmatriculare, se eliberează certificatele de înmatriculare provizorii şi plăcile cu număr de înmatriculare tranzit. La radierea vehiculelor din evidenţă, în certificatele de înmatriculare se taie unghiul de sus din partea locului amplasării codului bidimensional.
    61. În cazul exportului din ţară a vehiculelor procurate de către persoanele străine, se eliberează certificatul de înmatriculare provizoriu şi plăcile cu număr de înmatriculare tranzit valabile pentru 30 de zile.
    62. În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 ianuarie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 25 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moștenitorilor legali sau testamentari ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice.
IV. Numerele de înmatriculare
    63. Formele, dimensiunile, culorile fondului plăcilor şi ale înscrisurilor aplicate, precum şi condiţiile de calitate pentru plăcile cu număr de înmatriculare sînt stabilite prin standard de stat.
    64. În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, plăcile cu număr de înmatriculare trec automat pe numele noului proprietar, dacă corespund prevederilor standardului SM122:2014 și dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare respectiv, iar combinaţia numărului de înmatriculare nu este restricţionată.
    65. Solicitantul înmatriculării permanente sau persoana care solicită transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul în Republica Moldova poate opta pentru o combinație preferenţială a numărului de înmatriculare, dacă aceasta este disponibilă și prezintă dovada achitării tarifului pentru serviciul prestat.
    66. În cazul în care proprietarul vehiculului intenționează transferarea dreptului de proprietate asupra acestuia și optează pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare, poate solicita atribuirea unui alt număr de înmatriculare, cu depunerea documentelor prevăzute la pct. 36 și 40, dacă cererea pentru păstrarea acesteia și cererea privind transcrierea transmiterii dreptului de proprietate nu sînt depuse concomitent la subdiviziunile competente să înmatriculeze vehiculul.     Plăcile cu număr de înmatriculare se păstrează la subdiviziunile de înmatriculare, dacă posesorul a optat în acest sens și dacă prezintă dovada achitării tarifului pentru serviciul prestat.
V. Aplicarea marcajului convențional
    67. În cazul vehiculelor care au principalele elemente de identificare (numărul caroseriei, numărul șasiului și numărul motorului) distruse (în urma factorilor naturali) sau în cazul lipsei numerelor de identificare poansonate de uzina producătoare, se va efectua marcarea convențională a acestora.
    68. Procedura de marcare convențională se stabilește prin ordin al Instituției Publice Agenția Servicii Publice.
    69. Este interzisă aplicarea marcajului convențional în cazul vehiculului care are numărul caroseriei, numărul șasiului sau, după caz, numărul motorului falsificat, cu următoarele excepții:
    a) în cazul, confirmat de organele de drept, în care vehiculul a fost furat, găsit cu elementele de identificare falsificate și restituit proprietarului legal;
    b) în caz de recunoaştere de către instanţa de judecată a persoanei în a cărei folosinţă se află un vehicul cu numerele de identificare falsificate ca fiind „cumpărător de bună-credinţă” și prin hotărîrea în cauză s-a dispus înmatricularea vehiculului.
    70. În cazurile prevăzute la pct. 69 lit. a) sau b), după caz, se introduc în rubrica „Mențiuni special” a certificatului de înmatriculare următoarele mențiuni: număr caroserie fals, număr șasiu fals, număr motor fals.

    anexa