HGC1017/2017
ID intern unic:  372778
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1017
din  28.11.2017
cu privire la modificarea și completarea
Hotărîrii Guvernului nr. 520 din 22 iunie 2010
Publicat : 01.12.2017 în Monitorul Oficial Nr. 421-427     art Nr : 1138
    În temeiul art.6 din Legea nr. 10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările și completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Hotărîrea Guvernului nr. 520 din 22 iunie 2010 „Cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 108-109, art. 607), cu completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
    1) în textul hotărîrii:
    a) la punctul 2, cuvintele „Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare” se substituie cu textul „Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, iar textul „ , pînă la 31 decembrie 2011,” se exclude;
    b) la punctul 3, cuvintele „Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare” se substituie cu textul „Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, iar cuvintele „reglementărilor tehnice” se substituie cu cuvintele „actelor normative”;
    c) la punctul 5, cuvintele „Ministerului Sănătății și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare” se substituie cu textul „Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”;
    2) în Regulament:
    a) în clauza de armonizare, textul „ , Directiva Consiliului 76/621/EEC din 20 iulie 1976 privind stabilirea nivelului maxim de acid erucic în uleiurile şi grăsimile destinate consumului uman ca atare, precum şi în produsele alimentare cu adaos de uleiuri şi grăsimi, publicată în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L202 din 28 iulie 1976” se exclude;
    b) la punctul 6, cuvîntul „procesare” se substituie cu  cuvîntul „prelucrare”;
    c) la punctul 7, textele „procesare și/sau” și „procesate şi/sau” se substituie cu  textele „prelucrare și/sau” și, respectiv, „prelucrate și/sau”;
    d) la punctele 7 și 8, cuvintele „agentul economic din sectorul alimentar” se substituie cu cuvintele „operatorul din businessul alimentar”;
    e) se completează cu capitole III-V cu următorul cuprins:
„III. INTERDICȚII DE UTILIZARE, AMESTECARE
ȘI DETOXIFICARE
    9. Produsele alimentare care nu se încadrează în nivelurile maxime prevăzute în anexă nu se utilizează ca ingrediente alimentare.
    10. Produsele alimentare care se încadrează în nivelurile maxime prevăzute în anexă nu se amestecă cu produse alimentare care depășesc aceste niveluri.
    11. Produsele alimentare ce urmează a fi supuse sortării sau altor tratamente fizice pentru reducerea nivelurilor de contaminare nu se amestecă cu produse alimentare destinate consumului uman sau cu produse alimentare destinate utilizării ca ingrediente alimentare.
    12. Produsele alimentare ce conțin contaminanți menționați în capitolul I din anexă (Micotoxine) nu se detoxifică în mod deliberat prin tratamente chimice.
IV. PREVEDERI SPECIFICE  PENTRU ALUNELE DE
PĂMÎNT (ARAHIDE), ALTE SEMINȚE OLEAGINOASE,
NUCIFERE, FRUCTE USCATE,
OREZ ȘI PORUMB
    13. Alunele de pămînt (arahidele), alte semințe oleaginoase, nuciferele, fructele uscate, orezul și porumbul care nu sînt conforme nivelurilor maxime corespunzătoare pentru aflatoxine prevăzute la punctele 5, 6, 7, 8, 10 și 11 din anexă pot fi comercializate cu condiția ca aceste produse alimentare:
    1) să nu fie destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingrediente în produse alimentare;
    2) să respecte nivelurile maxime corespunzătoare prevăzute la punctele 1, 2, 3, 4, 9 și 12 din anexă;
    3) să fie supuse unui tratament care implică sortarea sau alt tratament fizic, după care nivelurile maxime prevăzute la punctele 5, 6, 7, 8, 10 și 11 din anexă să nu fie depășite, iar în urma acestui tratament să nu rezulte alte reziduuri dăunătoare;
    4) să fie clar etichetate, indicîndu-se destinația lor, și să poarte inscripția „produsul se supune sortării sau altui tratament fizic în scopul reducerii contaminării cu aflatoxine înainte de consumul uman sau de utilizarea ca ingredient în produse alimentare”. Inscripția se menționează pe eticheta fiecărei pungi, cutii în parte și pe documentul original de însoțire. Codul de identificare al transportului/lotului se inscripționează indelebil pe fiecare pungă, pe fiecare cutie în parte a transportului și pe documentul original de însoțire.
V. PREVEDERI SPECIFICE PENTRU ALUNELE DE
PĂMÎNT (ARAHIDE), ALTE SEMINȚE OLEAGINOASE,
PRODUSE DERIVATE DIN ACESTEA ȘI CEREALE

    14.  Pe eticheta fiecărei pungi, cutii în parte și pe documentul original de însoțire trebuie să existe o inscripție clară privind utilizarea prevăzută. Acest document de însoțire trebuie să aibă o legătură clară cu transportul, prin menționarea codului de identificare al transportului, care se află pe fiecare pungă, cutie în parte a transportului. De asemenea, domeniul de activitate al destinatarului transportului menționat pe documentul de însoțire trebuie să fie compatibil cu utilizarea prevăzută.
    15. În lipsa unei inscripții clare care să specifice că utilizarea prevăzută nu este consumul uman, nivelurile maxime prevăzute la punctele 5 și 11 din anexă se aplică tuturor alunelor de pămînt (arahidelor), semințelor oleaginoase, produselor derivate din acestea și cerealelor comercializate.
    16. În ceea ce privește exceptarea alunelor de pămînt (a arahidelor) și a altor semințe oleaginoase destinate măcinării și aplicarea nivelurilor maxime prevăzute la punctul 1 din anexă, excepția se aplică numai loturilor etichetate clar pentru care utilizarea prevăzută este indicată și care poartă indicația „produs care urmează a fi măcinat în vederea fabricării de ulei vegetal rafinat”. Indicația se include pe eticheta fiecărei pungi, cutii în parte și pe documentul/documentele de însoțire. Destinația finală trebuie să fie o unitate de măcinare.”;
    3) anexa la Regulament va avea următorul cuprins:

    anexă

    PRIM-MINISTRU                                                            Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                        Andrei Galbur
    Ministrul sănătății,
    muncii și protecţiei sociale                                                Stela Grigoraş
    Ministrul justiţiei                                                               Vladimir Cebotari

    Nr. 1017. Chişinău, 28 noiembrie 2017.